روزنامه کائنات
3

اقتصاد

۱۴۰۳ چهارشنبه ۳۱ مرداد - شماره 4660

خرید طلا در روز ۱۳ صفر خوش‌شانسی می‌آورد؟


 از حدود دو هفته قبل تبلیغات پیرامون باور جعلی خوش‌یمن بودن خرید طلا در روز ۱۳ صفر در فضای مجازی داغ شد؛ موضوعی که رفته‌رفته پایش به مکالمات روزمره افراد هم باز شد. اما آیا واقعا خرید طلا در روز ۱۳ صفر خوش‌شانسی می‌آورد؟
به گزارش کائنات، از گذشته‌های دور تاکنون همیشه بر سر عدد ۱۳ بحث بوده است و عده‌ای آن را بدشگون می‌دانستند. باورهای عامه به نحس بودن «سیزده»، حتی در مقاطعی چنان رواج یافت که برخی هنگام شمارش اعداد از ذکر عدد ۱۳ خودداری می‌کردند یا برای بیان این عدد از ترکیب «دوازده به علاوه یک» استفاده می‌کردند. هرچند ذکر این نکته مهم است که باور به نحس بودن عدد ۱۳ تنها در میان ایرانیان رواج نداشته و در میان سایر اقوام هم دیده می‌شده است.
بنابراین با ذکر همین نکته مشخص است که اساسا عدد ۱۳ خوش یمن به حساب نمی‌آمده و خوش‌یمن بودن خرید طلا در سیزدهمین روز ماه صفر که برخی آن را ماهی سنگین می‌دانند نیز نه تنها پشتوانه مذهبی در آیات و روایات ندارد بلکه حتی در باورهای عامه نیز موضوعی پذیرفته شده به حساب نمی‌آمده و تازه است.
البته این باور ساختگی تنها معطوف به خرید طلا نماند. در روزهای منتهی به ۱۳ صفر برخی اینفلوئنسرهای اینستاگرامی مردم را برای برطرف شدن حاجاتشان تشویق به خریدهای دیگر هم می‌کردند. آنها مدعی بودند که اگر می‌خواهید تا سال دیگر خانه بخرید باید در روز ۱۳ صفر جاکلیدی بخرید، اگر می‌خواهید تا سال بعد صاحب فرزند شوید باید لباس بچه بخرید و ... . خرافاتی که نه مبنای دینی دارند و نه حتی سابقه طولانی مدتی پشت آنها وجود دارد و نهایتا مربوط به یک یا دو سال اخیر هستند. با این وجود صف‌های طولانی مقابل طلافروشی‌های سطح شهر و شلوغی بازارهای طلا نشان می‌داد افراد بیشتر خوش‌یمن بودن خرید طلا در ۱۳ صفر را باور کرده‌اند و به قدر وسع خود اقدام به خرید طلا کرده‌اند. کاری که به نظر ضرر اقتصادی ندارد و حتی اگر روایات درست هم نباشد، آنها ضرر نمی‌کنند. اما آیا می‌توان مطمئن بود که گستره چنین باورهای خرافی در سایر موارد هم مانند خرید طلا بی‌ضرر باشد؟
در همین زمینه علی صفی‌پور، پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران در یادداشتی باور ساختگی خوش‌یمن بودن خرید در روز ۱۳ صفر را بررسی کرده است.
*باور به خوش‌یمن بودن روزها مبنای علمی ندارد
او در این یادداشت آورده است: «در خبری از زبان نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر آمد که «صف طولانی مردم برای خرید طلا در ۱۳ صفر/ در سال‌های گذشته چنین چیزی را ندیده بودیم/ ما هم تعجب کردیم». گویا در فضای مجازی چنین شایعه شده بود که خرید طلا در ۱۳ صفر خوش یمن است. این که آیا روزی خوش یمن باشد یا نباشد، بازمی‌گردد به باور کهن اخترشناسی و احکام نجوم در چارچوب بحث «اختیارات» که مبنای دانشی نداشته و بیش از هر چیز بر پایه باورهای اسطوره‌ای و در چارچوب نگرش اسطوره‌ای گذشتگان به آسمان بنا شده است. هرچند، هنوز هستند کسانی که این باورهای کهن را بر اساس دانش می‌دانند، دانشی کهن که هنوز دانش بشر توان تایید آن را ندارد.» صفی‌پور در بخش دیگری از این یادداشت آورده است: «اما جالب این است که برپایه همان باورهای کهن احکام نجوم و اختیارات، روز سیزدهم ماه، روزی بدشگون است؛ به ویژه آن که اگر سیزده صفر باشد. صادق هدایت نیز از این بدشگونی روز سیزده و به‌ویژه ماه صفر در باور عامه مردم یاد کرده است.»
به اعتقاد این پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران، روز سیزدهم در متون دینی نیز روزی بدشگون به‌شمار آمده است و در ادامه یادداشت خود به ذکر مثالی در این زمینه پرداخته و آورده است: «برای نمونه علامه مجلسی در بحارالانوار و ملامحسن فیض کاشانی نیز در رسائل خود از بدشگونی روز سیزدهم یاد کرده‌اند و آن را بسیار سنگین و پیوسته بدشگون (نحس مستمر) خوانده‌اند. زین‌العابدین شیروانی نیز در بستان‌السیاحه (نگارش ۱۲۴۸هجری مهی) آورده است: سیزده از قدیم باشد بد / هیچ کاری در او نمیزیبد. همو درباره روز سیزدهم گوید :«روز سیزدهم جمیع شهور موافق نجوم نیز مزمومست.»  صفی‌پور همچنین تاکید کرده است: «قهرمان میرزا سالور معروف به عین السلطنه هم که به اختیارات و احکام نجوم باور داشت، در خاطرات خود از بدشگونی سیزده صفر گفته است. اما بر پایه همان باورهای مردمی، هیچ توصیه نشده است که در این روز بدشگون کسی طلا بخرد چون خوش یمن است، بلکه توصیه شده است در روز سیزدهم: «نیک است در این روز دُعا کردن و حاجت خواستن». این مسئله گویای قدرت رسانه است که چگونه یک روز بدشگون به روزی خوش یمن و شگون، بدل می‌شود. البته آشکار است که در پس پرده این کار، کسانی هستند که از آن سود می‌برند.»

رئیس هیات مدیره بانک توسعه تعاون:
شرکت های تابعه تاثیر مهمی
در سوددهی بانک توسعه تعاون داشتند
  همایش «نقش شرکت های تابعه در افزایش مشارکت مردم» با تلاش و همت دفتر مرکزی حراست بانک توسعه تعاون با حضور جمعی از مدیران ارشد بانک و مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت ها برگزار شد.
به گزارش کائنات، نعمت اله رضائی، رئیس هیات مدیره بانک توسعه تعاون در این همایش اعلام کرد: شرکت های دولتی نقش مهمی در ساختار بودجه ریزی کشور دارند. نعمت الله رضایی افزود: بودجه کل کشور در سال گذشته بالغ بر ۵ هزار همت بوده که ۲۲۶۰ همت بودجه عمومی و ۲۸۸۰ همت نیز بودجه شرکت های دولتی با سهم ۵۵ درصدی بوده است. وی ادامه داد: در بودجه سال جاری نیز،سهم شرکت های دولتی به ۳۷۴۰ همت رسیده است که بیش از ۵۶ درصد سهم شرکت های دولتی از بودجه کل کشور را شامل می شود. رئیس هیات مدیره بانک توسعه تعاون بیان کرد:بر اساس گزارش مجمع عمومی، شرکت های تابعه بانک توسعه تعاون با توجه به اینکه نقش ابزاری دارند، تاثیر مهمی در سوددهی بانک در سال مالی ۱۴۰۲ بانک داشته اند. این مقام ارشد بانکی گفت:با توجه به نقش شرکت ها در توسعه عملیات بانکی،توسعه فعالیت شرکت ها و توسعه عملیات ارزی به عنوان اولویت در سال ۱۴۰۳ تعیین شده اند.
سید حسام الدین طباطبایی،مدیرکل دفتر مرکزی حراست بانک توسعه تعاون با تقدیر از تلاش های صورت توسط همکاران دفتر مرکزی حراست در برگزاری این نوع همایش ها،خواستارتوجه ویژه ودقت نظرمدیران شرکت ها به مسائلی مانند مبارزه با مفاسد اقتصادی،مبارزه با حضور بیگانگان و موارد ضد جاسوسی شد. وی درادامه بیان کرد: شرکت ها در انجام وظایف کلی که بابت آن تاسیس شده اند موفق بوده اند و انحراف کلی از برنامه ها و اهداف و … نداشته اند اما مشکلات اصلی شرکت ها در رویه های اجرایی داخلی اعم از خرید ، شفافیت مالی ، امور حقوقی و قراردادها ، مشکلات فناوری اطلاعات وجود دارد که مدیران شرکت ها در تلاش برای رفع این موارد هستند. حسین اصغری،نماینده وزارت اطلاعات و حفاظت کارکنان بانک توسعه تعاون در سخنانی ضمن تسلیت بمناسبت شهادت سرور و سالار شهیدان و ایام اربعین حسینی از حضور مدیران بانک در این همایش تقدیر و تشکر نمود.
وی با اشاره به اختلالاتی که از سوی دشمنان نظام اسلامی در شبکه پولی و مالی کشور ایجاد شد، خواستار همکاری مدیران شرکتها با وزارت اطلاعات شد. وی با اشاره به نقش وزارت اطلاعات در خنثی سازی توطئه های دشمنان انقلاب اسلامی در حوزه نظام اقتصادی و حفظ منافع عمومی ملت بزرگ ایران توضیحاتی ارائه کرد و مواردی در خصوص ارتباط با شرکت های بیگانه و مسائل حاشیه ای سفرهای خارجی مدیران شرکت های تابعه را بیان کرد و خواستار عدم بکارگیری اتباع بیگانه و دوتابعیتی در شرکت های تابعه شد. وی در ادامه با اشاره به جایگاه کارکنان نظام بانکی بیان کرد: دشمن از مسیر اقتصادی و به طور خاص کانال بانکی به دنبال نفوذ است.باید حداکثر هوشیاری را در تعامل و برخورد با عوامل خارجی لحاظ کرد. وی با بیان این مطلب که پرسنل وزارت اطلاعات فدایی حاکمیت اسلام و شریعت تشیع و ملت بزرگ ایران می باشند و با هرگونه سو استفاده از بیت المال و اخلال در نظام اقتصادی به شدت برخورد خواهند نمود و در راستای حفظ امنیت ملی و مبارزه با عوامل داخلی و خارجی دشمنان انقلاب اسلامی از نثار جان خود نیز دریغ نخواهند کرد.حسن شریفی،معاون مدیر عامل در عملیات بانکی هم در این نشست گفت:با توجه به تاکیدات نهادهای قانونگذار،عملیات شرکت های وابسته به بانک ها باید استانداردهای مدنظر این دستگاه ها را لحاظ کند.
سجاد ذوالفقار،معاون نظارت بر امور بانکی و شرکت های تابعه دفتر مرکزی حراست،با بیان چالش ها و آسیب های شرکت های تابعه خواستار رعایت قوانین و مقررات در خصوص انظباط مالی و جذب کارکنان در شرکت ها شد.وی در ادامه با ارائه گزارش تصویری اهم اقدامات صورت گرفته از سوی دفتر مرکزی حراست در شرکت های تابعه را برای مهمانان همایش تبیین کرد.
در این همایش موضوعات مهمی مانند اصول حاکمیت شرکتی و تهدیدات ضد امنیتی از سوی دشمنان نظام اسلامی و مراقبت از سفرهای خارجی و ارتباط با عناصر بیگانه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
شیوه و شگردهای دشمنان ملت ایران در موضوعات نطام پولی و مالی در این همایش مطرح گردید که با بیان اعمال شفافیت در موضوعات شرکت های تابعه بانک می توان علاقه مندی مردم به سرمایه گذاری در پروژه های اقتصادی را افزایش داد.همین موضوع می تواند میزان مشارکت مردم را به همراه داشته باشد.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه