وقف زندگی در راه دفاع از مظلومان جهان
بامداد ۱۳ دیماه ۱۳۹۸، زمانی که بغداد هنوز در تاریکی شب به سر میبرد، بالگردهای آمریکایی برای ثبت جنایتی تازه در حوالی فرودگاه بغداد به پرواز درآمدند و دلیرمردانی آزاده و پاکباخته بهسوی آسمانها بال گشودند. شهادت سپهبد حاج قاسم سلیمانی و همرزمان وی در آن زمستان سرد بهوسیله پهپاد و به دستور مستقیم رئیسجمهور وقت آمریکا، گرچه جبهه مقاومت را از موهبت وجود فرماندهی دلاور بیبهره کرد؛ مقاومت همچنان متأثر از منش و نگاه این سرباز بیادعای انقلاب اسلامی، سرزنده و پابرجاست. سردارِ دلیر ایران و محور مقاومت، با هدفی مشخص به دست جریان استکبار به شهادت رسید، اما نام او برای همیشه در قلب تمام انسانهای آزاده ایران و جهان حک شد. حاج قاسم سلیمانی نهتنها یک فرمانده نظامی، بلکه نمادی از اراده و مقاومت بود. در کنار ملتهای مظلوم خاورمیانه ایستاده بود، مثل سایه دشمنانشان تعقیب میکرد و در مبارزه با تروریسم و نیروهای استکباری، از هیچ تلاشی فروگذار نکرد. او در محور مقاومت فقط نقش راهبری میدان داشت، بلکه الگو و مکتبی از صداقت، شجاعت و فداکاری برای نسلهای آینده بود که منش نوعدوستی و ایثار بهخاطر بشریت را از خویش به یادگار گذاشت. در جغرافیای پراکنده و پرالتهاب جنگهای سیاسی و نظامی غرب آسیا، حاج قاسم سلیمانی همچون ستارهای در دل شبهای تاریک میدرخشید. نقش سردار دلها در شکلگیری و تقویت محور مقاومت از ایران تا سوریه، لبنان، عراق و یمن بینظیر بود. وی نهتنها فرماندهی در میدانهای جنگ را بر عهده داشت، بلکه همزمان با هوش دیپلماتیک بینظیر خود، روابط راهبردی میان گروهها و کشورها را تقویت میکرد. حاج قاسم در کنار مردم و نیروهای مقاومت، علیه تروریسم داعش ایستاد و همچون بازوی قدرتنمایی ایران در مقابله با این تهدید جهانی عمل کرد. ازاینرو است که شهادت این قهرمان اسطورهای، تنها یک فقدان جسمانی نیست، بلکه بزنگاهی در تاریخ مقاومت و ایستادگی هم به شمار میرود. نام سلیمانی پس از شهادت، بیشتر از قبل در سراسر جهان طنینانداز شد و رسانههای بینالمللی در تبادل خبر، هرکدام بهنوعی به انعکاس تأثیرات عظیم اقدامات او در زمان حیات ظاهری و تأثیر شگرفش بر جبهه مقاومت پساز شهادتش بر جغرافیای سیاسی جهان پرداختند. این واقعه نهفقط برای ایران، که برای تمام آزادیخواهان و مبارزان علیه ظلم و استکبار، تبدیل به نقطهعطف مبارزه شد. شهادت فرزند برومند ایرانزمین نشان داد که ایستادگی تا پای جان در برابر جریان سلطه، پایان کار نیست، بلکه سرآغاز گسترش آرمانهای والای انساندوستی و آزادگی است. در آستانه پنجمین گرامیداشت شهادت سردار دلها با حسین کنعانی مقدم، فرمانده پیشین سپاه پاسداران و کارشناس مسائل بینالملل گفتوگو کردیم تا بار دیگر به بررسی ابعاد شخصیتی این شهید بزرگوار و تأثیرات وی بر ادامه حیات و پیروزیهای جبهه مقاومت بپردازیم.
کنعانی مقدم، فرمانده پیشین سپاه پاسداران درباره تأثیرات این فرمانده بر محور مقاومت عنوان کرد: شهید سلیمانی زندگیاش را در دوران دفاعمقدس و پس از آن در محور مقاومت، از مدیترانه تا غرب آسیا، وقف دفاع از مظلومان کرد.
این کارشناس مسائل بینالملل با تأکید به اینکه شهید سلیمانی، اسطورهای واقعی است، افزود: بسیاری از کسانی که در سراسر دنیا درحال پژوهش و تحقیق درخصوص سردار و فعالیتهای وی هستند، این شهید را اسطوره مقاومت، شجاعت و ایستادگی میدانند؛ مردی که شخصیت بسیار گیرا و پرجذبهای داشت و محبوب دلها بود. این خصوصیات بسیار برجسته است.
فرمانده پیشین سپاه در ادامه گفت: در بسیاری از روستاهای کردستان عراق، مردم شهید سلیمانی را «مسیح عراق» لقب دادهاند؛ چراکه معتقدند اگر دلاوری این سردار ایرانی نبود، بسیاری از شهرها و روستاهای عراق به دست گروههای تکفیری تصرف میشد و شاید اتفاقی شبیه به آنچه در سوریه کنونی رخ داد، در عراق نیز اتفاق میافتاد.
وی با بیان اینکه شهید سلیمانی چهرهای بینالمللی در عرصه مقاومت بود که ملل گوناگون به وی ادای احترام کردند، اظهار کرد: شهادت سپهبد سلیمانی و همرزمان وی که در جبههها حضور داشتند، سد دفاعی محکمی در برابر صهیونیسم ایجاد کرده بود.
کنعانی مقدم درخصوص عملکرد رسانه ملی در بازنمایی چهره شهید سلیمانی، بهویژه پس از تحولات اخیر در منطقه نیز عنوان کرد: باتوجه به شناختی که از فعالیتهای رسانه ملی دارم، به نظرم، صداوسیما در جنگ روایتها توانسته روایتگر خوبی باشد و روایت اول را در بیشتر موارد ارائه کند، به صورتی که دشمن نتواند با روایتسازی، حقایق را پنهان و کتمان کند.
وی ادامه داد: من از این منظر به رسانه ملی نمره خوبی میدهم، گرچه انتقاداتی نیز در برخی موارد وجود دارد؛ باتوجه به امکانات و محدودیتهایی که دارد، در تمام خطوط مقدم عراق، سوریه، لبنان و فلسطین بهدرستی عمل کرده و رسالت پیامرسانی را با سرعت، دقت و صحت بالا به خود اختصاص داده است و این امر در بازنمایی چهره شهید سلیمانی نیز دنبال شده و میتواند روشنگرانهتر از آنچه تاکنون صورت گرفته، ادامه پیدا کند.
ین کارشناس روابط بینالملل افزود: رادیو مقاومت، نقش بسیار مؤثری در هماهنگی دیپلماسی و میدان ایفا کرده و توانسته پیام مثبت مقاومت را به مردم برساند. من مدتی عضو شورای عالی سپاه و زمانی نیز مسئول آموزش کل سپاه بودم و با سردار سلیمانی آشنایی داشتم. نخستین آشنایی ما مربوط به معرفی شهید به پادگان آموزشی قدس در کرمان میشود که شاید اولین حکم سردار سلیمانی همانجا خورد که فرمانده آموزشی پادگان قدس کرمان شد. از همان ابتدای آشناییام با شهید سلیمانی، فهمیدم که چه انسان دغدغهمند و باهوشی است.
کنعانی مقدم با اشاره به اینکه عملکرد سردار سلیمانی باعث اتحاد بین گروههای مذهبی و اقلیتی شده بود، عنوان کرد: در مکتب شهید سلیمانی، شیعه و سنی، مسیحی، زرتشتی و غیرمسلمان، عرب و ترک و فارس و کرد و… فرقی نداشت. نفس حمایت از مظلوم و جانبداری از انسانیت نشان میدهد که شهید سلیمانی اندیشه امتگرایانه داشت و با تفکر وحدتبخش و جهانی با افراد رفتار میکرد. بارها میدیدیم که گردانهایی از مسیحیان و سایر ادیان تشکیل میدهد و این اتفاق در سپاه بدر و حشدالشعبی نیز انجام شده بود. درواقع، تعصبات نژادی و مذهبی در نگاه سردار، در مسیر امنیت و منافع ملی قرار داشت و برای انسجام و وحدت بین امت اسلامی تلاش میکرد و این نگاه اکنون نیز جزو راهبردهای کلیدی توفیق مقاومت است.
عضو دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای:
مصوبات شورایعالی فضای مجازی
نیازمند تأیید رهبر انقلاب نیست
مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: باتوجه به برخی سؤالات و ابهامات پیشآمده، تصریح میشود مصوبات شورایعالی فضای مجازی و برخی شوراهای دیگر، برخلاف مصوبات شورایعالی امنیت ملی، نیازمند تأیید رهبر انقلاب نیست و پس از تصویب قابل ابلاغ و اجرا است.
در ماده ۱۱ آییننامه داخلی شورایعالی فضای مجازی هم آمده است: «مصوبات شورایعالی پس از ملاحظه رئیس شورا بلافاصله توسط دبیر به استحضار مقام معظم رهبری میرسد و سپس توسط دبیر به دستگاهها و اشخاص ذیربط ابلاغ میشود.»
معاهده جدید روسیه و ایران و تمایل به همکاری امنیتی و دفاعی
لاوروف: توافقنامه مشارکت راهبردی روسیه
و ایران نیازی به هیچگونه اصلاحی ندارد
وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با نووستی گفت: «معاهده جدید روسیه و ایران تمایل مسکو و تهران را برای همکاری در حوزه امنیتی و دفاعی نشان خواهد داد. بهگفته او، توافقنامه مشارکت راهبردی روسیه و ایران آماده امضا است و با توجه به اوضاع سوریه نیازی به هیچگونه اصلاحی ندارد.»
لاوروف گفت: «البته چنین سند جامعی مولفه بینالمللی هم دارد. از جمله، توجه ویژهای به تقویت تعامل در راستای منافع صلح و امنیت در منطقه و جهان دارد و تمایل مسکو و تهران را برای همکاری نزدیکتر در زمینههای امنیتی، دفاعی، مبارزه با تروریسم و افراطگرایی و مقابله با بسیاری از چالشها و تهدیدهای رایج دیگر، بیان میکند.»
وزیر امور خارجه روسیه افزود: «این همکاری تا حدودی در جریان است، اما امضای این توافقنامه که طرف روسی انتظار دارد بهزودی طی تماسهای بلندپایه بعدی انجام شود، فرصتهای بیشتری را برای گسترش بیشتر همکاریهای روسیه و ایران در حوزههای اولویتدار ایجاد خواهد کرد.»
پیش از این کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو، گفته بود که مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در تاریخ ۱۷ ژانویه به پایتخت روسیه سفر خواهد کرد و در سفر خود قراردادی را امضا خواهد کرد که قرار است جایگزین سند فعلی بین کشورها در زمینه مبانی روابط و اصول همکاری شود که در سال ۲۰۰۱ در مسکو امضا شده بود.
بهگفته او، توافقنامه مشارکت راهبردی روسیه و ایران آماده امضا است و با توجه به اوضاع سوریه نیازی به هیچگونه اصلاحی ندارد. با توجه به تحولات سوریه، لاوروف تأکید کرد که «توافق بزرگ» جدید که متن آن از مدتها قبل آماده و مورد توافق طرفین بوده است، جامع، بلندمدت و ماهیت «همهجانبه» دارد و از این نظر نیازی به تعدیل ندارد. بهگفته لاوروف، این توافق بهمنظور تحکیم حقوقی پیشرفت بیسابقه در روابط دوجانبه در سالهای اخیر و ثبت ورود آنها به سطح مشارکت استراتژیک است.