روزنامه کائنات
2

سیاست

۱۴۰۱ چهارشنبه ۲۱ ارديبهشت - شماره 4126

افزایش ناچیز یارانه نقدی در دولت قبل با وجود ۷ برابر شدن درآمد هدفمندی یارانه‌ها

عملکرد کدام دولت بهتر بود؟

 در ۴ سال پایانی دولت قبل درآمد دولت از هدفمندی یارانه‌ها ۸۲۴ هزار میلیارد تومان بود که فقط ۲۳۴ هزار میلیارد تومان آن به طور یارانه مستقیم نقدی بین مردم توزیع شد و مابقی صرف سایر مخارج دولت شد.
در حالی که در هشت سال دولت قبل درآمد دولت از افزایش قیمت‌های ناشی از هدفمندی یارانه‌ها ۷ برابر شد، اما رقم یارانه نقدی مردم با احتساب یارانه بنزین حداکثر ۲ برابر شد.
در بودجه سال ۱۳۹۲ که توسط دولت دهم تدوین شد درآمد دولت از افزایش قیمت‌های ناشی از هدفمندی یارانه‌ها ۵۰ هزار میلیارد تومان تصویب شده بود. این درآمد حاصل گران کردن قیمت حامل‌های انرژی و حذف یارانه‌های کالاهای اساسی بود.
در دولت دهم از رقم ۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از هدفمندی یارانه‌ها ۴۱ هزار میلیارد تومان بابت پرداخت یارانه نقدی ۴۵۵۰۰ تومانی به مردم در نظر گرفته شده بود و ۹ هزار میلیارد تومان مابقی هم صرف کمک به بخش تولید و سلامت می‌شد.
در دولت‌های یازدهم و دوازدهم با تصمیمات متناوبی که برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی و حذف تدریجی یارانه‌های مختلف گرفته شد، درآمد دولت از محل هدفمندی یارانه‌ها سال به سال بیشتر شد به طوری که در سال پایانی دولت دوازدهم درآمد دولت از این محل به ۳۳۴ هزار میلیارد تومان رسید یعنی نزدیک به ۷ برابر شد. به عبارت دیگر درآمد دولت دوازدهم از هدفمندی یارانه‌ها نسبت به دولت دهم ۲۸۴ هزار میلیارد تومان بیشتر شد و از ۵۰ هزار میلیارد تومان به ۳۳۴ هزار میلیارد تومان رسید.
اما دولت قبل با وجود این درآمد هنگفت، فقط بخش ناچیزی از آن را صرف افزایش واریز یارانه مستقیم نقدی به حساب مردم کرد و مابقی آن فدای کسری بودجه دولت شد.
آمارها نشان می‌دهد در آخرین بودجه‌ای که دولت دوازدهم تدوین کرد، فقط ۹۰ هزار میلیارد تومان از ۳۳۴ هزار میلیارد تومان درآمد هدفمندی یارانه‌ها برای پرداخت یارانه نقدی مردم در نظر گرفته شده بود و مابقی برای اجرای سایر تکالیف دولت یا تامین هزینه‌های شرکت‌های دولتی لحاظ شده بود به طوری که فقط ۸۰ هزار میلیارد تومان از درآمد دولت دوازدهم از هدفمندی یارانه‌ها برای جبران کسری بودجه شرکت‌های دولتی در نظر گرفته شده بود.
به همین دلیل با وجود افزایش ۷ برابری درآمد دولت قبل از هدفمندی یارانه‌ها، یارانه نقدی مردم حداکثر ۲ برابر شد و با احتساب یارانه بنزین، یارانه نقدی عموم مردم از ۴۵ هزار تومان به ۱۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد.
علیرضابیگی: دولت قبل فرصت اصلاح ارز ترجیحی را هدر داد
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی گفت: شفاف‌سازی یارانه‌های مربوط به ارز ترجیحی باید از دولت قبل آغاز می‌شد،اما دولت قبل این فرصت را هدر داد.
احمد علیرضابیگی با اشاره به شفاف‌سازی یارانه‌ها توسط دولت آیت‌الله رییسی گفت: شفاف‌سازی یارانه‌ها توسط دولت آیت‌الله رییسی در بحث ارز ترجیحی اقدامی قابل تقدیر و قابل حمایت است.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی در مجلس افزود: شفاف‌سازی یارانه‌های مربوط به ارز ترجیحی نیز باید از دولت قبل آغاز می‌شد،اما دولت قبل این فرصت را هدر داد. زیرا اعتقادی به این کار نداشت مجلس هم معتقد بود دولت لیبرال توانایی این کار را ندارد .
وی با بیان اینکه اصلاح همه جانبه اقتصادی گریز ناپذیر است، اظهار داشت: اصلاح قیمت حامل های انرژی از جمله بنزین ضروری است. علیرضابیگی اظهار داشت: واقعیت این است که دولت قبل چون خود باعث ایجاد ارز ترجیحی بود با اصلاح آن و پرداخت معادل ریالی آن به مردم موافق نبود و حتی در زمان بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ که ما به دنبال حذف ارز ترجیحی بودیم، روحانی با نامه‌نگاری با رهبر انقلاب بر ماندن ارز ۴۲۰۰ تومانی به عنوان ارز ترجیحی برای تامین کالاهای اساسی پافشاری کرد.
نماینده مردم تبریز در مجلس خاطرنشان کرد: معتقدم یارانه‌ها باید به صورت نقدی به مردم پرداخت شود، نظارت بر کالابرگ الکترونیکی سخت‌تر است، با پرداخت یارانه نقدی به مردم قدرت انتخاب داده می‌شود. نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: مردم زمانی که یارانه نقدی را در اختیار داشته باشند از هر مرکز فروشی که بخواهند و هر کالایی را که نیاز داشته باشند خریداری می‌کنند و در این شرایط این عرضه‌کنندگان کالاها هستند که باید کالا با قیمت مناسب‌تر و با کیفیت بالاتر را به خریداران عرضه کنند. علیرضابیگی ادامه داد: دولت نیز می‌تواند از طریق مراکز عرضه و توزیع کالا که خود در اختیار دارد با عرضه کالا با قیمت مناسب نسبت به تنظیم قیمت کالاها در بازار اقدام کند.
وی ادامه داد: باید پرداخت یارانه به شیوه درست انجام شود باید به مردم احترام بگذاریم وعرضه کالا از طریق بنیاد های تعاون و فرشگاه های زنجیره ای انجام شود، باید از تجربه هدفمندی یارانه‌ها استفاده کرد و با تزریق منابع مالی به زندگی مردم به آن‌ها اعتماد کنیم که خودشان بتوانند زندگی خود را اداره کنند.
علیرضا بیگی گفت: نباید مردم را به صف های طولانی گوشت و مرغ سوق دهیم،بلکه بازار رقابتی بین فروشگاه های زنجیره ای و تعاونی ها ایجاد کنیم تا با سود معقول این کالاها دست مردم برسد.
دولت با واریز یارانه به حساب مردم اعتمادسازی کرد
رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس گفت: صحبت‌های رییس جمهور و واریز یارانه به حساب مردم، موجب اعتماد جامعه به اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها شد.
محمد صالح جوکار با اشاره به صحبت‌های رییس‌جمهور با مردم گفت: اصلاح ارز ترجیحی و هدفمندی یارانه‌ها اقدامی بود که در دولت‌ قبل باید انجام می‌شد، اما شاهد تأخیر در اجرای این قانون بودیم. رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی در مجلس افزود: اقدام دولت آیت‌الله رییسی در شفاف‌سازی یارانه‌ها قابل حمایت و قابل تقدیر است و مجلس شورای اسلامی از انجام این اقدام توسط دولت حمایت می‌کند.
جوکار اظهار کرد: ارز ترجیحی رانت و فساد زیادی را به همراه داشت، به جای اینکه این ارز صرف رفاه اقشار ضعیف جامعه شود، به جیب دلالان و رانتخواران می‌رفت. وی خاطرنشان کرد: صحبت‌های رییس جمهور و واریز یارانه به حساب مردم، موجب اعتماد جامعه به اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها شد. نماینده مردم یزد در مجلس افزود: صحبت‌های رییس جمهور در قانع کردن مردم برای اجرای طرح شفاف‌سازی یارانه‌ها بسیار موثر بود اما این قانع‌سازی در ادامه مسیر نیز باید استمرار داشته باشد تا دشمنان به توطئه علیه این طرح نپردازند.
جوکار خاطرنشان کرد: واقعیت این است که اگر قانع‌سازی مردم در اجرای طرح شفاف‌سازی یارانه‌ها به‌خوبی انجام شود دولت پیشبرد اهداف در اجرای این طرح نیز موفقتر خواهد بود و بهتر خواهد توانست کار خود را در این زمینه را به پیش برد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه