مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز خبر داد؛
گاز رایگان و پاداش صرفهجویی
برای مشترکان خوشمصرف
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران از تشویق مشترکان خوشمصرف در آییننامه جدید اصلاح تعرفههای گاز خبر داد.
به گزارش کائنات و به نقل از شرکت ملی گاز ایران، مسلم رحمانی گفت: در آییننامه جدید، بحث پاداش خوشمصرفی، هم برای بخش خانگی و هم بخشهای غیرخانگی از جمله صنایع و مشترکان عمده در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: الگوی مصرف اینگونه است که در سه پلکان نخست، مشترکان کممصرف قرار دارند که حدود ۷۰ درصد مصارف به این پلکان تعلق دارد. پلکانهای بعدی بهترتیب، مشترکان با مصرف متوسط، پرمصرف و بسیار پرمصرف خواهند بود، ضمن آنکه دامنه مصرف نیز از ۷۵ مترمکعب به ۱۰۰ مترمکعب افزایش یافته است.
به گفته مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، از ابتدای سال ۱۴۰۲، دامنه مصرف برای ۱۲ پله اشارهشده، ۱۰۰ مترمکعب خواهد بود، ضمن آنکه با وجود افزایش دامنه مصرف، تعرفهها هیچ تغییری نکرده و همانند سال پیش اعمال میشود و تنها در پلکان ۱۱ و ۱۲، به ازای هر مترمکعب، ۵ و ۶ هزار تومان دریافت میشود.
رحمانی با بیان اینکه نزدیک به ۷۰ درصد مشترکان، الگوی مصرف را رعایت میکنند، اعلام کرد: تعداد مشترکان بسیار پرمصرف که بیش از ۳ برابر الگوی مصرف، گاز مصرف میکنند، تنها کمتر از ۱.۳ درصد مشترکان را شامل میشود که از این مشترکان نیز صمیمانه تقاضا میشود با مدیریت مصرف، هم گازبهای کمتری پرداخت و هم با مصرف بهینه، به تأمین پایدار گاز در روزهای سرد سال کمک کنند.
وی گفت: مشترکانی که بین ۱۰ تا ۳۵ درصد و در بازه زمانی ۱۶ آذر تا ۱۵ اسفندماه نسبت به دوره مشابه در سال پیش صرفهجویی کنند، نهتنها هزینهای پرداخت نخواهند کرد، بلکه مبلغی نیز به عنوان پاداش صرفهجویی دریافت میکنند.
فروش مجدد الانجی توسط چین افزایش یافت
چین که بزرگترین واردکننده گاز طبیعی مایع (الانجی) در جهان است، بعضی از این محمولهها را به سایر خریداران آسیایی میفروشد تا از اختلاف قیمت، سود ببرد.
شرکتهای چینی که قراردادهای تامین بلندمدت با قطر و صادرکنندگان آمریکایی دارند و همچنین از ظرفیت گسترده پایانههای واردات برخوردارند، فعالانه در حال خرید و فروش الانجی هستند اما از غولهای جهانی مانند بریتیش پترولیوم، شل و توتال انرژی در این زمینه، عقب هستند.
آمار گمرکی چین نشان میدهد که این کشور ۶۱۷ هزار تن الانجی در ۹ ماهه سال ۲۰۲۳ در مقایسه با ۵۷۶ هزار تن در کل سال ۲۰۲۲ و ۲۶ هزار تن در سال ۲۰۲۱ و ۵۹ هزار تن در سال ۲۰۲۰ وارد کرده است.
فروش الانجی توسط چین همسو با رشد تقاضای آسیا، افزایش پیدا کرده است. پس از این که صادرات روسیه به اروپا مختل شد و نوسان قیمت در بازارهای جهانی تشدید شد و در نتیجه، عرضه جهانی الانجی محدودتر شد.
قیمت معاملات نقدی آسیا در سال گذشته به رکورد ۷۰ دلار به ازای هر واحد mmBtu رسید اما از آن زمان کاهش پیدا کرده و به ۱۷ دلار رسیده و تقاضای خریداران آسیایی را تقویت کرده است اما همچنان این قیمت بالاتر از سطح قیمت پیش از آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین و پاندمی کووید ۱۹ مانده است.
کره جنوبی امسال خریدار بزرگ محمولههای الانجی عرضه شده توسط شرکتهای چینی بوده و ۲۷ درصد این محمولهها را خریداری کرده است. پس از کره جنوبی، کشورهای تایلند، بنگلادش، ژاپن و کویت، خریداران بزرگ بوده اند.
در حالی که در قراردادهای قطری، بند مقصد مشخص، قید شده است اما محمولههای دریافت شده از صادرکنندگان آمریکایی و شرکتهای بازرگانی بینالمللی، قابل داد و ستد هستند.
چین همچنین از استرالیا و اندونزی، الانجی با شروط انعطاف پذیر درباره مقصد محمولهها دریافت میکند.
خریداران الانجی چین همچنین میزهای معاملاتی را در لندن و سنگاپور ایجاد کرده یا توسعه داده اند تا مجموعه مورد عرضه خود را بهبود دهند.
طبق آمار شرکت کپلر، چین دومین صادرکننده مجدد بزرگ الانجی در جهان پس از اسپانیا است.
بر اساس گزارش رویترز، انتظار میرود ظرفیت دریافت الانجی چین از ۱۳۹ میلیون تن در سال میلادی جاری، سالانه ۳۰ درصد رشد کرده و به حدود ۱۸۲ میلیون تن برسد.
هراس قدیمی مانع صعود قیمت نفت شد
قیمت نفت در معاملات بازار آسیا در پی تجدید نگرانیها نسبت به ضعیف شدن تقاضا برای سوخت در آمریکا و چین، کاهش یافت.
بهای معاملات نفت برنت برای تحویل در ژانویه، ۷۱ سنت معادل ۰.۸۷ درصد کاهش یافت و به ۸۰ دلار و ۷۲ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا برای تحویل در دسامبر، با ۶۸ سنت معادل ۰.۸۸ درصد کاهش، به ۷۶ دلار و ۴۹ سنت در هر بشکه رسید. نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت پایین میانگین قیمت ۱۰۰ روزه حرکت میکنند.
قیمتها که عراق از محدودیت عرضه اوپک پلاس حمایت کردند، حدود دو درصد افزایش یافتند اما برای کل هفته، حدود چهار درصد کاهش داشتند که سومین کاهش هفتگی متوالی آنها بود.
هیرویوکی کیکوکاوا، رئیس شرکت ان اس تردینگ که واحد نیسان سکیوریتیز است، در این باره گفت: سرمایهگذاران به کندی تقاضا در آمریکا و چین متمرکز شدند و در عین حال، نگرانیها نسبت به اختلال احتمالی عرضه ناشی از تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه، فروکش کرده است.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا هفته گذشته گزارش کرد تولید نفت در آمریکا، امسال اندکی بیش از حد انتظار قبلی، رشد میکند.
سرانه مصرف بنزین آمریکا در سال آینده ممکن است به پایینترین حد در دو دهه گذشته کاهش پیدا کند.آمار اقتصادی ضعیفی که هفته گذشته از سوی چین منتشر شد هم نگرانیها نسبت به ضعیف شدن تقاضا را تشدید کرد.
قیمتهای مصرفی چین در اکتبر، به رکورد پایین دوران پاندمی رسید و تردیدهایی را نسبت به نیرومندی روند احیای اقتصادی این کشور برانگیخت. همچنین پالایشگاههای چین خواستار دریافت نفت کمتری از عربستان سعودی برای دسامبر شدند.
با این حال، کیکوکاوا اظهار کرد: قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت در محدوده ۷۵ دلار در هر بشکه، حمایت خواهد شد. اگر قیمتها کاهش بیشتری پیدا کند، احتمالا عربستان سعودی و روسیه برای ادامه کاهش عرضه اضافی پس از دسامبر تصمیم خواهند گرفت و این امر از قیمتها حمایت خواهد کرد. عربستان سعودی و روسیه هفته گذشته تائید کردند که به کاهش عرضه اضافی خود تا پایان سال ادامه میدهند زیرا نگرانیها نسبت به تقاضا، همچنان بازارهای نفت را تحت تاثیر قرار داده است. نشست اوپک پلاس که شامل اوپک و متحدانش نظیر روسیه است، در ۲۶ نوامبر برگزار میشود.
در بخش عرضه، شرکت بیکرهیوز اعلام کرد شرکتهای انرژی آمریکایی تعداد دکلهای حفاری فعال را برای دومین هفته متوالی کاهش دادند و به پایینترین تعداد از ژانویه سال ۲۰۲۲ رساندند. بر اساس گزارش رویترز، هیان عبدالغنی، وزیر نفت عراق اعلام کرد انتظار دارد تا سه روز دیگر، دولت اقلیم کردستان و شرکتهای نفتی خارجی، تولید نفت از میادین نفتی این منطقه را از سر بگیرند.