نفت بزرگترین محصول صادراتی آمریکا میشود
امسال، نفت برای نخستین بار در تاریخ آمریکا، بزرگترین محصول صادراتی این کشور میشود. رشد تولید نفت آمریکا در سالهای اخیر و صادرات رو به رشد این کشور پس از لغو ممنوعیت صادرات در سال ۲۰۱۵، نفت آمریکا را به کالای مهمی در بازار تبدیل کرده است، به خصوص پس از حمله نظامی مسکو به اوکراین که تحریمها علیه نفت روسیه را به دنبال داشت.
عرضه نفت آمریکا، بخشی از کاهش تولید اوپک پلاس در نیمه اول سال ۲۰۲۳ را جبران کرد. اداره اطلاعات انرژی آمریکا در جدیدترین گزارش دورنمای کوتاه مدت انرژی نوشت: انتظار میرود تولید نفت آمریکا در سال میلادی جاری، به ۱۲.۹۲ میلیون بشکه در روز و در سال میلادی آینده، به ۱۳.۱۲ میلیون بشکه در روز برسد که رکورد بالایی محسوب میشود.
طبق آمار ورلد سیتی، ارزش صادرات نفت آمریکا تنها در ماه اوت، به ۱۰.۳ میلیارد دلار رسید و سهم شش درصدی از کل صادرات آمریکا داشت که بالاترین سهم بود و پس از آن، بنزین و سوختهای دیگر قرار گرفتند. از نظر تناژ، سهم نفت هم با ۲۴ درصد، بالاترین سهم بود و پس از آن، گاز طبیعی مایع (الانجی)، بنزین و سوختهای دیگر قرار گرفتند.
طبق تحلیل ورلد سیتی که در فوربس منتشر شده است، هنگامی که آمارهای سال ۲۰۲۳ در اوایل سال آینده منتشر شود، نفت بزرگترین صادرات آمریکا خواهد بود.
از سال ۲۰۱۵ که آمریکا، ممنوعیت صادرات نفت را لغو کرد، صادرات نفت آمریکا همسو با جهش تولید، افزایش پیدا کرده است. این افزایش در دو سال گذشته تحت تاثیر افزایش تقاضای جهانی برای نفت با قیمت مقرون به صرفهتر، عرضه کمتر اوپک پلاس و تحریم علیه نفت روسیه، آشکارتر بوده است.
با وجود این حقیقت که نفت آمریکا، برخلاف گریدهای نفتی روسیه و خاورمیانه، عمدتا از نوع سبک و شیرین است، با این حال، صادرات نفت آمریکا، بخشی از افت عرضه اوپک پلاس در ماههای اخیر را جبران کرده است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، طبق آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، در نیمه اول سال ۲۰۲۳، اروپا مقصد اصلی صادرات نفت آمریکا از نظر حجمی (۱.۷۵ میلیون بشکه در روز) بود و آسیا در رتبه دوم (۱.۶۸میلیون بشکه در روز) قرار گرفت. آمریکا همچنین به کانادا، آفریقا، آمریکای مرکزی و آمریکا جنوبی هم صادرات داشت.
سقوط صادرات نفت عربستان
به پایینترین رکورد ۲۸ ماهه
صادرات نفت عربستان سعودی در اوت، برای پنجمین ماه متوالی کاهش یافت و به پایینترین رکورد در ۲۸ ماه گذشته سقوط کرد.
اطلاعات منتشره از سوی سازمان ابتکار داده مشترک (JODI) نشان داد که صادرات نفت عربستان سعودی از ۶.۰۱ میلیون بشکه در روز در ژوئیه، به ۵.۵۸ میلیون بشکه در روز در اوت رسید که افت ۷.۱ درصدی داشت و پایینترین میزان صادرات این کشور از آوریل سال ۲۰۲۱ به این طرف بود.
عربستان سعودی و روسیه توافق کردهاند تا پایان سال ۲۰۲۳، مجموعا ۱.۳ میلیون بشکه در روز از عرضه نفت خود را علاوه بر محدودیت عرضه تعیین شده توسط اوپک پلاس، کاهش دهند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، ماه میلادی جاری اظهار کرد که کاهش تولید اوپک پلاس، در سال ۲۰۲۴ و پس از آن ادامه پیدا میکند تا ثبات بازار نفت را تضمین کند.
طبق آمار JODI، تولید نفت عربستان سعودی در اوت، با ۹۵ هزار بشکه در روز کاهش نسبت به ژوئیه، به ۸.۹۲ میلیون بشکه در روز رسید و ذخایر این کشور، به میزان ۴.۱۶ میلیون بشکه افزایش یافت و به ۱۵۰.۸۹ میلیون بشکه رسید.
پالایشگاههای داخلی عربستان سعودی در اوت، ۲۹۰۰ بشکه در روز نفت کمتری پالایش کردند و مصرف مستقیم نفت، به میزان ۱۳۴ هزار بشکه در روز افزایش یافت و به ۷۲۶ هزار بشکه در روز رسید. صادرات محصولات نفتی عربستان، به میزان ۱۸۲ هزار بشکه در روز در اوت افزایش یافت و به ۱.۳۳ میلیون بشکه در روز رسید.
آمار صادرات ماهانه از سوی عربستان سعودی و سایر اعضای اوپک به سازمان ابتکار داده مشترک داده میشود و در وب سایت این سازمان، در دسترس قرار میگیرد.
بر اساس گزارش رویترز، قیمت نفت در پی درگیری میان مبارزان فلسطینی و رژیم صهیونیستی، افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر، عربستان سعودی قیمت رسمی فروش نفت سبک خود برای خریداران آسیایی را در نوامبر برای پنجمین ماه متوالی افزایش داد.