روزنامه کائنات
4

جامعه

1402 چهارشنبه 29 شهريور - شماره 4448

کیفیت آب جهانی در خطر است

کائنات| تغییرات آب‌وهوایی کیفیت آب جهانی را کاهش می‌دهد.
به گزارش ارث، بر اساس بررسی جامع حدود ۱۰۰۰ مطالعه، تغییرات آب‌وهوایی و رویدادهای شدید آب‌وهوایی به کیفیت آب در رودخانه‌های سراسر جهان آسیب می‌زند. مقیاس مشکل و نیاز فوری به راهبردهای مدیریت بهتر آب، مواردی هستند که نمی‌توان آنها را نادیده گرفت.
گروه بین‌المللی از محققان، ازجمله کارشناسان دانشگاه آدلاید استرالیا ۹۶۵ مطالعه را که در یک بازه زمانی ۲۲ ساله از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۲ انجام شده بود، تجزیه و تحلیل کردند. یکی از هشداردهنده‌ترین یافته‌ها این بود که تغییرات آب‌وهوایی باعث افزایش دمای آب و سطح جلبک‌ها در ۵۶ درصد از مطالعات شده است.
این پدیده به کاهش غلظت اکسیژن محلول در آب رودخانه کمک می‌کند. جلبک‌ها، به ویژه در سطوح بیش از حد، می‌توانند مقادیر زیادی اکسیژن مصرف کنند؛ این امر آبزیان دیگر را محروم می‌کند و بر تعادل اکوسیستم تأثیر می‌گذارد.
این تجزیه‌وتحلیل همچنین نشان داد که خشکسالی و موج گرما منجر به افزایش شوری و غلظت بالاتر آلاینده‌ها شده است.
در حال حاضر تأثیرات شدیدی که تغییر آب‌وهوا بر کیفیت آب در سطح جهان دارد بسیار نگران‌کننده است. پروفسور لوک مازلی از نویسندگان این مقاله گفت: پیش‌بینی‌های قبلی تغییرات آب‌وهوایی این موضوع را نشان می‌داد اما متاسفانه، اکنون شاهد وقوع این رویدادهای شدید در سراسر جهان هستیم.
رودخانه‌ها ذاتا اکوسیستم‌های مهمی هستند اما منابع آب کلیدی برای آب آشامیدنی و کشاورزی را نیز فراهم می‌کنند و آب بی‌کیفیت می‌تواند باعث شود که آب رودخانه برای این مصارف نامناسب باشد.
فقط تغییرات آب‌وهوایی نیست که بر رودخانه‌های ما تأثیر می‌گذارد. استفاده از زمین، فعالیت‌های انسانی مانند تصفیه فاضلاب و سایر عوامل انسانی در ایجاد آسیب در آبراهه‌های ما نقش دارند و درک تعامل پیچیده بین آب وهوا، استفاده از زمین و عوامل انسانی که با هم بر منابع و انتقال آلاینده‌ها تاثیر می‌گذارند، بسیار مهم است.
این مطالعه که در مجله Nature Reviews Earth and Environment منتشر شده است، تصویری تاریک از تأثیرات تغییرات آب‌وهوایی بر آبراه‌های جهانی ترسیم می‌کند اما امید نیز وجود دارد. امید است که این تحقیق باعث افزایش تلاش و همکاری بیشتر در سطح جهانی برای درک اثرات شدید کیفیت آب شود.

افسردگی در سایه تغییر فصل
کائنات| یک متخصص روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که با شروع پاییز و کوتاه‌تر شدن طول روز و کمتر شدن نور خورشید احتمال ابتلا به افسردگی افزایش می‌یابد گفت: تغییرات خلق مستقیما به تغییرات فصلی مرتبط است.
دکتر جمال شمس با بیان این که در برخی از فصول سال به دلایل نامعلوم ممکن است خلق برخی از افراد دستخوش تغییراتی شود، اظهار کرد: افسردگی فصلی اختلالی است که معمولا با تغییر فصل به بالاترین میزان خود می رسد.
وی افزود: به طور کلی افسردگی فصلی نوعی اختلال است که در آن فرد در دیگر زمان‌های سال شرایطی عادی دارد ولی در فصلی خاص احساس اضطراب و افسردگی می‌کند.
شمس با اشاره به این که تابش نور خورشید و ساعت بیولوژیکی بدن که تنظیم کننده ترشح هورمون‌ها است، می‌تواند خلق وخو و خواب را تحت تاثیر قرار دهد، تاکید کرد: افرادی که با تغییر فصل دچار افسردگی می‌شوند، به هر میزان نور بیشتری دریافت کنند زودتر از افسردگی و تنگی خلق رهایی می‌یابند.
عضو هیئت علمی گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: خلق ۱۱ درصد از عموم مردم با شروع فصل پاییز و سرد شدن هوا کاهش پیدا می‌کند.
وی با تاکید بر این که تمامی افرادی که دچار افسردگی فصلی می شوند ضرورتا مبتلا به اختلال افسردگی نیستند، توضیح داد: ممکن است درصد کمی از افرادی که به یکباره با تغییر فصل دچار اضطراب و افسردگی می شوند به درمان های مداخله ای نیاز داشته باشند.
این متخصص روانپزشکی دانشگاه با بیان این که اختلال عاطفی و یا افسردگی فصلی افراد را به شکل‌های متفاوتی تحت تاثیر قرار می‌دهد، افزود: احتمال تغییر خلق در فصل بهار نیز وجود دارد.
شمس با اشاره به این که احتمال بروز افسردگی با شروع فصل پاییز به مراتب بیشتر از بهار است، توضیح داد: شیدایی یا مانیا حالتی از افسردگی است، در این مدل از اختلال خلق که همزمان با فصل بهار آغاز می‌شود، انرژی فرد بسیار زیاد می‌شود؛ به شکلی که این اختلال با تظاهراتی همانند نشاط ‌زدگی، تحریک‌پذیری، فعالیت بیش از حد، خلق بالا به صورت شادی، خوش‌بینی افراطی، بیقراری حرکتی، اشکال در تمرکز و برنامه‌ریزی‌های بلندپروازانه دیده می شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: در مبتلایان به بیماری دوقطبی، علائم مانیا و شیدایی با شروع فصل بهار و اختلال افسردگی در فصل پاییز عود می کند.
متخصص روانپزشکی دانشگاه با بیان این که علائم و نشانه‌های افسردگی فصلی با اختلال افسردگی دائم شباهت زیادی دارد، خاطرنشان کرد: کاهش انرژی، تغییرات محسوس در میزان خواب، میل جنسی، توجه و تمرکز و تغییر در میزان اشتها از نشانه های افسردگی است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تنها فاکتوری که افسردگی فصلی را نسبت به سایر اختلالات روانی و افسردگی‌ها  متفاوت می‌کند، زمان بروز افسردگی فصلی دانست و گفت: افسردگی فصلی در بازه زمانی خاص در سال عود می‌کند.
شمس با بیان این که احتمال بروز تمامی بیماری‌ها و اختلالات روان تقریبا یکسان است، خاطرنشان کرد: به طور مثال بیشترین سن بروز افسردگی بین ۳۰ تا ۴۰ سال است و یا اختلال دوقطبی و یا بروز شیدایی در ۲۰ تا ۲۵ ساله‌ها بیشتر دیده می‌شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به این که به طور کلی انواع بیماری‌ها، که اختلالات روان هم از این قاعده مستثنی نیست، تاریخ دقیق شروع و یا سن خاصی ندارند، تاکید کرد: حتی ممکن است فردی در سن بالای ۵۰ یا کمتر از ۲۰ سال دچار افسردگی یا افسردگی فصلی شود. بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، شمس با اشاره به اهمیت درمان انواع افسردگی‌ها تاکید کرد: اگر چنانچه این بیماری به موقع تشخیص و درمان‌ها پیش از شدت گرفتن علائم آغاز شود، روند درمان تا حدود زیادی از بروز مشکلات بعدی جلوگیری خواهد کرد. وی استفاده از درمان‌های دارویی، غیر دارویی و یا مشاوره را از جمله روش‌های درمان افسردگی فصلی دانست و تاکید کرد: درمان این اختلال به کمک نور درمانی، دارو و روش‌های روان‌پزشکی انجام می‌شود و اگر چنانچه فرد به اختلال دوقطبی مبتلا باشد باید به پزشک خود اطلاع دهد؛ چرا که این موضوع برای زمان تجویر نور درمانی و دیگر داروهای ضد افسردگی بسیار اهمیت دارد. این متخصص روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: درمان با داروهای ضد افسردگی برای برخی از بیماران مبتلا به اختلال عاطفی فصلی، خصوصا اگر علائم شدید باشد بسیار موثر خواهد بود.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه