درخواست جدید تولیدکنندگان آفریقایی از اوپک پلاس
آنگولا و نیجریه که اعضای آفریقایی گروه اوپک پلاس هستند، خواستار افزایش سطح تولید نفت خود شده اند.سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش شامل روسیه که به اوپک پلاس معروف هستند، در اقدامی غافلگیرکننده که باعث سقوط قیمت نفت شد، زمان برگزاری نشست وزیران این گروه برای بازبینی در سیاست تولید خود را به تعویق انداختند.
استوائو پدرو، نماینده آنگولا در اوپک به رویترز گفت: ما خوشحالیم، منتظر این نشست هستیم. وی با بیان این که آنگولا در تلاش برای افزایش تولید نفت خود است، گفت: برای تحقق این هدف، سرمایه گذاری انجام شده است.
یک منبع آگاه در اوپک پلاس، با اشاره به مسائل پیرامون سایر تولیدکنندگان اظهار کرده بود: الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه و شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، توافق کردند که زمان برگزاری نشست وزیران اوپک پلاس را از ۲۶ نوامبر (۵ آذر)، به ۳۰ نوامبر (۹ آذر) به تعویق بیندازند.
اوپک اعلام کرد نشست ۳۰ نوامبر که با برگزاری نخستین روز کنفرانس اقلیمی سازمان ملل (COP۲۸) در دبی مصادف میشود، به صورت آنلاین برگزار خواهد شد.
اولوفمی سونی، مدیر ارشد ارتباطات در شرکت نفت دولتی NNPC نیجریه، به رویترز گفت: این کشور تا ۱۷ نوامبر، ۱.۷ میلیون بشکه در روز نفت و میعانات گازی تولید کرده است و انتظار دارد سطح تولیدش تا پایان سال میلادی جاری، به ۱.۸ میلیون بشکه در روز برسد.
گابریل تانیمو آدودا، نماینده نیجریه در اوپک، به رویترز گفت: از هرگونه اختلاف نظر با سایر اعضای اوپک پلاس در خصوص اهداف تولید کشورش، مطلع نیست.
به گفته سه منبع آکاه دیگر در اوپک پلاس، تاخیر در زمان برگزاری دیدار وزیران این گروه، به کشورهای آفریقایی مربوط است. اوپک پلاس پس از آخرین نشست خود در ژوئن، اعلام کرد که سهمیههای تولید آنگولا، نیجریه و کنگو در سال ۲۰۲۴، مشروط به بررسیهای تحلیلگران مستقل خواهد بود.
اوپک پلاس سه شرکت مشاوره مستقل آی چ اس، ریستاد انرژی و وود مک کنزی را موظف کرده است تا آمار تولید این کشورها را تایید کرده و در نشست بعدی گزارش دهند.
نماینده نیجریه در اوپک گفت: خاطرش از یافتههای منابع مستقل آسوده است.
منابع آگاه در اوپک پلاس به رویترز گفتند: مسئلهای که باعث تاخیر در دیدار وزیران شد، به این یافتهها مربوط میشود.از آنجایی که اوپک پلاس از اکثر اعضای خود میخواهد تولید خود را برای مدیریت بازار، کاهش یا افزایش دهند، به نفع تولیدکنندگان این گروه است تا درباره سطح تولید بالاتر که بر اساس آن هر گونه تغییری صورت می گیرد، مذاکره کنند.
نیجریه و آنگولا از جمله کشورهایی بودند که پس از سالها ناکامی در تحقق اهداف تولید، در نشست ژوئن اوپک، سهمیه تولید پایینتری دریافت کردند.
بر اساس آمار جداگانه اوپک، از اکتبر، آنگولا کمتر از سهمیه خود برای سال ۲۰۲۴ تولید می کند. نیجریه نزدیک به سهمیه تولید ۱.۳۸ میلیون بشکه در روز برای سال ۲۰۲۴ و کمتر از برنامه تولید سال ۲۰۲۴ که توسط اوپک تائید شده است، نفت تولید می کند.
چندین تحلیلگر پیشبینی کردهاند که اوپک پلاس احتمالا کاهش عرضه نفت را در سال آینده تمدید یا حتی تشدید خواهد کرد و بعضی از تحلیلگران از جمله هلیما کرافت از شرکت آر بی سی کپیتال، اظهار کرده اند عربستان سعودی ممکن است از سایر اعضا بخواهد تا در این امر سهیم شوند.
بر اساس گزارش رویترز، عربستان سعودی، روسیه و سایر اعضای اوپک پلاس در سلسله اقدامات که از اواخر سال ۲۰۲۲ آغاز شد، متعهد شدهاند تولید نفت خود را به میزان حدود پنج میلیون بشکه در روز کاهش دهند. این رقم شامل کاهش داوطلبانه یک میلیون بشکه در روز از سوی عربستان سعودی و کاهش ۳۰۰ هزار بشکه در روز صادرات نفت توسط روسیه است که تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت.
آژانس بینالمللی انرژی:
بازار نفت در ۲۰۲۴ مازاد عرضه خواهد داشت
آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرد که حتی اگر اعضای اوپکپلاس توافق کنونی کاهش عرضه و کاهشهای داوطلبانه را تمدید کنند بازار در سال ۲۰۲۴ با مازاد عرضه روبهرو خواهد بود.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، توریل بوسونی، رئیس بخش بازار و صنعت نفت آژانس بینالمللی انرژی (IEA) در حاشیه کنفرانسی در اسلو گفت: حتی اگر تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپکپلاس) کاهش عرضه خود را تا سال آینده میلادی تمدید کنند، بازارهای جهانی نفت خام در سال ۲۰۲۴ میلادی شاهد مازاد عرضه جزئی خواهد بود.
وی افزود: با این حال، بازار نفت با کمبود عرضه روبهروست و ذخیرهسازیهای با سرعتی بالا روندی کاهشی دارند.
رئیس بخش بازار و صنعت نفت آژانس بینالمللی انرژی ادامه داد: ذخیرهسازیهای جهانی نفت خام در سطوح پایینی قرار دارند، به این معنا که در صورت وقوع غافلگیری در سمت تقاضا یا عرضه، در معرض خطر افزایش نوسانهای قرار میگیرید.
سه منبع اوپک پلاس پس از کاهش ۱۶ درصدی قیمتها از اواخر ماه سپتامبر به رویترز گفتند که اوپکپلاس قرار است در نشست وزارتی اعضای این ائتلاف در اواخر ماه جاری میلادی کاهش بیشتری در عرضه نفت ایجاد کند یا خیر.
قیمت نفت از نزدیک به ۹۸ دلار در سپتامبر ۲۰۲۳ ناگهان به حدود ۸۲ دلار برای هر بشکه رسید و با اعلام خبر به تعویق افتادن نشست وزارت ایوپکپلاس بیش از سه دلار دیگر هم کاهش یفت.
با وجود اعلام خبر تداوم کاهش عرضه داوطبانه روسیه و عربستان و توافق کنونی اوپکپلاس و تنشها در خاورمیانه، نگرانی درباره تقاضا و مازاد احتمالی در سال آینده میلادی، قیمتهای نفت خام تحت فشار قرار گرفته است.
اعضای اوپکپلاس در مجموعه اقدامهایی که از اواخر سال ۲۰۲۲ میلادی آغاز شد، متعهد شدهاند در مجموع روزانه ۵ میلیون و ۱۶۰ هزار بشکه یا حدود ۵ درصد از تقاضای روزانه جهانی از تولید خود بکاهند.
عربستان ابتدا در ماه ژوئیه کاهش داوطلبانه را بهعنوان اقدامی اضافه به توافق گسترده محدود کردن عرضه که نخستین بار ازسوی برخی اعضای اوپکپلاس در آوریل توافق شد، انجام داد.
عربستان سعودی و روسیه اعلام کردهاند که کاهش عرضه داوطلبانه خود (در مجموع روزانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه) را تا پایان سال جاری میلادی ادامه میدهند.
کاهش عرضه ۲۰ عضو اوپکپلاس در قالب بیانیه همکاری ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه در روز است و باقیمانده این رقم به کاهشهای داوطلبانه مربوط میشود.
اوپکپلاس در نشست پیشین خود با توافق گسترده متعهد شد تا پایان سال ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه (معادل ۳.۶ درصد از تقاضای جهانی نفت) از تولید خود بکاهد که از این مقدار یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه آن داوطلبانه و ۲ میلیون بشکه آن مصوب است، در عین حال اعضای این ائتلاف بهمنظور بهبود قیمتهای جهانی نفت خام، در نشست سیوپنجم در وین تصمیم گرفتند این ارقام تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی ادامه یابد و برای کل سال ۲۰۲۴ افزون بر این مقدار یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه دیگر هم تولید کشورهای عضو این ائتلاف کاهش یابد و مجموع تولیدشان به ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه در روز برسد.
نشستهای اوپک و اوپکپلاس از ۲۵ و ۲۶ نوامبر (چهارم و پنجم آذرماه) به ۳۰ نوامبر (نهم آذرماه) موکول شد و این خبر سبب افت بیش از ۳ دلاری قیمت نفت در معاملات بازارهای جهانی شد.
دبیرخانه اوپک بدون اشاره به دلیل و جزئیات این خبر را اعلام کرد، قیمت نفت خام برنت پس از اعلام این خبر تا این لحظه با سه دلار و ۴۲ سنت کاهش به ۷۹ دلار و سه سنت برای هر بشکه رسیده است و نفت خام شاخص دبلیوتیآی آمریکا با ۳ دلار و ۲۹ سنت ۷۴ دلار و ۴۸ سنت برای هر بشکه معامله میشود.