روزنامه کائنات
2

سیاست

۱۴۰۱ سه شنبه ۲۲ شهريور - شماره 4210

کنعانی در نشست خبری: پیش‌نویس قطعنامه‌ای برای نشست شورای حکام ارائه نشده است

بیانیه تروئیکای اروپا یک موضع نادرست و نسنجیده بود

  سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با موضع تروئیکای اتحادیه اروپایی موضع خودش را قبلا رسما اعلام کرده‌ است، این اقدام یک موضع نادرست و نسنجیده در یک زمان نادرست بود و همانطور که قبلا تاکید کردیم ناشی از محاسبات نادرست طرف اروپایی بود.
ناصر کنعانی روز دوشنبه در نشست خبری خود با خبرنگاران که در محل وزارت امور خارجه برگزار شد، وی در پاسخ به سوالی در مورد نیاز اروپا به انرژی و صدور بیانیه سه کشور اروپایی و پاسخ ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک بازیگر بسیار مهم و برجسته در حوزه بازار بزرگ انرژی این توانمندی را دارد که بخشی از نیاز بازارهای جهانی را برای کسانی که علاقه مند هستند از این ظرفیت استفاده کنند، تامین کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: اما در ارتباط با موضع تروئیکای اتحادیه اروپایی ما موضع خودمان را قبلا رسما اعلام کرده‌ایم؛ این اقدام یک موضع نادرست و نسنجیده در یک زمان نادرست بود و همانطور که قبلا تاکید کردیم ناشی از محاسبات نادرست طرف اروپایی بود.
ایران در روند مذاکرات جاری مبتکرانه و سازنده عمل کرد
کنعانی افزود: جمهوری اسلامی ایران در روند مذاکرات جاری همه تلاش خود را به خرج داد که مبتکرانه و سازنده عمل کند و مسیر را به سمت انجام توافق باز کند. توافق یک مسیر دوطرفه است، انتظار این بود که طرف‌های مذاکره هم در این مسیر سازنده عمل کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: موضوعی که مطرح می‌کنند مربوط به مباحث فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران است که صلح آمیز بودن آن اثبات شده و جمع‌بندی سال ۲۰۱۵ میلادی - سال امضای توافق - و بعد از آن گزارش‌های مکرری که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داد دال بر صلح‌آمیز بودن ماهیت فعالیت‌های هسته‌ای ایران بود.
وی ادامه داد: در باب امور پادمانی جمهوری اسلامی ایران به همان اندازه که حامی ثابت قدم خلع سلاح هسته‌ای بود و هست، به همان میزان هم نسبت به عدم اشاعه متعهد و پایبند است و در عین حال از اجرای غیر تبعیض‌آمیز و بی‌طرفانه نظام پادمان‌ها توسط آژانس تاکید می‌کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: ما همواره تاکید کرده‌ایم که آژانس هم باید به وظایف خود به صورت حرفه‌ای و فارغ از فشار طرف‌های ثالث به خصوص در ارتباط با اتهامات بی‌اساسی که از سوی یک رژیم غیرپایبند و غیر عضو در نظام جامعه پادمان‌ها ارائه شده است، اجتناب کند؛ جای تاسف است که صادرکنندگان سه‌گانه این بیانیه به جای پاسخ مثبت به اقدامات سازنده جمهوری اسلامی ایران در مسیر دستیابی به توافق و به جای تشکر و قدردانی از نقش سازنده جمهوری اسلامی ایران در همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تحت تاثیر و فشارپذیری از سوی رژیمی قرار گرفته‌اند که عضو هیچ کدام از نظام‌های جامع پادمانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیست و متأسفانه در مسیر رویکرد غیرسازنده قرار گرفته است.
وی ادامه داد: توصیه ما به شرکای اروپایی روند گفت‌وگوهای وین این است که مسیر سازنده را در پیش بگیرند و خطای گذشته را جبران کنند و در یک مسیر سازنده و متکامل تلاش کنند که مسیر برای توافق باز شود. جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری سازنده با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده و اعلام می‌کند و همچنین آمادگی دارد در مسیر زدودن تصاویر ساختگی و غیرواقعی درخصوص فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران با آژانس همکاری کند. سخنگوی وزارت امور خارجه در عین حال تاکید کرد که همکاری با آژانس هم در مسیر حقوق است و هم در مسیر تکالیف. جمهوری اسلامی ایران همانطور که تکالیفی دارد حقوقی هم دارد این دو در کنار یکدیگر معنا و مفهوم پیدا می‌کنند.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا مذاکرات وین به بعد از انتخابات کنگره در آمریکا موکول شده است، اظهار داشت: تا این لحظه چنین درخواستی را دریافت نکرده‌ایم.
گام‌های اجرایی برای عضویت رسمی و عملی ایران در سازمان همکاری شانگهای در حال طی شدن است
کنعانی در مورد نشست سران شانگهای در سمرقند و عضویت دائم ایران در این سازمان اظهار داشت: گام‌های اجرایی برای عضویت ایران در این سازمان در حال طی شدن است. این سازمان به عنوان سازمانی چندجانبه و منطقه‌ای دارای ظرفیت‌های زیادی در حوزه‌های اقتصادی، فنی و ترانزیتی و انرژی است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور مهم و منطقه‌ای دارای منابع مهم انرژی و ظرفیت‌های اقتصادی است و قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال - جنوب دارای ظرفیت‌های زیادی است که می‌تواند در راستای یکی از اهداف مهم سازمان قرار بگیرد. عضویت در این سازمان مصلحت دوسویه است هم برای ایران و هم برای کشوری که با ظرفیت‌های خود در جهت اهداف متنوع اقتصادی، تجاری، بازرگانی و ترانزیتی این سازمان و اهداف مربوط به انرژی سازمان قرار بگیرد. سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: روند عضویت در حال تکمیل شدن است و در نشست آتی یادداشت تعهدات ایران برای جایگاه عضو سازمان به صورت رسمی امضا خواهد شد.  وی در پاسخ به سوالی در مورد توافق ایران، روسیه و آذربایجان و تکمیل شدن مسیر کریدور شمال - جنوب و خط راه آهن رشت - آستارا گفت: معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه در این زمینه اطلاعات کافی دادند. در بحث تکمیل مسیر ترانزیتی و مسیر ریلی در رشت - آستارا توافقی بین سه کشور وجود دارد که باید تکمیل شود. در حال حاضر چشم انداز آتی دلگرم کننده است و مسیری است به نظر بسیاری از متخصصان به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ زمان در نقل و انتقال کالا مقرون به صرفه‌ است لذا اراده مشترکی بین ایران، آذربایجان و روسیه برای تکمیل قسمت‌های باقیمانده وجود دارد. وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد جزییات نشست سران شانگهای در سمرقند افزود: این اجلاس فرصت خوبی برای انجام دیدارهای دوجانبه است. جزییات را نهاد ریاست جمهوری اطلاع رسانی می‌کند.
دولت آمریکا موظف به صدور روادید برای آیت‌الله رئیسی است
کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد صدور ویزا برای آیت‌الله رئیسی رئیس جمهور کشورمان برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل افزود: دولت آمریکا بر اساس موافقتنامه دولت مقر موظف است تا زمینه حضور سران همه اعضای سازمان ملل متحد را از جمله مجمع عمومی فراهم کند و انتظار داریم در خصوص ایران نیز به تعهداتش عمل کند.
وی تاکید کرد: به مسئولیت‌های دولت آمریکا به عنوان میزبان توجه داریم و انتظار داریم تا مسئولیت خود را انجام دهد که در این مورد نیز نهاد ریاست جمهوری در این زمینه اطلاع رسانی خواهد کرد.
پیش‌نویس قطعنامه‌ای برای نشست شورای حکام ارائه نشده است
کنعانی در مورد نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و احتمال صدور قطعنامه علیه ایران گفت: تا آنجا که اطلاع داریم پیش نویس قطعنامه‌ای در شورای حکام و آژانس در مورد ایران ارائه نشده  است. ما انتظار یک رویکرد سازنده از آژانس و شورای حکام را داریم و معتقد هستیم که هرگونه اقدام غیرسازنده در آژانس نتیجه غیرسازنده خواهد داشت.
وی افزود: برخی از کشورها، اعتبار آژانس را قربانی دیدگاه‌ها و منافع سیاسی خود نکنند. ایران به طور طبیعی انتظار یک رویکرد سازنده از آژانس و اعضای شورای حکام  دارد و امیدواریم مدیرکل آژانس نقش حرفه‌ای خود را ایفا کند.
منتظر دریافت پاسخ رسمی از آمریکا هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد پاسخ طرف مقابل به پاسخ اخیر ایران و همچنین اظهارات بلینکن وزیر خارجه آمریکا گفت: پاسخ ایران قبلا داده شد و در این ارتباط منتظر دریافت پاسخ رسمی هستیم. مقامات دولت آمریکا ضرورت دارد رفتار سازنده‌ای را برای دستیبابی به توافق در پیش بگیرند، ما بارها تاکید کرده‌ایم و مجددا تاکید می‌کنیم کشوری که به طور یک جانبه از توافق امضا شده در سال ۲۰۱۵ میلادی خارج شده و مانع دستیابی به یک توافق مبتنی بر منافع مشترک در روند توافق شده است و با اعمال تحریم‌های غیرقانونی و یکجانبه و غیرمنطقی هزینه‌های زیادی را بر دولت و ملت ایران تحمیل کرده است، حق ندارد اکنون در مقام مدعی قرار بگیرد و ژست طلبکارانه به خود بگیرد. کنعانی عنوان کرد:‌ این آمریکا است که باید برای بازگشت به روند توافق اثبات کند که یک عضو قابل اعتمادی است، این دولت آمریکا که باید اثبات کند یک رژیم قانون گریز و بحران‌آفرین نیست، این آمریکا است که باید اثبات کند به هنجارهای بین‌المللی پایبند است و به نرم‌های بین‌المللی احترام می‌گذارد.
وی افزود: ایران در پاسخ داده شده به هماهنگ کننده اتحادیه اروپایی به هیچ عنوان موضوعات جدیدی که مانع شکل‌گیری توافق و مانع جمع‌بندی توافقات شود را مطرح نکرده و مطالبات جدی در آنجا طرح نکرده است. اما اینکه طرف‌های مقابل برای امتیازگیری می‌خواهند به جنگ روانی متوسل شوند و به زیاده‌خواهی روی بیاورند بسیار طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران نه به زیاده‌خواهی تمکین می‌کند و نه از خطوط قرمز خود عبور می‌کند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه