روزنامه کائنات
5

گزارش

۱۴۰۱ دوشنبه ۲۱ شهريور - شماره 4209

گزارش کائنات در مورد اَبَر پروژه آبرسانی به خوزستان

روایت 10 ماه سرنوشت ساز

  حیدر امیریان -طرح عظیم آب‌رسانی غدیر استان خوزستان هفته گذشته با حضور آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی به بهره‌برداری رسید. اجرای این طرح مهم در سال ۱۳۸۷ آغاز شده بود اما تا سال گذشته کمتر از ۵۰ درصد پیشرفت داشت که با تاکید رییس جمهور مبنی بر اینکه مردم استان خوزستان در کمترین زمان ممکن از نعمت آب باکیفیت بهره‌مند شوند، با تامین اعتبارات لازم، در دستور کار قرار گرفت و عملیاتی شد.این پروژه عظیم آب شرب قریب به ۴.۷ میلیون نفر از جمعیت استان خوزستان را تامین خواهد کرد که با همت ‌و تلاش قریب به ۲ هزار نفر از مهندسان و کارگران ایرانی در مدت ۱۰ ماه به مرحله بهره‌برداری رسید.
طرح آبرسانی غدیر که آب باکیفیت سد دز را به خوزستان منتقل می‌کند در حالی در دولت سیزدهم با کم‌ترین هزینه اجرایی شد که دولت قبل هزینه‌های سرسام‌آور برای آن در نظر گرفته شده بود.طرح آبرسانی غدیر یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های آبرسانی حال حاضر کشورمان است که در دولت سیزدهم به سرانجام رسید. افق اولیه در نظر گرفته شده برای اجرای این طرح ۲۵ ساله بود تا در طول این سال‌های زیاد آب شرب موردنیاز مردم خوزستان را تأمین کند.
طرح غدیر با یک‌پنجم هزینه مدنظر دولت قبل و با کیفیت بهتر اجرا شد
سخنگوی صنعت آب گفت: طرح آبرسانی غدیر با یک‌پنجم هزینه پیش بینی شده در طرح دولت قبل و کیفیتی به مراتب بهتر به بهره‌برداری رسیده است.
“ فیروز قاسم زاده « افزود: طرحی که در دولت سیزدهم برای آبرسانی به خوزستان در نظر گرفته شده است به نام طرح میان مدت غدیر بسیار با طرح قبلی متفاوت است و می توان ادعا کرد طرحی ابتکاری در این دولت رقم خورد.
وی ادامه داد: طرح میان مدت غدیر از نظر هزینه هم با یک پنجم هزینه پیش بینی شده قبلی اجرایی شد و ادعا داریم این طرح با یک هزار میلیارد تومان به بهره برداری رسید.
سخنگوی آب خاطرنشان کرد: دلیل کاهش هزینه ها تغییرات اساسی طرح میان مدت نسبت به طرح قبلی است که دولت سیزدهم به اجرای آن دست زد. طرح جدید با اصلاحات جدی در دولت سیزدهم اجرایی شد.
طرح آبرسانی غدیر از هزینه‌تراشی دولت قبل تا اجرای ارزان در دولت سیزدهم
به اعتقاد برخی کارشناسان در دولت قبل برای انتقال آب از دز به خوزستان طرح پرهزینه حفر کانال انتقال آب در نظر گرفته شده بود و زمان پیش‌بینی‌شده برای اجرای آن حداقل ۵ سال بود. هزینه‌ای که برای اجرای این طرح در دولت قبل تنها برای مرحله نخست آن در نظر گرفته شده بود ۲۸ هزار میلیارد تومان بود و برآورد شده بود کل بودجه این طرح ۵۰ هزار میلیارد تومان باشد.
زمان‌بر شدن طرح و برآورد غیر کارشناسانه بودجه در نظر گرفته شده سبب شده بود طرح متوقف شده و مردم در آرزوی رسیدن آب باکیفیت باشند. آن‌طور که سخنگوی صنعت آب گفته است با روی کار آمدن دولت سیزدهم طرح میان‌مدت غدیر از سوی «علی‌اکبر محرابیان» وزیر نیرو مطرح شد تا با اجرای آن مشکلات طرح در بلندمدت کاهش یابد.
«فیروز قاسم‌زاده» افزود: در طرح غدیر مقرر است برای ۲۶ شهر و یک هزار و ۶۰۸ روستای استان خوزستان آبرسانی شود. این طرح حداکثر ۲۴ مترمکعب بر ثانیه می‌تواند آبرسانی داشته باشد که در عمل ۴۶۵ میلیون مترمکعب ظرفیت آبرسانی اتفاق خواهد افتاد.
تأمین آب برای بیش از ۴ میلیون نفر
وی خاطرنشان کرد: ویژگی این طرح آن است که برای ۴.۷ میلیون نفر از جمعیت استان خوزستان تأمین آب خواهد داشت.
سخنگوی صنعت آب یکی دیگر از ویژگی‌های طرح غدیر را تنوع‌بخشی به منابع تأمین آب برشمرد و ادامه داد: با این تنوع سازی اگر حوضه‌های آبریز کرخه، دز و کارون با شرایط تغییر اقلیم دچار خشکسالی شوند، تأمین آب مشکلی با تنوع لحاظ شده نخواهد داشت
قاسم‌زاده گفت: در طرح میان‌مدت غدیر بخشی از آب باکیفیت از سد دز تأمین خواهد شد. این طرح حدود ۵۰ درصد ارتقای کیفیت تأمین آب را به همراه خواهد داشت. افق در نظر گرفته‌شده برای طرح اولیه سال ۱۴۲۵ بود که باهدف زودتر اجراشدن طرح میان‌مدت از سوی وزیر نیرو مطرح شد. مشاوران طرح زمانی را برای اجرا در نظر گفتند که با موافقت وزیر روبرو نشد و درنهایت برنامه زمان‌بندی ۳۶ ماهه مطرح شد.
سخنگوی صنعت آب گفت: وزیر نیرو تأکید کردند با افزایش نوبت‌کاری‌ها زمان اجرا کوتاه‌تر شود که درنهایت حدود ۱۰ ماه موافقت شد که اکنون ۸۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
جابه‌جایی ۱۲ مترمکعب بر ثانیه از بهترین منابع آبی
وزیر نیرو هم در روزهای اخیر درباره طرح غدیر گفت: طرح غدیر برای تأمین آب شرب و بهداشتی ۶۰ درصد مردم خوزستان پیش‌بینی‌شده و برای نقاط دیگر خوزستان هم طرح‌های دیگری داریم. این طرح بزرگ‌ترین طرح آبرسانی کشور است به‌طوری‌که ۱۲ مترمکعب در ثانیه از بهترین منابع آبی کشور را جابه‌جا می‌کند.
نماینده مردم خوزستان در مجلس درباره این طرح  گفت: هم‌زمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم، رئیس‌جمهور در نخستین سفر خود به خوزستان در جریان این طرح قرار گرفت و به دلیل بروز مشکلات برای مردم و نیز نگاه ویژه‌ای که برای حل مشکلات آبی داشت، قول تأمین اعتبار آن را داد.
ساعدی افزود: پس از تأمین اعتبار لازم، قرارگاه خاتم‌الانبیا توانست در مدت ۱۰ ماه هم نسبت به لوله‌گذاری‌های موردنیاز و هم نصب پمپ‌ها اقدام کرده و به‌این‌ترتیب بخشی از پمپ‌ها نصب و جریان آب برقرار شد و روز جمعه گذشته توسط رئیس‌جمهوری به بهره‌برداری رسید.
«آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی» هم در مراسم بهره‌برداری رسمی از این طرح، گفت: خرسندم که امروز طرحی را افتتاح می‌کنیم که پیش‌بینی می‌شد حداقل ۳ الی ۴ سال طول بکشد؛ اما به دست توانای مهندسان و کارگران و مدیران جهادی در مدت ۱۰ ماه به نتیجه رسیده و مردم عزیز ما در این استان، ۲۶ شهرستان و ۱۶۰۰ روستا می‌توانند از این آب بهره‌مند شوند.
به اعتقاد کارشناسان دولت سیزدهم  طرحی را که هم زمان‌بر بود و هم پرهزینه در نظر گرفته شده بود کنار گذاشتند و با رقم بسیار، بسیار کمتر و در کمتر از یک سال اجرا کردند.
این نشان می‌دهد که  در دولت قبل عامدانه به دنبال خرج‌تراشی بودند و باید دید که قرار بود چه افرادی آن پروژه ۵۰ هزارمیلیاردی را اجرا کنند.
دولت سیزدهم اَبَر پروژه آبرسانی به خوزستان را با تخصیص بودجه ویژه اجرایی کرد
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی گفت: ابر پروژه آبرسانی غدیر که از ۱۰ سال پیش در خوزستان آغاز شده است، طی یکسال اول دولت سیزدهم با دستور رییس جمهور و وزیر نیرو و نیز تزریق بودجه ویژه به این طرح شتاب زیادی گرفت.
سیدکریم حسینی با اشاره به تلاش دولت برای حل مشکل آب خوزستان گفت: با اجرای پروژه آبرسانی غدیر به ۱۵۰۰ روستای درگیر تنش آبی آبرسانی انجام شد و این روستاها از تنش آبی نجات پیدا کردند.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی افزود: با اجرای پروژه آبرسانی غدیر در هر ثانیه ۱۰ لیتر به حجم آب در شبکه توزیع اضافه خواهد شد.
حسینی اظهار داشت: در فاز اول پروژه آبرسانی غدیر از کانال‌های تعبیه شده از رود کرخه آب منتقل شد و در فاز دوم از کانال‌هایی در رودخانه دز آب به روستاها و شهرها منتقل شده است.
وی خاطرنشان کرد: در اجرای پروژه آبرسانی غدیر علاوه بر افزایش حجم آب و آبرسانی به روستاهای دارای تنش آبی و به طور کلی کیفیت آب نیز بهبود یافته و ارتقا پیدا کرده است.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی افزود: در گام سوم نیز اصلاح شبکه توزیع آب در استان خوزستان ضروری است، شبکه توزیع آب خوزستان فرسوده است و رئیس جمهور هم بر لزوم نوسازی شبکه آب خوزستان تاکید داشتند.
عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان گفت: ابر پروژه آبرسانی غدیر که از ۱۰ سال پیش در خوزستان آغاز شده است، طی یکسال اول دولت سیزدهم با دستور رییس جمهور و وزیر نیرو و نیز تزریق بودجه ویژه به این طرح شتاب زیادی گرفت و نهایتا مورد بهره برداری قرار گرفت.
وی اظهار داشت: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته و بر اساس اعلام سازمان آب و برق خوزستان با اجرای این طرح ۱۸ شهرستان در غرب و جنوب خوزستان از آب شرب با کیفیت و کمیت بالا برخوردار خواهند شد که علاوه بر آن روستاهای خوزستان نیز از این آب بهره‌مند خواهند شد.به عنوان مثال  ۴۸ روستای هویزه، ۷۶ روستای دشت آزادگان، ۳۸ روستای حمیدیه، ۴۵ روستای آبادان همزمان با اتصال آب به مناطق شهری از این طرح منتفع می شوند.
حسینی اظهار داشت: اکنون ۴۹۵ روستای غرب و جنوب غرب آماده اتصال به طرح آبرسانی غدیر هستند البته شرکت آبفا هم موظف است تا اتصالات لازم به شبکه داخلی شهرها و روستاهایی که به طرح غدیر وصل نشده است را انجام دهد.
وی تاکید کرد: برای اجرای این طرح تا کنون ۲ هزار میلیارد تومان هزینه شده است که یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان آن از محل اسناد خزانه تامین شده است.
دولت قبل می‌خواست طرح غدیر را با هزینه چند برابری و چندساله انجام دهد
عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه با اجرای طرح غدیر، آب باکیفیت برای مردم خوزستان فراهم و مشکلات آبی هم تا حد زیادی برطرف شد، گفت: طرح آبرسانی غدیر خوزستان قرار بود در دولت‌های قبل با هزینه‌ای گزاف به بهره‌برداری برسد اما در دولت سیزدهم با کم‌ترین هزینه و زمان اجرا عملیاتی شد.
«قاسم ساعدی» عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در باره این طرح عظیم، گفت: اجرای طرح آبرسانی غدیر باعث شد تا آب باکیفیت دز در اختیار مردم خوزستان قرار بگیرد و به این ترتیب مشکلات آبی خوزستان تا حد زیادی برطرف شد.
وی افزود: طرح آبرسانی غدیر، طرحی است که از ۱۰ سال پیش مطرح شده و به دلیل مشکلات تأمین اعتبار در دولت‌های گذشته به سرانجام نرسیده بود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: گرچه بخشی از آب موردنیاز خوزستان از سد کرخه تأمین می‌شد، اما این طرح آب را از رودخانه دز تأمین می‌کند که مشکلات متعدد و کمبود منابع مالی اجرای آن را در برخی مواقع حتی متوقف کرده بود.
ساعدی گفت: هم‌زمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم، رییس جمهور در نخستین سفر خود به خوزستان در جریان این طرح قرار گرفت و به دلیل بروز مشکلات برای مردم و نیز نگاه ویژه‌ای که برای حل مشکلات آبی داشت، قول تأمین اعتبار آن را داد.
دولت سیزدهم با تکیه بر توان داخلی مشکل آب خوزستان را حل کرد
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی گفت: دولت سیزدهم با تکیه بر توان داخلی و مدیریت جهادی مشکل آب خوزستان را حل کرد.
مجتبی یوسفی درمورد افتتاح پروژه آب‌رسانی غدیر بیان داشت: تامین آب شرب سالم یکی از اولویت‌های دولت سیزدهم برای استان خوزستان بوده است، این استان با داشتن پنج سد ‌و رودخانه بزرگ از نظر آب با کمبوداتی مواجهه بود.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: قبل از آغاز به کار دولت سیزدهم، ۱۵۰۰ روستا تنش آبی شدید داشتند و حدود ۹۰۰ روستا را با تانکر آبرسانی می‌کردیم که این مساله مشکلات زیادی را برای مردم منطقه به وجود آورده بود.
عضو کمیسیون عمران مجلس اضافه کرد: از اقدامات خوب دولت سیزدهم نگاه ویژه به تامین آب شرب در کشور و خوزستان است که با نگاه ویژه  آیت الله رییسی و وزیر نیرو شاهد افتتاح  پروژه آبرسانی غدیر در خوزستان بودیم.
 یوسفی با بیان اینکه این پروژه بیش از دو دهه از آغاز بکار  به بهره‌برداری نرسید،گفت: با تاکید رئیس‌جمهور و پیگیری وزیر نیرو و شرکت آب و فاضلات کشور، ظرف مدت ۱۰ ماه این پروژه به بهره برداری رسید و آب ۲۵ شهر و   ۱۵۰۰روستا را تامین شد.
وی بهره برداری از این پروژه را نشان‌دهنده خودباوری و تکیه بر توان داخلی کشور خواند و افزود:‌ در فازهای بعدی باید تلاش شود تا شبکه‌های توزیع آب شرب در شهرهای کشور بازسازی و بهسازی شوند تا آب شرب با کیفیت بهتری به دست مردم برسد.
عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه منتقدان دولت در برابر این اقدام جهادی دولت سیزدهم سکوت کردند، گفت: مردم سره را از ناسره تشخیص می دهند و می دانند که علت اصلی معطل ماندن این پروژه  سو مدیریت در حوزه آب و سرشاخه های آن در دولت روحانی بود است.
سوء مدیریت دولت روحانی عامل ناترازی در تولید برق و گاز
یوسفی تصریح کرد: سو مدیریت در بحث سرمایه گذاری در تولید نیروگاه‌های کشور هم باعث وجود مشکلاتی در حوزه انرژی شده و  امروزه شاهد ناترازی۱۳ هزار مگاوات در تولید برق و ۲۵۰ میلیون متر مکعب در حوزه گاز هستیم  این موضوعات نشان می دهد که در دولت قبل در حوزه زیر ساخت تامین انرژی اقدام خاصی انجام  نگرفت.
نماینده مردم اهواز بیان داشت: وزرای نیرو و نفت شبانه روز در تلاشند تا مشکلات زیرساختی کشور در حوزه تامین انرژی را حل کنند،  البته ساخت یک نیروگاه چهار تا پنج سال به طول می انجامد ولی می توان با مدیریت جهادی از بحران بی آبی و بی برقی عبور کنیم.
 عضو کمیسیون عمران با بیان اینکه  استان خوزستان مورد بی مهری دولت قبل قرار گرفته بود بیان داشت: پیگیری مسوولان محلی نشان دادکه مشکلات حوزه تامین آب خوزستان قابل حل است و نیاز به پیگیری و همت جهادی دارد البته مردم بهترین قاضی و قضاوت کننده در این زمینه هستند.
مدیران دولت روحانی باید پاسخگوی اتهام«ترک فعل» باشند
یوسفی با بیان اینکه مدیران دولت روحانی باید پاسخگوی اتهام«ترک فعل» باشند، افزود: برخی با حاشیه سازی می‌خواهند اقدامات بزرگ دولت را نادیده بگیرند آنها به دلیل سوء مدیریت‌ها در دولت گذشته باید پاسخگو وضع فعلی باشند، اما در شرایط کنونی نقش  مطالبه گر را ایفا می کنند هر چند دولت مردمی آیت الله رییسی بدون توجه به حاشیه ها با قدرت به دنبال حل مشکلات مردم است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه