آغاز پروژه یک میلیارد دلاری
نگهداشت تولید گاز از پارس جنوبی
با توجه به افزایش تولید گاز ایران از میدان مشترک پارس جنوبی به عدد 705 میلیون متر مکعب در روز، شرکت ملی نفت چهار قراداد به ارزش یک میلیارد دلار برای نگهداشت تولید امضا کرده است.
میدان گازی پارس جنوبی، بزرگترین میدان گازی دنیاست که بین ایران و قطر مشترک بوده و به ترتیب با سهم 33 و 67 درصد بین این دو کشور تقسیم شده است. میدان پارس جنوبی در آبهای سرزمینی ایران و قطر واقع شده است. مساحت این میدان 9700کیلومتر مربع است، که 3700 کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی ایران و 6000 کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی قطر قرار دارد.
طبق آمار وزارت نفت، 70 درصد گاز تولیدی کشور از میدان پارس جنوبی تامین میشود و حدود 50 درصد از کل انرژی کشور وابسته به تولید گاز از این میدان است. با وجود سهم دو برابری قطر از میدان پارسجنوبی (تصویر 1) اما از سال 97 تولید گاز ایران از این میدان مشترک از قطر پیشی گرفته و در سال گذشته ثبت تولید گاز معادل 705 میلیون متر مکعب در روز در مقایسه با تولید قطریها با رقم 625 میلیون متر مکعب در روز، رکورد جدیدی را برای ایران به ارمغان آورده است.
بررسی تحولات پیشرو نشان میدهد که شرکت قطر انرژی در حال انعقاد قراردادهای مختلف با غولهای نفتی دنیا برای افزایش تولید گاز از میدان پارس جنوبی است و این موضوع تسریع در پروژههای فشارافزایی و نگهداشت تولید گاز در طرف ایرانی را دوچندان میکند.
* جزئیات پروژههای نگهداشت تولید گاز از پارس جنوبی
شرکت ملی نفت ایران از واگذاری حفاری 35 حلقه چاه درون میدانی پارس جنوبی به شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی خبر داد و حال به نظر میرسد یکی از 9 اقدام راهبردی برای نگهداشت تولید از پارس جنوبی به صورت رسمی کلید خورده است.
محسن خجستهمهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به جزئیات این طرح عنوان کرد: حفاری 35 حلقه چاه درون میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی در قالب چهار قرارداد به چهار شرکت حفاری و اکتشاف و تولید ایرانی واگذار شده است و هدف از این اقدام افزایش بهره وری، حفظ و نگهداشت تولید از این میدان است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی نفت، اعتبار این 4 قرارداد معادل یک میلیارد و 170 میلیون دلار بوده و قرار است در مدت زمان حدود سه سال و با نظارت شرکت نفت و گاز پارس به عنوان کارفرما اجرایی شود.
هنوز جزئیات بیشتری از این طرح یک میلیارد دلاری در دسترس نیست. تسریع در اجرای نگداشت تولید و فشارافزایی از این جهت اهمیت دارد که طبق برآوردها از سال 1404، سالانه معادل یک فاز پارس جنوبی (28 میلیون متر مکعب در روز) از تولید گاز ایران از این میدان مشترک به دلیل افت فشار کاسته خواهد شد.
قیمت نفت اندکی بالا رفت
قیمت نفت در معاملات بازار آسیا، تحت تاثیر انتظارات برای عوامل بنیادین مطلوب پس از انتشار گزارش ماهانه اوپک، اندکی افزایش یافت.
بهای معاملات نفت برنت با ۳۰ سنت معادل ۰.۳۶ درصد افزایش، به ۸۲ دلار و ۸۲ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۲۸ سنت معادل ۰.۳۶ درصد افزایش، به ۷۸ دلار و ۵۴ سنت در هر بشکه رسید.
تحلیلگران موسسه مالی آی ان جی در یادداشتی نوشتند: پس از ریزش سنگین بازار در سه هفته گذشته، نفت موفق شد اندکی حمایت پیدا کند. اگرچه عوامل بنیادین به اندازه قبل، مثبت نیستند اما همچنان حمایت کننده ماندهاند و بازار احتمالا تا پایان امسال، دچار کمبود عرضه خواهد شد. اگر سعودیها به کاهش تولید اضافی خود پس از دسامبر ادامه دهند، مازاد عرضهای که برای ابتدای سال ۲۰۲۴ پیش بینی میشود، ممکن است اتفاق نیفتد.
اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود که منتشر شد، سفته بازان را مسئول کاهش اخیر قیمتها دانست. همچنین پیش بینی سال ۲۰۲۳ خود از میزان رشد تقاضای جهانی برای نفت را اندکی افزایش داد و پیش بینی نسبتا بالای خود برای سال ۲۰۲۴ را تغییر نداد.
هفته گذشته، قیمت نفت تحت تاثیر نگرانیها از کاهش تقاضا در بزرگترین کشورهای مصرفکننده نفت شامل آمریکا و چین، به پایینترین سطح خود از ژوئیه سقوط کرد. آمارها نشان دادند قیمتهای مصرفکننده چین در اکتبر کاهش یافت و به سطوحی رسید که از زمان پاندمی کرونا مشاهده نشده بود و صادرات در این ماه، بیش از پیشبینی، کاهش یافت.
وزارت انرژی آمریکا قصد دارد ۱.۲ میلیون بشکه نفت برای پر کردن ذخایر استراتژیک نفت خریداری کند. دولت آمریکا پس از فروش کم سابقه نفت از ذخایر استراتژیک در سال ۲۰۲۲، قصد پر کردن مجدد آنها را دارد و این موضوع ممکن است تقاضا برای نفت را به میزان بیشتری تقویت کرده و از قیمتها حمایت کند.
مقابله آمریکا با صادرات نفت روسیه ممکن است عرضه این کشور را مختل کرده و از قیمتها حمایت بیشتری به عمل آورد. وزارت خزانهداری آمریکا با ارسال اخطاریههایی به شرکتهای کشتیرانی، اطلاعاتی درباره ۱۰۰ کشتی مشکوک به نقض تحریمهای غرب علیه نفت روسیه، درخواست کرده است که بزرگترین اقدام واشنگتن از زمان اعمال محدودیت قیمت برای محدود کردن درآمدهای نفتی مسکو، محسوب میشود.
تحلیلگران ANZ و ING میگویند که مذاکرات مجدد در عراق برای راهاندازی مجدد یک خط لوله نفت، میتواند یک مانع برای صعود قیمت در بازار باشد.
وزیر نفت عراق انتظار دارد با دولت اقلیم کردستان و شرکتهای نفتی خارجی برای از سرگیری تولید نفت از میادین نفتی اقلیم کردستان و از سرگیری صادرات نفت شمال از طریق خط لوله عراق-ترکیه به توافق برسد.
ترکیه از ۲۵ مارس پس از صدور حکم داوری اتاق بازرگانی بینالمللی، صادرات ۴۵۰ هزار بشکه در روز از شمال عراق و از طریق خط لوله عراق - ترکیه را متوقف کرده است.
بر اساس گزارش رویترز، از موضوعات اصلی مورد توجه بازار، انتشار گزارش ماهانه بازار نفت آژانس بینالمللی انرژی است. همچنین آمار تورم آمریکا و گزارش شاخص قیمت تولید کننده این کشور منتشر میشود.
قیمت نفت سنگین ایران کاهش یافت
جدیدترین گزارش ماهانه اوپک نشان داد قیمت نفت سنگین ایران پس از ۳ ماه رشد متوالی، در اکتبر با کاهش روبرو شد.جدیدترین گزارش بازار نفت سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) نشان داد: قیمت نفت سنگین ایران در اکتبر به ۹۱ دلار و ۵۵ سنت در هر بشکه رسید که سه دلار و هشت سنت معادل ۳.۳ درصد در مقایسه با قیمت ۹۴ دلار و ۶۳ سنت در سپتامبر، کاهش داشت. میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال ۲۰۲۳ تاکنون، ۸۳ دلار و ۳۱ سنت در مقایسه با میانگین ۱۰۳ دلار و ۹ سنت در مدت مشابه سال ۲۰۲۲ بوده است.
ارزش سبد نفتی اوپک در اکتبر، به ۹۱ دلار و ۷۸ سنت در هر بشکه رسید که دو دلار و ۸۳ سنت معادل سه درصد در مقایسه با ۹۴ دلار و ۶۰ سنت در سپتامبر، کاهش داشت. با این حال، میانگین ارزش سبد نفتی اوپک از ابتدای سال ۲۰۲۳ تاکنون، به ۸۳ دلار و ۱۱ سنت در هر بشکه رسید که در مقایسه با میانگین ۱۰۳ دلار و ۱۳ سنت در مدت مشابه سال گذشته، ۲۰ دلار و دو سنت معادل ۱۹.۴ درصد کاهش نشان میدهد. طبق آمار منابع ثانویه اوپک، مجموع تولید نفت اوپک در اکتبر، به ۲۷.۹۰ میلیون بشکه در روز رسید که بر مبنای ماه به ماه، ۸۰ هزار بشکه در روز افزایش داشت. تولید نفت به طور عمده در آنگولا، ایران و نیجریه افزایش پیدا کرد اما در لیبی، عربستان سعودی و کویت کاهش یافت.
تولید نفت ایران با ۴۶ هزار بشکه در روز افزایش، به ۳.۱۱۵ میلیون بشکه در روز رسید.
پیشبینی اوپک از رشد اقتصاد جهانی
اوپک پیشبینی رشد جهانی ۲۰۲۳ را ۲.۸ درصد اعلام کرد.به گزارش کائنات و به نقل از بیزنس، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در گزارش ماهانه خود اعلام کرد که رشد اقتصاد جهانی برای سال ۲۰۲۳ بدون تغییر در ۲.۸ درصد باقی خواهد ماند و پیشبینی برای سال ۲۰۲۴ را نیز ۲.۶ درصد اعلام کرد.
پیشبینی میشود طی این دوره ایالاتمتحده برای سال ۲۰۲۳ به میزان ۲.۳ درصد و برای سال ۲۰۲۴ به میزان ۰.۹ درصد رشد کند، در حالی که رشد اقتصادی اروپا به ۰.۲ درصد و ۰.۵ درصد برای سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ کاهش یافته است.
پیشبینی برای چین بدون تغییر در ۵.۲ درصد برای سال ۲۰۲۳ و ۴.۸ درصد در سال ۲۰۲۴ است. پیشبینی میشود که اقتصاد روسیه ۱.۹ درصد برای سال ۲۰۲۳ و ۱.۲ درصد برای سال ۲۰۲۴ رشد کند. این گزارش تاکید کرد که دادهها، رشد قوی اقتصاد جهانی را تایید میکنند، اگرچه ریسکهای نزولی بالقوه میتواند شامل سیاستهای پولی محدودکننده طولانیمدت در مبارزه با تورم و رویدادهای ژئوپلیتیکی باشد.