روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۴۰۳ دوشنبه ۱۲ آذر - شماره 4727

زنگ هشدار منابع آب زیرزمینی به صدا درآمد

  طبق آخرین آمار اعلام‌شده، مصرف سالانه آب شرب در کشور به بیش از ۹ میلیارد متر مکعب رسیده است. از این مقدار، حدود ۵.۷ میلیارد مترمکعب از منابع آب زیرزمینی تأمین می‌شود. این آمار حاکی از وابستگی بالای کشور به منابع زیرزمینی برای تأمین نیازهای شرب است.
به‌گزارش کائنات، طبق آخرین آمار موجود از وضعیت منابع آبی ایران تا آبان ۱۴۰۳، میزان ذخایر آبی کشور همچنان در وضعیت بحرانی قرار دارد. گزارش‌ها نشان می‌دهند که ورودی آب به سدهای کشور به‌طور کلی کاهش یافته است و میزان پرشدگی سدها به‌ویژه در حوضه‌های مرکزی و شرقی همچنان پایین‌تر از میانگین بلندمدت است. در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۴، میزان بارندگی در بسیاری از مناطق کمتر از حد نرمال بوده که تأثیر مستقیم بر منابع آبی سطحی و زیرزمینی گذاشته است. بیش از ۶۰ درصد از آب شرب کشور از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود و برداشت بی‌رویه از این منابع باعث افت شدید آبخوان‌ها شده است. در این بین آب شرب در ۱۸ استان کشور بیش از ۶۰ درصد و در ۹ استان بیش از ۸۰ درصد به منابع آب زیرزمینی متکی است. این آمار نشان‌دهنده فشار قابل توجه بر این منابع و ضرورت مدیریت پایدار آنهاست. علی پوراحمد، رئیس حوضه آبریز فلات مرکزی و شرقی شرکت مدیریت منابع آب ایران بر اجرای کامل طرح احیا و تعادل‌بخشی منابع آب تأکید کرده و از معاونین برنامه‌ریزی به‌عنوان نقش‌آفرینان کلیدی در مدیریت منابع آب یاد کرده است.
وی خواستار تدوین و تصویب طرح‌های جامع تأمین آب شرب شهرها و روستاها شد و افزود که برنامه‌ریزی به معنای تفکر پیشگیرانه و حرکت به سمت شرایط مطلوب است. وی همچنین به اهمیت استفاده از قوانین موجود، از جمله قانون برنامه هفتم پیشرفت، اشاره کرد و پیشنهاد داد که کارگروه‌های استانی سازگاری با کم‌آبی با ریاست استانداران فعال‌تر شوند. این اقدام می‌تواند به کاهش ناترازی منابع و مصارف آب کمک کند. اقدامات مدیریتی مانند پر کردن چاه‌های غیرمجاز و تشکیل کارگروه‌های سازگاری با کم‌آبی در برخی استان‌ها آغاز شده، اما نیاز به برنامه‌ریزی‌های دقیق‌تر و هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف برای مقابله با این چالش ضروری است. افزایش مصرف آب شرب و وابستگی شدید به منابع زیرزمینی، نیازمند تغییرات اساسی در سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی منابع آب است. اجرای طرح‌های احیا و تعادل‌بخشی، همراه با همکاری دستگاه‌های ذی‌ربط و استفاده از ظرفیت‌های قانونی، می‌تواند مسیر مدیریت پایدار آب در کشور را هموار کند.

ناترازی برق از سال ۱۳۹۲ شدت گرفت
 مدیرعامل شرکت نیروگاه سیکل ترکیبی پرند مپنا گفت: ظرفیت نامی نیروگاه‌های کشور به ۹۲ هزار و ۳۵۱ مگاوات رسیده است و باید گفت که روند ناترازی در کشور از سال ۱۳۹۲ شدت گرفته به طوری که در سال ۱۴۰۲ پیک بار ۱۲۴۰۰ مگاوات بوده است و پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آتی میزان ناترازی افزایش یابد.
میثم نصر با بیان اینکه با بیان اینکه در ۱۶ مرداد ماه رقم ناترازی به ۱۶ هزار مگاوات رسید، گفت: این میزان ناترازی به دلیل وجود اشکال در عرضه و هم تقاضا است، در سمت عرضه توسعه و سرمایه‌گذاری ناکافی بوده و در سمت تقاضا نیز بهینه سازی مصرف معطل مانده است.
او با بیان اینکه قیمت دستوری و عدم اصلاح تعرفه چالش‌هایی را در هر دو بخش عرضه و تقاضا ایجاد کرده است، گفت: اصلاح تعرفه علاوه بر اینکه انگیزه سرمایه گذاری خواهد بود، اصلاح الگوی مصرف را نیز در پی خواهد داشت. نصر افزود: اصلاح تعرفه برای مشترکان پرمصرف و برخی صنایع آغاز شده و  پیش‌بینی می‌شود که ادامه داشته باشد. مدیرعامل شرکت نیروگاه سیکل ترکیبی پرند مپنا با اشاره به سهم نیروگاه‌های مپنا در تولید برق، گفت: این نیروگاه‌ها هفت درصد در تولید برق کشور نقش دارند از این میزان ۶۲۲۶ مگاوات نیروگاه حرارتی، ۱۵۷ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و ۱۲۵ مگاوات نیروگاه مقیاس کوچک است که به ترتیب، ۱۲، ۸ و ۴.۷ درصد از کل ظرفیت نیروگاهی کشور را شامل می‌شود. وی با بیان اینکه علی‌رغم سهم ۷.۳ درصدی شرکت گروه ایرانیان مپنا از ظرفیت شبکه برق کشور این نیروگاه‌ها حدود ۱۰.۸ درصد از تولید برق کشور را به خود اختصاص داده‌اند، گفت: برای نیروگاه سیکل ترکیبی پرند نیز علی‌رغم سهم ۱.۶ درصدی از ظرفیت شبکه برق، سهم تولید برق نیروگاه سیکل پرند از تولید برق کشور حدود ۲.۵ درصد بوده است.
او با بیان اینکه دلیل این امر آمادگی تولید و راندمان مناسب واحدها و در نتیجه ضریب بهره‌برداری بالاتر نیروگاه‌های این بخش است، تاکید کرد: از ویژگی‌های نیروگاه پرند می‌توان به اولین نیروگاه سیکل ترکیبی تحت قرارداد بیع متقابل، اولین نیروگاه واگذار شده به بخش خصوصی از محل رد دیون دولت و اولین نیروگاه با قرارداد فروش برق در بازار برق اشاره کرد.
مدیرعامل شرکت نیروگاه سیکل ترکیبی پرند مپنا دربره برنامه‌های توسعه‌ای شرکت، هم توضیح داد: عرضه سهام در شرکت فرابورس ایران، به بهره‌برداری از مولد مقیاس کوچک ۲۵ مگاوات پردیس، تکمیل، احداث و بهره‌برداری از مولد مقیاس کوچک ۲۵ مگاوات بهشهر و اقدام جهت تهاتر مالیات شرکت از محل مطالبات از شرکت مدیریت شبکه برق ایران جزو برنامه‌های تعریف شده است.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه