نقش روایت اول
در پیشگیری از هراس اجتماعی
کارشناس رسانه و ارتباطات گفت: توجه به اصل «روایت اول» در ترسیم واقعیت عملیات نظامی ایران و واکنش رژیم صهیونسیتی به آن نقش کلیدی داشت.
سید محمد سجاد زاده به عملیات «وعده صادق» و واکنش رژیم صهیونسیتی به آن اشاره کرد و افزود: در جریان این رخدادها مشخص شد اهمیت جنگ رسانه ای اگر بیشتر از نبرد نظامی نباشد بطور یقین کمتر نیست.
وی به اهمیت خلق روایت در جنگ رسانه ای اشاره و بیان کرد: گاهی همه تلاش ها و دستاوردهای نظامی با یک غفلت رسانه ای به زمین سوخته تبدیل می شود و دشمن با ابزار قدرتمند رسانه موقعیت باخت خود را نبرد فاتحانه جلوه می دهد.
کارشناس رسانه افزود: در واکنش ضعیف به عملیات وعده صادق؛ تلاش جبهه رسانه ای دشمن این بود که این اقدام را یک مانور پر قدرت نظامی منعکس کند. وی ادامه داد: مشابه چنین تلاش هایی را در جنگ خلیج فارس، حمله آمریکا به عراق، سوریه و افغانستان بارها شاهد بوده ایم. سجاد زاده افزود: سرعت انتقال خبر و شکل دادن به ذهنیت مخاطب در جنگ رسانه ای نقش تعیین کننده دارد. این کارشناس ادامه داد: در دوره ای هنگام رخداد بسیاری از اتفاقات مهم جهان، بخش عمده جامعه مخاطب ایرانی هیچ منبع اطلاعاتی بجز شبکه های ماهواره ای نداشت و این انتقاد به رسانه وارد بود که وقتی از خلق خبر سریع و دقیق عقب می مانیم دیگرانی هستند که روایت اخبار را بر عهده می گیرند که هدفشان شکل دادن ذهنیت مخاطبان است. سجاد زاده گفت: این در حالی است که همواره این نخستین خبر است که «حس» و «ذهنیت» را در مخاطب ایجاد می کند بطوریکه حتی انتشار اخبار بعدی روی برداشت و استنباط اولیه او به تاثیری ندارد.
کارشناس رسانه ادامه داد: در شرایطی که تنها تعداد بسیار کمی از مخاطبان در جست و جوی واقعیت رخدادها و اخبار موثق می روند برای بیشتر افراد نخستین خبر، واقعیت آخر است که اینجا نقش کلیدی روایت اول بیشتر قابل درک است.
وی افزود: نکته دیگر در این زمینه سرعت ایجاد روایت اول در جنگ رسانه ای است، یعنی نخستین کسی که رخداد را روایت می کند برنده میدان رسانه است.
سجادزاده به نقش اطلاعات درست در روایت رخدادها نیز اشاره و بیان کرد: در جنگ طوفان الاقصی و عملیات وعده صادق، تعدد مستندات تایید کننده اتفاق هایی بود که می افتاد، بنابراین دست دشمن در روایت سازی خالی بود.
وی افزود: با انتشار تعداد بسیار بالا و به موقع عکس، پست، توییت و کلیپ دشمن نتوانست واقعیت آنچه در سرزمین های اشغالی یا عملیات وعده صادق اتفاق افتاد را انکار یا تکذیب کند و دنیا بدرستی متوجه شد چه رخدادهایی به وقوع پیوسته است.
سجاد زاده تصریح کرد: اگر این حجم از داده و اطلاعات نبود دشمن می توانست با استفاده جعلی از منابع آرشیوی و قدیمی آنچه در واقعیت اتفاق افتاده را به حاشیه و تحریف بکشاند.
کارشناس رسانه گفت: در سایه روایتگری درست، تلاش رژیم صهیونسیتی و رسانه های وابسته به آنها برای انعکاس عملیات پیروزمندانه با انتشار تصویر غیر مرتبط و آرشیوی با عنوان «ستونی از دود بر فراز اصفهان» ناکام ماند. وی افزود: بنابراین تعدد مستندات خبری دست ما را در ارائه واقعیت باز می کند؛ از طرفی گاهی حجم زیادی از مستندات داریم اما از این نکته غافل هستیم که باید به درستی و تعداد فراوان منتشر شوند تا بازی رسانه ای دشمن را خنثی کند.
سجادزاده خاطر نشان کرد: گاهی نیز از سرعت در انتشار خبر غافل می شویم؛ همانند آنچه در موضوع مرگ تلخ (مهسا امینی) در سال ۱۴۰۱ اتفاق افتاد و دشمن از سکوت و انفعال ما و عدم ارائه بموقع مستندات، استفاده و اخبار جعلی مطابق با اهداف خود را منتشر کرد.
وی افزود: در حالی که چند روز بعد با انتشار تصاویر دوربین های مداربسته واقعیت ماجرا و ابعاد آن روشن شد. سجاد زاده گفت: بنابراین تاخیر در انتشار مستندات و بی توجهی به اصل روایت اول، موجب شد حواشی و آسیب های بعدی برای کشور ایجاد شود.
وی عنوان کرد: در جنگ روایت ها برنده لزوما کسانی نیستند که بیشترین موشک ها را دارند بلکه هنر “واقعی ترین روایتگری” می تواند تعیین کننده باشد.
سجاد زاده افزود: در نخستین لحظات مشاهده ریز پرنده ها و سرگردانی آنها در تله پدافند هوایی کشورمان؛ انتشار بیشمار تصاویر باعث شد که دست رژیم صهیونیستی در خلق روایت فاتحانه بسته شود، در حالی که بعدها براحتی می توانست ادعا کند نظام ایران واقعیت این واکنش نظامی را مخفی می کند. این کارشناس رسانه ادامه داد: بنابراین روایت اول، تیر خلاص به ترفند خبرگزاری هایی بود که در میدان صهیونیست ها بازی می کردند. کارشناس رسانه به سرودخوانی گروهی مردم اصفهان پس از شنیده شدن صدای انفجار اشاره و بیان کرد: اقدام بموقع خبرگزاری های محلی و هم افزایی آنها با رسانه های ملی، منطقه ای و بین المللی در خنثی کردن نقشه رسانه ای دشمن برای وارونه جلوه دادن واقعیت ستودنی بود.
سجاد زاده تصریح کرد: از طرفی در هنگام رخداد اتفاقات مشابه، روایت اول تاثیر بسزایی در پیشگیری از هراس افکنی بین مردم دارد.
وی با بیان اینکه امنیت و آرامش ما مرهون مجاهدت های خاموش سربازان فداکار کشور است، افزود: روایت سازی نقش مهمی در حفظ آرامش یا از بین بردن آن ایفا می کند.
کارشناس رسانه افزود: در بسیاری از مواقع می توان اطلاعات دقیق، درست و دست اول در اختیار مردم گذاشت تا از هراس، خشم و شکاف عمومی جلوگیری شود.
سجاد زاده ادامه داد: تعلل در این مساله می تواند جامعه را با تنش، اضطراب و حجم زیادی از پرسش ها و ابهامات متعدد رو به رو کند. وی تاکید کرد: در این رابطه مهم است بدانیم چنانچه خبرها با تاخیر به مخاطب برسد، آنها براساس نیازشان اخبار را از منابع دیگری که روایتگریشان بر اساس سوگیری است دریافت می کنند.
کارشناس رسانه گفت: راهکار پیشگیری از مراجعه مردم به چشمه گل آلودِ اخبار کذب این است که آب زلال اطلاعات و روایت درست را در زمان طلایی در دسترس آنها قرار دهیم.
گزارش بررسی جداول بودجه ۱۴۰۳ در مجلس
جدول درآمدهای نفتی و مالیاتی دولت
در بودجه ۱۴۰۳ تصویب شد
«بررسی جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ کل کشور» در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی در دستور کار نمایندگان قرار گرفت، طبق اصلاحات آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی روند بررسی بودجه تغییر کرده است بدین شکل که ابتدا مجلس شورای اسلامی بخش اول لایحه مربوط به احکام و منابع و مصارف را بررسی و تصویب میکند و بعد از تصویب بخش اول و ابلاغ به دولت، نوبت به بررسی بخش دوم مربوط به جداول میشود.بنابر این بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۳ در اسفندماه ۱۴۰۲ برای اجرا به دولت ابلاغ شد و از دیروز نوبت بررسی بخش دوم لایحه بودجه۱۴۰۳ مربوط به جداول آغاز شد.
در ابتدای این جلسه سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ تاکید کرد که در جریان بررسی جداول بودجه در کمیسیون تلفیق به استانها و مناطق محروم توجه شده و ردیفها شفاف شده است.سپس نمایندگان جدول شماره ۵ مربوط به درآمدها، واگذاری دارایی های سرمایه ای و واگذاری داراییهای مالی» را بررسی و با ۱۲۲ رای موافق، ۳۶ رای مخالف و ۷ رای ممتنع از مجموع ۱۹۶ نماینده حاضر به تصویب رسید.
فشار مالیاتی امسال نسبت به ۳ سال گذشته سبکتر است
در جریان بررسی جدول ۵ لایحه بودجه مربوط به منابع، رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: بار و فشار مالیاتی امسال نسبت به ۳ سال گذشته سبکتر است چون برخی اتفاقات مهم و مصوبات قبلی مجلس شورای اسلامی باعث افزایش درآمدهای مالیاتی شده است.
در ادامه رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ با اشاره به اینکه درآمدهای جدول ۵، ۱۴۸۵ همت بود که ما ۱۵۸۵ همت مصوب کردیم، توضیح داد که این به معنای افزایش مالیات و درآمدها نیست بلکه با محاسبات ما این میزان درآمد دولت از مالیات در سال جاری به دست میآید لذا ما در مجلس شورای اسلامی یک ریال مالیات را اضافه نکردیم.
وی افزود: ما در هیچ ردیفی از جدول ۵ تغییری صورت ندادیم و ردیفهایی که در مالیات وجود دارد بدون هیچ تغییری آمده است؛ البته سه ردیف مربوط به مالیات بر ارزش افزوده بود که محاسبه آن را درست کردیم و این جدول ۵ صددرصد همان لایحه دولت است و در کمیسیون هیچ تغییری بر روی آن اعمال نشده است.
زمان متناسب سازی حقوق بازنشستگان
حمیدرضا حاجیبابایی در جریان بررسی جدول ۷ لایحه بودجه نیز خاطرنشان کرد که متناسب سازی حقوق بازنشستگان از اول فروردینماه لازمالاجراست منتها بعد از رفع ایرادات شورای نگهبان در دستور کار قرار میگیرد.اما نمایندگان با تصویب جدول شماره ۷ لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ با عنوان «اعتبارات دستگاههای اجرایی ذیل دستگاههای سیاستگذار در سال ۱۴۰۳» مخالفت کردند و به این دلیل، صحن مجلس وارد بررسی پیشنهادات نمایندگان در خصوص مفاد این جدول شد. روحالله نجابت هم با انتقاد از وضعیت سامانههای مجلس گفت: وقتی سامانههای مجلس هک میشود و نتیجه آن ایجاد حاشیه برای ما نمایندگان است، بودجه هوشمندسازی قوه مقننه حذف شود موثرتر خواهد بود. در نهایت نمایندگان پس از اعمال اصلاحاتی با تصویب، جدول شماره ۷ لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور با عنوان «اعتبارات دستگاههای اجرایی ذیل دستگاههای سیاستگذار در سال ۱۴۰۳»، موافقت کردند. در ادامه با تصمیم رئیس مجلس، جدول شماره ۸ لایحه بودجه ۱۴۰۳ مربوط به برآورد تملک داراییهای مالی برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق ارجاع شد. به گفته حاجیبابایی رقم این جدول ۲۸۳ همت است که ۲۲۵ همت آن مربوط به اوراقی است که قبلا پرداخت شده و دولت باید در سال ۱۴۰۳ پرداخت کند. پس از رسیدگی به جدول شماره ۹ لایحه بودجه ۱۴۰۳ کل کشور، با عنوان «برآورد اعتبارات ردیف های متفرقه سال ۱۴۰۳» هم نمایندگان با تصویب این جدول موافقت کردند.