روزنامه کائنات
2

سیاست

۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۴ بهمن - شماره 4775

صداقت و شفافیت از شعار تا عمل

 به نظر می رسد صداقت، شفافیت و توجه به حکمرانی عدالت محور سه ویژگی مهم و عملیاتی رییس جمهور پزشکیان در برابر مردم بوده که وی را از دیگر روسای جمهوری که از این موضوعات سخن می گفتند متمایز کرده است.   
«چرا با مردم صادقانه حرف نمی‌زنیم؟» یا «با اعداد و ارقام نمی‌شود دعوا کرد»، اینها جملاتی است که همواره و حتی از همان دوران انتخابات در مرکز گفتمان مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران قرار داشته است. پزشکیان همیشه بر این باور است که اگر با مردم صادقانه رفتار کنیم، مردم نیز صادقانه و وفادارانه آنها را پذیرا خواهند بود؛ گفتمانی در حکمرانی که اکنون تحت عنوان «وفاق» به مرکز و ثقل سیاستگذاری دولت چهاردهم تبدیل شده است.
پزشکیان در اولین همایش وفاق با اشاره به ضرورت وفاق ملی به عنوان راه‌حلی برای عبور از بحران‌های کنونی، وفاق و انسجام ملی را تنها راه نجات کشور از مشکلات فعلی دانست و تاکید کرد که ما باید با همدلی و هم‌زبانی، اختلافات را کنار بگذاریم و برای آینده ایران تلاش کنیم. وفاق به معنای نادیده گرفتن اختلافات نیست بلکه به معنای مدیریت این اختلافات در چارچوب منافع ملی است. از اینرو به نظر می رسد، رئیس جمهوری در چارچوب وفاق چند اصل اساسی را مورد تاکید خود قرار داده است؛ صداقت، شفافیت و عدالت. از منظر بسیاری تحلیلگران سیاسی، پزشکیان به درستی وعده های خوشحال کننده سیاسی، اقتصادی یا فرهنگی نمی دهد. برخی دولتها در ادوار گذشته وعده های رنگارنگی همچون ساخت یک میلیون مسکن درسال، ایجاد شغل با یک میلیون تومان و حل مشکل بورس در مدت سه روز داده بودند اما در عمل شاهد اتفاقات دیگری بودیم به طوری که گزارش رسمی مرکز پژوهش های مجلس می‌گوید، بعد از گذشته سه سال تنها ۲۰‌هزار واحد مسکونی از این طرح، به مرحله اتمام کارهای پایانی رسید. پزشکیان اما بر این باور است که اگر من از پشت تریبون وعده‌های غیرواقعی دهم، به جایی نمی‌رسیم. یک عمر است که به مردم وعده دادیم، ولی کاری نکردیم، نمی توانیم به مردم دروغ بگوییم. همچنین رئیس‌ دولت چهاردهم هنگامی که درباره ناترازی ها با مردم سخن می گوید، به صراحت، شفافیت و البته صداقت تاکید می کند که وضعیت کشور از نظر ناترازی‌ها اساساً خوب نیست، با اینکه راه‌حل این ناترازی‌ها تنها در اختیار یک دولت هم نیست و همه ارکان نظام و مهم‌تر از همه، مردم باید به میدان بیایند. پزشکیان که بارها در سخنان خود تاکید کرده به هیچ عنوان به مردم دروغ نمی گوید و شعار نمی دهد، در جلسه ۲۰ آبان ۱۴۰۳ هیات دولت شرط حضور مدیران در دولت وفاق را اراده «خدمت صادقانه» به مردم اعلام کرد و تصریح کرد: «ما در دولت از هرکسی که بنای خدمت صادقانه به مردم را داشته باشد، استقبال خواهیم کرد و بنای دولت مشارکت دادن همه جناح‌ها، سلایق فکری در اداره امور کشور است چرا که معتقدیم اگر همه با هم و در کنار یکدیگر برای اعتلا و سربلندی ایران‌ تلاش کنیم موجب افزایش اقتدار ما خواهد شد.»
رئیس دولت وفاق در عمل ثابت کرده که به استفاده از افراد توانمند از هر جناح و حزب و دسته ای باور و اعتقاد دارد و انتقاداتی که از سوی دوستانش درمورد انتصابات در جناح رقیب مطرح می شود، موید این است، پزشکیان دیگر عده ای را مسبب وضع موجود قلمداد نمی کند و معتقد است که وضعیت امروز کشور بعد از ۴۶ سال نتیجه عملکرد همه کسانی است که تا امروز مدیریت را برعهده داشته اند.
رئیس دولت چهاردهم همچنین بر شفافیت تاکید می کند؛ به نظر می رسد که شفافیت از منظر پزشکیان تمرکز بر عقلانیت و اجتناب از آمارسازی در تصمیم گیری و اعتمادسازی است. پزشکیان همواره در گفت گو با مردم تاکید داشته که اگر تصمیمات درست گرفته شده و با مردم شفاف درباره آن گفتگو شود، می توان از همه بحران ها عبور کرد. وی درباره اعمال افزایش قیمت در برخی کالاها در ابتدای دولت چهاردهم، یادآور شد که «چقدر ما توانستیم درآمد تا آخر سال داشته باشیم؟ ۱۲ میلیارد دلار که ۳ میلیارد دلار هم کسری دارد. پیش از ما از جایی دیگر پول برداشتند و به جای دیگر دادند و از قبل پول‌ها را پیشخور کردند».
رئیس‌جمهور ادامه داد: اکنون ۱۲ میلیارد دلار درآمد دولت است که البته تا آخر سال محقق می‌شود. اگر کسی می‌گوید این حرف دروغ است و شما پول را جای دیگری بردید، بیاید و بگوید. در عین حال ما با استجازه رهبر انقلاب این ۳ میلیارد دلار را هم از صندوق ذخیره ارزی جبران کردیم».
اگرچه از منظر بسیاری از تحلیلگران سیاسی، اعلام برخی کاستی ها می تواند ضعف های داخلی را آشکار کند اما رئیس جمهور پزشکیان تلاش کرده در چارچوب اصول صداقت و شفافیت با مردم صادقانه سخن گفته و رفتار کند.
دراین چارچوب، همچنین پزشکیان مسیر حرکت «با مردم و در کنار مردم» را به عنوان یک سنت حسنه در سفرهای استانی دولت که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است، در دولتِ چهاردهم پیگیری کرده و رئیس‌ دولت وفاق امروز برای تحقق عملی شعار «رفع تبعیض و بی عدالتی» و شنیدن صدای بی‌صدایان، حضور ساده و بی تکلف در استانها و مناطق کم برخوردار کشور را در دستور کار خود قرار داده است. این مردم‌ باوری و مردم‌گرایی نشان از رویکرد متعالی صداقت و شفافیت پزشکیان نسبت به سرمایه انسانی نیز است. عدالت بعنوان ضلع سوم گفتمان وفاق رئیس جمهور پزشکیان تلاش دارد تا سویه های مختلف رفع تبعیض را درمیان همه اقشار جامعه از طریق نگاه یکسان توزیع کند. پزشکیان معتقد است قانون باید عادلانه نوشته شود. اگر قانونی بنویسیم که عدالت در آن دیده نشود اجرا نمی‌شود. قانون باید براساس عدالت و حق نوشته شود و حقوق عده‌ای را زیرپا نگه نداریم. اگر بر اساس حق و عدالت قانون نوشته و بر اساس حق و عدالت قضاوت کنیم همه راضی می‌شوند.
مردم که با انتخاب رئیس جمهور منادی عدالت و شفافیت به آینده امیدوار شده اند، بی صبرانه منتظر بهبود شرایط و حل بحران ها و ناترازی های متعدد در حوزه های مختلف هستند، مشکلاتی که بی تردید نمی تواند ناشی از عملکرد ۶ ماهه یک دولت باشد و میراثی است که از عملکرد مدیران و دولت های گذشته برای دولت چهاردهم به ارث گذاشته شده، هرچند که برخی همیشه طلبکار و شکست خوردگان در انتخابات، با اهدافی خاص آن را «اسب زین کرده» بخوانند.


 دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور:
یک جریان نمایندگی نسل انقلاب
 را به اسم خود سند زده‌اند
 علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور، با انتشار متنی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس به نقد برخی از انقلابیونی پرداخت که افکار مخالف خود را ضد‌انقلاب خطاب می‌کنند. او نوشت: بحث پیرامون انقلاب پس از گذشت نیم‌قرن از وقوع آن، ظرایف و پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. به‌خصوص که یک نظام سیاسی در نتیجه انقلاب شکل گرفته و به نام انقلاب نیز تداوم یافته است؛ بنابراین هرگونه تحلیل پیرامون پدیده انقلاب، به‌طور ناخودآگاه با نوعی «اکنون‌زدگی» ذهنی در هم آمیخته و با قضاوت همراه می‌شود. در این میان، یک پدیده مسئله‌ساز، جریانی است که با انقلابی نامیدن خود، هرگونه دیدگاه و اقدام خود را منتسب به انقلاب می‌خوانند و نمایندگی نسل انقلاب را به اسم خود سند زده‌اند و افکار مخالف خود را ضدانقلاب و یا غیرانقلابی قلمداد می‌کنند. این جریان همواره در بخشی از ساختار قدرت، حضور داشته و مدام نقش‌آفرینی می‌کنند. روایت و قرائت این افراد از انقلاب،‌ساز جدایی نسل‌های جدید را کوک می‌کند. با این حال، امروز هم می‌توان در مسیر وفاق با جامعه، با کنار زدن خالص‌سازی و با گشودگی بیشتر، مشارکت گروه‌های سیاسی را جلب کرده و با باز کردن آغوش برای افرادی که به بهانه‌های مختلف اجازه حضور نمی‌یابند، برون ایستادگان و برون ماندگان، جوانان بی‌نام و نشانی که عضو ستاد و جناحی نبوده‌اند و مزیت بزرگشان در وجود خودشان است می‌توانیم نهادسازی بزرگی انجام دهیم.

اولین واکنش ایران به تهدید بمباران از سوی ترامپ
 کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر خارجه در پاسخ به تهدیدات اخیر ترامپ، گفت: با هدف پیگیری‌های حقوقی یک نامه اعتراضی به‌عنوان سند شورای امنیت سازمان ملل به ثبت می‌رسد. همزمان با منتفی شدن گزینه مذاکره با آمریکا در پی سخنرانی اخیر مقام معظم رهبری، شاهد افزایش تهدیدات و خط و نشان‌های ترامپ هم هستیم. مثلا همین مصاحبه اخیر رئیس‌جمهور آمریکا که طی آن تأکید کرده مایل به معامله با ایران است، اما در غیراین صورت، اسرائیل دست به بمباران خواهد زد! پاسخ قاطع مقامات ایرانی به پیشنهاد معامله ترامپ را در سخنرانی‌های روز ۲۲ بهمن دیده و شنیدیم، اما نخستین واکنش به تهدید بمباران را معاون حقوقی عراقچی نشان داد. کاظم غریب آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در واکنش به تهدیدات رئیس‌جمهور آمریکا علیه ایران در حساب رسمی خود در شکبه اجتماعی ایکس نوشت: حضور گسترده مردم شریف و بزرگ ایران در راهپیمایی بزرگداشت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، پاسخ محکمی به تهدیدات اخیر رئیس‌جمهور آمریکا بود. وی تصریح کرد: ایران به‌طور قاطع از امنیت و منافع ملی خود حفاظت خواهد کرد. غریب آبادی همچنین نوشت: با هدف پیگیری‌های حقوقی نیز اظهارات خلاف حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد رئیس‌جمهور آمریکا طی یک نامه اعتراضی به‌عنوان سند شورای امنیت سازمان ملل به ثبت می‌رسد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه