روزنامه کائنات
4

جامعه

۱۴۰۳ يکشنبه ۱۳ آبان - شماره 4706

به استقبال ارز تک نرخی


 مبینا قرایی - ماه‌های اخیر قیمت دلار نیمایی فاصله خود را با قیمت دلار آزاد کم کرده و پیوسته در حال افزایش است. این روند در هفته‌های اخیر شدت بیشتری داشته است. برخی از ناظران اقتصادی معتقدند این روند در راستای اجرای سیاست تک‌نرخی کردن ارز انجام می‌شود، سیاستی که کارشناسان اقتصادی نظرات موافق و مخالفی درباره آن ابراز می‌کنند.از جمله مزایای تک‌نرخی کردن دلار می‌توان به شفافیت بیشتر اشاره کرد؛ با تک‌نرخی شدن دلار، قیمت‌ها مشخص‌تر و قابل پیش‌بینی‌تر می‌شوند که می‌تواند به تصمیم‌گیری‌های بهتر اقتصادی کمک کند.
در علم اقتصاد مفهومی به نام «فرصت آربیتراژی» وجود دارد؛ این مفهوم به این معنی است که در هر زمان و در هر مکان ۲ نرخ متفاوت برای یک کالای واحد وجود داشته باشد، در این بین عده‌ای برای کسب مال به خرید کالای ارزان‌تر و فروش آن به قیمت بالاتر اقدام می‌کنند. در پی این اتفاق هیچگونه ارزش افزوده‌ای ایجاد نمی‌شود و بدون شک سود بی زحمت این دلالان، از جیب افراد دیگری خارج می‌شود. پدیده چند نرخی بودن ارز در ایران از زمان پهلوی دوم و از سال ۱۳۵۳ آغاز شد، به‌طوری که حدفاصل سال‌های ۵۵ تا ۵۸ که قیمت ارز ۷ تومان بود، در بازار آزاد با قیمت ۹ تا ۱۵ تومان خرید و فروش می‌شد.
سالهاست که گفته می شود که تک نرخی ارز برای شفاف سازی و کاهش رانت و... خوب است اما دولت و بانک مرکزی عمدتا از این ابزار برای افزایش درآمد ریالی و منابع دولت و کاهش کسری بودجه استفاده کرده اند و ریشه اصلی رشد نرخ ارز یعنی رشد نقدینگی و تورم و کنترل مخارج دولت و کسری بودجه دولت در دستور کار نبوده و برای کنترل تورم نیز تسهیلات دهی بانک ها به تولید و بورس را محدود کرده اند. براین اساس تک نرخی ارز زمانی خوب است که ریشه اصلی آن یعنی رشد نقدینگی و مخارج دولت و کسری بودجه مهار شود. اینکه دولت و بانک مرکزی در شرایط امروز برای رفع کسری بودجه نرخ ارز را بالا می برند و اوراق بدهی دولتی می فروشند و پول و سپرده بانک ها و مردم را تبدیل به اوراق می کنند و رشد بدهی دولت به بانک ها به شدت افزایش یافته است یعنی هم نرخ ارز را بالا برده اند و هم ریشه کسری بودجه را مهار نکرده اند و مشکل این است که تسهیلات دهی بانک ها به تولید و بورس را محدود کرده اند و نرخ بهره و هزینه منابع برای بانک ها و برای بورس و مردم افزایش یافته است.
با پیروزی انقلاب بسیاری به فکر افتادند که برای واردات آسان کالاهای ضروری، ارزی را ارزان‌تر از ارز رایج به وارد کننده اختصاص دهند اما این مسیر آن‌طور که مدنظر بود، پیش نرفت و ارز ارزان‌تر در اختیار کسانی قرار گرفت که از آن سوءاستفاده کردند. البته نمی‌توان انکار کرد که گاهی ارز نیما برای مردم نیز کمک رسان بوده و کالاهای تنظیم بازاری از این دسته به‌شمار می‌آیند. به این نکته توجه کنید که حذف یک شبه ارز نیما نیز می‌تواند فاجعه‌ای که سال ۱۳۹۹ در جریان حذف آن بر بعضی کالاهای خوراکی ایجاد کرد را تکرار کند و قطعا کسی در ایران علاقه‌مند به تکرار تورم ۲۰۰ درصدی کالاهای ضروری و تورم ماهانه ۲۰ درصد نیست. اگر قرار است که عرضه پول کم شود و نقدینگی  و تورم مهار شود هم باید برای دولت باشد و هم برای مردم و تولید و بورس، و اگر تک نرخی ارز خوب است  نباید هزینه آن را از جیب مردم و بورس بردارند. به بورس و مردم و بانک ها منابع نمی دهند و خشکیدگی منابع ایجاد می کنند اما پول مردم و بانک ها را برای اوراق استفاده می کنند .
ارز چند نرخی فساد آور و رانتی و در عین حال شکست خورده ترین سیاست در دنیا است. ما در ۲۰ سال گذشته ۱۵۰۰ میلیارد دلار منابع ارزی داشتیم و به هدر رفت.ما در واقع طولانی ترین دوره تورمی تاریخ بشر را بوجود آوردیم که دلیل عمده آن هم سیاست نادرست چند نرخی بود که قبلا هم شکست خورده است.


رئیس پلیس راهور فراجا اعلام کرد
برقراری ارتباط برخط
 پلیس با بیمه‌ها برای کروکی‌های الکترونیک
  رئیس پلیس راهور فراجا گفت: ارتباط پلیس با بیمه ها برای کروکی های الکترونیکی برقرار است.
سردار تیمور حسینی گفت: از بیش از دو هفته گذشته، تمام کروکی های تصادفات در سراسر کشور توسط همکاران من در همان صحنه تصادف، به صورت الکترونیکی رسم می شود.
وی افزود: با انجام این اقدامات هوشمند پلیس، برای دریافت مدارک تصادفات از پلیس، دیگر نیاز به مراجعه به هیچ مرکزی وجود ندارد.
رئیس پلیس راهور فراجا در پاسخ به این پرسش که برخی بیمه ها کروکی کاغذی برای انجام امور اداری خود لازم دارند؛  ادامه داد: تمام ساز و کار های مربوط به تصادفات برای تمام بیمه ها توسط پلیس  انجام شده و ارتباط بین پلیس و بیمه ها برقرار است.  
سردار حسینی گفت: شهروندان همچنان می توانند در صورت نیاز به گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی و کروکی، پرینت آن را از برنامه پلیس من دریافت کنند.
وی افزود: البته رسم کروکی از چندماه گذشته نیز در کشور اجرایی می شد اما به علت کسری تبلت ها برای پلیس، در همه شهرها این امکان وجود نداشت اما خوشبختانه این مسئله نیز برطرف شد و ما عملا دیگر در کشور کروکی کاغذی نداریم.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه