روزنامه کائنات
3

اقتصاد

1402 چهارشنبه 29 شهريور - شماره 4448

ایجاد بانک و منطقه آزاد مشترک بین ایران و عراق

کائنات|مدیر کل دفتر غرب آسیا سازمان توسعه تجارت گفت :برای توسعه پایدار تجارت بین ایران و عراق ایجاد بانک و منطقه آزاد مشترک بین دو کشور در دستور کار دولت قرار دارد.
فرزاد پیلتن در همایش توسعه پایدار تجارت ایران و عراق در افق 2025 که در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، گفت: عراق شریک اول گروه تجاری ما در جهان و شریک اول مادر حوزه برق آسیا است.
مدیرکل دفتر غرب آسیا سازمان توسعه تجارت افزود: هر هفته یک رویداد در ایران در ارتباط با عراق در خصوص اعزام هیأت تجاری و برگزاری همایش‌ها و نمایشگاه‌ها توسط بخش‌های خصوصی و دولتی برگزار می‌شود که این موضوع ناشی از اهمیت تجارت با عراق است.
وی بیان داشت: ما 5 نقطه مرزی با عراق داریم و تجاری که مسلط به زبان عربی هستند که در تجارت با عراق نسبت به ترکیه برای ما مزیت به شمار می‌رود.
پیلتن اظهار داشت: تجارت پایدار با عراق و برقراری موازنه تجاری با عراق از سمت دولت نیز دارای اهمیت است و لذا این موضوع در دستور کار است و در برنامه‌ها این دو هدف وجود دارد و دولت تلاش می‌کند تا به این هدف دست یابیم.
این مقام مسؤول با اشاره به هدف‌‌گذاری برای رسیدن به تجارت 20 میلیارد دلاری به عراق گفت: آنچه در سازمان توسعه تجارت برای رسیدن به این هدف در دستور کار قرار گرفته رسیدن به نهادسازی ما تصمیم گرفتیم در دولت جدید که با مشارکت بخش خصوصی اقدام به تأسیس نهادهای جدید کنیم از جمله تشکیل کنفواسیون مراکز تجاری که این امر می‌تواند به اندازه چند رایزن تجاری در خدمت تجار باشند.
پیلتن بیان داشت: همچنین به تقویت شرکت‌های مدیریت صادرات تأکید داریم و شرکت‌های بخش خصوصی را در این زمینه شناسایی کرده‌ایم.
وی افزود: تولید مشترک هم به پایداری تجارت ایران و عراق کمک می‌کند لذا مناقصه‌های کشور عراق را از طریق رایزن بازرگانی دریافت می‌کنیم و منعکس می‌کنیم و دولت هم حمایت می‌کند که به تولید مشترک برسیم.
مدیرکل دفتر غرب آسیا سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: ایجاد نهادهای مشترک از جمله ایجاد بانک مشترک، ایجاد منطقه آزاد مشترک و ایجاد شرکت حمل و نقل مشترک برای توسعه پایدار در دستور کار قرار دارد و امیدواریم که این موضوعات به توسعه تجارت کمک کند.

میرهادی رهگشای، کارشناس اقتصاد بین الملل:
انتظارات تورمی تعدیل می‌شود
کائنات|در توافق احتمالی با آمریکا کاهش انتظارات تورمی کوتاه مدت و گذرا است و در مقابل عضویت در بریکس انتظارات تورمی تداوم دارد.  
به گزارش کائنات؛ رهبران بریکس (بلوک اقتصادی متشکل از پنج قدرت برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) در ابتدای شهریورماه امسال در پانزدهمین اجلاس خود که در آفریقای جنوبی برگزار شد، رسما موافقت خود را با عضویت دائم ایران در این گروه اعلام کردند و رئیس‌جمهور کشورمان هم به عنوان عضو جدید در این نشست سخنرانی کرد.
در همین زمینه میرهادی رهگشای؛ کارشناس اقتصاد بین الملل، گفت: برای عضویت ایران در بریکس موافقت‌های اولیه شکل گرفته است و برای این که عضویت ایران نهایی شود شروطی را پیش پای ایران می‌گذارند و احتمالا تحقق این شرط‌ها سخت نیست و در خوش بینانه‌ترین حالت از ابتدای سال ۲۰۲۴ عضو دائم ایران در بریکس شروع خواهد شد، یعنی حداقل ۴ ماه آینده ایران عضو رسمی این پیمان بین المللی خواهد شد.
رهگشای با اشاره به تاثیر بریکس بر اقتصاد ایران گفت: بریکس یک گروه تجاری و اقتصادی نیست، بلکه بریکس یک بلوک اقتصادی محسوب می‌شود و عضویت در این گروه یک بستر اقتصادی برای ایران به وجود خواهد آورد، بنابراین عضویت در بریکس به خودی خود یک تحول نیست.
این کارشناس اقتصاد بین الملل بیان داشت: عضویت در بریکس حاکی از رویکرد تحولی مسئولان کشورمان است و ایران به سمت توسعه تعامل با کشور‌هایی می‌رود که آن‌ها نیز خواهان تجارت با ایران هستند.
این تحلیل گر اقتصادی ابراز داشت: ما باید از بستر به وجود آمده استفاده کنیم تا برنامه‌های عملیاتی خودمان را تحقق ببخشیم و به طور خاص گذرگاه‌های تجاری را فعال کنیم، زیرا فعال کردن این گذرگاه‌ها نیاز به سرمایه گذاری دارد مانند گذرگاه شمال-جنوب که روسیه و هند تمایل استفاده از آن را دارند و همچنین گذرگاه شرق-غرب که اتصال چین را به کشور‌های غرب آسیا نزدیک می‌کند.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از بستر‌های بریکس حذف دلار از تجارت خارجی است و می‌توانیم با استفاده از کشور‌های عضو بریکس که قصد دارند ارز جهانی جدید راه اندازی کنند می‌توانیم سهم دلار را از تجارت خارجی کاهش دهیم و مبادلاتمان را در بستر‌های رسمی غیر دلاری توسعه دهیم، زیرا در حال حاضر مبادلات خارجی ما بر بستر‌های غیر دلاری است، اما این مبادلات به صورت غیر رسمی و غیر قابل اعمال حاکمیتی است.
رهگشای تصریح کرد: بستر دیگر بریکس تنوع بخشی به مبادی واردات کالا‌های اساسی و همچنین صادرات کالا و بازار یابی این کالا‌ها است، در نتیجه با عضویت در بریکس صادرات و واردات تسهیل خواهد شد کارشناس اقتصاد بین الملل عنوان کرد: عضویت در بریکس موجب خواهد شد تا انتظارات تورمی کاهش یابد و از آن جایی که بریکس بستر بلند مدتی است، اگر ایران برنامه‌هایی تدوین کند و این برنامه‌ها را از طریق بریکس جلو ببرد، مطمئنن در بلند مدت دستاورد‌هایی خواهد داشت و این دستاورد‌ها موجب خواهد شد تا با عضویت در بریکس کاهش انتظارات تورمی پایدار بماند.
رهگشای در پایان تاکید کرد: به فرض اگر با آمریکا توافق شود، کاهش انتظارات تورمی گذارا خواهد بود، زیرا فردا روزی ممکن است که آمریکا تحریم سنگین‌تر وضع کنند، در نتیجه در بلند مدت چشم انداز روشنی برای توسعه تعاملات با کشور‌های غربی نیست. در این شرایط توافق با آمریکا، کاهش انتظارات تورمی کوتاه مدت و گذرا است و در مقابل عضویت ایران در بریکس در بلند مدت انتظارات تورمی را کاهش می‌دهد.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه