از ماه اکتبر ۲۰۲۴ میلادی محقق خواهد شد؛
اجرای تسهیل برنامه کاهش عرضه اعضای اوپکپلاس
منابع اوپکپلاس از احتمال اجرای برنامه تسهیل کاهش عرضه شماری از اعضای اوپکپلاس از ماه اکتبر ۲۰۲۴ میلادی خبر دادند.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، ۶ منبع اوپکپلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت - اوپک و غیراوپک) اعلام کردند: این ائتلاف قرار است برنامه تسهیل کاهش عرضه از اکتبر را بهمنظور جبران افت تولید لیبی و اجرای برنامههای جبران تخطی از سهمیههای تولید اوپکپلاس اجرا کند.
هشت عضو ائتلاف اوپکپلاس طبق برنامه ازپیشتعیینشده پس از نشست پیشین اعضا، قرار است در ماه اکتبر کاهش عرضه نفت خود را روزانه ۱۸۰ هزار بشکه تسهیل کنند؛ این اقدام بخشی از طرحی برای تسهیل کاهش عرضه داوطلبانه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای است، درحالیکه برنامه کاهش عرضه جمعی اعضا تا پایان سال ۲۰۲۵ پابرجا خواهد بود.
کاهش پیشبینی رشد تقاضا بهویژه در چین، بر قیمتهای جهانی نفت خام اثر گذاشته و بعضی تحلیلگران را مردد کرده است که اعضای اوپکپلاس با توجه به این شرایط برنامه تسهیل کاهش عرضه داوطلبانه را اجرا خواهند کرد یا خیر.
۶ منبع اوپکپلاس به رویترز گفتند طرح تسهیل کاهش عرضه داوطلبانه هشت عضو اوپکپلاس به قوت خود باقی خواهد ماند، زیرا افت تولید نفت لیبی عرضه نفت در بازار را محدود کرده است و در عین حال امیدواریهایی درباره کاهش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی آمریکا در اواسط سپتامبر وجود دارد.
یکی از این منابع گفت: ابهامهای زیادی درباره تقاضا وجود دارد، اما همچنین این امیدواری وجود دارد که کاهش نرخ بهره آمریکا سبب افزایش رشد اقتصادی و در پی آن بهبود تقاضا شود.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در معاملات جهانی حدود یک دلار کاهش یافت و تا ساعت ۱۳ و ۴۱ دقیقه به وقت گرینویچ به کمتر از ۷۹ دلار به ازای هر بشکه رسید.
اوپکپلاس پیشتر اعلام کرده بود اگر تصمیم بگیرد بازار بهاندازه کافی آماده اجرای برنامه تسهیل کاهش عرضه داوطلبانه شماری از اعضا نیست، میتواند این طرح را متوقف یا معکوس کند.
دو تن از منابع گفتند درباره اجرای برنامه تسهیل کاهش عرضه داوطلبانه شماری از اعضای اوپکپلاس در آینده بهصورت ماه به ماه تصمیمگیری خواهد شد.
اوپکپلاس تا زمان برگزاری نشست کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپکپلاس در دوم اکتبر، برنامهریزی برای برگزاری نشست وزارتی و تصمیمگیری در این باره نخواهد داشت.
برنامه تسهیل کاهش عرضه داوطلبانه شماری از اعضای اوپکپلاس که از اکتبر قرار است آغاز شود، تنها بخشی از افت تولید روزانه کنونی ۷۰۰ هزار بشکهای نفت لیبی و کاهش جبرانی تعهدشده از سوی عراق، قزاقستان و روسیه را جبران خواهد کرد.
افت بیش از ۶۰درصدی تولید نفت لیبی
شرکت ملی نفت لیبی از کاهش ۶۳درصدی تولید نفت این کشور در پی توقف فعالیت میدانهای نفتی خبر داد. به گزارش کائنات و به نقل از شانا، شرکت ملی نفت لیبی اعلام کرد: توقف فعالیت میدانهای نفتی لیبی در پی اختلاف بین دولتهای غربی و شرقی باعث افت ۶۳درصدی کل تولید نفت این کشور شده است.
تعطیلی تأسیسات تولید در میدان نفتی لیبی به سراسر این کشور کشیده شده است و رهبران دولت مستقر در شرق (بنغازی) از مقامهای دولت مستقر در غرب (طربلس) خواستند درخصوص جایگزینی رئیس بانک مرکزی عقبنشینی کنند.
بحران کنترل بانک مرکزی لیبی، اختلافی تازه را بین جناحهای شرق و غرب این کشور که از حمایت ترکیه و روسیه برخوردارند رقم زده است، بهطوری که عرضه نفت، این کشور آفریقای شمالی عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را تهدید میکند.
شرکت ملی نفت لیبی با تأکید بر اینکه صنعت نفت شاهرگ حیاتی اقتصاد لیبی است، اعلام کرد: ازسرگیری تولید در تأسیسات میدانهای نفتی تعطیلشده، مستلزم هزینههای هنگفت و تلاشهای فنی مضاعف است.
براساس اعلام شرکت ملی نفت لیبی، دلایل توقف فعالیت میدانهای نفتی لیبی ربطی به این شرکت ندارد و گروههای فنی در حال ارزیابی زیانهای ناشی از تعطیلی هستند.
شرکت ملی نفت لیبی در بیانیه خود آورده است که توقفهای چندباره به ازدسترفتن بخش بزرگی از تولید نفت لیبی و آسیب به زیرساختهای این بخش و ازبینرفتن تلاشها برای افزایش تولید منجر شده است.
مقامهای دولت شرقی قول دادهاند تا زمانی که شورای ریاستجمهوری و دولت وحدت ملی در طرابلس، صادق الکبیر، رئیس بانک مرکزی را بهسمت خود بازگردانند، تولید در میدانهای نفت لیبی را متوقف نگه خواهند داشت. محمد المنفی، رئیس شورای ریاستجمهوری در طرابلس، بهتازگی تصمیمی برای جایگزینی صادق الکبیر، رئیس بانک مرکزی و هیئتمدیره، صادر کرده بود که پارلمان شرق آن را رد کرده است.