روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۴۰۰ دوشنبه ۱۵ آذر - شماره 4033

نمایندگان مجلس:

دیپلماسی انرژی فعال جایگزین رویکرد انفعالی شد

 نمایندگان مجلس در بیان دیدگاه‌های خود ضمن اشاره به گام‌های مثبت دولت سیزدهم در بهبود روابط با همسایگان، امضای قرارداد سه‌جانبه سوآپ گاز را بیانگر وجود اراده‌ قوی در وزارت نفت برای پیشبرد منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی و انرژی دانستند و این توافق نتیجه راهبرد دیپلماسی انرژی فعال به‌ جای رویکرد انفعالی در دولت گذشته است.
به گزارش کائنات به نقل از شانا، قرارداد سه‌جانبه سوآپ گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از خاک جمهوری اسلامی ایران، با حضور رؤسای جمهوری ایران و جمهوری آذربایجان امضا شد.
بر اساس این قرارداد که پس از پایان دیدار دوجانبه رؤسای جمهوری دو کشور (ایران و آذربایجان)، توسط وزرای نفت ایران و آذربایجان امضا شد، قرار است سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از خاک جمهوری اسلامی ایران انتقال یابد.
جواد اوجی، وزیر نفت نیز پس از امضای این قرارداد سه‌جانبه گفت: در این قرارداد ما سالانه نزدیک به ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز را از طرف ترکمنستان و منطقه سرخس دریافت خواهیم کرد و از آستارا تحویل آذربایجان می‌دهیم. این قرارداد در حقیقت مناسبات انرژی خوبی است که خوشبختانه این گام برداشته شد و قرارداد بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان به امضا رسید. بسیاری از کارشناسان و به‌ویژه نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از امضای این قرارداد سه‌جانبه گازی، آن را نتیجه دیپلماسی قوی وزارت نفت و خارج شدن از سیاست‌های دیپلماسی انفعالی گذشته در حوزه انرژی عنوان کردند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی همچنین قرارداد سه‌جانبه سوآپ گاز را از جنبه اقتصادی برای ما سودمند دانستند و در عین حال تأکید کردند که چنین قراردادهایی به تحکیم روابط دوستانه با کشورهای همسایه کمک می‌کند، روابطی که در دولت گذشته یا به کل به فراموشی سپرده شده بود، یا با بی‌تدبیری‌ها به تیرگی گراییده بود.
*وزارت نفت دیپلماسی قوی انرژی را جایگزین دیپلماسی انفعالی گذشته کرد
عبدالعلی رحیمی مظفری در این باره گفت: بی‌شک سوآپ گازی برای ما با توجه به اینکه دارای ذخایر عظیم انرژی در دنیا هستیم، جایگاه و اهمیت ویژه‌ای دارد. وی با بیان اینکه چنین قراردادی همانند پیمان شانگهای قدرت چانه‌زنی ما را در سطح بین‌المللی افزایش خواهد داد، افزود: توافق سه‌جانبه سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان هم می‌تواند قسمتی از نیاز بخش‌های شمالی کشور به گاز را برطرف کند و هم از لحاظ سیاسی و اقتصادی می‌تواند برای ما مفید باشد. عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: این قرارداد، نه‌تنها شکننده و بی‌اثر بودن تحریم‌ها را نمایان کرد، بلکه نشان داد می‌توان روابط با همسایگان را بدون دخالت قدرت‌های استکباری تحکیم بخشید. رحیمی‌مظفری بیان کرد: سوآپ گازی میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان نشان داد وزارت نفت ما می‌تواند دیپلماسی قوی انرژی را جایگزین دیپلماسی انفعالی گذشته کند.
*قرارداد سوآپ گازی بیانگر شکست بن‌بست دیپلماسی انرژی با همسایگان است
هادی بیگی‌نژاد، به توافق سه‌جانبه سوآپ گازی میان ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان اشاره کرد و گفت: امضای این قرارداد نشان داد که برای انجام بعضی از کارها باید اراده آن را هم داشته باشیم، وزارت نفت نشان داد اراده‌ای قوی برای انجام چنین توافق‌هایی دارد. وی افزود: این قرارداد هم از جنبه اقتصادی برای ما سودمند خواهد بود و هم به تحکیم روابط دوستانه با کشورهای همسایه کمک می‌کند، هرچند روابط اقتصادی با همسایگان باید بیش از این توسعه یابد. این عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: سوآپ گازی ایران، ترکمنستان و آذربایجان بیانگر وجود اراده‌ قوی در وزارت نفت برای پیشبرد منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی و انرژی است.
*قرارداد سوآپ گازی مبادلات اقتصادی ایران با همسایگان را افزایش می‌دهد
فریدون عباسی، به توافق سه‌جانبه سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان اشاره کرد و گفت: هرچند اجرای کامل این توافق مهم است، اما چنین قراردادی می‌تواند بخشی از ناترازی گاز در زمستان به‌ویژه در مناطق شمالی کشور را برطرف کند. وی افزود: این قرارداد مبادلات اقتصادی ما با همسایگان را افزایش خواهد داد و در حوزه‌های دیگر نیز کارساز خواهد بود و  در مسائل دیگر همچون تهاتر و... راهگشاست. عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: توافق سه‌جانبه سوآپ گازی میان ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان در شرایطی که ما با افت فشار در بعضی از میدان‌های گازی پارس ‌جنوبی روبه‌رو هستیم برای ما مفید خواهد بود، در عین حال امیدواریم این قرارداد در زمان لازم اجرایی و عملیاتی شود.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه