روزنامه کائنات
4

جامعه

۱۴۰۲ دوشنبه ۲۰ شهريور - شماره 4442

شادکامی چگونه میسر میشود؟

کائنات|  نرگس رازی- یکی از معیارهای مناسب برای سنجش شرایط هر کشوری، ارزیابی وضعیت اجتماعی و رفاهی آن کشور بوده و بایستی بهبود وضعیت رفاه اجتماعی هر جامعه ای به عنوان یکی از اهداف کلان اقتصادی مد نظر قرار گیرد. مفهوم توسعه انسانی به جای تمرکز بر ابزار، به اهداف پیشرفت و توسعه تاکید دارد. توسعه انسانی به مفهوم فرایند گسترش حیطه انتخاب افراد و بهبود رفاه آنهاست. مهمترین ابعاد توسعه انسانی زندگی طولانی و سالم، دانش و استانداردهای زندگی آبرومندانه هستند.
واژه های «رفاه» و «تامین « به خصوص با صفت «اجتماعی» واژه هایی هستند مولود تحولات مدرن و به خاطر همین ویژگی, پیچیدگیهای مناسبات اجتماعی مدرن در تفسیر و تاویل آنها راه جسته است. از این رو, ارائه تعریفی دقیق و روشن از آنها که مورد اجماع کارشناسان باشد, چندان امکانپذیر نیست, اما به رغم آن می توان با بررسی فرایند شکل گیری این واژه ها و نیز چگونگی کارکرد و حیطه کنش آنها به طرحی کلی از این مفاهیم دست یافت.»رفاه اجتماعی» تعبیری است که بیشتر به یک وضعیت چند جانبه - اقتصادی, اجتماعی و سیاسی معطوف است و حفظ شان انسانها و مسوولیت پذیری جامعه در قبال آن و ارتقای توانمندی کلیت جامعه در عرصه های فردی و جمعی از اهداف اساسی آن است.سیاست اجتماعی, گرچه از جنبه های مختلف با رفاه اجتماعی همسوست؛ به نوعی که گاه مترادف یکدیگر به کار می روند, اما از نظر نوع رویکرد به مساله و نیز نحوه کارکرد, با رفاه اجتماعی مرزبندی دارد. سیاست اجتماعی از یک سو معطوف به تدبیر و اجراست و به نوعی ابزار پیوند برنامه های مختلف اقتصادی, اجتماعی و سیاسی محسوب می شود و از سوی دیگر به عنوان پوششی عام برای برنامه های مختلف دولت در عرصه های سیاست گزاری گوناگون به شمار می رود.تامین اجتماعی و حمایت اجتماعی, زیر مجموعه ای از رفاه اجتماعی و ابزاری در سیاست اجتماعی محسوب می شود. اختلاف مهم بین تامین اجتماعی و حمایت اجتماعی در نحوه تامین منابع مالی آنها و نیز منطق توزیع آن منابع است. از لحاظ مفهومی و کارکردی, تامین و حمایت اجتماعی در مقابل مفاهیم چند بعدی رفاه اجتماعی و سیاست اجتماعی عمدتا بعد قوی تری دارند.
اگر به تعریف رفاه و تامین اجتماعی پرداخته شود موارد زیر قابل ذکر هستند: ● تامین عدالت اجتماعی ● ایجاد امنیت اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ● بالا بردن بهره‌وری و کاهش ضایعات از طریق ایجاد تعلق خاطر و عشق به‌کار ● تامین سطح مناسب معاش و تضمین آن برای نیروی کار ● ایجاد آرامش خاطر و عزت نفس در فرد، خانواده و جامعه ● ایجاد تفاهم بین کارگران و کارفرمایان در مناسبات تولیدی حال در این راستا و نیز در راستای وظایف مرتبط با سایر وزارتخانه‌های ادغام شده در این سازمان، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ماموریت و اهداف کلی خود را (صرف‌نظر از اشتباهات نگارشی در سایت مربوطه که شاید نشان از کم‌اهمیتی این ماموریت و اهداف باشند) به صورتی تبیین کرده که اهداف مشخصی برای افزایش سطح رفاه جامعه در آن ذکر نشده و بیشتر حول قوانین کار و تعاونی‌ها تعریف شده است.
 ارزیابی شاخص‌های رفاه: تامین عدالت اجتماعی ● ایجاد امنیت اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ● بالا بردن بهره‌وری و کاهش ضایعات از طریق ایجاد تعلق خاطر و عشق به‌کار● تامین سطح مناسب معاش و تضمین آن برای نیروی کار● ایجاد آرامش خاطر و عزت نفس در فرد، خانواده و جامعه● ایجاد تفاهم بین کارگران و کارفرمایان در مناسبات تولیدی
مطالعه شاخص‌های گوناگون مرتبط با رفاه ذهنی و شادکامی لزوم پرداختن به عواملی را که سبب افزایش میزان رضایتمندی افراد از زندگی‌شان می‌شود نشان می‌دهد. اساسا در بسیاری از کشورها برنامه‌های مدون و مبسوطی برای افزایش میزان شادکامی ملت‌ها از سوی دولت‌ها وجود دارد. این مساله یکی از پایه‌های رقابتی بین احزاب مختلف را شکل می‌دهد. مردم در کشورها به حزب یا گروهی رای می‌دهند که نتایج برنامه‌های اعلامی آنها افزایش شادکامی و رفاه ذهنی‌شان است. بنابراین توجه سیاست‌گذار روی عواملی که بر شادکامی آحاد جامعه اثرگذار است باید متمرکز شود. مساله رفاه ذهنی افراد و شادکامی به اندازه‌ای در سایر کشورها مهم است که در سال‌های اخیر حتی در کشورهای حوزه خلیج‌فارس شاهد تاسیس وزارتخانه‌هایی با این عنوان بوده‌ایم، در نتیجه یکی از موارد مغفول در سیاست‌های کلی وزارت رفاه، توجه به رفاه ذهنی ایرانیان است که باید به آن پرداخته شود.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه