مسیر دراز هوش مصنوعی
آلبرت کامرانی- ظهور فناوری AI در چهارچوب انقلاب صنعتی چهارم، به یک روند قابل توجه برای جوامع در سراسر جهان تبدیل شده است. هر روزه شاهد هستیم که استفاده از فناوریهای هوش مصنوعی در توسعه برنامهها و الگوریتمهای یادگیری ماشین در کارخانهها، بهداشت، بانکداری، امنیت و همچنین تجارت الکترونیک، رسانههای جمعی و پلتفرمهای اپلیکیشن موبایل و غیره، چقدر توانسته پیشرفت چشمگیری را در این حوزهها رقم بزند و مشکلات بسیاری را از پیش پای افراد بردارد.
در این بحبوبهٔ پیشیگرفتن جوامع از هم که در تلاشند خود را در فناوریهای AI به صدر برسانند، کشورمان ایران چه اقداماتی را در این زمینه به انجام رسانده و چقدر بستر پیشرفت برای این حوزه در ایران فراهم است؟در حال حاضر حقیقتا در زمینه هوش مصنوعی ما در ایران در اول راه هوش مصنوعی قرار داریم. امروزه هوش مصنوعی به جایی رسیده که توانسته در زندگی فردی مردم نفوذ پیدا کنید و استفاده از آن در برخی کارهای روزمره بسیار ناملموس است، در حالی که ما تنها متوجه تاثیرات هوش مصنوعی نیستیم. این مسئله نشان میدهد که رفته رفته استفاده از هوش مصنوعی بیشتر خواهد شد و کاربردهای جدیتری پیدا خواهد کرد. همین حالا هم از هوش مصنوعی در حوزههایی مانند پزشکی، صنایع تولیدی، بازاریابی، اتوماسیون فرآیندهای مختلف، اقتصاد و … به کار میرود و آیندهای شگفت انگیز نیز پیش بینی میشود. همچنین علاوه بر آن چه که گفته شد فعالیتهایی مانند طراحی سیستمهای ایمنی، مسائل تشخیص هویت، بازیهای کامپیوتری، طراحی سیستمهای پیشرفته نظامی، طراحی نرمافزارهای هوشمند و… همه رو به پیشرفت هستند و برای پیشرفتهتر شدن به هوش مصنوعی نیاز دارند. با توجه به همهی این مسائل استفاده از هوش مصنوعی هر روز بیشتر از روز دیگر خواهد شد و هم چنان که کاربردهای آن گسترش خواهد بافت نیاز به متخصصان هوش مصنوعی هم بیشتر خواهد شد. همین امر باعث میشود تا فرصتهای شغلی برای متخصصان هوش مصنوعی روز به روز بیشتر شود!
هوش مصنوعی شاخهای از علوم رایانه است که هدف اصلی آن تولید ماشینهای هوشمندی است که توانایی انجام وظایفی که نیازمند به هوش انسانی است را دارد. هوش مصنوعی در حقیقت نوعی شبیه سازی هوش انسانی برای رایانه است و منظور از هوش مصنوعی در واقع ماشینی است که به گونهای برنامه نویسی شده که همانند انسان فکر کند و توانایی تقلید از رفتار انسان را دارد. در همین زمینه رباتیک نیز حوزهای از علم و تکنولوژی است که با رباتها سر و کار دارد. رباتها ماشینهایی هستند که برای انجام یک سری کارها به صورت اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک، از قبل برنامه ریزی شدهاند. رباتیک علمی است که با طراحی، ساخت و برنامه نویسی انواع رباتها سر و کار دارد. از سوی دیگر علوم شناختی که یکی از دانشهای نو است در کنار نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، فناوری اطلاعات مجموعه دانشهای هم گرا را تشکیل میدهند. این رشته از زیر مجموعههای علم اعصاب، روانشناسی، زبان شناسی، هوش مصنوعی و فلسفه ذهن تشکیل شده و کاربرد وسیعی در موضوعات مرتبط با هوش مصنوعی دارد. همه این دانشهای نوین در یک موضوع باهم توافق دارند و آن هم شناخت مغز انسان و کارکردهای آن است. حیات انسان و جامعه وابسته به کارکردهای مغزی اوست، شناخت ما از مغز و ذهن میتواند تأثیر به سزایی بر همه ابعاد حیات انسان دارد. در این میان هوش مصنوعی، ساخت رایانههایی که بتواند وظایف انسان را انجام دهند و رابطه انسان و فناوری از اهمیت بیشتری برخوردارند. در سالهای اخیر با توسعه دانشگاههای کشور و رشد تعداد دانشجویان و محققان جوان در عرصه فناوریهای نوین مقالات و تحقیقات علمی نیز در حوزه این فناوریها به طور قابل ملاحظهای رشد داشته است. با وجود اینکه زمان زیادی از ورود دانشگاههای ایرانی به عرصه فناوریهای جدید نمیگذرد اما بررسی رتبه دانشگاهها با موضوعات خاص مرتبط با فناوریهای جدید نشان میدهد علیرغم تازه وارد بودن اما تأثیرات قابل ملاحظهای در حوزه علوم جدید داشتهاند.
سازمان غذا و دارو اعلام کرد؛
یک سایت عرضهکننده داروهای سرطان مسدود شد
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سازمان غذا و دارو از مسدود شدن یک سایت اینترنتی عرضه کننده داروهای شیمی درمانی خارج از شبکه خبر داد.
بنابر اعلام سازمان غذا و دارو، مهندس حامد عبدی با اشاره به نظارت سازمان غذا و دارو به حوزه عرضه فراوردههای سلامتمحور در فضای مجازی، اظهار کرد: سایت «الو داروکده» که به «فروش داروهای سرطانی خارج از شبکه توزیع» اقدام میکرد، با دستور قضایی مسدود شد.
بنابر اعلام سازمان غذا و دارو، وی افزود: براساس بازرسیهای صورت گرفته توسط بازرسان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، داروهای ضد سرطان به ارزش ۱۰ میلیارد ریال از محدوده افسریه تهران کشف و مالک این سایت نیز دستگیر شد.
وی خاطرنشان کرد: مردم میتوانند در صورت مشاهده انبارهای مشکوک، عرضه دارو در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، موارد را به واحد واحد بازرسی و مقابله با قاچاق معاونتهای غذا و دارو یا بازرسی سازمان غذا و دارو اعلام کنند.