روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۴۰۱ يکشنبه ۲۱ اسفند - شماره 4329

رئیس هیئت‌رئیسه صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت:

اقتصاد کشور نیازمند آسان‌سازی صادرات برای شرکت‌های تولیدی است

 رئیس هیئت‌رئیسه صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت گفت: ضرورت دارد برای شرکت‌های تولیدی از جمله شرکت پالایش نفت جی، امکان صادرات مستقیم پس از تأمین نیاز داخلی فراهم شود تا شرکت بتواند برای ذی‌نفعانش حداکثر سودآوری را محقق کند.
به گزارش صندوق بازنشستگی صنعت نفت، عبدالحسین بیات در پانصد و بیست و هفتمین نشست هیئت‌رئیسه صندوق‌ها، در بخش بررسی گزارش شرکت پالایش نفت جی اظهار کرد: ارائه گزارش شرکت‌ها در هیئت‌رئیسه صندوق‌ها، سطحی از بررسی و پایش امور، افزون بر بازدیدهای میدانی، شورای عالی تولید و پروژه‌ها، حسابرسی شرکت‌ها و عملکرد سالانه در مجمع شرکت‌هاست.
وی افزود: در این نشست‌ها، برنامه، راهبرد، راهکارهای توسعه‌ای به‌ویژه مولدسازی دارایی‌ها با محوریت سودآوری برای ذی‌نفعان بنگاه اقتصادی بررسی می‌شود.
 رئیس هیئت‌رئیسه صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت با اشاره به گشایش کارخانه قیرسازی شرکت پالایش نفت جی در بندرعباس در بهمن‌ماه گفت: این کارخانه که در همجواری پالایشگاه بندرعباس احداث شده است همسو با زنجیره ارزش صنعت خود قرار دارد که تلاش همکاران در احداث و راه‌اندازی این کارخانه در دهه مبارک فجر ستودنی است.
بیات پس از شنیدن گزارش شرکت یادشده، با بیان اینکه راهکار صادرات مستقیم حائز اهمیت است، ادامه داد: باید کارخانه‌ها را به‌منظور توسعه اقتصادی حفظ کرد و توسعه داد، از این رو ضرورت دارد برای کمک به شرکت‌هایی مانند پالاش نفت جی، سقف مشخصی برای تأمین نیاز داخل مشخص و برای محصول تولیدی مازاد، اجازه صادرات مستقیم داده شود.
وی تصریح کرد: امیدواریم در روند تدوین قوانین و مقررات برای شرکت‌های قیرسازی و موارد مشابه، راهکارهای صادرات مستقیم توسط قانون‌گذاران و مجریان پیش‌بینی شود. همه شرکت‌های گروه اقتصادی صندوق‌ها باید همسو با توسعه و تکمیل زنجیره ارزش حوزه تخصصی خود اقدام کنند و اگر خلاف این رویه انجام شود، بازده سرمایه‌گذاری دچار مشکل می‌شود، بنابراین هرکدام از شرکت‌های گروه اقتصادی صندوق‌ها باید در چارچوب حوزه تخصصی خود، تحقیق یا برنامه توسعه‌ای تعریف و اجرا کنند.
رئیس هیئت‌رئیسه صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت با اشاره به بخش سود و زیان گزارش شرکت پالایش نفت جی گفت: ضرورت دارد سالانه بازدهی دارایی‌ها افزایش یابد که این امر با توجه به برخورداری از نیروهای جوان و متخصص و به‌کارگیری دانش‌روز امکان‌پذیر است. ارزیابی بازدهی دارایی‌ها با کنترل شاخص‌های عملکردی امکان‌پذیر است. از این رو مطالعات مقایسه‌ای با اعداد شاخص، ارزیابی‌های بهتری را در اختیار متولیان امور قرار می‌دهد.
براساس گزارش، محمود نیکوسخن، مدیرعامل شرکت پالایش نفت جی نیز در این نشست بیان کرد: ۹ طرح در این شرکت در مرحله اقدام است که مهم‌ترین آنها، احداث مخازن ذخیره‌سازی در چابهار با پیشرفت حدود ۷۴ درصد و احداث واحد تولید قیر در بندر امام خمینی (ره) با پیشرفت ۲۶ درصدی از اهم طرح‌های در حال اجراست.
وی افزود: پنج طرح تحقیقاتی همسو با تکمیل زنجیره و ایجاد ارزش‌افزوده در حال اجراست که برخی از آنها گواهینامه‌های معتبر دریافت کرده‌اند. ترسیم افق توسعه برای حفظ موقعیت شرکت در بازارهای اقتصادی حائز اهمیت است.
روش فروش، برنامه‌های بخش تحقیق و توسعه، دعاوی و وصول مطالبات، طرح‌های در حال اجرا، فرآیند تأمین خوراک، چشم‌انداز شرکت با توجه به ظهور شرکت‌های جدید در صنعت قیر، سهم صادرات و مولدسازی دارایی‌ها و سودآوری شرکت در وضعیت کنونی و آینده با توجه به متغیرهای اقتصادی، از اهم موارد گفت‌وگویی اعضای هیئت‌رئیسه در این نشست بود.

راه اندازی گواهی سپرده نفت خام به ایستگاه پایانی رسید
 درحالی که مدت‌هاست زمزمه‌های عرضه گواهی سپرده نفت خام به گوش می‌رسد می‌توان گفت عرضه این گواهی به ایستگاه پایانی نزدیک شده و قرار است این گواهی راه اندازی شود.
اواسط تابستان بود که مدیرعامل شرکت ملی نفت به گواهی سپرده نفت خام اشاره و اعلام کرد که قرار است این طرح همسو با اقتصاد مقاومتی و مردمی‌سازی اقتصاد باشد و به تنوع روش‌های فروش در شرکت ملی نفت ایران کمک کند.
وی از این روش به‌عنوان ابزاری نو یاد کرد و گفت: طبقه‌ای تازه از دارایی‌ها برای سرمایه‌گذاری مردم و بازاری نو برای نفت خام و میعانات گازی فراهم خواهد شد؛ به این ترتیب مردم قادر خواهند بود به‌صورت اوراق بهادار با پشتوانه نفت، شکلی نوین از سرمایه‌گذاری و پس‌انداز را تجربه کنند که سبب ثروت‌اندوزی ملی می‌شود. این روش می‌تواند کنترل‌کننده تورم و ایجادکننده رونق اقتصادی در سطح کلان شود.
در نهایت اوایل اسفندماه مدیرعامل بورس انرژی جزئیات جدیدی از انتشار گواهی سپرده نفت خام ارائه کرد و گفت: این گواهی به صورت مستقیم ارتباطی به اشخاص حقیقی نخواهد داشت و حداقل خرید، حجم بالایی خواهد بود؛ درواقع مخاطبان این گواهی اشخاص حقوقی هستند و اشخاص حقیقی به صورت غیرمستقیم وارد بازار می‌شوند، زیرا هدف آن سهامدار خرد و مردم عادی نیستند. سهامداران خرد نیز از طریق صندوق‌های کالایی یا از طریق شرکت‌های سبدگردان می‌توانند نسبت به خرید این گواهی اقدام کنند.
مدیرعامل بورس انرژی در ادامه درمورد نحوه فروش گواهی سپرده نفت خام و میعانات گازی نیز توضیح داد: دارایی این گواهی نفت خام یا میعانات گازی خواهد بود و خریداران وارد فرآیند فروش و تحویل می‌شوند. در واقع این گواهی سررسید ندارد. گواهی میعانات گازی برای بازار داخلی و برای شرکت‌های پالایشگاه‌های کوچک طراحی می‌شود تا این پالایشگاه‌ها  به خوراک پایدارتری دست پیدا کنند.
بر این اساس خبرها از این حکایت دارد که گواهی مذکور با حضور وزیر نفت و وزیر اقتصاد راه اندازی و قابل معامله خواهد شد.
* فرق گواهی سپرده نفت با طرح گشایش نفتی چیست؟
تفاوت نخست گواهی سپرده نفت با طرح گشایش نفتی که در دولت دوازدهم مطرح شد این است که گواهی سپرده نفت یک ابزار استاندارد و شفاف برای فروش است که به پشتوانه نفت موجود در مخازن یا انبارهای شرکت ملی نفت منتشر شده و به صورت فروش قطعی نفت بوده و سررسید ندارد، در حالی که اوراق سلف موازی استاندارد بر مبنای عقد سلف منتشر شده و برای تامین مالی پروژها در چارچوب پیش فروش نفت در سررسید مشخصی در آینده انجام می‌شود. اوراق سلف جز ابزارهای تامین مالی محسوب شده و سبب ایجاد تعهدات برای ناشر آن می‌شود که حجم و میزان انتشار آن می‌تواند تبعاتی را برای ایفای تعهدات در آینده داشته باشد اما در گواهی سپرده، ناشر (انباردار) ضامن تحویل کالا طبق شرایط اعلامی است.
 تضمین تحویل دارایی پایه را به‌عنوان دومین تفاوت عمده گواهی سپرده نفت خام با اوراق سلف نفتی است. گواهی سپرده نفت خام طبق شرایطی که در اطلاعیه گشایش انبار منتشر می‌شود منجر به تحویل شده و اشخاصی که به میزان معینی از گواهی‌ها را در اختیار داشته باشند، درخواست تحویل خود را به شرکت ملی نفت ارائه و نسبت به تحویل اقدام می‌کنند، همچنین شرکت ملی نفت ایران این قابلیت را هم ایجاد کرده برای سایر اشخاصی که توانایی تحویل ندارند در قالب ایجاد کنسرسیومی این شرکت به وکالت از دارندگان گواهی فرآیند تحویل را انجام دهد و برای این ابزار مالی امکان تسویه نقدی وجود ندارد اما در قراردادهای سلف موازی استاندارد امکان اعمال اختیار خرید یا فروش و تسویه بر مبنای نرخ اختیار دیده شده است.
سومین تفاوت این است که عمده خریداران قرارداهای سلف موازی استاندارد نهادهای مالی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های تامین سرمایه هستند اما در گواهی سپرده فعالان حوزه نفت و فرآورده‌های نفتی و سرمایه‌گذاران بازارهای مالی حضور دارند. همچنین تفاوت دیگر این است که در طرح قبلی قرار بود حداقلی از سود برای خریداران

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه