مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران مطرح کرد؛
استفاده نابجا از منابع بیمه برای جبران ضعف مالی
مدیرعامل بیمه سلامت ایران با بیان اینکه به نظر میرسد حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد پرتی خدمات پزشکی داشته باشیم، درباره نظارت بر روند ارایه دارو و خدمات پزشکی گفت: نظارت میبایست همهجانبه و تلفیقی از نظارت حضوری و مجازی با استفاده از سیستمهای جدید باشد و نباید نگاه کلی داشته باشیم.
دکتر محمدمهدی ناصحی در پاسخ به سوالی درباره چگونگی نظارت بر خدمات دارویی و درمانی جلوگیری از مباحثی نظیر نشت داروهای گران قیمت از زنجیره رسمی اظهار کرد: موضوع نظارت بر روند ارائه خدمات چندین جایگاه دارد. بیمه سلامت به منظور برخورداری از منابع برای ارائه خدمات و برمنای آیتمهایی که در اختیار دارد، نظارتها را انجام میدهد. اگرچه روند نظارتی را انجام میدهیم اما به دلیل اینکه ماموران بیمه سلامت در اتاقهای عمل بیمارستان حضور ندارند از اتفاقات اتاق عمل اطلاعی نداریم.
وی درباره میزان پرتی دارویی و خدمات پزشکی در کشور گفت: با توجه به سازوکارهای نظارتی که در اختیار داریم به نظر میرسد حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد پرتی خدمات پزشکی داشته باشیم. البته موضوع پرتی خدمات پزشکی فقط مختص کشور ما نیست و در تمام دنیا وجود دارد اما تصور میکنم که میزان پرتی خدمات پزشکی ایران نسبت به سایر کشورها بیشتر باشد.
* پرتی دارویی در بیماران مبتلا به هموفیلی
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با بیان اینکه به عنوان مثال با پرتی دارویی بیماران هموفیلی مواجه هستیم، به طوری که برخی از بیماران فقط از بخشی از داروی خود را استفاده میکنند، خاطرنشان کرد: اگرچه میزان پرتی دارویی بیماران مبتلا به هموفیلی نسبت به سالهای گذشته کاهش یافته اما همچنان با این موضوع مواجه هستیم. بیماران مبتلا به هموفیلی داروی مورد نیاز خود را دریافت میکنند اما گروهی از این بیماران فقط بخشی از داروی خود را مصرف میکنند و بخشی از این داروها ممکن است روانه ناصرخسرو یا مکانهایی از این دست میشود و ممکن است برخی بیماران برای حل مشکلاتی که با آن مواجه هستند نسبت به فروش بخشی از داروی مورد نیاز خود اقدام کنند. سازمان بیمه سلامت مکانیزمی به منظور جلوگیری از پرتی داروی بیماران هموفیلی درنظر گرفته و با این راهکار توانستهایم یک میلیارد تومان در ماه صرفهجویی داشته باشیم.
ناصحی درباره راهکار پیشنهادی سازمان بیمه سلامت برای جلوگیری از پرتی دارویی بیماران مبتلا به هموفیلی خاطرنشان کرد: شرکتهای پرستاری میتوانند در کنار بیمهها حضور داشته باشند؛ به نحوی که بیمار با مراجعه به مکانهای خاص داروی خود را دریافت کند. این مکانها، میزان دارویی را دریافت کرده و به بیمار تزریق میکنند. در چنین شرایطی دارو برای بیماران مصرف میشود و دارو در اختیار آنها قرار نمیگیرد.
* استفاده از هوش مصنوعی برای نظارت بر ارائه خدمات پزشکی
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران درباره راهکارها برای پیشگیری از پرتی دارویی و تجهیزات پزشکی توضیح داد: سازمان بیمه سلامت ایران با معاونت علمی ریاستجمهوری و شرکتهای دانشبنیان در حال همکاری است که از فناوری هوش مصنوعی در تمام مراحل نظارتی استفاده کند. استفاده از هوش مصنوعی در روند نظارت سبب میشود که نسبت به مسائل آگاه شویم؛ به طور مثال، اگر فقط یک زانوی بیمار درد میکند و به پروتز نیاز دارد، میبایست فقط یک پروتز برای این بیمار درنظر گرفته شود و نباید چندین پروتز برای او درنظر گرفت. با استفاده از فناوریهای نوین میتوانیم بر چنین مسائلی نظارت کنیم.
* استفاده نابجا از منابع بیمه برای جبران ضعف مالی
ناصحی ادامه داد: هنگامی که میزان هزینههای صندوق بیمه سلامت ایران را در سال گذشته بررسی کردیم، متوجه شدیم که بیمارستانی در یکی از استانهای کشور یک خدمت را ۱۶ مرتبه در یک روز و یک ساعت تکرار کرده است. ثبت ۱۶ مرتبه یک خدمت در یک روز و یک ساعت برای دریافت منابع از بیمه یک کار غیراخلاقی است و سبب هدر رفت منابع کشور میشود. بیمارستانها نباید ضعف مالی خود را به این طریق جبران کنند؛ چرا که چنین روشی منطقی نیست.
* ضرورت نظارت تلفیقی و همهجانبه بر ارائه خدمات پزشکی
وی با بیان اینکه نظارت سازمان بیمه سلامت بر روند ارائه خدمات همهجانبه است، تصریح کرد: نظارت میبایست همهجانبه و تلفیقی از نظارت حضوری و مجازی با استفاده از سیستمهای جدید نظارتی باشد و نباید نگاه کلی داشته باشیم. برنامههای نظارتی در حال اجرا است اما فرایند نظارتها میبایست به خوبی تعریف شود و تکتک سامانهها میبایست از قواعد لازم برخوردار باشند. به طور مثال، افراد نمیتوانند خدمت MRI را بیش از دو مرتبه برای یک بیماری خاص دریافت کنند؛ اگر یک بیمار خدمت MRI را ۴مرتبه در سال برای این بیماری دریافت کند، منطقی است که برای علتجویی به کمیسیونهای مربوطه ارجاع داده شود.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران افزود: بخشی از ضوابط در سامانه سرپایی بیمارستانها وارد شده اما در بخش بستری وارد نشده است.
ثبت رکورد کاهش یخ در دریاهای جهان
دادههای ماهوارهای نشان میدهد اقیانوسهای یخ زده جهان که به خنک نگه داشتن سیاره ما کمک میکنند، در حال حاضر یخ کمتری نسبت به گذشته دارند.
یخ دریا در اطراف قطب شمال و جنوب مانند یک آینه غول پیکر عمل میکند و بیشتر انرژی خورشید را به فضا منعکس میکند.
اما همانطور که افزایش دما باعث کوچک شدن این لایه روشن میشود، اقیانوس تاریک میتواند گرمای بیشتری را جذب و سیاره را بیشتر گرم کند.
به نظر میرسد که این پایین ترین سطح یخ دریا بر اثر ترکیبی از هوای گرم، دریاهای گرم و بادهایی که یخها را از هم جدا میکنند، ایجاد شده است.
بر اساس تجزیه و تحلیل بی بی سی از اطلاعات مرکز ملی دادههای برف و یخ ایالات متحده (NSIDC) طی ۵ روز منتهی به ۱۳ فوریه، مجموع وسعت یخهای دریایی قطب شمال و قطب جنوب ۱۵.۷۶ میلیون کیلومتر مربع بود.
این عدد رکورد کمترین رقم ۵ روزه قبلی یعنی ۱۵.۹۳ میلیون کیلومتر مربع از ژانویه- فوریه ۲۰۲۳ را شکست.
یخ های دریای قطب شمال در حال حاضر در کمترین میزان ثبت شده خود برای این زمان از سال قرار دارند.
کاهش یخ دریا در قطب شمال در واکنش به گرم شدن سیاره به خوبی ثابت شده است. وسعت آن در پایان تابستان از میانگین ۷ میلیون کیلومتر مربع در دهه ۱۹۸۰ به ۴.۵ میلیون کیلومتر مربع در دهه ۲۰۱۰ کاهش یافت.
اما تا اواسط دهه ۲۰۱۰، یخهای دریای قطب جنوب به طور قابل توجهی تاب آور بودند و پیشبینیهایی را مبنی بر کوچک شدن آن به چالش میکشید.
از آن زمان، قطب جنوب مجموعهای از وسعت بسیار کم یخ دریا را نشان داده است، اگرچه هنوز تنوع طبیعی زیادی وجود دارد.
«والتر مایر»، دانشمند تحقیقاتی ارشد در NSIDC گفت: هر سال، هر دادهای که به دست میآوریم نشان میدهد که این یک تغییر موقت نیست، بلکه روندی دائمیتر است، مانند آنچه در قطب شمال دیدهایم.
وی گفت: این نشان میدهد که قطب جنوب به دوره جدیدی با وسعت یخ پایینتر منتقل شده است.
یخ دریای قطب جنوب نسبتاً نازک و متحرک است - به جای قارههایی مانند قطب شمال توسط اقیانوس احاطه شده است - بنابراین میتواند به ویژه نسبت به بادهایی که یخ را میشکند، حساس باشد.
اما به نظر میرسد هوای گرمتر و آبهای گرمتر نقشی کلیدی در پایینترین سطح اخیر در سال ۲۰۲۵ در اواخر تابستان نیمکره جنوبی داشتهاند.
در انتهای دیگر سیاره، قطب شمال باید به حداکثر سالانه خود برسد و دمای سرد زمستانی به یخ زدن اقیانوسها کمک میکند.
اما وسعت فعلی یخ دریا تقریباً ۰.۲ میلیون کیلومتر مربع کمتر از آنچه قبلاً برای این زمان ار سال ثبت شده بود، است و از اواخر سال ۲۰۲۴ بسیار کم ردیابی شده است.
به گزارش بی بی سی، این تا حدی در نتیجه یخ زدگی دیرهنگام یخ در اطراف خلیج «هادسون» است.
علاوه بر آبهای گرمتر، برخی طوفانها همچنین یخهای اطراف دریاهای بارنتز و برینگ را آسیبپذیر کردند که احتمالاً پیامدهای آن با کاهش طولانیمدت ضخامت یخ دریا تشدید میشود.
در هفتههای اخیر، یخهای دریای قطب شمال حتی بیشتر از حد متوسط پایینتر رفته است. دمای اطراف قطب شمال در اوایل فوریه حدود ۲۰ درجه سانتیگراد بالاتر از حد نرمال بود.
به گفته کارشناسان، این وضعیت برای این زمان از سال کاملاً شگفتانگیز است.
این وسعت بسیار پایین زمستانی لزوماً به این معنی نیست که قطب شمال در سرتاسر سال ۲۰۲۵ با شرایط بی سابقهای مواجه خواهد شد، زیرا شرایط میتواند به سرعت در قطبها تغییر کند.
طبق دادههای بین دولتی تغییرات اقلیمی سازمان ملل، انتظار می رود که قطب شمال در پایان تابستان خود حداقل یک بار قبل از سال ۲۰۵۰ اساساً عاری از یخ دریا باشد. برخی از مطالعات اخیر نشان میدهد که ممکن است زودتر اتفاق بیفتد.
کاهش یخ دریا در هر دو قطب نه تنها برای حیات وحش محلی مانند خرسهای قطبی و پنگوئنها بلکه بر آب و هوای زمین نیز تأثیر دارد.
طبق مطالعهای که در سال گذشته منتشر شد، یخهای قطبی از اوایل تا اواسط دهه ۱۹۸۰ حدود ۱۴ درصد از اثر خنککنندگی طبیعی خود را از دست دادهاند زیرا سطح یخهای درخشان و بازتابنده کاهش یافته است.
به گفته کارشناسان، اگر توزیع یخ دریا در قطب جنوب و اطراف آن را به طور قابل توجهی تغییر دهید، بخشی از سیاره را که در واقع به ما در مبارزه با تغییرات آب و هوایی کمک می کند، تغییر میدهید.
در همین حال بر اساس دادههای مطالعه جدیدی که اخیرا منتشر شد، صفحه یخی گرینلند به دلیل تغییرات آب و هوایی «سریعتر» از آنچه پیشتر تصور میشد، میشکافد.
یک گزارش جدید توسط دانشگاه «دورهام» انگلیس به رهبری «تام چادلی» نشان داد که شکافها در طول پنج سال بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱ میلادی به میزان قابل توجهی از نظر اندازه و عمق در لبههای ورقه یخی افزایش یافتهاند.
کارشناسان بیش از ۸۰۰۰ نقشه سطحی سه بعدی ایجاد شده با تصاویر ماهواره ای با وضوح بالا را برای ارزیابی آخرین وضعیت دومین بدنه بزرگ یخی جهان مورد مطالعه قرار دادند.
طبق گزارش سازمان ملل، صفحه یخی گرینلند در هر ثانیه ۲.۵ میلیون لیتر آب شیرین از دست میدهد.