مصائب سفر بین ایران و چین
رییس هیأت مدیران جامعه تورگردانان ایران از برگزاری Roadshow ایران در سه شهر چین و حضور بهزودی ایران در نمایشگاه چین برای تقویت گردشگری بین دو کشور خبر داد و برخی موانع سفر بین دو کشور را تشریح کرد.
مصطفی شفیعی شکیب درباره انگیزه سفر اخیر هیأت گردشگری ایران به چین، اظهار کرد: در تاریخهای چهارم، پنجم و ششم سپتامبر (۱۳، ۱۴ و ۱۵ شهریور) با برنامهریزی و هماهنگی جامعه تخصصی تورگردانان ایران، سه Roadshow در سه شهر گوانگجو، شنزن و شانگهای چین با همکاری و همراهی کنسولگریهای ایران در گوانگجو و شانگهای، نمایندگی هواپیمایی ماهان در چین و مدیران اداره کل توسعه گردشگری خارجی و داخلی، میز چین در معاونت گردشگری و مدیر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان برگزار شد که ۱۷ تور اپراتور از ایران همراه با معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و جمعی از مدیران این معاونت حضور داشتند و جمعا در گوانگجو با ۷۴ و در شنزن با ۳۲ و در شانگهای با ۹۹ تور اپراتور چینی بهصورت B۲B دیدار و گفتوگو کردند.
* از گوانگجو تا شانگهای؛ ایران به دنبال گردشگران پولدار چینی
او ادامه داد: در این سفر برای نخستینبار تفاهمنامه همکاری بین رئیس اتحادیه گردشگری گوانگجو و رئیس هیات مدیره جامعه تخصصی تورگردانان ایران امضا شد.
رییس هیأت مدیران جامعه تورگردانان ایران همچنین گفت: از تاریخ ۱۲ تا ۱۴ سپتامبر (۲۱ تا ۲۳ شهریورماه) نمایشگاه گردشگری ITB در شانگهای چین برگزار میشود که از ایران هم چند توراپراتور ایرانی شرکت دارند.
شفیعی شکیب که در بازار گردشگری چین متمرکز کار کرده است، در ارزیابی وضعیت سفر گردشگران چینی به ایران و پیشبینی آینده این بازار، اظهار کرد: چین یک بازار بسیار گسترده و قابل تأمل در گردشگری است و جای کار کردن خیلی زیادی دارد. استانها و شهرهای دیدهنشده و بکری در چین وجود دارد که میطلبد به آنها سفر کرد و ایران را معرفی و گردشگر جذب کرد، اما در حال حاضر ساختار گردشگری مشکلات اساسی دارد که جوابگوی همین تعداد گردشگر فعلی هم نیست.
او اضافه کرد: پیش از همه، هتل کافی و مناسب برای پذیرش گردشگر انبوه نداریم. راهنمای دارای کارت رسمی از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری مسلط به زبان چینی به اندازه لازم برای حتی تعداد تورهای فعلی نداریم. پرواز داخلی حتی به اندازه نیاز فعلی خودمان هم نیست. رستوران چینی بسیار کم داریم و حتی در بسیاری از شهرها رستوران مناسب با ذائقه چینیها نداریم. سرویس حمل و نقل مناسب به شدت کم است. کمبود زیرساخت در گردشگری بسیار است.
رییس هیأت مدیره جامعه تورگردانان ایران گفت: اگر مشکلات و زیرساختهای اساسی گردشگری برطرف شود، چین بازاری به شدت گسترده و سودآور در گردشگری است.
شفیعی شکیب در عین حال اظهار کرد: با وجود این کاستیها، چینیها به ایران میآیند، ولی ما هنوز نتوانستهایم آن دسته از گردشگران بسیار متمول و پولداری را که بیشتر به اروپا و آمریکا میروند، جذب کنیم.
او همچنین به برخی چالشهای فرهنگی در مواجهه با گردشگران چینی بهویژه با همهگیری کرونا اشاره کرد و گفت: متاسفانه هنوز اهمیت و منزلت گردشگر جدا از نژاد، ملیت و گذشته آنها از سوی معدودی محترم شمرده نمیشود و در نظرسنجیهای گردشگران نیز به آنها اشاره شده و باعث آزار گردشگران چینی شده و لازم است با این رفتارها، برخورد جدی شود.
* گرفتن ویزای چین برای ایرانیها سخت است
شفیعی شکیب با اشاره به لغو یکطرفه روادید ایران برای گردشگران چینی، اظهار کرد: لغو روادید برای جذب گردشگرِ بیشتر خوب است، به شرطی که این امر دوطرفه باشد. در حال حاظر هموطنان ایرانی برای گرفتن ویزای چین مبلغ بسیار بالایی میپردازند و مدت زمان طولانی معطل دریافت روادید میشوند.
دست «بیچارگان» به طلای ونیز میرسد؟
«بیچارگان» ساخته «یورگوس لانتیموس» و «مرز سبز» به کارگردانی «آگنیشکا هولاند» دو فیلمی هستند که بالاترین شانس را برای دریافت جایزه بهترین فیلم جشنواره ونیز دارند.
هشتادمین جشنواره ونیز به عنوان قدیمیترین جشنواره سینمایی جهان امشب (۱۸ شهریور، ۹ سپتامبر) با اعلام برندگان در بخشهای مختلف به کار خود پایان خواهد داد و در سالی که فیلمسازان سرشناسی از «دیوید فینچر» و «لوک بسون»، «مایکل مان» و «میشل فرانکو» جدیدترین فیلمهای خود را در بخش مسابقه اصلی رونمایی کردند، ظاهرا رقابت اصلی برای کسب جایزه شیر طلایی بهترین فیلم میان دو فیلم «بیچارگان» ساخته «یورگوس لانتمیوس» فیلمساز یونانی و فیلم «مسیر سبز» درباره بحران مهاجرت در اروپا به کارگردانی «آگنیشکا هولاند» فیلمساز لهستانی است که بیشترین نقدهای مثبت را به خود اختصاص داده اند.
البته در نهایت تصمیم با هیات داوران بخش مسابقه اصلی به ریاست «دیمیا شزل» فیلمساز آمریکایی است و «جین کمپیون» کارگردان برنده جایزه اسکار و نخل طلا، «مارتین مک دونا» کارگردان برنده جایزه اسکار و «لورا پویتراس» مستندساز برنده جایزه اسکار و شیر طلایی ونیز در کنار «میا هانسن-لاو» کارگردان تحسین شده فرانسوی، «صالح بکری» بازیگر فلسطینی، «سانتیاگو میتره» فیلمساز آرژانتینی و همچنین «شو چی» بازیگر چینی، دیگر اعضای هیات داوران بخش اصلی ونیز را تشکیل میدهند.
تصمیم گیری در نهایت به این بستگی دارد که آیا هیات داوران قصد دارد با انتخاب خود بیانیهای ارائه دهد یا خیر. فیلم «مرز سبز» یک کیفرخواست واضح از ادامه بحران اتحادیه اروپا و یادآور کسانی است که هنوز در مرزهای اروپا در حال مرگ هستند. شما فیلمی را به این فوریت پیدا نخواهید کرد و هر چقدر هم بدبینانه به نظر برسد، این موضوع ممکن است رأی داوران را تحت تأثیر قرار دهد. این بدان معنا نیست که فیلم فقط به یک پیام ارزشمند ادامه میدهد بلکه با کارگردانی درخشان «اگنیشکا هولاند» نیز همراه است و یکی از بهترین آثار او محسوب میشود.
اگر «مرز سبز» برنده شود، پس از «کلوئی ژائو» در سال ۲۰۲۰ (سرزمین آوارهها)، «آدری دیوان» در سال ۲۰۲۱ (اتفاق) و «لورا پویتراس» در سال گذشته (همه زیبایی و خونریزی)، برای چهارمین بار متوالی یک کارگردان زن، جایزه شیر طلایی ونیز را به خود اختصاص خواهد داد.
با این حال، به نظر میرسد شانس فیلم «بیچارگان» ساخته «لانتیموس» بیشتر خواهد بود و این فیلم میتواند در ادامه پیشگام فصل جوایز سینمایی و در نهایت جوایز سینمایی اسکار باشد، اتفاقی که در چند سال اخیر برای برندگان شیر طلایی ونیز روی داده است.
«بیچارگان» که نزد منتقدان نیز بیشترین محبوبیت را در میان ۲۳ فیلم بخش مسابقه اصلی داشته به نقش مردان و زنان از دریچه سنتهای گوتیک در جامعه پرداخته است. این فیلم بر اساس رمانی به همین نام نوشته «آلاسدایر گری» ساخته شده و در آن بازیگرانی چون «اما استون»، «مارک رافلو»، «ویلم دفو»، «رامی یوسف» و «جراد کارمایکل» حضور دارند. داستان فیلم درباره یک زن جوان ویکتوریایی است که اقدام به خودکشی میکند اما توسط یک دانشمند دیوانه نجات مییابد. او بههمراه وکیلی فاسد فرار میکند و به سفر ماجراجویانه سوررئالیستی بهمنظور خودشناسی و رهایی میرود.
در پیشبینی یورونیوز از برندگان جشنواره فیلم ونیز ۲۰۲۳، «بیچارگان» شانس اصلی کسب شیر طلای بهترین فیلم است و انتظار میرود جایزه بزرگ هیات داوران به فیلم «مرز سبز» برسد.
بر اساس این پیشبینی، «شیطان وجود ندارد» ساخته کارگردان ژاپنی «ریوسوکه هاماگوچی» جایزه هیات داوران را به خود اختصاص خواهد داد و «بردلی کوپر» هم برای ساخت فیلم «مایسترو» شیر نقرهای برنده بهترین کارگردانی خواهد شد.
همچنین «لئا سیدو» برای فیلم «حیوان» ساخته «برتنارد بونلو» و «مدس میکلسون» برای فیلم «سرزمین موعود» به ترتیب شانس نخست دریافت جایزه بهترین بازیگر زن و مرد هستند. فیلم «خاطره» از «میشل فرانکو» نیز به عنوان برنده جایزه فیلمنامه ونیز معرفی شده و «کیلی اسپینی» هم برای ایفای نقش در فیلم «پریسیلا» ساخته «سوفیل کاپولا» به عنوان برنده جایزه مارچلو ماسترویانی ویژه برترین بازیگر نوظهور جشنواره پیشبینی شده است.