روزنامه کائنات
5

گزارش

۱۴۰۳ چهارشنبه ۹ خرداد - شماره 4606

کائنات روایت غربی ها از توانایی موشکی ایران را بررسی کرد

جایگاه ایران در معادلات نظم نوین جهانی

 محمود لاری- برخورداری از اقتدار موشکی یکی از مؤلفه‌های قدرت‌ساز نظامی جمهوری اسلامی ایران است که دوست و دشمن بر اثربخشی آن اذعان دارند و از این صنعت با محصولات متنوع به‌عنوان یکی از سرآمدترین قدرت‌های موشکی در دنیا و خاورمیانه یاد می‌کنند تا حدی که با هر رونمایی جدید از محصولات سازمان هوافضای نیروهای مسلح کشورمان، نام ایران را آن هم در منطقه‌ای که برخی کشورها بودجه کلانی را نسبت به ایران در حوزه نظامی اختصاص داده‌اند، بر سر زبان‌ها می اندازد و این پرسش را تداعی می‌کند که چرا تحریم‌های ظالمانه آمریکا که صاحب بزرگ‌ترین بودجه نظامی در دنیاست، نتوانسته این مسیر روبه‌رشد را مسدود کرده و آن را به انزوا ببرد.
عملیات وعده صادق یا حمله ایران به اسرائیل عملیات نظامی جمهوری اسلامی ایران علیه اسرائیل در ۱۴ آوریل ۲۰۲۴ در واکنش به حمله رژیم صیهونیستی به کنسول‌گری ایران در دمشق. این عملیات را نخستین رویارویی مستقیم ایران و اسرائیل، بزرگ‌ترین حمله پهپادی جهان و بزرگ‌ترین حمله موشکی تاریخ ایران شمرده‌اند.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز شنبه (به وقت محلی) در جریان سخنرانی خود در آکادمی نظامی ایالات متحده در وست پوینت ایالت نیویورک، به نقش نیروهای نظامی آمریکا در دفع حملات پهپادی و موشکی ایران به رژیم صهیونیستی که در پاسخ به تجاوزگری این رژیم علیه کنسولگری کشورمان در سوریه انجام شد، اشاره کرد و گفت: حمله عظیم پهپادی و موشکی ایران به (رژیم) اسرائیل، حمله‌ای ویرانگر بود و من از ارتش آمریکا به خاطر واکنش سریع و کمک به تل آویو برای دفاع در مقابل این حمله قدردانی می‌کنم.
وی ادامه داد: ما در مواجهه با این حمله بی‌سابقه اخیر ایران، شرکا و حتی کشورهای عرب را هم گرد هم آوردیم تا این حمله عظیم را دفع کنیم.
سخنان بایدن در اصل روایتی از حمله پهپادی و موشکی ایران ( وعده صادق ) به رژیم صهیونیستی در واکنش به هدف قرار گرفتن کنسولگری ایران در تجاوز هوایی این رژیم به سوریه و شهادت سردار زاهدی و همراهانش بوده است. هر چند که بایدن با قدردانی از نظامیان آمریکایی برآن بوده تا اقتدار آمریکا را به نمایش گذارد و حتی مدعی توان خویش در همگرایی میان متحدان آمریکا در منطقه جهت رهگیری موشک‌ها و پهپادهای ایران شده است اما سخنان وی چند نکته کلیدی دارد
نخست آنکه وی اذعان می‌کند که حمله موشکی و پهپادی ایران ویران گر بوده است. این اعتراف یعنی سندی دیگر بر واهی بودن ادعاهای قبلی صهیونیست‌ها و آمریکا که مدعی شده بودند که این حملات کوچک با تلفات و خسارت‌های اندک بوده است. این اعتراف را می‌توان ادامه رویکرد قطره چکانی آمریکا در اذعان به کارآمدی وعده صادق و دقت عمل و توان بازدارندگی ایران دانست. اعترافی که پیش از این رسانه‌های صهیونیستی و غربی نیز اجبارا به آن اعتراف کرده بودند چنانکه یک هفته بعد از تلاش‌های گسترده رسانه‌ای و تبلیغاتی برای کم‌اثرنشان دادن عملیات وعده صادق، بی‌بی‌سی در گزارشی مستند، خسارت‌های حمله موشکی ایران به پایگاه هوایی نواتیم در اراضی اشغالی را تأیید کرد. علاوه بر خبرها و تصاویر متعدد منتشرشده،«بی‌بی‌سی» فارسی در گزارشی به تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره‌ای قبل و بعد از حمله پرداخت و نوشت: «گستردگی حمله ایران حاوی این پیام است که به هر نقطه‌ای از اسرائیل دسترسی دارد.» این رسانه همچنین به نقل از برخی از تحلیلگران امور نظامی چون «عمر آشور»، استاد مطالعات امنیتی-نظامی انستیتو دوحه، حمله ایران را هم از نظر نظامی و هم اطلاعاتی پراهمیت خواند. به گفته عمر آشور«ازدحام پهپادها و سایر مهمات هوایی، حواس دفاع هوایی چندلایه و یکپارچه اسرائیل را منحرف کرد و به چند موشک بالستیک اجازه نفوذ و اصابت به اهداف داد.»
روزنامه اسرائیلی معاریو به نقل از کارشناسان نوشت: در حمله اخیر، 84 درصد از حملات هوایی ایرانی دفع شد و نه 99 درصد که از سوی سخنگوی ارتش اسرائیل اعلام شد.اسکات ریتر، افسر سابق اطلاعاتی تفنگداران آمریکا گفت: پایگاه هوایی نواتیم اسرائیل حفاظت شده ترین نقطه زمین دربرابرحملات موشکی بوده که حتی محافظت شده تر از کاخ سفید و کاخ کرملین است.
دوم آنکه بایدن عنوان می‌کند که آمریکا به کمک اسرائیل در رهگیری موشک‌ها و پهپادهای ایرانی رفته است و این یعنی اعترافی رسمی به فروپاشی قدرت بازداندگی رژیم صهیونیستی و پوشالی بودن سامانه‌های موشکی این رژیم همچون گنبد آهنین، پیکان، فلاخن داوود و ... در برابر اقتدار مقاومت.
سوم آنکه بایدن در حالی سعی دارد تا کمک گرفتن از برخی کشورهای منطقه همچون اردن، فرانسه و انگلیس در رهگیری موشک ها و پهپادهای ایرانی را نشانه توان اجماع سازی خویش معرفی نماید که این سخنان نیز اعترافی است به میزان قدرت و دقت و هجم گسترده توان موشکی و پهپادی ایران که آمریکا و رژیم صهیونیستی را  وارد ساخته تا از سایر کشورها حتی از اردن نیز طلب کمک کنند. سخنان بایدن یعنی اعترافی دیگر بر ناتوانی تحریم‌ها و تهدیدات آمریکا علیه توان بازدارندگی ایران است که با تکیه بر دانش بومی محقق شده است. بایدن ناخواسته اذعان می‌کند که ایران قدرتی منطقه‌ای و حتی در سطح نظم نوین جهانی است که آمریکا و صهیونیست‌ها با ان همه تجهیزات و ادوات توان مقابله با آن را نداشته و اجبارا خواستار کمک از سایر متحدانشان شده اند در حالی که بهره‌گیری از تمام این ظرفیت‌ها نیز نتوانسته مانع به هدف رسیدن موشک ها و پهپادهای ایران به اهداف از پیش تعیین شده گردد.
با توجه به این مولفه‌ها می‌توان گفت که سخنان بایدن درباره وعده صادق نه بیانگر قدرت و توان آمریکا بلکه نشانه‌ای بر فروپاشی قدرت بازدارندگی آمریکا، رژیم صهیونیستی و حتی متحدان و حامیانشن در برابر اقتدار موشکی و پهپادی و اراده پولادین جبهه مقاومت است که از یک سو رسوایی بزرگی برای آمریکا و متحدانش است و از سوی دیگر نقش و جایگاه غیر قابل انکار ایران در معادلات نظم نوین جهانی از جمله در تحقق ثبات و امنیت منطقه را آشکار می‌سازد.
فرمانده سابق سنتکام: شلیک صدها موشک به سمت اسرائیل توانمندی‌های ایران را به نمایش گذاشت
فرانک مک‌کنزی فرمانده سابق ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در خاورمیانه و آفریقا (سنتکام) در یادداشتی با بیان اینکه شلیک صدها فروند موشک و پهپاد به سمت (رژیم) اسرائیل در ماه گذشته (میلادی)، تمام توانمندی‌های ایران را به نمایش گذاشت، تاکید کرد: سیاست کنونی واشنگتن در خاورمیانه پاسخگوی قدرت رو به افزایش ایران در این منطقه نیست.
مک‌کنزی در یادداشتی در نشریه آتلانتیک، مدعی شد: همه ارزیابی‌ها از آینده خاورمیانه با یک واقعیت ناخوشایند برای آمریکا مواجه است و آن واقعیت این است که ایران همچنان خود را متعهد به دستیابی به اهدافی می‌داند که دستیابی به آنها، منافع منطقه و ایالات متحده را تهدید می‌کند.
این ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا در ادامه این یادداشت خود، نوشت: باید گفت که فناوری پهپادی، سیستم‌های دفاع هوایی رو به پیشرفت و گسترش زرادخانه موشک‌های بالستیک ایران، دستیابی به این اهداف را برای این کشور امکان پذیر کرده است.
فرمانده سابق ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در خاورمیانه و آفریقا (سنتکام)، افزود: در ماه گذشته (میلادی) و زمانی که تهران اقدام به شلیک صدها فروند موشک و پهپاد به سمت (رژیم) اسرائیل کرد، تمام این توانمندی‌ها به نمایش گذاشته شد و این حمله نشان داد که تداوم حضور آمریکا برای مقابله با اقدامات ایران بسیار حیاتی است اما سیاست کنونی دولت آمریکا در منطقه خاورمیانه، پاسخگوی قدرت رو به افزایش ایران در این منطقه نیست.
وی در ادامه این یادداشت خود با اشاره به شدت و وسعت حملات پهپادی و موشکی ایران به رژیم صهیونیستی که در پاسخ به تجاوزگری این رژیم علیه کنسولگری کشورمان در سوریه انجام شد، نوشت: این حمله ثابت کرد که اگر قصد داریم در خاورمیانه بمانیم، باید آماده باشیم زیرا ایرانی‌ها بارها نشان داده‌اند که از ضعف ما استفاده خواهند کرد.
فرمانده سابق سنتکام در ادامه با اذعان به کاهش توانمندی‌های نظامی آمریکا در خاورمیانه، افزود: این توانایی‌های ایران در حالی است که توانمندی‌های نظامی ایالات متحده در خاورمیانه همواره رو به تنزل بوده است و در حالی که از یک سو شاهد کاهش حمایت‌های بین‌المللی از (رژیم) اسرائیل هستیم، از سوی دیگر تهران در بحث بهره‌برداری از نقاط قوت و توانمندی‌های خود روز به روز جسورتر شده است.
ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا در قسمت دیگری از یادداشت خود با اشاره به اینکه (سردار سپهبد شهید حاج قاسم) سلیمانی یک شخصیت محوری در تاریخ مدرن روابط ایران و آمریکا محسوب می‌شود، نوشت: (سردار شهید) سلیمانی در طی ۳۰ سال به نماد و مظهر نیروی قدس سپاه پاسداران به عنوان نیرویی که تمرکز آن انجام عملیات در خارج از مرزهای ایران بوده است، تبدیل شد.
فرمانده سابق سنتکام در ادامه این یادداشت خود با بیان اینکه شخصیت کاریزماتیک (سردار سپهبد شهید حاج قاسم) سلیمانی و تسلط او به زبان عربی، برای گسترش و توسعه نفوذ ایران در منطقه ضروری بود، مدعی شد: (سردار شهید) سلیمانی زیرکانه از بازگشت نیروهای آمریکایی و سایر اعضای ائتلاف به عراق حمایت کرد و با این کار، موجب شد تا ایالات متحده بار سنگینی از شکست داعش در این کشور را به دوش بکشد اما در ادامه با مهارتی شگفت‌انگیز زمینه‌ای را فراهم کرد تا نیروهای آمریکایی و سایر اعضای ائتلاف با تحمل تلفات روز افزون، مجبور به ترک عراق شوند.
تحلیل اندیشکده آمریکایی
 از توان پهپادی و موشکی ایران
اندیشکده شورای آتلانتیک معتقد است حمله بی‌سابقه ۱۴ آوریل ایران به خاک اسرائیل یک تیر هشدار بود و نشان می‌دهد که تهران به‌رغم نداشتن نیروی هوایی مدرن توانایی ضربه زدن به اسرائیل را دارد.
اندیشکده شورای آتلانتیک در یکی از تازه‌ترین تحلیل‌های خود در مورد واکنش نظامی هفته گذشته تهران با بیان اینکه روزگاری ایران در عرصه صنعت نظامی هوایی ضعیف بود، اما اکنون پیشرفت چشمگیری دارد و در اوج به سر می‌برد، نوشت: حمله بی‌سابقه چهاردهم آوریل ایران به اسرائیل یک تیر اخطار بود. این واکنش نشان می‌دهد که تهران به‌رغم نداشتن نیروی هوایی مدرن ظرفیت بالقوه‌ای برای ضربه زدن به اسرائیل و مقابله با برتری هوایی آن دارد.
این اتاق فکر آمریکایی در ادامه آورده است که حمله مستقیم هوایی ایران به خاک اسرائیل نقطه عطفی در شرایط امنیتی رو به وخامت منطقه بود. اگرچه حمله اخیر نکته جدیدی را در مورد توانایی‌های نظامی ایران فاش نکرد، اما ظرفیت‌های خطرناک ایران در بهره‌برداری از فقدان عمق استراتژیک اسرائیل را نشان داد.
توانایی پهپادی و موشکی ایران در اوج
این گزارش با بیان اینکه حمله ایران، اسرائیل را به تجدیدنظر در محاسباتش در مورد ایران وادار می‌کند، افزود: برخی تحلیلگران سیاست خارجی، نوع واکنش ایران در پاسخ دادن به حمله اسرائیل به کنسولگری در دمشق را دارای بازخوردهای منفی برای تهران توصیف می‌کردند، اما جمهوری اسلامی و رهبر آن آیت‌الله سید علی خامنه‌ای (مدظله‌العالی) این امر را از دیدگاهی متفاوت مشاهده و ارزیابی می‌کردند.
نویسنده گزارش با تکرار ادعاهای رسانه‌های صهیونیست در مورد مقابله و همکاری غرب در کنار اسرائیل با موشک‌ها و پهپادهای ایرانی مدعی شد که حمله ایران آسیب زیرساختی قابل توجهی را به دنبال نداشت. با این حال شورای آتلانتیک با بیان اینکه ممکن است همه این اقدامات از روی برنامه‌ریزی انجام شده باشد، اذعان کرد اگر سه هزار یا ۳۰ هزار موشک و پهپاد بدون اخطار قبلی به سمت اسرائیل پرتاب شوند، مقابله با آن‌ها بسیار سخت خواهد بود.
این در حالی است که بر اساس برخی اطلاعات، گفته می‌شود حزب‌الله لبنان که اصلی‌ترین متحد ایران است، زرادخانه‌ای متشکل از ۱۵۰ هزار راکت و موشک در اختیار دارد.
این مرکز پژوهشی آمریکا، نیروی هوایی را پاشنه آشیل امنیتی ایران از زمان جنگ هشت‌ساله ایران و عراق (۱۹۸۸-۱۹۸۰) دانست و اعلام کرد که پس از آن جنگ، ایران برای تقویت توان هوایی خود تلاش کرد و در کنار آن بخش عمده‌ای از منابع خود را در زمینه توسعه برنامه موشکی بالستیک و پهپاد رزمی سرمایه‌گذاری کرد. ایران به دلیل آنکه سال‌ها با محدودیت‌های تسلیحاتی سازمان ملل درگیر بود، پیوسته سعی کرد تا برد و دقت موشک و پهپادهای خود را افزایش دهد و در این مسیر موفق شد قابلیت موشکی و پهپادی خود را به این سطح بالا ارتقا دهد.
 گزارش CNN از دستاورهای سپاه و ۶حمله موشکی ایران
فردریک پلایتن خبرنگار سی‌ان‌ان در گزارشی از تهران می‌گوید: به ما دسترسی نادری به نمایشگاه توانمندی‌های نیروی هوافضای سپاه پاسداران در غرب تهران داده شد که قابلیت‌های هوائی و فضائی از جمله انواع سلاح‌هایی را که ماه گذشته علیه اسرائیل استفاده شد، به نمایش می‌گذارد. سرتیپ پاسدار «علی بلالی» مشاور فرمانده نیروی هوافضای سپاه در پاسخ به این سؤال که ایران در حمله ۱۴‌ آوریل، چند موشک بالستیک به اسرائیل شلیک کرد، لبخند می‌زند و می‌گوید: «باید از اسرائیلی‌ها بپرسید.
» اما او بسیار خوشحال است که موشک‌ها و پهپادهایی را که ایران در اولین حمله مستقیم علیه اسرائیل استفاده کرد، به بازدید عمومی گذاشته است: «این یک اقدام تنبیهی بود.»
دو هفته پس از اینکه خاورمیانه در آستانه یک جنگ همه‌جانبه قرار گرفت و ایران در تلافی حمله هوائی اسرائیل به محوطه سفارت ایران در دمشق صدها موشک و پهپاد به اسرائیل شلیک کرد، تهران مشتاق است به جهان نشان دهد که چنین توانمندی‌هایی دارد و قادر به مقابله با یک درگیری گسترده‌تر در صورت مواجهه با آن است.
در نمایشگاه دائمی نیروی هوافضای سپاه، ده‌ها موشک بالستیک برد بلند و متوسط در کنار موشک‌های کروز و پهپادها به نمایش درآمده‌اند و پیشرفت برنامه پهپادی و موشکی ایران را نشان می‌دهند. بلالی می‌گوید: امروز پهپادها و موشک‌های ما به عامل مهمی برای قدرت و اجرای قدرت در جهان تبدیل شده‌اند. رگبار عظیم پهپادی و موشکی ایران علیه اسرائیل یک موفقیت بزرگ بود. حمله ایران به اسرائیل شامل پهپادها، موشک‌های بالستیک و موشک‌های کروز بود. ناتو و آمریکا می‌خواستند برای پهپادها، موشک‌های ما موانعی ایجاد کنند، اما شکست خوردند.
ایرانی‌ها اظهار کردند که موفق شده‌اند به دو نقطه در داخل اسرائیل از جمله پایگاه هوائی نواتیم در صحرای نقب حمله کنند. سرتیپ علی بلالی با ایستادن در مقابل دو موشک بالستیک قدر و عماد که در حملات به اسرائیل استفاده شده، می‌گوید: دقیق، کمتر از ۵ متر! برد این موشک‌ها بیش از ۱۰۰۰ مایل است و می‌تواند کلاهک‌هایی بین ۴۵۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم حمل کند. موشک دیگری به نام خیبر که از آن نیز استفاده شده، کلاهک جنگی ۳۲۰ کیلوگرمی را حمل می‌کند.
موشک‌های بالستیک ایران مدت‌هاست باعث نگرانی ایالات متحده و متحدانش شده است، زیرا آنها خواستار محدود کردن برنامه موشکی به عنوان بخشی از هرگونه توافقی هستند که واشنگتن با تهران صورت می‌دهد. ایالات متحده می‌گوید ایران دارای بزرگ‌ترین نیروی موشکی بالستیک در خاورمیانه است و توان موشکی خود را یکی از ابزارهای اصلی بازدارندگی می‌داند. ایران در گذشته تاکید کرده است که برنامه موشکی آن صرفا برای اهداف دفاعی است. جان کرزیزانیاک، محقق پروژه کنترل تسلیحات هسته‌ای ویسکانسین در واشنگتن گفت که ایران تا زمان حمله به اسرائیل، حداقل پنج حمله موشکی بالستیک فرامرزی بزرگ در منطقه انجام داده؛ دو حمله به داعش در سوریه و سه حمله در عراق نیروهای آمریکایی، شبه نظامیان کرد و اطلاعات اسرائیل را هدف قرار داده است. همچنین در نمایشگاه، یک پهپاد آمریکایی RQ-۱۷۰ ساخت لاکهید مارتین به نمایش گذاشته شده که ایران در سال ۲۰۱۱ سرنگون کرد.
این پهپاد بخشی از ماموریت شناسایی سازمان سیا بود که هم جامعه اطلاعاتی و هم پرسنل نظامی مستقر در افغانستان را شامل می‌شد. سه سال بعد، ایران اعلام کرد که موفق به کپی‌برداری از این پهپاد شده است. پهپادها به همان اندازه موشک‌ها برای ایران مهم هستند. این نمایشگاه مراحل مختلف توسعه پهپادهای آنها را نشان می‌دهد، از پهپادهای چوبی کوچک مورد استفاده در جنگ ایران و عراق گرفته، تا مدل‌هایی که رادارگریز هستند. یکی از برجسته‌ترین آنها شاهد ۱۳۶ است، یک پهپاد ارزان قیمت انتحاری که مسیر پرواز برای آن برنامه‌ریزی می‌شود، پهپاد پرتاب می‌شود و سپس به طور مستقل به سمت منطقه هدف پرواز می‌کند. ایرانی‌ها از ده‌ها پهپاد شاهد ۱۳۶ برای هدف قرار دادن اسرائیل استفاده کردند.
بررسی توان موشکی ایران در رسانه‌های صهیونیستی
نشریه اکونومیست در گزارشی می‌نویسد: “ایران با حمله تلافی‌جویانه خود به اراضی اشغالی “پیام قاطعی” را به این رژیم ارسال کرده است. البته این نشریه در قسمت دیگری از گزارش‌هایش، چشم‌انداز یک جنگ احتمالی تمام‌عیار میان ایران، رژیم صهیونیستی و آمریکا را «وحشتناک» خوانده و به این موضوع اعتراف می‌کند که حتی اگر حملات ایران تلفات قابل‌توجهی نداشته باشد اما پیامدهای «عمیقی» خواهد داشت”.
 اذعان رسانه‌های غربی به قدرت بازدارندگی تهران
روزنامه دیلی‌تلگراف چاپ انگلیس هم علاوه‌بر این‌که حملات ایران را «قدرتمند و ویرانگر» توصیف کرد، هشدار داد که این حمله به «سناریویی وحشتناک درخصوص جنگی تمام‌عیار میان ایران و اسرائیل دامن می‌زند، همچنین احتمالا پای آمریکا و انگلیس هم به این جنگ احتمالی کشیده شود”.  این روزنامه انگلیسی خاطرنشان کرد که حملات تلافی‌جویانه ایران بدین معناست که رژیم صهیونیستی و غرب اکنون در موقعیت «نامعلوم و فوق‌العاده خطرناکی» قرار دارد. این روزنامه در ادامه گزارش خود با اشاره به توان بازدارندگی ایران، تاکید کرد که «حمله جسورانه و طراحی‌شده”  ایران نشان از بازدارندگی تهران در مقابل تل‌آویو دارد اما می‌تواند جنگی تمام‌عیار را به دنبال داشته باشد.بنگاه خبررسانی دویچه‌وله یکی از این رسانه‌ها بود که سعی داشت با جانبداری از صهیونیست‌ها به ارائه این مسأله بپردازد اما باوجود این نگرش نتوانست نافی قدرت موشکی کشورمان شود. در بخشی از گزارش این رسانه آمده بود که «ایرانی‌ها موشک‌هایی با بُرد بسیار طولانی و دقت بسیار خوب دارند. کشورهای زیادی در جهان نیستند که چنین موشک‌هایی داشته باشند.” گفت‌و‌گو با یکی از کارشناسان مسائل نظامی اندیشکده مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک درخصوص تحلیل پاسخ نظامی ایران به رژیم صهیونیستی، بخشی دیگری از برنامه‌های آن بود و این کارشناس نظامی اذعان کرد که ایران توانایی‌ نظامی و دفاعی بالایی دارد اما مخالفان اصلی او هم کشورهای هستند که رهبران مطلق فناوری‌های نظامی در دنیا محسوب می‌شوند و همچنین عبارتی برای تخفیف قدرت دفاعی ایران که البته یک اعتراف ضمنی در آن نهفته است؛ این‌که ایران، توان دفاعی و نظامی خود را نه در سطوح پایین منطقه‌ای، بلکه با سطوح عالی دفاعی و نظامی در دنیا تنظیم کرده است. روزنامه لس‌آنجلس‌تایمز از دیگر رسانه‌هایی است که به تاثیرات این اقدام تنبیهی ایران علیه صهیونیست‌ها پرداخته و پیامدهای احتمالی آن را برای بایدن غیرقابل اجتناب دانسته و با نوعی هشدار به رئیس‌جمهور آمریکا نوشت: “یک درگیری گسترده‌تر در منطقه، تلاش‌های دیپلماتیک با هدف کاهش تنش‌ها و آزادی اسرا را متوقف می‌کند. همچنین می‌تواند حمایت‌ها از جو بایدن در انتخابات ریاست‌جمهوری برای مردمی که هفت ماه است از جنگ خسته شده‌اند را کاهش دهد.”نیک روبرتسون، خبرنگار سی‌ان‌ان هم مثل همکارش در «بی‌بی‌سی» از قدرت موشکی ایران غافلگیر و متحیر شده است با اشاره به شدت حملات ایران به رژیم صهیونیستی و وضعیت آسمان‌های اراضی اشغالی اذعان کرد: “من تاکنون چنین چیزی را در آسمان‌های اینجا ندیده‌ بودم.”
اقدام تنبیهی ایران علیه صهیونیست‌ها از داخل خاک خود در میان رسانه‌های صهیونیستی نیز بازتاب وسیعی داشت و این رسانه‌ها ضمن بررسی ابعاد این عملیات، توانایی جمهوری اسلامی ایران برای درگیری با صهیونیست‌ها را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دادند؛ البته این مسأله پیش از وقوع این عملیات در روزنامه تایمز اسرائیل مطرح شده بود. این رسانه با تأکید بر این‌که جمهوری اسلامی ایران بزرگ‌ترین قدرت موشکی در غرب آسیاست به نقل از شبکه ۱۲ رژیم اسرائیل از این مطلب رونمایی کرد که «موشک‌های بالستیک شلیک‌شده از ایران ۱۲ دقیقه طول می‌کشد تا به اسرائیل برسد، موشک‌های کروز دو ساعت طول می‌کشد و پهپادهایی که از جمهوری اسلامی پرتاب می‌شود ۹ ساعت طول می‌کشد تا به هدف خود برسد.”
اورشلیم‌پست دیگر رسانه صهیونیستی هم در تحلیل پاسخ  موشکی ایران به سرزمین‌های اشغالی به بررسی توانایی‌های یکی از موشک‌هایی پرداخته که با عبور از سپر دفاع ضدموشکی رژیم صهیونیستی کارنامه خوبی از خود بر جای گذاشته است: «این حمله اولین استفاده عملیاتی از موشک بالستیک جدید ایرانی، عماد بود که سال گذشته نیز معرفی شد. نوآوری اصلی این موشک قابل مانور این است که در زمان پرتاب بر روی یک مسیر بالستیک از پیش تعیین شده پرواز نمی‌کند. با این‌حال، می‌تواند پس از ورود به جو برای فریب سامانه‌های دفاع موشکی رهگیری و موشک‌های رهگیر که برای رهگیری آن پرتاب می‌شوند، مانور دهد. عماد با بردی در حدود ۱۷۰۰ کیلومتر به ایران اجازه می‌دهد از عمق خاک خود به اسرائیل موشک پرتاب کند. انرژی آن از سوخت مایع تامین می‌شود. سر جنگی آن نیز به‌طور قابل‌توجهی بزرگ‌تر از موشک‌های کروز و راکت‌های سنگین شلیک شده به‌سوی اسرائیل است.»
 اقدام تنبیهی ایران در امتداد حملات محور مقاومت
گاردین از دیگر رسانه‌های غربی است که به تحلیل توانایی‌های اقدام نظامی ایران پرداخته است. این رسانه این عملیات را اولین حمله یک کشور خارجی به اسرائیل در طول سه دهه گذشته معرفی می‌کند. حمله‌ای که البته ایالات‌متحده، بریتانیا، اردن و فرانسه به کمک آمدند تا بتوانند ضربات آن را کاهش دهند. گاردین این حمله را از مصادیق و نشانه‌های تضعیف بازدارندگی امنیتی و نظامی اسرائیل توصیف کرد. بازدارندگی رو به ضعفی که پیش ‌از این با رویدادهایی مثل طوفان‌الاقصی در نوار غزه، درگیری با حزب‌ا... لبنان در مرزهای شمالی سرزمین‌های اشغالی و تلاش برای حملات پهپادی از سوی حوثی‌های یمن ضربات متعددی خورده و زیر سؤال رفته بود. در بین رسانه‌های منطقه و جهان عرب هم شبکه الجزیره از رسانه‌هایی بود که در اوج تنش بین جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی در گزارش مفصلی به تبیین توانایی‌های دفاعی ایران به‌خصوص در حوزه پدافند هوایی پرداخت.الجزیره با اشاره به این‌که ایران در حوزه نیروی هوایی و جت‌های جنگنده دارای ضعف است؛ صریحا به این موضوع هم اشاره کرده که ایران تلاش کرده با توسعه برنامه‌های موشکی و پهپادی، این ضعف را جبران کند. الجزیره در ادامه تأکید کرده که ایران برای بهبود سامانه‌های دفاع هوایی خود تمرکز کرده و این کار علاوه بر آن است که برخی پایگاه‌های هوایی، انبارهای موشکی و تاسیسات هسته‌ای خود را برای محافظت در برابر مهمات سنگرشکن آمریکایی و اسرائیلی در دل کوه و در اعماق زمین احداث کرده است.
 نمایش فقدان عمق استراتژیک صهیونیست‌ها
 در عملیات وعده صادق
ابراز نظر در خصوص جایگاه قدرتمند ایران در مباحث نظامی در گزارش‌های دیگر نیز تکرار شده و رسانه‌ها و کارشناسان غربی به توان جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از منافع خود به‌صراحت یا تلویحا اشاره کرده‌اند. اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک از دیگر مراکزی است که به این موضوع پرداخته است. در میان سطور و کلمات گزارش پایگاه اینترنتی این اندیشکده می‌توان رشحات معادله جدید منطقه غرب آسیا را یافت که البته این مرتبه توسط ایران در حال وضع شدن است. نوعی نظم منطقه‌ای که این مرتبه ایران معمار آن است.
در بخش‌هایی از این گزارش آمده است: “حمله بی‌سابقه ۱۴ آوریل ایران به خاک اسرائیل یک تیر هشدار بود. این نشان می‌دهد که تهران توانایی بالقوه‌ای برای ایجاد ضربه‌ای به برتری هوایی هولناک اسرائیل علی‌رغم فقدان نیروی هوایی مدرن دارد.”
نویسنده در بخش دیگری از گزارش به دو مسأله دیگر هم اشاره می‌کند: نخست آن‌که عملیات “وعده صادق” که به مداخله کشورهای آمریکا، انگلیس، اردن، فرانسه و چند کشور دیگر برای محافظت از سامانه‌های دفاعی صهیونیست‌ها منجر شد به‌وضوح «فقدان عمق استراتژیک و راهبردی» رژیم‌صهیونیستی را به نمایش گذاشت؛ مفهومی که هرقدر حداقلی باشد، توانایی یک نظام سیاسی در دفاع از خود را هم کاهش می‌دهد.
دیگر آن‌که این حمله که بزرگ‌ترین حمله پهپادی و موشکی تاریخ تا این لحظه محسوب می‌شود «استراتژیست‌های دفاعی در آمریکا و اسرائیل را وادار می‌کند تا محاسبات خود را درباره محدودیت‌های تحمل خطر و توانایی‌های ایران تغییر داده و درباره آن تجدیدنظر کنند.» این گزارش با این عبارات معنادار به پایان می‌رسد: «درحالی‌که بیشتر بحث درگیری ایران و اسرائیل بر حملات زمینی نیابتی، عملیات مخفیانه و جنگ سایبری متمرکز شده است، حمله ایران به اسرائیل نشان‌دهنده تشدید دور جدید و خطرناکی در آسمان است.» اهمیت این اشاره شورای آتلانتیک وقتی معنادارتر می‌شود که در نظر بیاوریم پیش‌فرض تحلیلگران و اندیشکده‌های نظامی غرب درباره جمهوری اسلامی، ضعف ایران در پوشش امنیت هوایی خود بود. حالا یکی از مهم‌ترین اندیشکده‌های غربی به این موضوع اشاره می‌کند که پاسخ تنبیهی ایران، ساحت درگیری‌ها با صهیونیست‌ها را تغییر داده و از حوزه فضای سایبر و نبردهای اطلاعاتی و درگیری‌های روی زمین به آسمان نیز کشانده است.
گزارش واشنگتن‌پست از توانایی موشکی ایران
رسانه‌های هم‌راستا با صهیونیست‌ها با گزارش‌های مغرضانه تلاش کردند از ابعاد فنی و نظامی این عملیات مشروع دفاعی بکاهند؛ واشنگتن‌پست ازجمله این مراکز بود که با اتکا بر ادعای صهیونیست‌ها مبنی بر رهگیری ۹۹ درصد شلیک‌ها سعی داشت شکست سامانه دفاعی در مقابل موشک‌های ایرانی را لاپوشانی کند اما نتوانست این حقیقت را انکار کند که زرادخانه موشک‌های بالستیک ایران، بزرگ‌ترین زرادخانه موشکی در کشورهای غرب آسیاست. بومی بودن توان تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران، توانایی ارتقا و بهبود برخی از سامانه‌ها، افزایش برد و دقت موشک‌های ایرانی از نکات مهم گزارش واشنگتن‌پست بود. این رسانه مطرح آمریکایی این موضوع را هم مورد تأکید قرار داده که عملیات وعده صادق محک خوبی برای ایران بود تا نقاط قوت و ضعف شبکه پدافندی رژیم‌صهیونیستی را شناسایی کند.شواهد نشان می‌دهد که طرف‌های غربی ازجمله آمریکایی‌ها به توان جمهوری اسلامی در زمینه دفاعی پی برده بودند و به این دلیل بود که بایدن صراحتا اعلام کرد در هیچ عملیاتی علیه ایران شرکت نمی‌کنیم؛ اما این عملیات نشان داد که ایران در شرایط تحریم نیز از تقویت قدرت بازدارندگی خود عقب ننشسته است مضاف بر این‌که ایران باپایین‌ترین کلاس پهپادی وتعدادمحدودی ازموشک‌های میان‌رده،دست به این اقدام نظامی زدوصهیونیست‌ها درصورت کوچک‌ترین خطا باید منتظر سیلی به‌مراتب سخت‌تر باشند که مقدمه نابودی آنها خواهد بود.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه