کاهش 5/7 درصدی تبادل چک در آبان ماه
در آبان ماه سال جاری، بیش از ۹.۵ میلیون فقره چک به ارزشی بیش از ۷۷۸.۸ هزار میلیارد تومان مبادله شده است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۷.۵ درصد و ۱.۳ درصد کاهش را نشان میدهد.
به گزارش کائنات، اخیرا بانک مرکزی، طی گزارشی آمار چکهای مبادلهای در آبان ماه ۱۴۰۳ را منتشر کرد که بر اساس آن در این ماه، در کل کشور بیش از ۹.۵ میلیون فقره چک به ارزشی بیش از ۷۷۸.۸ هزار میلیارد تومان مبادله شده است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۷.۵ درصد و ۱.۳ درصد کاهش را نشان میدهد.
در این ماه در استان تهران حدود ۲.۹ میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر ۳۸۲.۹ هزار میلیارد تومان مبادله شده است. در مهر ماه ۱۴۰۳، حدود ۴۸.۲ درصد از تعداد چکهای مبادلهای کل کشور در چهار استان تهران (۳.۲ درصد)، اصفهان (۱۰.۷ درصد) و خراسان رضوی (۷.۳ درصد) مبادله شده است که بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استانها به خود اختصاص دادهاند.
همچنین، در ماه مذکور ۶۲.۲ درصد از ارزش چکهای فوق در سه استان تهران با ۴۹.۲ درصد، اصفهان ۷.۳ درصد و خراسان رضوی ۵.۷ درصد مبادله شده که بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استانها به خود اختصاص دادهاند.
*۸.۶ میلیون فقره چک وصول شد
در آبان ماه سال جاری، در کل کشور بیش از ۸.۶ میلیون فقره چک به ارزشی بیش از ۶۷۰ هزار میلیارد تومان وصول شده است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۶.۹ درصد و ۰.۶ درصد کاهش را نشان میدهد.
همچنین در این ماه (آبان)، از کل تعداد و مبلغ چکهای مبادله شده به ترتیب ۹۰.۹ و ۸۶ درصد وصول شده و درصد تعداد و مبلغ چکهای وصول شده در مهر ماه به ترتیب معادل ۹۰.۴ و ۸۵.۴ درصد و در آبان ماه سال گذشته (۱۴۰۲) به ترتیب برابر ۹۲.۱ درصد و ۸۸.۴ درصد بوده است. همچنین، در آبان ماه ۱۴۰۳ در استان تهران حدود ۲.۶ میلیون فقره چک به ارزشی حدود ۳۳۱ هزار میلیارد تومان وصول شد که از نظر تعداد ۹۱ درصد و از نظر ارزش ۸۶.۵ درصد از کل چکهای مبادلهای وصول شده است.
در این ماه، در بین سایر استانهای کشور بیشترین نسبت تعداد چکهای وصولی به کل چکهای مبادلهای در استان به ترتیب به استان گیلان با ۹۳ درصد، کرمانشاه با ۹۲.۵ درصد و قم با ۹۲.۳ درصد اختصاص یافته است و استانهای کهگیلویه و بویراحمد با ۸۷.۹ درصد، خراسان شمالی و کردستان هرکدام با ۸۸.۳ و لرستان با ۸۸.۷ درصد، پایینترین نسبت تعداد چکهای وصولی به کل چکهای مبادله شده را به خود اختصاص دادهاند.
از سوی دیگر در این ماه، در بین سایر استانهای کشور بیشترین نسبت ارزش چکهای وصولی به کل ارزش چکهای مبادلهای به ترتیب به استانهای البرز با ۸۹.۲ درصد، خوزستان با ۸۸.۸ درصد و هرمزگانبا ۸۸ درصد اختصاص یافته و استانهای ایلام با ۷۲.۷ درصد، آذربایجان غربی با ۸۰.۹ درصد و بوشهر با ۸۱.۲ درصد، کمترین نسبت ارزش چکهای وصولی به کل ارزش چکهای مبادله شده در استان را به خود اختصاص دادهاند.
بر اساس تازهترین نتایج اجرای طرح کارورزی در کشور مشخص شد؛
معافیت بیمهای ۱۲ هزار و ۴۲۷ بنگاه
بر اساس تازهترین نتایج اجرای طرح کارورزی در کشور تعداد داوطلب متقاضی به بیش از ۱۶۱ هزار نفر رسیده و بیش از ۱۲ هزار و ۴۰۰ بنگاه مشمول معافیت بیمهای قرار گرفتهاند.
به گزارش کائنات، یکی از برنامههای موثر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اجرای طرح کارورزی در سالهای اخیر بوده است. این طرح به استناد ماده (۷۱) قانون برنامه ششم توسعه ذیل برنامه سیاست های فعال بازار کار در قالب تبصره (۱۸) قوانین بودجه سنواتی تدوین شده و وزارت کار به عنوان مجری طرح تلاش کرده با اجرای این طرح، بستر لازم برای مهارت آموزی و ارائه آموزشهای شغلی به فارغالتحصیلان دانشگاهی با استفاده از ظرفیتهای بلااستفاده موجود در واحدهای فعال اقتصادی در بخشهای خصوصی و تعاونی به وجود آید.
افزایش قابلیت جذب و اشتغال دانش آموختگان از طریق انتقال مهارت و تجربه در محیط کار برای ورود به بازار کار، ایجاد انگیزه کارآفرینی و کسب و کار در دانشآموختگان، فراهم کردن زمینه انتقال دانش از دانشآموخته به کارگاه و کاهش هزینه بکارگماری نیروی کار برای کارفرما از مهم ترین اهداف اجرای این طرح به شمار میرود.
به اعتقاد کارشناسان، یکی از ویژگی های برجسته این طرح، تلفیق آن با طرح معافیت بیمه کارفرمایی و توجه توأمان به هریک از طرفهای عرضه و تقاضای بازار کار است که موجب فراهم کردن شرایط جذب پایدار نیروی کار شغل اولی از سوی کارفرما می شود.
تازهترین نتایج اجرای طرح کارورزی در کشور نشان میدهد که تاکنون ۱۶۱ هزار و ۱۳۲ نفر داوطلب در این طرح ثبتنام کرده و واجد شرایط شناخته شدهاند که از این تعداد ۶۹ هزار و ۲۶۱ نفر با عقد قرارداد جذب بازار کار شدهاند. طبق این گزارش ۲۲ هزار و ۱۳۹ بنگاه اقتصادی و واحد پذیرنده در طرح مشارکت داشتهاند که از بین آنها ۱۲ هزار و ۴۲۷ بنگاه مشمول معافیت بیمهای شدهاند. نتایج این گزارش نسبت به ماه قبل افزایش تعداد داوطلبان متقاضی، مشارکت بیشتر کارفرمایان و افزایش معافیت بیمهای بنگاهها را نشان میدهد. کمک هزینه کارورزی وجهی است که در پایان دوره مقدماتی کارورزی و متناسب با مدت آن به کارورز پرداخت می شود و از مزایای مهم اجرای آن برای کارآفرینان و کارفرمایان این است که در صورت جذب کارورز، از معافیت حق بیمه سهم کارفرما به مدت حداکثر دو سال برخوردار میشوند.
داشتن مدرک دانشگاهی حداقل کارشناسی و کمتر از ۳۵ سال سن از جمله شرایط برخورداری از مزایای این طرح است و داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت نظام وظیفه برای متقاضیان مرد الزامی است.
به موجب این گزارش، استان فارس در بین استانهای کشور دارای بیشترین داوطلب واجد شرایط، بنگاه پذیرنده و انعقاد قرارداد کار را به خود اختصاص داده است.
تمامی دانش آموختگان دانشگاهی دارای حداقل مدرک کارشناسی، جویای کار و متقاضی کارورزی تحت پوشش دوره کارورزی قرار دارند. به موجب این طرح، دانشجویان درحال تحصیل از شمول این دوره خارج هستند. اتباع خارجی، موظفین به گذراندن طرح کارورزی در رشتههای گروه علوم پزشکی، متعهدین به اشتغال در دستگاههای اجرایی، سازمانها و نهادهای انقلاب اسلامی و بورسیه کلیه دستگاهها، سازمانها و نهادهای دولتی از دامنه پوشش این دوره خارج هستند. واحدهای اقتصادی و فارغ التحصیلان دانشگاهی که علاقمند به بهرهمندی از مزایای دوره کارورزی و معافیت بیمهای هستند میتوانند به سامانه کارورزی وزارت کار به نشانی https://karvarzi.mcls.gov.ir مراجعه و ثبتنام کنند.
از نگاه کارشناسان بازار کار بیکاری یکی از ابرچالشهای مهم کشور در سالهای اخیر بوده است و بر همین اساس لزوم تحرک بخشی به بازار کار و ایجاد فرصتهای شغلی به ویژه برای جوانان، زنان و فارغ التحصیلان دانشگاهی همواره مورد تاکید قرار گرفته است. به اعتقاد کارشناسان طرح کارورزی یکی از طرحهای اثرگذار در توسعه بازارکار است که بستر آشنایی با محیط کار و جذب کارجویان در بنگاههای اقتصادی را فراهم میکند.