روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۴۰۰ دوشنبه ۲۰ دي - شماره 4058

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تأکید کرد؛

لزوم وجود رویه‌های سخت‌گیرانه، شفاف و بین‌المللی در حوزه اچ‌اس‌ئی

 مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اهمیت جایگاه مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران در صنعت نفت بر ضرورت تدوین رویه‌های سخت‌گیرانه، شفاف و مبتنی بر استانداردهای بین‌المللی در این حوزه تأکید کرد.
به گزارش شانا، محسن خجسته‌مهر در آیین تکریم مانی عبدالله‌زاده و معارفه عباس رزمی، سرپرست مدیریت اچ‌اس‌ئی این شرکت، با بیان اینکه این حوزه از حساسیت زیادی برخوردار است به‌طوری که همواره باید عبارت «اول ایمنی، بعد کار» در رأس اقدام‌ها و فعالیت‌های شرکت ملی نفت قرار گیرد، گفت: همه افراد در هر مقامی باید مطیع مقررات اچ‌اس‌ئی باشند، زیرا رعایت ایمنی هم وظیفه فردی و هم وظیفه جمعی تلقی می‌شود.
وی اظهار کرد: چنانچه هدف، برخورداری از یک مدیریت اچ‌اس‌ئی درخور و شایسته در سطح شرکت ملی نفت ایران است، باید رویه‌ها به‌صورت شفاف تدوین شوند، به‌طوری که همه رویه‌ها مبتنی بر استانداردهای بین‌المللی و قابل قبول در سطح جهانی باشند.
*لزوم استقرار شرایط سخت‌گیرانه
معاون وزیر نفت با اشاره به ضعف کنونی حاکم بر رویه‌های اچ‌اس‌ئی، تصریح کرد: اگر به‌دنبال صدور خدمات فنی و شایستگی لازم برای فعالیت در سطح بین‌المللی هستیم، باید مدارک و مجوزهای قانونی و استاندارد درباره صلاحیت فعالیت در حوزه مرتبط را داشته باشیم، زیرا نخستین گام برای همکاری در سطح بین‌المللی، محرز شدن شایستگی علمی و فنی در زمینه کاری است.
خجسته‌مهر افزود: در بطن رویه‌های اچ‌اس‌ئی، باید شرایطی بسیار سخت‌گیرانه حک‌فرما باشد، به این معنا که مدیران این حوزه بر اصول و رویه‌های استاندارد و لازم‌الاجرا بودن آنها در هر شرایطی پایبند باشند، در غیر این صورت عواقب جبران‌ناپذیری در انتظار هر مجموعه‌ای خواهد بود.
وی با مهم شمردن اصل تجربه، تکامل آن را نیازمند و وابسته به تحصیلات و دانش فنی مرتبط خواند و بر ضرورت آن در شرایطی همچون همکاری در سطح بین‌المللی تأکید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر تقویت جنبه فرهنگی رعایت مقررات و دستورعمل‌های اچ‌اس‌ئی، افزود: اگر مشکلاتی در بحث ایمنی وجود دارد، بخش قابل‌توجهی از این نقص‌ها سهل‌انگاری و بی‌اهمیت انگاشتن این موضوع است، زیرا مقام مجری حتی با در اختیار داشتن هرگونه تجهیزات و امکانات در این حوزه، ممکن است بدون تحصیلات و تجربه مرتبط باشد، یا ضرورت موضوع ‌اچ‌اس‌ئی را کوچک شمرده باشد.
*دانش فنی مرتبط با اچ‌اس‌ئی احراز شود
خجسته‌مهر با مهم برشمردن احراز دانش فنی مرتبط با حوزه اچ‌اس‌ئی از سوی نیروهای انسانی این مدیریت، به هماهنگی و سازگاری تحصیلات و جایگاه نیز به‌عنوان یکی از چند اصل مهم فعالیت در زمینه ایمنی اشاره کرد.
وی ضمن تأکید بر لزوم تناسب سمت سازمانی در حوزه اچ‌اس‌ئی و تجربه پیشین، یادآوری سنخیت شغل و تجربه گفت: مقام اجرایی اچ‌اس‌ئی باید حافظ کل تجهیزات و امکانات باشد و نیروهای انسانی شاغل خود را نیز از نزدیک رصد و آنها را در همه جنبه‌ها، چه فیزیکی و چه روانی بررسی کند.
*نظارت مستمر بر خدمات و فعالیت پیمانکاران
معاون وزیر نفت با بیان اینکه کارفرما باید به امور تسلط کامل داشته باشد، اظهار کرد: مدیریت اچ‌اس‌ئی نیز همسو با این موضوع باید همه امور به‌ویژه خدمات پیمانکاران در زمینه رعایت ایمنی را زیر نظر داشته باشد.
خجسته‌مهر بر ضرورت دریافت گواهینامه‌ها و استانداردهای لازم از سوی اچ‌اس‌ئی شرکت ملی نفت تأکید و بیان کرد: باید به لحاظ احراز گواهینامه‌های لازم و بررسی در مورد تاریخ انقضای مجوزها اقدام‌های لازم انجام و در مجموع وضع آنها از نزدیک رصد و در صورت لزوم به‌روزرسانی شود.
وی ادامه داد: حتی در شرایط تحریم نیز می‌توانیم به‌دنبال راهی باشیم تا معادل مجوزها و استانداردهای بین‌المللی اچ‌اس‌ئی را ایجاد کنیم و منتظر شرکت‌های خارجی نباشیم. در این زمینه می‌توان از تخصص دانشگاه‌های داخلی و حتی دانشگاه صنعت نفت نیز مطابق با استانداردهای بین‌المللی کمک گرفت.
* بررسی و مراقبت از سلامت روان کارکنان
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بررسی و مراقبت از سلامت روان کارکنان به‌ویژه کارکنان فعال در مناطق عملیاتی را نیز در زمره وظایف مدیریت اچ‌اس‌ئی برشمرد و تصریح کرد: این مدیریت باید در جایگاه مددکار اجتماعی از آخرین وضع سلامت روان کارکنان به‌ویژه در مناطق عملیاتی مطلع شود، زیرا رسیدگی نکردن به مشکلات احتمالی، خانواده کارکنان را نیز تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و همان‌طور که پیش از این نیز تأکید شد، رعایت سلامت خانواده یکی از ارکان و اولویت‌های شرکت ملی نفت ایران است، زیرا صنعت نفت باید «خانواده‌محور» باشد.
خجسته‌مهر بر لزوم همکاری مدیران عامل با مدیریت اچ‌اس‌ئی تأکید کرد و افزود: کوتاهی یک مدیرعامل می‌تواند سبب ناکارآمدی همه تلاش‌ها و زحمات مدیریت اچ‌اس‌ئی شود، بنابراین با در اختیار داشتن نیروی انسانی مرتبط و فرهنگ‌سازی مناسب می‌توان از ضررهای احتمالی جانی و مالی اجتناب کرد که این موضوع تنها زمانی محقق می‌شود که شرایط محیط کار به‌گونه‌ای باشد که هیچ فردی با رعایت نکردن ضوابط و مقررات مستعد اشتباه نباشد.

حمایت آلمان از اجرای خط لوله نورداستریم-2
 یک مقام حزب سوسیال دموکرات آلمان از سیاست‌ حامی خط لوله انتقال گاز نورداستریم-۲ دفاع کرد. به گزارش شانا، کوین کونرت، دبیرکل حزب سوسیال دموکرات (SPD) که دولت ائتلافی آلمان را رهبری می‌کند، اعلام کرد نباید خط لوله نورداستریم-۲  که گاز روسیه را به آلمان منتقل می‌کند، تحت تأثیر مناقشات سیاسی و حقوق بشری با مسکو قرار بگیرد.
ساخت نورداستریم-۲ در ماه سپتامبر ۲۰۲۱ تکمیل شد، اما در انتظار صدور مجوز قانونگذاران آلمان و اتحادیه اروپاست. بعضی سیاستمداران آلمان و دیگر کشورها اظهار کرده‌اند که این خط لوله باید به‌دلیل اختلاف‌های سیاسی متعدد با روسیه مسدود شود.
کونرت گفت: نورداستریم-۲ به طور تقریبی به شبکه متصل شده و نبود مجوزهای قانونی مانع از آغاز نهایی فعالیت این خط لوله شده است.
وی افزود: باید مسائل سیاسی و حقوقی چنین موضوعی حل شود.
دبیرکل حزب سوسیال دموکرات آلمان همچنین اعلام کرد: این پروژه که توسط شرکت گازپروم روسیه هدایت می‌شود، نباید به مناقشات ارضی روسیه و اوکراین و مسائل حقوق بشری بپیوندد و برلین مواضع و راهبردهای دیپلماتیک روشن خود را درباره این مسائل اعلام کرده است.

اجرای مرحله نخست ممیزی انرژی شرکت نفت ستاره خلیج فارس
 مرحله نخست ممیزی انرژی شرکت نفت ستاره خلیج فارس با حضور نمایندگان همه پالایشگاه‌های کشور اجرایی شد. به گزارش شانا، نمایندگان همه پالایشگاه‌ها در قالب ۶ گروه تخصصی فرآیند، کوره‌ها، یوتیلیتی، تله‌های بخار، برق و سیستم‌های مدیریتی در مدت پنج روز به ممیزی انرژی در همه واحدهای فرآیندی، یوتیلیتی و بعضی واحدهای پشتیبان موثر در فرآیند مدیریت انرژی شرکت نفت ستاره خلیج فارس پرداختند.
در آیین اختتامیه این ممیزی، گزارش اجمالی از بررسی‌های انجام‌شده توسط سرپرست گروه ممیزی و سرپرستان هر گروه ارائه شد که بعضی فرصت‌های قوی شناسایی‌شده در پالایشگاه ستاره خلیج فارس هم‌افزایی نیروی جوان در کنار کارکنان باتجربه، وجود سامانه‌های کنترل فرآیندی و اندازه‌گیری مناسب و به‌روز، وضع مناسب اجرای ۵S، توجه ویژه به بهینه‌سازی انرژی در طراحی پالایشگاه و در دسترس بودن تجهیزات ایمنی فردی نام برده شد.
همچنین از دیگر نقاط قوت اشاره‌شده قابلیت پایش مستمر حامل‌های انرژی، اجرای پروژه‌های بهبود مصرف انرژی، ثبت وقایع در قالب مدیریت دانش، سطح بالای علمی نفرات شاغل در مجموعه، آموزش مستمر نیروی انسانی و بازده بالای شبکه کندانس برگشتی است.
با توجه به اینکه در شرکت نفت ستاره خلیج فارس سیستم مدیریت انرژی بر مبنای استاندارد ایزو ۵۰۰۰۱ در حال پیاده‌سازی است، طی این مرحله برای استانداردسازی این سیستم نیز پیش‌ممیزی انجام شد.
پس از ارائه گزارش‌های ممیزی، مدیران ارشد شرکت نفت ستاره خلیج فارس به توضیحات لازم شرایط راهبردی بزرگ‌ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان پرداختند و در این باره استمرار عملیات تولید، تغییر وضع خوراک دریافتی نسبت به حالت دریافتی و اقدام‌های اصلاحی با توجه به موارد قابل اجرا و نبود خطر عملیاتی تشریح شد.
در پایان این نشست همچنین پروژه‌هایی در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی از جمله استفاده از فضای سقف انبار مرکزی پالایشگاه برای تولید انرژی خورشیدی ارائه شد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه