برگزاری نخستین دوره رقابتهای
قایق های تندرو در بندرترکمن
رقابت سریع ترین قایقرانان کشور در جزیره آشوراده برگزار می گردد.انجمن قایق های تندرو فدراسیون ورزش های دریایی و ساحلی با همکاری هیات ورزشهای دریایی و ساحلی استان گلستان در تعاملی مشترک نخستین دوره رقابت های قایق های تندرو سراسر کشور “گرامیداشت شهدای نیروی دریایی راهبردی آجا و شهدای بانوی اهل تسنن سراسر کشور”را روز دوشنبه ششم آذرماه ۱۴۰۲ در جزیره آشوراده استان گلستان برگزار خواهدکرد ، این رقابتها که از ساعت ١٠ صبح روز دوشنبه آینده آغاز خواهد شد، بیش از ۱۵ قایقران برتر از سراسر کشور با هم به رقابت خواهند پرداخت.
پرندگانی که در خراسان شمالی بیخانمان میشوند
نیزار که به دلیل وجود نی فراوان در زمینهای خیس و گلی به نام نمزار هم شهرت دارد، شامل زمینهایی است که در حاشیه رودخانهها قرار دارند و در بخشی یا تمام سال مرطوب هستند. بهطور کلی، تمام نمزارها خاکی دارند که دورهای با آب پوشانده یا اشباع میشوند و گیاهانی که به این خاکها خو کردهاند، آبدوست نامیده میشوند.
نیزارها تصفیهخانههای طبیعت بهشمار میروند و بسیاری از آلایندهها را تغییر میدهند و تبدیل به محصولاتی بیضرر میکنند. از سوی دیگر، نقش بسیار مهمی در جلوگیری از فرسایش خاک یا وقوع حوادث طبیعی مانند سیل دارند. این درحالی است که در برخی بخشهای خراسان شمالی حال نیزارها خوب نیست و سودجویان برای کسب سود بیشتر، نیزارها را به آتش میکشند و گونههای زیادی از حیات وحش را بیخانمان میکنند.
نقش مهم نیزارها در حفاظت پایدار خاک
کشمیری، رئیس انجمن جمعیت دوستداران طبیعت سبز کره زمین با اشاره به اینکه نیزارها در حفاظت پایدار خاک نقش مهمی دارند، اظهار کرد: این مجموعه طبیعی محل مناسبی برای لانهگذاری و جوجهآوری تعدادی از پرندگان و خزندگان است و نقش ارزندهای در جذب حشرات دارد. به علاوه، این محیطها نقش ارزندهای در تامین خوراک برخی حیوانات دارند. وی ادامه داد: زمانی که نیزارها به مرحله محصولدهی میرسند، میتوان از محصولات آنها در بخشهایی مانند تولید صنایع دستی استفاده کرد؛ اما متاسفانه خشکسالی، برداشت بیرویه از نیزارها و تغییر کاربری اراضی و تجاوز به حریم رودخانهها موجب شده تا بخشهایی از این مجموعههای بزرگ نابود شود.
نابودی نیزارها یکی از دلایل وقوع سیل در استان
غلامرضا پور فتحالله، یکی از اعضای این انجمن نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با تاکید بر اینکه نیزارها برای جلوگیری از تخریب اراضی مجاور اهمیت دارند، اظهار کرد: نیزارها سپر بلای اراضی مجاور کشاورزیاند؛ اما متاسفانه برخی افراد برای افزایش سطوح زیر کشت کشاورزی خود یا سایر مصارف، اقدام به نابودی آنها کردهاند. وی بیان کرد: نیزارها سدی در مقابل طغیان رودخانهها هستند و از وقوع سیل جلوگیری میکنند و یکی از دلایل وقوع سیل در سالهای اخیر در حاشیه رودخانه، قطع نیزارها بوده است.
محل استتار برخی گونههای حیوانی از بین رفته است
پور فتح الله با اشاره به اینکه نیزارها یکی از مهمترین زیستگاههای تعدادی از پرندگان هستند، بیان کرد: قرقاول یکی از مهمترین گونهها در این استان است که در میان نیزارها زندگی و تخمگذاری میکند. در سالهای اخیر، زیستگاههای این پرنده در این استان در بسیاری از مناطق از بین رفته و این پرنده اکنون در این استان در معرض انقراض است. وی افزود: قرقاول پرندهای است که قدرت پرواز زیادی ندارد، در نتیجه در میان نیزارها استتار و خود را از عوامل خطرزا مخفی میکند، جثه بزرگ قرقاول و نبود مکانی برای استتار موجب شده تا به راحتی مورد حمله شکارچیان قرار گیرد. از سوی دیگر، این پرندهها محل امنی برای تخمگذاری ندارند و با از بین رفتن نیزارها، تخمهای آنها توسط حیواناتی مانند روباه، گربه وحشی و شغال خورده میشود. عضو انجمن جمعیت دوستداران طبیعت سبز کره زمین افزود: در گذشته، این گونه از پرنده بهوفور در نیزارهای حاشیه رودخانه اترک دیده میشد، اما اکنون بسیاری از بخشهای آن از بین رفته است.
تغییر کاربری اراضی مهمترین تهدید برای حیات وحش استان
محمد تقدیسی، رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا گفت: نیزارها در حاشیه رودخانه اترک و تالاب آق قشلاق چند سالی است که توسط سودجویان آتش زده میشوند.
وی افزود: در اطراف این نیزارها، زمینهای کشاورزی وجود دارد که گاهی آتش ایجادشده برای از بین بردن بقایای گیاهی به نیزارها سرایت میکند یا کشاورزان عمداً آنها را آتش میزنند تا به مساحت زمینهای کشاورزی خود اضافه کنند. وی ادامه داد: در مجموع، تغییر کاربری اراضی مهمترین خطری است که در حال حاضر زیستگاههای حیات وحش را تهدید میکند. از سوی دیگر، برداشت بیرویه آب از رودخانهها با چاههای غیرمجاز از دیگر خطرهایی است که گونههای آبزی و پرندگان را تهدید میکند. تقدیسی با اشاره به اینکه گونههای کنار آبزی مانند بوتیمار، سهره سینه سرخ، چنگر معمولی و گنجشکسانان در نیزارهای حاشیه رودخانه اترک زندگی میکنند، تصریح کرد: از آنجایی که این مناطق تحت نظارت محیط زیست نیستند، این اداره کل نمیتواند مداخله زیادی انجام دهد؛ اما در این میان، تالاب آق قشلاق وجود دارد که در صورت به ثبت رسیدن در آثار ملی میتوان نظارت و پایشها را بیشتر و قوانین بازدارنده را در آن محل انجام داد. برای ثبت این تالاب پیگیریها در حال انجام است. وی گفت: ثبت ملی تالاب آق قشلاق کمک زیادی میکند تا یک اکوسیستم در آنجا ایجاد و گونههای آبزی و پرندهها در کنار یکدیگر زندگی کنند. رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی اضافه کرد: ثبت شدن این تالاب کمک زیادی به جلوگیری از ایجاد آلودگی گرد و غبار در منطقه میکند.
کوهنوردان ملایری گرفتار در بهمن
از همدان اعزام نشده بودند
رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی استان همدان اعلام کرد: پیکر دو کوهنورد ملایری گرفتار در بهمن در ارتفاعات سِنبران ازنا حدود سه ساعت پیش پیدا شد.
رضوان سلماسی با بیان اینکه این کوهنوردان به صورت آزاد به ارتفاعات سِنبران ازنا رفته بودند، اظهار کرد: این افراد به صورت باشگاهی از سوی همدان اعزام نشده بودند اما اینکه از طرف باشگاهی از لرستان یا بروجرد و درود به علت وجود افرادی ساکن این مناطق، رفتهاند یا خیر؟ اطلاعاتی در دست نداریم.
وی با اشاره به اینکه این افراد پس از صعود قله، در راه برگشت وارد دهلیزی میشوند که بهمن داشته و این کوهنوردان را گرفتار میکند، خاطرنشان کرد: پس از وقوع این حادثه، تیم هلال احمر لرستان وارد منطقه میشود و چهار نفر از افراد آسیبدیده تیم را برای درمان به بیمارستان منتقل میکنند و از پنج نفر گرفتار در زیر بهمن نیز پیکر بیجان دو نفر را شب گذشته خارج کردند و به علت تاریکی و سردی هوا و خطرناک بودن، عملیات نجات تعلق و به امروز موکول شد که امروز حوالی ساعت ۱۰ پیکر بیجان سه نفر دیگر از زیر بهمن خارج شد.
سلماسی با بیان اینکه در این تیم ۹ نفره دو کوهنورد ملایری هم حضور داشتند که متأسفانه جان باختند، یادآور شد: تا بعدازظهر امروز پیکر این کوهنوردان از منطقه به داخل شهر منتقل میشود و در صورت صدور مجوز از سوی پزشکی قانونی و اجازه انتقال و دفن، اجساد به شهرستانهای خودشان منتقل میشوند.
به گزارش ایسنا، یک تیم ۹ نفره روز گذشته-جمعه ۳ آذر- با وجود هشدارهای ادارهکل مدیریت بحران استان و شهرستان ازنا مبنی بر عدم صعود کوهنوردان و گردشگران به ارتفاعات، از دورود به ارتفاعات سنبران صعود میکنند که متأسفانه درگیر بهمن میشوند.
این ۹ نفر از استانهای همدان (دو کوهنورد ملایری)، هفت نفر از لرستان (یک نفر از بروجرد و شش نفر از دورود) بودند که چهار نفر آنها مصدوم و از طریق بالگرد به بیمارستان امام جعفرصادق(ع) الیگودرز منتقل و پنج نفر دیگر نیز در زیر بهمن مفقود شدند.
اسامی قربانیان ریزش بهمن از شهرستان ملایر «جواد نجفی» و «حامد حسینی» است.
افزایش فعالیت غیرقانونی داوطلبان انتخابات در بوشهر
رییس ستاد انتخابات استان بوشهر گفت: با اعلام نتایج بررسی صلاحیتها توسط هیاتهای اجرایی، فعالیت داوطلبان برای تبلیغات بیشتر شده که این امر مغایر قانون است.
اکبر پورات روز شنبه در نشست با مدیران دستگاههای اجرایی استان بوشهر اظهارکرد: به استناد ماده ۷۳ و ۷۵ قانون انتخابات که به تمامی مدیران دستگاههای اجرایی ابلاغ شده، نیاز است مراقبت ویژهای در خصوص فعالیتهای انتخاباتی در ساعات اداری و یا جانبداری از داوطلبان به هر نحوی که مجموعه دولت و ستاد انتخابات را متهم به عدم رعایت بیطرفی میکند، انجام شود. وی افزود: از ویژگیهای برجسته قانون انتخابات جدید، موضوع رعایت عدالت و ایجاد فرصت برابر در خصوص تبلیغات برای تمامی داوطلبان است. رییس ستاد انتخابات استان بوشهر تصریح کرد: در این زمینه مقرر داشته تا هیات بررسی تبلیغات یک هفته پس از ثبتنام به استناد ماده ۸۱ تشکیل شده و این موضوع را دنبال کند. پورات ادامه داد: همچنین دستگاههای موضوع ماده پنج قانون مدیریت خدمات کشوری را موظف کرده تا امکاناتی که میشود در زمینه تبلیغات عمومی برای انتخابات استفاده کرد تا یک ماه پیش از شروع تبلیغات به این هیات که با ریاست استاندار یا معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی برگزار میگردد، معرفی کنند. رئیس ستاد انتخابات استان بوشهر عنوان کرد: انتخابات موضوع مهم و تکلیف همگانی است و همه ظرفیتهای استانی باید برای برگزاری انتخاباتی باشکوه پای کار باشد و در این راستا طبق ماده ۱۳ قانون انتخابات مطابق قانون عمل خواهیم کرد و با هیچ سازمان اداری تعارفی نخواهیم داشت.