روزنامه کائنات
2

سیاسی

۱۴۰۳ سه شنبه ۸ آبان - شماره 4703

جنگ روایت و واقعیت پنهان!


 «هنوز حملات اسرائیل به ایران تمام نشده بود که جنگ روایت‌ها آغاز شد. این روایت‌پردازی‌ها نیز لزوما بازتاب واقعیت میدانی نیست و هدف از آن خلق تصویری متفاوت است که در چنین مواقع حساسی نقش یک سلاح راهبردی را بازی می‌کند.
روایت ایران و اسرائیل در نقطه مقابل هم و کاملا متناقض است و تنها دو نقطه اشتراک دارد و آن هم این که حمله محدود بوده و اهداف نیز نظامی بوده‌اند.
صابر گل‌عنبری، کارشناس روابط بین‌الملل، در کانال تلگرامی خود نوشت:اما اسرائیل حمله به ۲۰ هدف نظامی را “موفقیت‌آمیز” خوانده و گفت که با ۱۰۰ جنگنده و چندین پهپاد آن را انجام داده است. ایران نیز مقابله پدافند هوایی با حملات را «موفقیت‌آمیز» می‌داند و از «خسارت محدود» می‌گوید. اسرائیل می‌گوید که سیستم‌های پدافندی، مخازن موشک و پهپاد، مراکز تولید موشک‌های بالستیک دور برد را هدف قرار داده و ایران تاکید می‌کند که حملات شکست خورده و آسیب خاصی وارد نشده است.
اما واقعیت چیست؟
واقعیت این که در جنگ‌ها و تنش‌های نظامی، معمولا وقتی اهداف نظامی – و نه تاسیسات زیربنایی مدنی- مورد حمله قرار می‌گیرد، نمی‌توان به دیتای دقیق و شفافی دست یافت؛ اما از شواهد و قراین و لابلای مواضع رسمی و گزارش‌ها می‌توان به رگه‌هایی از واقعیت و نه کل آن رسید. ابهامات درباره خود حمله زیاد است؛ این که چگونه انجام شده است؟ صرفا از طریق جنگنده بوده یا پهپادها و کوادکوپترها هم نقش داشتند؟ اگر واقعا کوادکوپتری در مشارکت داشته باشد، احتمالا از داخل بلند شده است. اما از کجا و چطور؟
در مورد مسیر عبور جنگنده‌ها هم ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرد که از حریم هوایی عراق به فاصله صد کیلومتری مرز ایران رسیده و اقدام به شلیک کرده‌اند. اما چون عراق همسایه اسرائیل نیست احتمالا از سوریه یا اردن وارد فضای عراق شده‌اند و احتمال اولی بیشتر است.
در آن سو نیز نمی‌توان روایت اسرائیل را وحی منزل پنداشت. آیا واقعا ۱۰۰ جنگنده و به روایتی دیگر ۱۴۰ جنگنده در حمله مشارکت داشتند؟ یا این عدد بزرگ هم بخشی از همان روایت‌پردازی برای خلق تصویری است که اسرائیل قبل از حمله، انتظارات را درباره آن بالا برد؛ اما مخدوش شد و محدود بودن حمله (صرف نظر از نتایج آن) تناسبی با آن تصویر برساخته از تهدیدها و عملیات روانی گسترده نداشت. اگر بنا به برخی منابع، آسیبی «کاری» به سیستم پدافندی و مراکز موشکی و پهپادی ایران وارد شده باشد، دلیلی ندارد که اسرائیل به ۲۰ هدف بسنده کند و بی‌محابا ادامه ندهد و سراغ تاسیسات هسته‌ای و غیره نیز نرود. دلیلی هم ندارد که قبل از حمله اطلاع‌رسانی کند و اهداف را هم به نوعی لو دهد.
حملات «موفق» برای خلع قدرت تهاجمی و دفاعی دشمن که لزوما نباید قبلش اطلاع‌رسانی شود و همین خود پیشرانی برای ادامه کار تا آخر است.
البته مانع بازدارنده در برابر جنگ اسرائیل نه پدافند ایران بلکه قدرت تهاجمی موشکی است و وجود شهرهای زیرزمینی هم امکان وارد آوردن آسیب «کاری» به آن را به حداقل ممکن رسانده است. نکته دیگر این که اسرائیل با شروع حمله بر خلاف تعامل با عملیات موشکی دوم ایران هیچ اقدامی برای اعلام آماده‌باش کامل در جبهه داخلی خود در برابر واکنش احتمالی انجام نداد. چرا؟ در حالی که پدافند غیر‌عامل اسرائیل کوچک‌ترین احتمال را هم در نظر می‌گیرد و تدابیری را اعلام می‌کند. آیا اسرائیل ظاهرا «مطمئن» بوده است که ایران دستکم سریع واکنش نشان نمی‌دهد؟ اما این اطمینان خاطر از کجا آمده است؟ از این که حمله محدود و ضعیف است و نیازی به پاسخ ندارد؟
یا این که گمان برده است که با حمله، قدرت واکنش از ایران سلب می‌شود؟ اما آیا با زدن ۲۰ هدف تمام توان موشکی و پهپادی ایران از کار می‌افتد؟
روایت غیر رسمی اسرائیل هم متضمن ورود جنگنده‌ها به آسمان ایران نیست و اساسا با حملات موشکی از دور هم آسیبی به شهرهای موشکی ایران در اعماق زمین وارد نمی‌آید. حمله به این اهداف نیازمند حضور بمب‌افکن‌های حامل بمب‌های سنگرشکن در آسمان است. در کل فارغ از خسارت و تلفات و این که دیشب دقیقا چه اتفاقی افتاد، تصویر حمله در تعارض با تصویر برآمده از تهدیدهای اسرائیل بود و مطلوب اسرائیل را نساخت؛ کما این که نارضایتی اپوزیسیون و برخی محافل راستگرای اسرائیلی را به دنبال داشت. جدا از اعتراضات به محدود شدن حمله به اهداف نظامی، نبود تصاویری زنده از لحظه اصابت موشک‌ها به اهداف، روایت‌پردازی اسرائیل را لاغر کرد. اما در مقابل به دلیل مساحت کوچک اسرائیل، حملات موشک‌های ایران فارغ از نتایج آن، قدرت مانور بیشتری برای پوشش کل این مساحت داشت و صحنه اصابت عده‌ای موشک به تصویرسازی تهران کمک کرد.


غریب‌آبادی:
اقدامات حقوقی برای پاسخگویی و فشار بر رژیم‌صهیونیستی در دست پیگیری است
 کاظم غریب‌آبادی در خصوص اقدامات حقوقی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با حمله اخیر رژیم صهیونیستی به کشورمان عنوان داشت: اقدام رژیم صهیونیستی نقض منشور ملل متحد و اقدامی تجاوزکارانه بود. ما بلافاصله این اقدام را به دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت گزارش کردیم.
معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه افزود: وزیر امورخارجه نیز نامه‌ای برای دبیرکل و شورای امنیت سازمان ملل ارسال کرد. تقاضا کردیم که جلسه فوری و اضطراری شورای امنیت تشکیل شود که سه عضو این شورا یعنی چین، روسیه و الجزایر از این درخواست حمایت کرده و این نشست امروز برای رسیدگی به ابعاد این جنایت برگزار خواهد شد. غریب آبادی خاطرنشان کرد: اقدامات در جهت مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی از جمله این تجاوز صرفا در حوزه سیاسی، دیپلماتیک و حقوقی خلاصه نمی‌شود و اقدامات متعددی در دست بررسی و اقدام است ولی بعد حقوقی نیز برای اینکه افکار عمومی و توجه سازمان‌های بین‌المللی را به این اقدام تجاوزکارانه جلب کنیم و فشار هرچه بیشتری بر رژیم صهیونیستی وارد کرده و این رژیم را پاسخگو کنیم مهم است.

فرمانده پدافند هوایی شمال خوزستان:
پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی
 در بالاترین سطح توانمندی و آمادگی است
 فرمانده پایگاه پدافند هوایی شمال خوزستان گفت: پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی در بالاترین سطح توانمندی و آمادگی برای دفاع از کیان ایران اسلامی قرار دارد و هراسی از تهدید دشمن ندارد. سرهنگ حبیب اله غیاثوند در دیدار جمعی از مسوولان دزفول در ستاد فرماندهی پدافند هوایی در این شهرستان بیان کرد: پدافند هوایی به عنوان خط مقدم دفاع از ایران اسلامی با چشمانی باز و بازوانی توانمند در آمادگی کامل قرار دارد. وی با بیان اینکه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی اجازه دست یافتن دشمن به اهداف شوم خود را نخواهند داد، بیان کرد: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی به عنوان سربازان ولایت تا پای جان برای دفاع از خاک مقدس ایران اسلامی ایستاده‌اند و برای امنیت مردم شریف ایران جانفشانی می‌کنند.

احمدیان: عملیات رژیم صهیونیستی کمترین تاثیری بر توان نظامی ایران نداشته است
 «علی‌اکبر احمدیان» دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در جمع خبرنگاران در دفتر حماس در تهران گفت: شهادت «یحیی سنوار» اثبات وعده الهی است که شهدا را نمی‌شود کشت و شهید از بین نمی‌رود و زنده است و جریان‌ساز است. حتما شهید سنوار از شخص سنوار پیامش و تاثیرش بر جریان مقاومت اثرگذارتر است
دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره حمله رژیم صهیونیستی به ایران در بامداد شنبه اظهار کرد: نیاز نیست ما ارزیابی داشته باشیم؛ خودشان ارزیابی می‌کنند که آثار عملیاتشان که این‌قدر درباره آن لاف می‌زنند، چه بوده است و حتما این عملیات تاثیر اندکی بر توان نظامی که هدف این عملیات بود، نداشته و کماکان قدرت و قوت جمهوری اسلامی ایران باقی است.
همچنین «خالد قدومی» نماینده حماس در تهران درباره آینده مقاومت اظهار کرد: فرهنگ مقاومت در میان مردم ما و جامعه امت اسلام یعنی ادامه راه شهدای مقاومت. بعد از شهادت شهید نصرالله و همراهانشان دیدید که مقاومت به راه و مبارزه خود ادامه داده است و ما تا آخرین نفس و تا آزادی قدس به مبارزه ادامه می‌دهیم.

دبیری: ناتوانی رژیم صهیونیستی
در مقابله با ایران آشکارتر شد
 شهرام دبیری اظهار داشت: واکنش مقتدرانه دلاورمردان پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران، اجازه نداد که دشمن به اهداف موردنظر خود دست یابد.
معاون پارلمانی رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه تلاش‌های مذبوحانه صهیونیست‌ها به هیچ وجه موفقیت‌آمیز نبوده است، گفت: رژیم صهیونیستی ادعا می‌کرد که از تمام توان خود علیه ایران استفاده خواهد کرد، اما با این هجوم مذبوحانه، ناتوانی خود در مقابله با جمهوری اسلامی ایران را بیش از پیش آشکار کرد. وی با اشاره به وضعیت و روند عادی زندگی و انجام امور در کشور، تاکید کرد: این موضوع حاصلِ باورِ مردم کشورمان به توان دفاعی نیروهای مسلح است. دبیری ادامه داد: اقدام شجاعانه و غرورآفرین نیروهای پدافند هوایی جمهوری اسلامی اجازه نداد که دشمن به اهداف موردنظر خود در این حمله دست یابد و لذا آنان به دنبال تشویش اذهان عمومی و ایجاد ناآرامی در افکار ملت شریف ایران است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه