در آخرین ماه سال جاری میلادی؛
افزایش عرضه اوپکپلاس کلید خواهد خورد
منابع اوپکپلاس اعلام کردند که روند تدریجی تسهیل کاهش عرضه داوطلبانه اضافه اعضای این ائتلاف از دسامبر ۲۰۲۴ آغاز میشود.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، دو منبع اوپکپلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت-اوپک و غیر اوپک) اعلام کردند که شماری اعضای این ائتلاف، تسهیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه (افزایش تولید) را از دسامبر آغاز خواهند کرد، اما ابتدا باید مازاد عرضه بعضی از اعضا با کاهش تولید جبران شود.
این منابع میگویند این برنامه تغییر رویه محسوسی نسبت به سیاست کنونی نشان نمیدهد این در حالی است که فایننشال تایمز بهتازگی گزارش داده است که عربستان به برنامه تسهیل تدریجی کاهش عرضه دواطلبانه اضافه خود از دسامبر متعهد است و از هدف غیررسمی نفت ۱۰۰ دلاری با هدف احیای سهم بازار فاصله گرفته است.
اوپک و عربستان بارها اعلام کردهاند که هدف قیمتی مشخصی را دنبال نمیکنند و براساس بنیانهای بازار و برای برقراری تعادل بین عرضه و تقاضا تصمیم میگیرند.
یکی از منابع اوپکپلاس گفت: آغاز برنامه تسهیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه هشت عضو این ائتلاف از ماه دسامبر بهدلیل احیای سهم بازار نیست، بلکه آغاز برنامهای از پیش تعیین شده است.
اوپکپلاس قرار است با تسهیل تدریجی بخشی از کاهش عرضه داوطلبانه هشت عضو این ائتلاف، تولیدش را در ماه دسامبر روزانه ۱۸۰ هزار بشکه افزایش دهد.
عراق و قزاقستان متعهد شدهاند در ماه سپتامبر با هدف جبران تخطی از سهمیه تولید خود در اوپکپلاس، در مجموع روزانه ۱۲۳ هزار بشکه از تولید خود بکاهند.
یکی از منابع اوپک پلاس با اشاره به افزایش ماه دسامبر تصریح کرد: زمانی که برنامه جبرانی و ارقام تولید عراق و قزاقستان برای ماه سپتامبر مشخص شود، امکان تسهیل کاهش عرضه (افزایش عرضه) فراهم میشود زیرا تأثیر افزایش ناچیز خواهد بود.
برنامههای کاهش جمعی و کاهش عرضه داوطلبانه شماری از اعضای اوپکپلاس در مجموع شامل کاهش روزانه ۵ میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه معادل ۵۰۷درصد از کل تقاضای جهانی نفت است.
هشت عضو اوپکپلاس پیشتر قرار بود از یکم سپتامبر برنامه تسهیل تدریجی کاهش عرضه (افزایش تولید) را آغاز کنند اما با مشاهده رسیدن قیمت نفت به پایینترین حد ۹ ماه گذشته، برنامه را برای دو ماه به تعویق انداختند.
شاخص نفت خام برنت زیر ۷۲ دلار برای هر بشکه معامله شده است.کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپکپلاس (JJMC) قرار است دوم اکتبر برای بررسی اوضاع بازار نشست برگزار کنند که انتظار میرود تغییری در سیاست این ائتلاف ایجاد کنند.
الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه به رویترز گفت: هیچ تغییری در برنامه اوپکپلاس برای آغاز تسهیل تدریجی تدریجی کاهش عرضه نفت (افزایش تولید) از دسامبر وجود ندارد.
پاول سوروکین، معاون وزیر انرژی روسیه، هم اعلام کرد که روسیه نمیخواهد بازار را با نفت اشباع کند، در حالی که قصد دارد تولیدش را از سال ۲۰۳۰ میلادی به ۵۴۰ میلیون تن در سال برساند. کاهش عرضه عراق و قزاقستان براساس برنامه جبران تخطی از سهمیههای تولید است، که در ماههای آینده سال ۲۰۲۴ و تا سال ۲۰۲۵ خواهد بود. سومین منبع اوپکپلاس گفت: احتمال میرود اعضای اوپکپلاس در ماه نوامبر بار دیگر گردهم آیند.
ترمز افزایش تولید برق کشیده شد؟
درحالیکه انتظار میرود با کاهش دمای هوا در شهریورماه نسبت به مرداد امسال، تولید برق نیروگاههای حرارتی افزایش یابد، اما ظاهرا افزایش تولید برق متوقف شده است.
داده های شرکت برق حرارتی نشان می دهد تولید برق واحدهای نیروگاههای حرارتی که در مردادماه به مرز ۳۹ میلیون مگاوات ساعت رسیده بود. در شهریورماه یک میلیون مگاوات ساعت کاهش یافت.
بر اساس این آمار، بیش از ۳ هزار مگاوات از ظرفیت عملیاتی نیروگاههای ایران در ماه گذشته از مدار خارج شدند و این در حالیست که طبق روال سالیان پیش دوره تعمیرات بر اساس اعلام وزارت نیرو از نیمه دوم مهرماه آغاز میشود.
کاهش تولید برق به دلیل خارج شدن برخی از واحدهای نیروگاهی موضوعی است که دلیلی برای آن از سمت توانیر یا شرکت برق حرارتی ارائه نشده اما سبب شده تا همزمان با شروع شهریور، خاموشی خانگی مهمان مردم باشد.
این درحالیست که دمای هوا در شهریور نسبت به مرداد کاهش یافت و کاهش دما سبب میشود تا بازدهی نیروگاه ها افزایش یابد و شرایط برای تولید برق بیشتری مهیا باشد.
با توجه به گذر از فصل گرم نیز همچنان از گوشه و کنار ایران خبر خاموشی به گوش میرسد و صنایع نیز درگیر محدودیت برق هستند به طوری که خبرگزاری مهر پیشتر موضوع کمبود برق در واحدهای ذوب اهن را گوش زد کرده بود.
از ابتدای شهریورماه پس از رای اعتماد به وزرای دولت چهاردهم، وزیر جدید نیرو سکان فعالیت این وزارتخانه را برعهده گرفته است.