روزنامه کائنات
2

سیاسی

۱۴۰۳ سه شنبه ۱۸ دي - شماره 4753

استیضاح زودهنگام، ایفای وظیفه نظارتی یا نمایش


 در شرایطی که انتظار می‌رود تعامل دولت و مجلس بر مدار وفاق باشد، تعدادی از نمایندگان مجلس هنوز مدت زیادی از آغاز فعالیت دولت نگذشته برطبل استیضاح می کوبند و این درحالی است که درمجموعه ابزارهای نظارتی دولت راه دراز و گزینه‌های آزموده نشده زیادی تا استیضاح باقی است که دولت و مجلس می‌توانند برای بهبود اوضاع کشور آن‌ها را به خدمت گیرند.
طی چند روز گذشته برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با استناد به موضوع ناترازی انرژی و نوسات ارزی به طرح استیضاح زودهنگام وزرای نفت و اقتصاد پرداختند و خبرهای ضد و نقیض و غیر رسمی از ثبت استیضاح این دو وزیر در سامانه مجلس برای طرح در کمیسیون ها حکایت دارد.
اما از آن‌جا که مدت زیادی از روی کار آمدن دولت چهاردهم و مدیریت امور توسط وزرا نمی‌گذرد، این اقدام برخی نمایندگان با واکنش های منفی جدی از سوی جامعه، شخصیت ها، احزاب و گروه های سیاسی و حتی خود مجلس مواجه شده است به طوری که برخی دیگر از نمایندگان از جمله رئیس مجلس بر این باورند که طرح زودهنگام استیضاح در این شرایط نه‌تنها گرهی از مشکلات کشور نمی‌گشاید، که با دامن زدن به برخی اختلاف‌ها اتفاقا خود می‌تواند بر مشکلات موجود نیز بیافزاید.
نمایندگان مخالف طرح زودهنگام استیضاح وزیران دولت چهاردهم، معتقدند برای انجام وظیفه نظارتی از سوی نمایندگان در مجموعه ابزارهای مجلس در این روند، استیضاح آخرین ابزاری است که می‌توان به آن توسل جست و در شرایطی که امروز بحران های مختلفی جامعه را درگیر کرده، انتظار می‌رود تعامل دولت و مجلس بر مدار وفاق باشد، راه دراز و گزینه‌های ناآزموده‌ زیادی باقی است که دولت و مجلس می‌توانند برای بهبود اوضاع کشور آن‌ها را به خدمت گیرند.
در این راستا محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور سه‌شنبه ۱۱ دی با تأکید بر اینکه مجلس در بعد نظارتی با هدف رفع کاستی ها و کمک به دولت در ثبات ‌بخشی به بازار از همه ظرفیت های خود استفاده می کند، تصریح کرد: باید به این امر توجه شود که مردم فقط دنبال کنترل قیمت ارز هستند و تا زمانی که جلسات نظارتی در سطوح مختلف مجلس و پیگیری ها در جلسات هماهنگی بین قوا به‌ بن‌بست‌ نرسد، اقداماتی مانند استیضاح در اوج بحران قیمت ارز، خطاست چنین تصمیمی هرچند ممکن است برای مجلس آورده سیاسی بیاورد اما آنچه درعمل اتفاق می‌افتد، لطمه به اقتصاد و زندگی مردم است چرا که بازار ارز را برای چند ماه بی‌متولی میکند و مسئولین اجرایی توجیه کافی برای رهاکردن قیمت ارز پیدا خواهند نمود. رئیس مجلس طرح استیضاح در شرایط فعلی را یک اقدام نمایشی و سیاسی توصیف و تصریح کرده است: بازار ارز درحالیکه دشمنان ایران از هر فرصتی برای ضربه زدن به اقتصاد کشور استفاده میکنند نیاز به تصمیمات شجاعانه، مدبرانه و آگاهانه دارد و طبیعی است که وارد شدن به فرآیند استیضاح در مقطع فعلی خلاف منافع مردم می باشد. قالیباف هم‌چنین به نمایندگانی که به دنبال استیضاح هستند متذکر شد: نمایندگان ‌مجلس ‌فراموش ‌نخواهند کرد که ‌رهبر حکیم ‌انقلاب در دیدار با آنها تصریح داشتند «من توصیه‌ی موکدی که یادداشت کردم، تعامل سازنده با دولت جدید است» و در ادامه نیز صراحتا فرمودند که موفقیت رئیس جمهور موفقیت همه‌ ماست و از همه ‌ما خواستند که این مساله را از بن دندان باور کنیم. (متن اظهارات رئیس مجلس را اینجا بخوانید.) رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین در جلسه مشترک روز گذشته کمیسیون انرژی مجلس با وزیران نفت و نیرو، موضع دولت درمورد ناترازی ها را تایید کرد و گفت: بسته سیاستی برای اجرای برنامه هفتم در ناترازی انرژی در جلسه سران قوا نهایی شده و ما باید به دولت کمک کنیم تا بتواند طرح خود را اجرا کند و دیگر کسی نباید پیشنهاد جدید و تازه ای مطرح کند بلکه باید آنچه را که دست یافته ایم، عملی کنیم و اگر اشکالی وجود دارد، باید در اجرا مشخص شود. حمایت رئیس مجلس از موضع دولت درمورد ناترازی ها درحالی با این صراحت اعلام شده که برخی از نمایندگان با اهدافی خاص و به بهانه ناترازی های انرژی موضوع استیضاح وزیر نفت را مطرح و در فضای مجازی و رسانه ها پیگیری می کند.  احمد فاطمی نماینده بابل نیز با بیان این که استیضاح وزرا در شرایط فعلی اقدامی کاملا سیاسی و پوپولیستی است، اظهار داشت: دولت چهاردهم چهار ماه است که کار خود را آغاز کرده و نمایندگان به جای استیضاح باید به دولت فرصت دهند تا برنامه های خود را اجرایی کند.
وی با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب بر تعامل سازنده بین قوا افزود: طرح استیضاح‌‍‌های اخیر بر خلاف منویات رهبر معظم انقلاب در این راستا است.  احمد جباری نماینده مردم بندر لنگه و عضو کمیسیون عمران مجلس هم ضمن تأکید بر اینکه ما باید در شرایط فعلی به دولت کمک کنیم، چرا که موفقیت دولت، موفقیت همه کشور و مجموعه نظام است و ثمرات مثبت آن برای همه کشور خواهد بود، به پیگیری طرح استیضاح وزرا توسط برخی از نمایندگان مجلس واکنش نشان داد و اظهار داشت: ما در مجلس ابزارهای نظارتی مختلفی داریم، آخرین ابزار نظارتی ما استیضاح است و ما نباید در همان ابتدای کار به سراغ آخرین ابزار برویم. ما باید در ابتدا مشکلات را از طریق ابزارهایی همچون تذکر و سؤال پیگیری کنیم و اگر تذکر و سؤال به نتیجه ای نرسید به سراغ استیضاح برویم.  مهرداد گودرزوند چگینی نماینده مردم بابل و عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز در واکنش به تلاش برخی نمایندگان برای به سرانجام رساندن موضوع استیضاح به خبرنگار ایرنا گفت: موضوع ارز به بانک مرکزی ارتباط دارد و وزارت اقتصاد در این باره متولی نیست و این نمایندگان راه را اشتباه می‌روند. وی افزود: امروز اگر ما بخواهیم صرفا به دنبال استیضاح باشیم و کشور را رها کنیم، وضعیت چه خواهد شد. البته به وضعیت اقتصادی کشور اعتراض دارم، اما اینکه برخی از نمایندگان با بیان چنین مسائلی به دنبال تبلیغات و نمایش هستند، نگاه خوبی نیست.  موسی غضنفرآبادی عضو کمیسیون قضایی و حقوقی هم بر تعامل بین دولت و مجلس تأکید و خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری کمک به دولت‌ها برای تحقق اهداف و برنامه هایشان را یک تکلیف برای همه دستگاه ها عنوان کرده‌اند و در این شرایط هم همه ما باید به دولت کمک کنیم تا بتواند برنامه های خود را به خوبی پیش ببرد. علاوه بر نمایندگان مجلس، برخی فعالان سیاسی نیز طرح استیضاح وزرا را در مقطع فعلی به صلاح نمی‌دانند. همان‌گونه که پیش‌تر هم ذکر آن رفت و در اظهارات نمایندگان مجلس نیز مشهود بود، به نظر می‌رسد طرح بحث استیضاح در شرایط فعلی از جانب طیف خاصی از نمایندگان که برای اجرای برنامه های خود در تقابل با دولت در جلسه رای اعتماد ناکام ماندند، بیش از آن‌که کارکرد حقیقی برای بهبود اوضاع ارز و انرژی داشته باشد به نظر ارائه یک گزارش سیاسی و به قول رئیس مجلس شورای اسلامی یک حرکت سیاسی - نمایشی می‌آید. امری که از سوی رهبر انقلاب نیز نفی شده است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه