روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۴۰۱ يکشنبه ۲۳ مرداد - شماره 4186

درخواست از وزیر نیرو برای حل مشکل آب شوش و کرخه

 نماینده مردم شوش و کرخه در مجلس شورای اسلامی گفت: بحث حل مشکل آب شرب شهرستان‌های شوش و کرخه را از وزیر نیرو درخواست کرده‌ایم و انتظار داریم با توجه به بحران خشکسالی و تغییر اقلیم و دبی رودخانه کرخه که کیفیت و کمیت آب را پایین آورده است از طرح غدیر جدید برای آب شرب مردم این دو شهرستان استفاده شود.
محمد کعب‌عمیر در خصوص طرح تسطیح اراضی کشاورزی موسوم به طرح ۵۵۰ هزار هکتاری مقام معظم رهبری در شوش اظهار کرد: در فاز اول طرح یکسری مناطق شامل طرح و این اراضی مورد تسطیح قرار گرفت که آن حاصلخیزی و بهره‌وری مطلوب را نداشت. در حالی که این طرح در زمین‌هایی که از نظر بحث مرغوبیت خاک و منابع آبی شرایط خوبی داشتند و در این زمینه می‌توانستند بهره‌وری خوبی داشته باشند انجام نشده است.
وی در خصوص سهم دو شهرستان شوش و کرخه از طرح احیای ۵۵۰ هکتاری افزود: متاسفانه حق آبه این شهرستان‌ها هنوز مشخص نیست و متاسفانه اداره امور آب غرب و شبکه بهره‌برداری آب کرخه و شاوور هیچ اطلاعات دقیقی در این زمینه ندارند.
کعب عمیر تصریح کرد: از آب کانال پای پل در طرح غدیر قدیم در بحث طرح کشاورزی مقام معظم رهبری و هم بحث آب شرب شهرستان‌های آبادان، اهواز و شهرستان‌های دیگر استفاده شده است اما در کنار این کانال و از کیلومتر صفر تا ۳۴ آن حدود ۴ هزار هکتار زمین‌ حاصلخیز داریم که متاسفانه حق آبه این اراضی فراموش شده است و این کشاورزان از سفره‌های زیرزمینی و از طریق چاه‌های عمیق برای کشاورزی استفاده می‌کنند و پیرو جلسه‌هایی که با وزیر نیرو داشتیم طرح سوال کردیم که چرا حق آبه این اراضی تامین نشد.
نماینده شوش در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: رودخانه شاوور از چاه‌های به هم پیوسته از روستای رداده شوش شروع می‌شود و تا منطقه الهایی به پایان می‌رسد. در فاز اول طرح ۵۵۰ هزار هکتاری، ۵ هزار هکتار شبکه گذاری و زهکشی انجام شده است اما فاز دوم شامل ۱۰هزار هکتار است. با توجه به اینکه تلفات آبی و هدر رفتن منابع آبی در رودخانه‌ شاوور خیلی زیاد است ما می‌خواستیم حق آبه این فاز تامین شود.
وی افزود: با توجه به اینکه دشت شاوور از لحاظ تولید محصولات راهبردی کشاورزی مثل گندم و کلزا رتبه اول کشور را دارد، باید ۱۱۱ میلیون متر مکعب آب دیگر به ما تخصیص بدهند تا بتوانیم ۱۰هزار هکتار دیگر در فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری دشت شاوور اضافه کنیم.
کعب عمیر بیان کرد: به هر حال ما در استان مخصوصا در حوزه کشاورزی تنش آبی داریم که این موضوع موجب بروز یکسری تنش‌های اجتماعی بین مردم شهرستان‌های شوش و کرخه شده است اما وقتی انهار سنتی تبدیل به کانال و شبکه مدرن شوند، قطعا شبکه مدرن قابل کنترل است که در بحث آبیاری باعث رعایت نوبت دهی و زمان‌بندی بهتر می‌شود و هدر رفتن آب در این زمینه نیز به حداقل خواهد رسید.
وی افزود: متاسفانه در زمینه کشاورزی هدر رفتن آب بسیار زیاد است که باید با استفاده از یک روش مدیریت منابع آبی صحیح این مشکل برطرف شود اما در بحث خشکسالی اینکه انهار سنتی به کانال‌ها و شبکه مدرن تبدیل شوند مساله‌ بسیار حایز اهمیتی است و با تسطیح زمین‌ها نیز بحث بهره‌وری استان از نظر تناژ بالاتر خواهد رفت.
کعب عمیر در خصوص آب شهرستان‌ کرخه که از طرح غدیر تامین می‌شود، بیان کرد: در این راستا شهرستان‌های بخش مرکزی کرخه، فتح المبین و بخش مرکزی شوش شامل طرح آبرسانی غدیر هستند که کار در منطقه فتح المبین تقریبا تمام شده است.
وی اظهار کرد: پیرو جلساتی که با وزیر داشتیم یکی از مواردی که مطرح کردیم بحث حل مشکل آب شرب شهرستان‌های شوش و کرخه است و با توجه به بحران خشکسالی و تغییر اقلیم و دبی رودخانه کرخه که کیفیت و کمیت آب را پایین آورده است درخواست شد که از طرح غدیر جدید که از محل شبکه دز در حال انجام است و پیشرفت فیزیکی خوبی دارد و با توجه به اینکه این طرح از اراضی کشاورزی مردم منطقه نیز عبور می‌کند مردم شوش و کرخه از آن بهره‌مند شوند.
کعب عمیر در خصوص طرح احیای ۵۵۰ هزار هکتاری در شهر عبدالخان تصریح کرد: بحث ۲هزار و ۴۰۰ هکتاری منطقه عبدالخان از قبل به میزان ۱۶۳۴ لیتر بر ثانیه حق آبه داشت اما چون حق آبه آن موقت بود و تمام شده است، ما درخواست کردیم که حق آبه این شهر نیز تامین شود تا این منطقه نیز مشمول طرح احیای کشاورزی شود و از سامانه‌های نوین آبیاری مثل سامانه تحت فشار استفاده کنند که این امر در بحث اشتغال‌زایی بسیار حایز اهمیت است و اگر در هر هکتار از ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار اراضی این شهر ۲ نفر کار کنند، حدود ۴هزار و ۸۰۰ نفر مشغول به کار می‌شوند.
 
قزاقستان روسیه را دور می‌زند؟
 سه منبع آگاه گفتند انتظار می‌رود قزاقستان از ماه سپتامبر بخشی از نفت خام خود را از طریق بزرگترین خط لوله نفت آذربایجان به فروش برساند زیرا این کشور دنبال یافتن جایگزین‌هایی برای مسیری است که روسیه تهدید به بستن آن کرده است.
به‌ گزارش صبادیلی، یک منبع آگاه گفت شرکت نفت دولتی کازمونای‌ گاز قزاقستان(KMG) در حال گفت‌وگو با طرف تجاری شرکت دولتی سوکار آذربایجان است تا اجازه دهد سالانه ۱.۵ میلیون تن نفت خام قزاقستان از طریق مسیر باکو، تفلیس و جیهان(BTC) که نفت را به بندر جیهان ترکیه در دریای مدیترانه می‌رساند، به فروش برسد.
صادرات نفت قزاقستان بیش از یک درصد از عرضه جهانی یا حدود ۱.۴ میلیون بشکه در روز را تشکیل می‌دهد.
نفت از طریق کنسرسیوم خط لوله خزر(CPC)، به‌ مدت ۲۰ سال به بندر نووروسیسک در دریای سیاه روسیه ارسال شده که دسترسی به بازار جهانی را فراهم کرده است. حجمی که انتظار می‌رود از خط لوله آذری عبور کند، کمی بیش از ۳۰ هزار بشکه در روز است. این حجم در مقایسه با ۱.۳ تا ۱.۴ میلیون بشکه در روز  که به‌ طور معمول از خط لوله کنسرسیوم خط لوله خزر عبور می‌کند، تنها به اندازه یک قطره است.
در ماه جولای دادگاه روسیه تهدید کرد فعالیت کنسرسیوم خط لوله خزر را تعطیل خواهد کرد و همین موضوع باعث شد دولت قزاقستان و تولیدکنندگان بزرگ خارجی به‌ عنوان یک اقدام احتیاطی قراردادهایی را برای سایر بازارهای فروش تنظیم کنند. در حال حاضر هیچ‌یک از گزینه‌های جایگزین به اندازه کنسرسیوم خط لوله خزر عملی نیست و بسته شدن آن خطر نوسانات بیشتر در بازارهای انرژی را افزایش می‌دهد.
مدت کوتاهی پس از حمله روسیه به اوکراین در ماه فوریه قیمت‌های بین‌المللی نفت خام به بالاترین حد خود در ۱۴ سال گذشته رسید و قیمت‌ها همچنان بالا باقی مانده و میانگین بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه در ماه جولای حفظ شده است.
طبق گفته این منبع قرارداد نهایی قرار است در پایان ماه آگوست امضا شود و یک ماه بعد جریان نفت از طریق خط لوله باکو، تفلیس و جیهان یک شروع شود.
بر اساس گفته‌های ۲ منبع دیگر ۳.۵ میلیون تن دیگر از نفت خام قزاقستان ممکن است در سال ۲۰۲۳ از طریق یک خط لوله دیگر آذربایجان به سمت بندر سوپسا در دریای سیاه گرجستان جریان یابد.
حجم این خط لوله همراه با جریان باکو، تفلیس و جیهان بیش از ۱۰۰ هزار بشکه در روز یا هشت درصد از جریان کنسرسیوم خط لوله خزر خواهد بود.
شرکت نفت دولتی کازمونای‌ گاز قزاقستان و شرکت دولتی سوکار آذربایجان از اظهار نظر در مورد این معامله خاص خودداری کردند.
قزاقستان با اتکا به آذربایجان امکان عبور از خاک روسیه را دارد. ماه گذشته شرکت نفت و گاز آذربایجان اظهار کرد: جریانات را از خط لوله باکو سوپسا به لوله بزرگتر باکو، تفلیس و جیهان هدایت خواهد کرد.
به گفته این منابع مسیر جدید باکو، تفلیس و جیهان به این معناست که قزاقستان برای انتقال نفت خود از طریق دریای خزر به باکو از بندر آکتائو که ظرفیت اضافی محدودی دارد، باید به ناوگانی از نفتکش‌های کوچک متکی باشد.
شرکت تنگیزشورویل(TCO) قزاقستان نیز به رهبری شرکت بزرگ نفتی شورون در این کشور بازوی بازاریابی خود را فعال کرده و به‌ طور جداگانه در حال مذاکره در مورد امکان انتقال نفت از طریق خط لوله و راه‌آهن است. خط لوله باکو، تفلیس و جیهان می‌تواند یکی از گزینه‌ها برای شرکت تنگیزشورویل باشد اما حتی در صورت موافقت شروع جریان نفت ممکن است تا ۶ ماه طول بکشد.
شرکت تنگیزشورویل از اظهار نظر در این مورد خودداری کرد.کیفیت عامل دیگری است که مانع از توافق سریع می‌شود. در حال حاضر گرید اصلی شرکت تنگیزشورویل قزاقستان نفت خام سبک و ترش است که با تخفیف قابل توجهی به درجه باکو، تفلیس و جیهان شاخص آذربایجان که یک گرید متوسط و شیرین با تصفیه آسان‌تر است، فروخته می‌شود. شرکت تنگیزشورویل در ماه آوریل، زمانی که خسارت طوفان بخشی از پایانه کنسرسیوم خط لوله خزر را غیر قابل استفاده کرد، با مسیریابی مجدد حجم کمی از نفت را از طریق راه‌آهن به بندر باتومی گرجستان آغاز کرد. این شرکت حجم ریل بیشتری رزرو می‌کند و ممکن است در سپتامبر یا اکتبر افزایش یابد.
در حال حاضر قزاقستان به‌ طور جداگانه تا یک میلیون تن یا ۲۵۰ هزار بشکه نفت در روز را از منطقه اورال از طریق سیستم خط لوله روسیه به دریای سیاه و بنادر دریای بالتیک صادر می‌کند.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه