روزنامه کائنات
2

سیاسی

۱۴۰۳ چهارشنبه ۸ فروردين - شماره 4568

تشریح برنامه‌های دولت درباره شعار سال در گفت‌وگو با معاون‌ اول رئیس‌جمهور


 معاون اول رئیس‌جمهور به تشریح اقدامات سال گذشته دولت و برنامه‌های سال جدید برای تحقق شعار سال پرداخت.
سالی که گذشت، بر پیشانی خود شعار مهمی داشت که دو هدف عمده و بزرگ اقتصادی را دنبال می‌کرد؛ «مهار تورم» و «رشد تولید». دو موضوع مهم که برخلاف شعارهای سال‌های گذشته بیشتر کمّی بودند تا کیفی. مقام معظم رهبری در سال جدید نیز مشابه سال‌های قبل شعار اقتصادی دیگری را مطرح کردند که تقریبا در ادامه شعار سال گذشته بود. «جهش تولید با مشارکت مردم» در سال جاری نیز موضوعی است که نیاز است در سرلوحه اقدامات اساسی دولت سیزدهم قرار گیرد.
اما در سال گذشته دولت برای مهار تورم و رشد تولید چه اقداماتی داشت و برای تحقق جهش تولید با مشارکت مردم در سال جاری چه برنامه‌هایی دارد؟ در همین خصوص محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور درباره این موضوع گفت و گویی داشته است که بخشهایی از آن می آید:
آیا شعار سال گذشته محقق شد؟
جنابعالی بارها بر این موضوع تاکید داشتید که شعار سال ۱۴۰۲ یک شعار کمّی و قابل اندازه گیری است و باید در اسفندماه گزارش بدهید که مهار تورم و رشد تولید چقدر محقق شده و چه میزان بهبود یافته اند. اکنون آیا می‌توانید بگویید که شعار سال محقق شده است یا خیر؟
مخبر: اگر بخواهیم عملکرد دولت در سال ۱۴۰۲ را در قالب آمار و ارقام به تصویر بکشیم باید هر دو شاخص تورم و رشد اقتصادی را ارزیابی کنیم؛ درباره تورم، معمولاً در دنیا، هدفگذاری تورمی را روی تورم نقطه به نقطه سیاستگذاری می‌کنند. لذا در ابتدای سال ۱۴۰۲ هدف اصلی کنترل تورمی دولت، کاهش تورم نقطه به نقطه به کانال ۳۰ درصدی بود که در رسانه‌ها نیز اعلام شد.  
طبق گزارش‌هایی که مرکز آمار به عنوان مرجع تخصصی آمار کشور منتشر می‌کند، نرخ تورم ماهانه مصرف‌کننده (CPI)، از ۴.۷ درصد در اسفند ۱۴۰۱ به ۲ درصد در اسفند ۱۴۰۲ کاهش یافته است. دولت توانسته است تورم نقطه به نقطه ۵۴ درصدی اسفند ۱۴۰۱ را با ۲۱.۷ واحد درصد کاهش به رقم ۳۲.۳ درصد (کانال ۳۰ درصدی) در اسفند ۱۴۰۲برگرداند.
همچنین، نرخ تورم ۱۲ماهه از ۴۵.۸ درصد در اسفند ۱۴۰۱ به ۴۰.۷ درصد در اسفند ۱۴۰۲ رسیده است که نشان دهنده کاهش ۵.۱ واحد درصدی نسبت به سال گذشته است. البته، همان طور که مقام معظم رهبری نیز فرمودند هنوز تا رسیدن به هدف مطلوب که تورم تک رقمی است فاصله داریم و باید تلاش وافری انجام دهیم تا به آن برسیم.
درخصوص تورم تولیدکننده (PPI)؛ براساس گزارش بانک مرکزی، تورم ماهانه تولید‌کننده از ۴.۵ درصد در اسفند ۱۴۰۱ به ۱.۲ درصد در بهمن ۱۴۰۲ کاهش یافته است.
تورم نقطه به نقطه نیز از ۴۲.۴ درصد در اسفند ۱۴۰۱ به ۲۸ درصد در بهمن ماه ۱۴۰۲ کاهش یافته است این عدد در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰، برابر با ۱۰۳ درصد بوده است. نرخ تورم ۱۲ماهه تولیدکننده از ۳۶.۹ درصد در اسفند ۱۴۰۱ طی یک روند نزولی به ۳۴ درصد در بهمن ۱۴۰۲ رسیده است.
این آمارهای عملکردی مربوط به مهار تورم در سال ۱۴۰۲ بود.
برویم سراغ شعار اقتصادی امسال. تحلیل شما از نام گذاری سال ۱۴۰۳ به نام جهش تولید با مشارکت مردم چیست؟
مخبر: سال ۱۴۰۳ را در شرایطی آغاز می‌کنیم که همچنان با وضعیت مطلوب اقتصادی مورد انتظار فاصله داریم و بر این اساس، سیاست‌های گذشته را با رفع کاستی‌ها در چارچوب مطالبات رهبر معظم انقلاب و مردم دنبال خواهیم کرد.
رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی امسال، کارهای انجام شده در زمینه مهار تورم و رشد تولید را خوب اما نه به قدر مطلوب ارزیابی و به درستی تأکید کردند نباید توقع داشت چنین موضوع مهمی در مدت زمان یکسال به طور کامل تحقق یابد.
فکر می‌کنید‌ جهش تولید در اقتصاد ایران چگونه می‌تواند عملیاتی شود؟
مخبر:‌ تولید، به تعبیر مقام معظم رهبری، کلید حل مشکلات اقتصادی کشور است. اگر بخواهیم تورم را به هدف مطلوب تک رقمی برسانیم، و نرخ اشتغال را تقویت کنیم و از افت ارزش پول ملی جلوگیری کنیم، راهی جز جهش تولید نداریم.  
ر خصوص جهش تولید، مایلم چند نکته مهم عرض کنم؛ اول اینکه نباید «جهش تولید» را صرفاً به «رشد بالای شاخص تولید ناخالص داخلی در طی یکسال» محدود کنیم و این مهم، افق بلندمدتی دارد.
جهت‌گیری اصلی جهش تولید باید به سمت رشد تولید و در نتیجه صادرات غیرنفتی باشد.
ذخایر نفت و گاز نعمت بزرگی برای اقتصاد کشور ماست و ما برنامه‌های کلان میان‌مدت و بلندمدتی داریم که برای سرمایه‌گذاری و افزایش تولید نفت و گاز ضرورت دارد انجام دهیم.
افزایش تولید نفت تا ۴ میلیون بشکه در روز طی سال ۱۴۰۳ بخش مهمی از این برنامه‌هاست. همچنین در میان‌مدت، ۶۴ طرح به ارزش ۲۳ میلیارد دلار تا پایان ۱۴۰۴پیش‌بینی شده است و عملیات اجرایی ۵۰ طرح‏ به ارزش ۴۷.۵ میلیارد دلار تا پایان ۱۴۰۶برنامه‌ریزی شده است و ۱۷۱ طرح به ارزش بالغ بر ۲۱۳ میلیارد دلار برای آینده (تا پایان ۱۴۱۲) برنامه‏ریزی شده است.
در بخش معدن، مس یکی از اصلی‌ترین ظرفیت‌هایی است که امکان توسعه آن در زنجیره‌های پایین دستی وجود دارد.
یکی از برنامه‌های دولت در این جهت، تشکیل هلدینگی با هدف توسعه زنجیره ارزش مس به‌ویژه در پایین‌دستی است که هم از خام فروشی جلوگیری می‌کند و هم ارزش‌افزوده چند برابری برای کشور خلق می‌کند. همچنین از طرح‌های مهم تولیدی در حوزه صنعت و معدن، در میان‌مدت (از ابتدای ۱۴۰۳ تا پایان دولت سیزدهم)، ۲۳۴ طرح به ارزش ۱۴.۸ میلیارد دلار و در بلندمدت، ۶۵,۶۴۱ طرح به ارزش ۹۵.۳ میلیارد دلار، قابل اجراست.
در حوزه برق نیز، تولید ۳۰ هزارمگاوات برق شامل۱۰ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی توسط بخش دولتی و خصوصی، ۱۰ هزار مگاوات با سرمایه‌گذاری صنایع بزرگ و ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر، در میان‌مدت (۱۴۰۴-۱۴۰۰) و تولید ۵۰ هزار مگاوات برق شامل ۲۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر، ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی راندمان بالا و ۲۰ هزارمگاوات برق هسته‌ای طی ۵ تا ۱۰ سال آینده، برنامه‌ریزی شده است.
طراحی های جدیدی برای حضور مردم در فعالیت‌های اقتصادی و استفاده از ظرفیت های مردمی داریدئ؟
مخبر:‌ همانطور که مقام معظم رهبری تأکید فرمودند، شعار سال،مربوط و اختصاص به یک سال ندارد و همچنین اینها کارهایی هم نیست که در یک سال تمام بشود؛ بایستی با برنامه‌ریزی دقیق و به کارگیری مجموعه‌های دانش‌بنیان و گروه‌های پر شمار جوان تحصیل‌کرده، مبتکر و فعال، زمینه‌سازی تحقق این امر (جهش تولید) اتفاق بیافتد و با جدیت ادامه یابد.
در این راستا، دولت از تمام ظرفیت‌ها، امکانات و دارایی‌های خود در جهت فراهم نمودن جلب مشارکت مردم استفاده خواهد کرد.
در این زمینه نیز طراحی های جدیدی برای حضور مردم در فعالیت های اقتصادی و استفاده از ظرفیت های مردمی داریم؛ من به آینده اقتصاد کشور با این همه ظرفیت و نعمت‌های خدادادی امیدوار هستم و معتقدم اگر نیت‌ها را صاف کنیم و برای رضای خدا و مردم تلاش کنیم و این ظرفیت‌ها را در جهت خلق ثروت برای مردم مدیریت کنیم می‌توانیم آینده درخشانی را برای کشور رقم بزنیم.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه