در جدیدترین پاسخ حضرت آیتالله خامنهای به استفتائات مطرح شد؛
خطر «ربا»
در چه صورتی تسهیلات بانکی را تهدید میکند؟
مدیر دفتر استفتائات و مطالعات فقهی مقام معظم رهبری به سوالی درباره «استفاده از وام در غیر مورد آن» پاسخ داد. به گزارش کائنات، حجتالاسلام والمسلمین محمد رضایی در ادامه پاسخ به سوالات پر تکرار و شرعی هموطنان به تشریح نظر فقهی مقام معظم رهبری درباره «استفاده از وام بانکی در غیر مورد آن» پرداخت.
وی گفت: در پاسخ به این سوال که آیا میتوان با وام اشتغال، خودرو، مسکن یا کالا کار دیگری کرد؟ باید پاسخ داد اگر این وام «قرض» باشد مثل انواع وامهای ازدواج و فرزندآوری که درصدی کارمزد دارد و در آنها شرط میشود در مسیر مشخصی هزینه شود، وامگیرنده باید در همان مسیر هزینه کند، اما اگر شرط نشود که حتما در همان مسیر هزینه شود، زوجین میتوانند پول وام را به پدر و مادر خود بدهند. مدیر دفتر استفتائات و مطالعات فقهی مقام معظم رهبری ادامه داد: اما اگر پولی که از بانک در قالب «تسهیلات» مثل وام جعاله، مشارکت و کارآفرینی که سودی بیش از 12 درصد دارند، گرفته میشود حکم «امانت» دارد و باید حتما در محل شرط شده هزینه شود در غیر این صورت دو مشکل به وجود میآید. هم خیانت در امانت میشود و هم زمان بازپرداخت اصل و سود آن، سود این تسهیلات در حکم «ربا» خواهد بود.
امکان فروش ارز نیمایی در مرکز مبادله فراهم شد
بانک مرکزی برای صادرکنندگانی که براساس مقررات برگشت ارز حاصل از صادرات موظف به فروش ارز در سامانه نیما بودند، امکان فروش در مرکز مبادله ارز و طلای ایران را نیز فراهم کرد.
به گزارش کائنات، طبق اعلام بانک مرکزی، از روز دوشنبه سوم دی ماه ۱۴۰۳ برای کلیه صادرکنندگانی که براساس مقررات برگشت ارز حاصل از صادرات موظف به فروش ارز در سامانه نیما هستند، امکان فروش در مرکز مبادله ارز و طلا نیز فراهم بوده و بازرگانان میتوانند در هر دو سامانه اقدام به عرضه ارز نمایند. همچنین آن دسته از واردکنندگان که دارای تخصیص معتبر از محل سامانه نیما هستند، میتوانند ارز مورد نیاز خود را از مرکز مبادلات خریداری نمایند.
گفتنی است؛ کلیه صادرکنندگان مشمول بند (۲) ماده (۸) آیین نامه اجرایی قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز بهمنظور رفع تعهد صادراتی از طریق واگذاری ارز حاصل از صادرات به دیگران، ملزم هستند که ارزهای مذکور را از طریق بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند.