به پیشبینی گلدمن ساکس؛
گزینه تعمیق کاهش تولید اوپکپلاس
همچنان در دستور کار است
بانک آمریکایی گلدمن ساکس از احتمال بررسی گزینه تعمیق کاهش تولید نفت اوپکپلاس در نشست وزارتی اعضای این ائتلاف خبر داد.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، بانک آمریکایی گلدمن ساکس اعلام کرد گزینه احتمال تعمیق کاهش تولید جمعی تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپکپلاس) در نشست وزارتی آخر هفته همچنان روی میز است و انتظار میرود عربستان و روسیه کاهش عرضه داوطلبانه خود خارج از توافق جمعی اعضا را حداقل تا سه ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی تمدید کنند.
وزیران نفت و انرژی اوپکپلاس قرار است ۳۰ نوامبر (نهم آذرماه) برای تصمیمگیری درباره سیاست تولید از طریق ویدیوکنفرانس نشست برگزار کنند.
قیمت نفت پس از به تعویق افتادن نشست وزارتی اوپکپلاس از ۲۶ نوامبر به ۳۰ نوامبر (نهم آذرماه) بیش از ۳ دلار کاهش یافت، اما پس از آن دوباره قیمتها بهبود یافت و نفت خام شاخص برنت دریای شمال در معاملات بالای ۸۱ دلار برای هر بشکه معامله شد.
گلدمن ساکس در یادداشتی که بهتازگی منتشر کرده است، اعلام کرد: پیشبینی ما این است که اعضای اوپکپلاس افزون بر کاهش عرضه جمعی، کاهشهای داوطلبانه تولید را با توجه به سطح ذخیرهسازیها، سهم پایین بازار عربستان و پیشبینی تقاضای قوی برای اوپک، بدون تغییر رها میکنند.
بنابر پیشبینی گلدمن ساکس، احتمال ۳۵ درصدی وجود دارد که اعضای اوپکپلاس کاهش بیشتر را در نشست روز نهم آذرماه اعلام کنند.
بر اساس این برآورد، اعضای این ائتلاف ممکن است بخواهند در مقابل احتمال کاهش قیمت نفت برنت به زیر ۸۰ دلار برای هر بشکه در بحبوحه تقاضای فصلی ضعیفتر، بازار نفت را در سه ماه نخست ۲۰۲۴ بیمه کنند.
گلدمن ساکس اعلام کرد تعمیق کاهش میتواند در میان تولیدکنندگان بزرگ اوپکپلاس به اشتراک گذاشته شود و دوره نسبتاً کوتاهی را پوشش دهد و از نظر مقدار متوسط باشد.
بر اساس برآورد این بانک آمریکایی، یکی از گزینهها کاهش روزانه ۵۰۰ هزار بشکهای تا یک میلیون بشکهای در سه ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی است که به نسبت میان تولیدکنندگان بزرگی که در آوریل کاهش دادند، از جمله عربستان، روسیه، امارات، عراق و کویت تقسیم میشود.
گلدمن ساکس اعلام کرد: در حالی که قیمت نفت در سناریوی تعمیق کاهش روزانه ۵۰۰ هزار بشکهای تا یک میلیون بشکهای در سه ماه نخست احتمالاً چند دلار افزایش مییابد، امکان دارد واکنش فوری قیمت در بیشتر سناریوهای دیگر خنثی یا کاهشی باشد.
اعضای اوپکپلاس در مجموعه اقدامهایی که از اواخر سال ۲۰۲۲ میلادی آغاز شد، متعهد شدهاند در مجموع روزانه ۵ میلیون و ۱۶۰ هزار بشکه یا حدود ۵ درصد از تقاضای روزانه جهانی از تولید خود بکاهند.
عربستان ابتدا در ماه ژوئیه کاهش داوطلبانه را بهعنوان اقدامی اضافه به توافق گسترده محدود کردن عرضه که نخستین بار از سوی برخی اعضای اوپکپلاس در آوریل توافق شد، انجام داد.
عربستان سعودی و روسیه اعلام کردهاند که کاهش عرضه داوطلبانه خود (در مجموع روزانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه) را تا پایان سال جاری میلادی ادامه میدهند.
اوپکپلاس تا پایان سال ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه کاهش تولید (معادل ۳.۶ درصد از تقاضای جهانی نفت) دارد که از این مقدار یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه آن داوطلبانه و ۲ میلیون بشکه آن مصوب است، در عین حال اعضای این ائتلاف بهمنظور بهبود قیمتهای جهانی نفت خام، در نشست سیوپنجم در وین تصمیم گرفتند این ارقام تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی ادامه یابد و برای کل سال ۲۰۲۴ افزون بر این مقدار یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه دیگر هم تولید کشورهای عضو این ائتلاف کاهش یابد و مجموع تولیدشان به ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه در روز برسد.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، یکصدوهفتادوهشتمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی اوپک و سیوششمین نشست اوپکپلاس که از ۲۵ و ۲۶ نوامبر به ۳۰ نوامبر (نهم آذرماه) موکول شده بود، از طریق ویدیوکنفرانس برگزار خواهد شد.
در همین حال، پنجاهویکمین نشست کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپکپلاس (JMMC) که قرار بود پیش از نشست وزارتی اوپکپلاس در دبیرخانه اوپک در وین برگزار شود هم در تاریخ یادشده از طریق ویدیوکنفرانس برگزار میشود.
آژانس بینالمللی انرژی:
سرمایهگذاری در صنایع نفت و گاز تا ۲۰۳۰ به نصف میرسد
سرمایهگذاری در صنایع نفت و گاز در پی تحقق اهداف اقلیمی میتواند تا سال ۲۰۳۰ میلادی به نصف رقم کنونی برسد. به گزارش کائنات و به نقل از شانا، آژانس بینالمللی انرژی (IEA) در تازهترین گزارش خود اعلام کرد در صورت دستیابی به هدف محدود کردن گرمایش زمین به ۱.۵ درجه سانتیگراد، رقم ۸۰۰ میلیارد دلاری سرمایهگذاری سالانه در بخش نفت و گاز جهان میتواند تا سال ۲۰۳۰ میلادی نصف شود.
این گزارش میافزاید که در صورت دستیابی به این هدف، نیازی به پروژههای طولانیمدت در بخش نفت و گاز نیست و بعضی از پروژههای کنونی باید تعطیل شوند.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد که انتشار گازهای گلخانهای در صنعت نفت و گاز جهان ظرفیت گستردهای برای بهبود دارند، زیرا آنها در بحبوحه بحران اقلیمی که محصولات تولیدیشان در این زمینه نقش دارند با انتخابهایی روبهرو هستند.
بنابر اعلام آژانس بینالمللی انرژی، صنایع نفت و گاز برای تحقق اهداف اقلیمی و محدود کردن گرمایش به ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین پیش از صنعتی شدن تعریفشده در توافقنامه پاریس باید تا سال ۲۰۳۰ میلادی انتشار گازهای گلخانه ای را تا ۶۰ درصد کاهش دهند. فاتح بیرول، رئیس آژانس بینالمللی انرژی گفت: در شرایطی که جهان از آثار بدتر شدن بحران آبوهوایی رنج میبرد، ادامه کسبوکار طبق معمول نه از نظر اجتماعی و نه از نظر محیط زیستی مسئولانه نیست. آژانس بینالمللی انرژی در گزارش خود آورده است که شرکتهای نفت و گاز تنها یک درصد از سرمایهگذاری جهانی در زمینه انرژی پاک را شامل میشوند که ۶۰ درصد آن تنها از چهار شرکت تأمین میشود. با این حال، آژانس بین المللی انرژی انتظار ندارد این صنایع در فرآیند انتقال انرژی و به صفر رساندن انتشار کربن ناپدید شوند، زیرا بعضی از سرمایهگذاریها برای تضمین امنیت انرژی و تأمین سوخت برای بخشهایی که کاهش انتشار گازهای گلخانهای دشوارتر است الزام دارد. مهارتها و منابع بخش نفت و گاز نیز برای کمک به افزایش فناوریهای انرژی پاک مانند هیدروژن، جذب کربن، انرژی بادی دریایی و سوختهای زیستی مایع که میتواند ۳۰ درصد انرژی مصرفشده در سال ۲۰۵۰ را تشکیل دهد، در موقعیت خوبی قرار دارند. طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، انتظار میرود تقاضای جهانی برای نفت و گاز تا سال ۲۰۳۰ به اوج خود برسد و اگر دولتها به تعهدهای ملی خود در زمینه انرژی و آبوهوا عمل کنند، تقاضا تا سال ۲۰۵۰ میلادی نسبت به سطح کنونی ۴۵ درصد کاهش مییابد.
صادرات گاز روسیه به چین رکورد زد
صادرات گاز طبیعی روسیه به چین با رشد تقاضا، به رکورد تاریخی جدیدی رسیده است. شرکت دولتی گازپروم در بیانیهای اعلام کرد شرکت ملی نفت چین، خواستار دریافت حجم گاز فراتر از تعهدات قراردادی این شرکت، از مسیر خط لوله قدرت سیبری ۱ شده است.
طبق گزارش خبرگزاری تاس روسیه، گازپروم، کل حجم گاز درخواستی را تامین کرده و رکورد جدیدی در تحویل روزانه گاز به چین، به ثبت رسانده است.
گازپروم و شرکت ملی نفت چین، ماه میلادی گذشته الحاقیهای را به قرارداد تامین گاز از طریق خط لوله قدرت سیبری ۱ افزودند که تحویل حجم بیشتری گاز تا پایان سال ۲۰۲۳ را پیش بینی میکند. روسیه قصد دارد در سال آینده ۳۰ میلیارد متر مکعب گاز به چین صادر کند و در نهایت میزان صادرات خود را به ۳۸ میلیارد متر مکعب در سال افزایش دهد. صادرات گاز از طریق یک مسیر جدید در خاور دور، قرار است به ۱۰ میلیارد متر مکعب دیگر در سال رشد کند. گازپروم همچنین مشغول مذاکره برای عرضه ۵۰ میلیارد مترمکعب در سال از طریق خط لوله جدید قدرت سیبری ۲ است اما قراردادی امضا نشده است. بر اساس گزارش بلومبرگ، گازپروم انتظار دارد که صادرات گاز به چین از طریق خط لوله، با عرضه گاز به اروپای غربی که از زمان آغاز جنگ در اوکراین در سال ۲۰۲۲، نزول کرده است، برابری کند. این غول گازی روسی حدود ۱۲۰ میلیارد متر مکعب گاز به اروپای غربی در سال ۲۰۲۰ فروخت.