آمریکا بازنده بزرگ جنگ روایتها
حمایت آمریکا از اسرائیل در بمباران غزه ثابت کرده واشنگتن تا چه حد میتواند در حمایت از مفاهیم اساسی چون حقوق بشر ریاکار باشد.
همشهری آنلاین: قتلعام بیش از ۱۳هزار فلسطینی از جمله ۵هزار و ۵۰۰ کودک توسط رژیم صهیونیستی در غزه و مجروح دهها هزار تن، خشم جامعه جهانی را برانگیخته است. در این میان حمایت تمام قد دولت آمریکا از اسرائیل باعث فوران احساسات ضد آمریکایی در غرب آسیا و شمال آفریقا (MENA) شده است، این خشم یادآور روزهای پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ است. اما یک تفاوت عمده وجود دارد، این بار نه تنها کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا که سراسر جنوب جهانی است که علیه واشنگتن خروشیده است.
وبسایت العربی جدید مینویسد، در میانه درگیری نظامی در سرزمینهای اشغالی، یک جنگ روایتها هم در جریان است، جنگی که آمریکا، اسرائیل و متحدانشان تقریبا میدان را به رقیب واگذار کردهاند چون بیانیههای رسمی آنان مبنی بر اینکه اسرائیل حق دفاع از خود را دارد مورد قبول افکار عمومی در سطح جهانی نیست.
امروز تقریبا در سراسر آفریقا، آمریکای لاتین، و آسیا بسیاری علیه آمریکا و دیگر قدرتهای غربی هستند که از تلآؤیو حمایت میکنند. این واقعیت که ۵ کشور آمریکای لاتین (بلیز، بولیوی، شیلی، کلمبیا و هندوراس) روابط دیپلماتیک خود را با تلآویو قطع کرده یا سفرای خود را از سرزمینهای اشغالی خارج کردهاند، شاهدی بر این مدعاست.
بسیاری در غرب، درگیری چند دههای اسرائیل و فلسطینیان را درگیری خاورمیانهای میبینند. اما دنیای غیر غربی نگاه دیگری به مساله فلسطین دارد. در اینجا برای بسیاری، قضیه فلسطین مساله مبارزه با استعمار نو غربی است. از نگاه آنان، تشکیل سرزمین اسرائیل یک پروژه سرمایهگذاری استعماری اروپایی است که بر فلسطینیها تحمیل شده است. چنین دیدگاهی بهویژه در آمریکای لاتین و آفریقا که حساسیت زیادی نسبت به دولتهای استعماری نژادپرست وجود دارد بسیار حائز اهمیت است.
به اعتقاد ناظران، در جهانی که بهطور فزایندهای در حال چند قطبی شدن است قدرتهای غربی دیگر بر فرایند گردش اطلاعات تسلطی ندارند؛ به همین دلیل است که بیش از پیش در این جنگ جهانی روایتها منزوی شدهاند. العربی جدید به نقل از آندریاس کریگ استاد کالج کینگ لندن، مینویسد: پس وقتی ما در مورد رقابت قدرتهای بزرگ و رقابت تمدنها صحبت میکنیم، اساسا در مورد رقابت روایتها صحبت میکنیم. پس از حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، واشنگتن تلاش کرد تا جهان را علیه مسکو متحد کند اما اکثر کشورهای عربی، آفریقایی و سایر نقاط جهان غیر غربی، استدلالهای آمریکا و اروپا در مورد لزوم اعمال تحریمهای فلج کننده علیه روسیه را برای دفاع از به اصطلاح «نظام مبتنی بر قوانین» نپذیرفتند. در آن زمان برای بسیاری از کشورها تلاشهای واشنگتن برای شوراندن جهان علیه روسیه تحت عنوان نقض حاکمیت اوکراین و ارتکاب جنایات جنگی در این کشور، بهویژه با توجه به حمله ۲۰۰۳ آمریکا به عراق یا حمایت بیدریغ از اقدامات اسرائیلی که نقض آشکار قوانین بینالمللی است، ریاکاری واقعی بود. جاشوا لندیس مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه اوکلاهاما، میگوید که حمایت کامل آمریکا از اسرائیل در بمباران غزه نه تنها بسیاری از متحدان عرب و مسلمان را خشمگین کرده که برای جنوب جهانی ثابت کرده واشنگتن تا چه حد میتواند در حمایت از مفاهیم اساسی چون حقوق بشر و هنجارهای بینالمللی ریاکار باشد.
امیرعبداللهیان:
غزه تبدیل به گورستان کودکان شده است
وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص کشتار کودکان مظلوم غزه توسط جنایتکاران صهیونیستی گفت: «غزه تبدیل به گورستان کودکان شده است.»
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به روز کودک در خصوص کشتار کودکان توسط رژیم صهیونیستی در صفحه شخصی خود در برنامه ایکس نوشت: «به تصریح دبیرکل سازمانمللمتحد و شواهد آشکار، غزه تبدیل به گورستان کودکان شده است. تاکنون بیش از 5 هزار و پانصد کودک فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند. روز جهانی کودک بدون اقدام عملی و فوری جهانیان برای حفاظت از جان کودکان فلسطین، یک تراژدی بزرگ و اسفبار است.»
استعفای نماینده تهران رأی نیاورد
در جلسه غیرعلنی مجلس، تقاضای استعفای نادران از نمایندگی مجلس شورای اسلامی در دستورکار قرار گرفت که بیش از ۹۰ درصد نمایندگان با این تقاضا مخالفت کردند.
با توجه به درخواست جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، جلسه علنی صبح دیروز سهشنبه ۳۰ آبان ماه، مجلس شورای اسلامی برای بررسی تقاضای استعفای الیاس نادران، نماینده مردم تهران در مجلس به صورت غیرعلنی برگزار شد.محمدباقر قالیباف پس از پایان یافتن جلسه غیرعلنی مجلس، گفت: «از آنجایی که بررسی درخواست استعفای نادران در دستور کار مجلس بود، عدهای از نمایندگان درخواست دادند تا این موضوع در جلسه غیرعلنی مورد بررسی قرار گیرد. نادران به مدت ۳۰ دقیقه مطالب خود را مطرح کرد و هم از نقاط قوت و هم از اشکالات و نقاط ضعف مجلس شورای اسلامی سخن گفت و سپس پنج نفر از نمایندگان مخالف با استعفای این نماینده هم نقطه نظرات خود را مطرح کردند. در نهایت پس از رأیگیری بیش از ۹۰ درصد نمایندگان مجلس شورای اسلامی با استعفای نادران مخالفت کردند و خوشحالیم که از این پس در خدمت این برادر عزیز خواهیم بود. نادران از چهرههای عالم و با تجربه مجلس در حوزه اقتصاد است و ما در مجلس به وی نیاز داریم.»
ارائه بودجه ۱۴۰۳ به مجلس به تاخیر افتاد
سخنگوی دولت اعلام کرد: «با درخواست مجلس ارائه سند لایحه بودجه ۱۴۰۳ به بعد از تصویب برنامه هفتم موکول شد.»
بهادری جهرمی اعلام کرد: «لایحه بودجه سال 1403 که از سوی دولت نهایی شده و قرار بود صبح روز سه شنبه با حضور رئیسجمهور تقدیم مجلس شورای اسلامی شود، با درخواست هیات رییسه مجلس شورای اسلامی و با توجه به عدم بررسی بخش نهایی برنامه هفتم توسعه، به جلسه بعد از اتمام بررسی برنامه هفتم توسعه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی موکول شد.» روز دوشنبه نادری، عضو هیات رئیسه مجلس خبر داده بود: «رئیسجمهور در جلسه علنی سهشنبه مرحله اول لایحه بودجه 1403 را به مجلس تقدیم خواهد کرد.»
پاسخ وزارت صمت به ادعای سلاحورزی
وزارت صمت در خصوص اظهارت اخیر حسین سلاحورزی در جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران، اطلاعیهای صادر کرد.
در اطلاعیه وزارت صمت آمده است: «نظر به ادعاها و ابهامات مطروحه از سوی حسین سلاحورزی پیرامون نحوه تصمیمگیری شورای عالی نظارت (دایر بر ابطال انتخاب ایشان به واسطه فقدان صلاحیت)، توجه به نکات ذیل را ضروری میداند: ۱- شورای عالی نظارت در جلسه یکم آبان ۱۴۰۲ مطابق با مفاد آئیننامه وظایف، تشکیل جلسات، نحوه تصمیم گیری و مصوبات شورای عالی نظارت بر اتاق ایران با رای اکثریت نسبی اعضا، ابطال انتخاب شخص مذکور را تصویب و مصوبه مربوطه نیز به اتاق بازرگانی ابلاغ شد. بنابراین استفاده از عباراتی ناصحیح نظیر «تصمیم ۴ عضو دولتی» موجب تغییر ماهیت مصوبه شورا و نیز انتفاء مسئولیت اعضای هیأت رئیسه اتاق ایران نخواهد بود و با استناد به حکم جاری در بند الف ماده ۱۹ قانون اتاق بازرگانی، هیأت رئیسه مکلف به اجرای مصوبات شورای عالی نظارت است. ۲- بر خلاف اظهارات اخیر ایشان، صورت جلسه ابطال انتخابات در همان جلسه شورای عالی نظارت تنظیم و برای اطلاع تمامی اعضاء قرائت میشود، لکن حسین سلاح ورزی ضمن عدم پذیرش متن تنظیمی و بر خلاف مفاد آئیننامه تشکیل جلسات شورا از امضای صورت جلسه مربوطه حتی به عنوان مخالف نیز (موضوع ماده ۳ آئیننامه وظایف و تشکیل جلسات شورا) خودداری کرده و نسبت به ترک جلسه شورای عالی نظارت اقدام میکنند. محل تأمل آنکه وی حتی از امضای فهرست اعضاء حاضر در نشست نیز استنکاف میکنند. ۳- بر خلاف ادعاهای مطروحه از سوی حسین سلاحورزی دایر بر تبعیت از قانون، در وضعیت حاضر و به رغم ابلاغ مصوبه متقن شورای عالی نظارت دایر بر ابطال انتخابات نسبت به ایشان، با اتخاذ رویکردی هنجار گریز، ارائه اطلاعات نادرست به رسانهها و استفاده غیرقانونی از منابع، امکانات و ظرفیتهای اتاق بازرگانی برای توجیه و استمرار حضور غیرقانونی خویش در هیأت رئیسه، متعرض به مقررات قانون اتاق بازرگانی شدهاند که قطعا چنین اقداماتی موجبات مسئولیت قانونی ایشان را نیز فراهم خواهد داشت.»