روزنامه کائنات
6

انرژی

1402 چهارشنبه 15 آذر - شماره 4500

تولید نفت آمریکا برای عربستان تهدیدکننده شد


  تولید نفت آمریکا در سپتامبر، برای دومین ماه متوالی رکورد جدیدی را ثبت کرد و چالش پیش روی عربستان سعودی و شرکایش در اوپک پلاس را که تولید خود را برای افزایش قیمت محدود کرده اند، نمایان ساخت.
تداوم محدودیت داوطلبانه تولید اوپک پلاس از سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۲، به تولیدکنندگان آمریکایی کمک کرده و مانع افت شدیدتر قیمت‌ها شده و سهم بیشتری از بازار را نصیب آنها کرده است.
طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت و میعانات گازی آمریکا در سپتامبر نسبت به ماه اوت، ۲۲۴ هزار بشکه در روز افزایش یافت و به ۱۳.۲۴ میلیون بشکه در روز رسید. تولید نفت و میعانات گازی آمریکا طی سه ماه گذشته، ۳۴۲ هزار بشکه در روز افزایش یافته و ۷۵۰ هزار بشکه در روز بالاتر از سال گذشته بوده است.
رشد چشمگیر تولید داخلی، در افزایش ذخایر نفت و کاهش قیمت‌ها از ابتدای سه ماهه چهارم تاکنون موثر بوده است. در ماه میلادی گذشته، تولید در آب‌های فدرال خلیج مکزیک (۱۰۸ هزار بشکه در روز) و آلاسکا (۱۹ هزار بشکه در روز) و همچنین در ۴۸ ایالت آمریکا (۹۷ هزار بشکه در روز) افزایش یافته است.
تولید  ۴۸ ایالت آمریکا، به رکورد ۱۰.۸ میلیون بشکه در روز صعود کرد و از رکورد ۱۰.۵ میلیون بشکه در روز که در دسامبر ۲۰۱۹ پیش از آغاز پاندمی کووید ۱۹ ثبت شده بود، عبور کرد. تولید ۴۸ ایالت آمریکا طی سه ماه گذشته، به میزان ۲۱۰ هزار بشکه در روز (رشد سالانه هشت درصدی) و ۷۵۰ هزار بشکه در روز نسبت به سال قبل (رشد هفت درصدی) افزایش یافته است.
*افزایش بهره‌وری در حفاری
نشانه‌های اندکی وجود دارد که رشد تولید ۴۸ ایالت آمریکا با وجود افت قیمت‌ها و کاهش تعداد دکل‌های حفاری فعال در سال میلادی گذشته، آهسته شود.
بهای معاملات نفت آمریکا برای تحویل در ماه آینده با احتساب تورم، از میانگین ۱۲۱ دلار در هر بشکه در ژوئن سال ۲۰۲۲، به ۹۰ دلار در سپتامبر سال ۲۰۲۳ و ۷۷ دلار در نوامبر سال ۲۰۲۳ کاهش پیدا کرده است.
فعالیت حفاری معمولا حدود چهار تا پنج ماه و تولید ۱۰ تا ۱۲ ماه پس از افت قیمت‌ها، کاهش پیدا می‌کند. بر این اساس، تعداد دکل‌های حفاری فعال نفت از میانگین ۶۲۳ حلقه در دسامبر سال ۲۰۲۲، به ۵۱۰ دکل در سپتامبر سال ۲۰۲۳ و ۴۹۸ دکل در نوامبر سال ۲۰۲۳ کاهش پیدا کرد. با این حال، با افزایش بهره‌وری حفاری‌ها، تولید همچنان افزایش می‌یابد. تولیدکنندگان آمریکایی هم از تداوم محدودیت عرضه اوپک که قیمت‌ها را در سطح نسبتا بالایی تثبیت کرده و سیگنال قیمت برای کاهش بیشتر حفاری را ضعیف کرده، بهره‌مند شده‌اند.
میانگین قیمت‌های ماه آتی در سپتامبر امسال، ۹۰ دلار بود که با در نظر گرفتن تورم، اندکی بالاتر از ۸۷ دلار در مدت مشابه سال ۲۰۲۲ بود. قیمت‌ها تا نوامبر، به میانگین ۷۷ دلار کاهش یافت، اما این تقریبا دقیقا مطابق با میانگین تنظیم شده بر اساس تورم از ابتدای قرن است.
بازار به جای تغییرات قیمت‌ها و تولید آمریکا، بواسطه محدودیت اوپک پلاس و افزایش ظرفیت مازاد تولید این گروه در حال متعادل شدن است.
*پذیرش تولیدکنندگان رقیب
عربستان سعودی به همراه نزدیک‌ترین شرکایش در اوپک پلاس، نقش سنتی خود به عنوان تولیدکننده بزرگ اثرگذار را با بی‌میلی از سر گرفته است تا بازار را از طریق تولید خود، متعادل کند.
در همین بین، شرکت‌های نفت شیل آمریکا و سایر تولیدکنندگان غیرشیل غیراوپک، همان نقشی را ایفا می‌کنند که تولیدکنندگان دریای شمال در دهه ۱۹۸۰ داشتند و از محدودیت عرضه عربستان سعودی و متحدانش سود می‌برند.
گسترش کنترل گروه، همواره استراتژی مورد ترجیح عربستان سعودی و اوپک برای مقابله با چنین تولیدکنندگانی بوده است. در دهه ۱۹۸۰، تلاشی ناموفقی برای تماس با انگلیس و سایر تولیدکنندگان دریای شمال برای تقسیم بار حمایت از قیمت‌ها صورت گرفت. از دهه ۱۹۹۰، تلاش‌های مکرری برای وارد کردن روسیه و سایر کشورهای شوروی سابق صورت گرفته که در توافقنامه وین و اعلامیه همکاری در سال ۲۰۱۶، به اوج خود رسید.
قوانین ضد انحصاری آمریکا مانع از آن می‌شود که تولیدکنندگان شیل این کشور، بخشی از هر گونه همکاری رسمی با اوپک پلاس باشند اما اوپک با سایرتولیدکنندگان غیرشیل غیراوپک مانند برزیل تماس گرفته است تا آنها را به صورت رسمی یا غیررسمی وارد سیستم هماهنگی کند.
تماس با برزیل و احتمالا در نهایت با گویان و سایر تولیدکنندگان غیرشیل غیراوپک، با الگوی تاریخی پذیرش تولیدکنندگان رقیب برخوردار از رشد سریع همخوانی دارد.  برای این که یک توافق تولید-کنترل موفق شود، باید سهم کافی از تولید جهانی را کنترل کند و تولیدکنندگان خارج از این توافق، نقش اندکی را ایفا کنند. اگر افزایش قیمت‌ها باعث رشد بیش از حد و بدون محدودیت خارج از اوپک پلاس شود، یا باید جنگ تولید و افت قیمت برای محدود کردن تولیدکنندگان کنترل‌ نشده، روی دهد یا باید آنها را به داخل سیستم کنترل کشاند.
 بر اساس گزارش رویترز، در حال حاضر، عربستان سعودی و شرکایش در اوپک پلاس، ترجیح داده اند به جای راه اندازی یک جنگ تولید دیگر، تلاش کنند رقبای خود را وارد این سیستم کنند.

معاون معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری اعلام کرد؛
رتبه نخست وزارت نفت
 در تولید بار اول در میان دستگاه‌های اجرایی کشور
  معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری گفت: وزارت نفت با همه زیرمجموعه‌هایش در مجموع بیشترین عملکرد را در تولید بار اول در میان دستگاه‌های اجرایی داشته است.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، رضا اسدی‌فرد در نشست تخصصی مکانیسم‌های همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان با صنعت پتروشیمی و ابزارهای حمایتی با تشریح ظرفیت‌های قانونی حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان به‌ویژه در همکاری با شرکت‌های بزرگ اظهار کرد: مبنای کار در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تا سال ۱۴۰۱ قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات مصوب سال ۱۳۸۹ مجلس بود، تجربه اجرای یک دهه قانون درس‌هایی به ما آموخت و حاصل این یادگیری ۱۰ساله قانون جهش تولید دانش‌بنیان شد. وی ادامه داد: رویکرد حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان بیشتر شرکت‌های کوچک و متوسط فعال در حوزه تولید محصولات با فناوری پیشرفته بود اما اقتصاد کشور تحت تأثیر صنایع بزرگ مانند پتروشیمی و فولاد قرار داشت که بیشتر دولتی، نیمه‌دولتی و بخشی نیز خصوصی بود.
معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری با اشاره به محدودیت‌های همکاری شرکت‌های دولتی و نیمه‌دولتی با شرکت‌های دانش‌بنیان و حتی دانش‌بنیان شدن این شرکت‌ها افزود: این تجارب سبب شد قانون جهش تولید دانش‌بنیان تدوین و تغییر رویکرد از شرکت‌های دانش‌بنیان به اقتصاد دانش‌بنیان انجام شود. اسدی‌فرد با تشریح ظرفیت‌های قانونی تولید بار اول در ماده ۱۰ قانون جهش تولید دانش‌بنیان و اعتبار مالیاتی در ماده ۱۱ این قانون گفت: شرکت‌های دانش‌بنیان به سه دسته نوپا، نوآور و فناور تقسیم می‌شوند. وی افزود: وزارت نفت با تمام زیرمجموعه‌هایش در مجموع بیشترین عملکرد را در تولید بار اول در میان دستگاه‌های اجرایی داشته است. معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری با بیان اینکه پایه هر نوآوری یک تحقیق و توسعه است، ادامه داد: اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه در قانون جهش تولید برای حمایت از فعالیت‌های تحقیق و توسعه و سرمایه‌گذاری‌های فناورانه و نوآورانه تعریف شده است. اسدی‌فرد تأکید کرد: شرکت‌های بورسی یا شرکتی که سرمایه ثبتی آن معادل یک‌سی‌ام صندوق نوآوری باشد می‌تواند از اعتبار مالیاتی سرمایه‌گذاری‌های فناورانه و نوآورانه استفاده کند.

قیمت نفت کاهش یافت
  قیمت نفت در معاملات بازار آسیا در بحبوحه ابهامات نسبت به کاهش تولید داوطلبانه اوپک پلاس و آمار اقتصادی ضعیف آمریکا، تغییر چندانی نداشت.بهای معاملات نفت برنت با یک سنت کاهش، به ۷۸ دلار و دو سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با پنج سنت افزایش، به ۷۳ دلار و ۹ سنت در هر بشکه رسید. کلوین وونگ، تحلیلگر ارشد بازار شرکت OANDA در این باره گفت: اظهارات وزیر انرژی عربستان سعودی که اعلام کرد کاهش تولید اوپک پلاس در صورت لزوم، ممکن است پس از سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ ادامه پیدا کند، تا حدودی از بازار حمایت کرد.تینا تِنگ، تحلیلگر شرکت سی ام سی مارکت درباره وضعیت بازار گفت: قیمت نفت در معاملات که معامله گران درباره موثر بودن کاهش عرضه اوپک پلاس تردید داشتند و دلار آمریکا قویتر روی قیمت کالاها تاثیر گذاشت، کاهش یافت.دلار قوی‌تر معمولا نفت را برای دارندگان ارزهای دیگر گرانتر کرده و تقاضا برای نفت را کمتر می‌کند.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه