روزنامه کائنات
4

جامعه

1400 چهارشنبه 2 تير - شماره 3924

در پاسداشت محیطبانان

 لیلا شادبخش- محیط‌بانان بازوی اصلی سازمان محیط‌زیست در راستای حفاظت از عرصه‌های طبیعی هستند بر این اساس پس از پیروزی انقلاب اسلامی و بویژه در چند سال گذشته توجه خاصی به این قشر شده، به طوری که شاهد افزایش ۵۰ درصدی حقوق و ضابط قضایی شدن این حافظان طبیعت هستیم.
ایران در ۱۰۰ تا ۲۰۰ سال پیش حیات وحش غنی داشته هر چند که امروزه این منابع ارزشمند محدود شده اما به هر حال برای حفاظت از آنها برای برنامه ریزی صورت می گرفت بر این اساس دست اندرکاران امور به این نتیجه رسیدند که برای حفظ محیط زیست و رساندن آن به دست نسل های بعد باید فکری اساسی اندیشیده شود، بعد از آن بود که «مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست» شکل گرفت و مناطق چهارگانه در قالب پارک های ملی، مناطق حفاظت شده، پناهگاه حیات وحش و اثر طبیعی ملی ایجاد شد.
با این حساب اکنون ۱۹ میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار از همه مساحت کشور جزو مناطق چهارگانه شده است یعنی حدود ۱۱.۵۸ درصداز خاک کشور در قالب مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد البته بر اساس استاندارد جهانی متوسط مناطق حفاظت شده دنیا ۱۴ درصد از تمام مساحت کشورها است که ما نسبت به متوسط جهانی حدود ۲.۴ درصد عقب تر هستیم که سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی امر در نظر دارد با احتساب مناطق شکار و تیراندازی ممنوع این عدد را به استاندارد جهانی برساند.
محیط‌بان فردی است که به حفاظت و کنترلِ عرصه‌های طبیعی و حیات وحش کشور می‌پردازد. محیط بانانِ سازمان حفاظت محیط زیست از نظر قوانین استخدامی، کارمند دولتی محسوب می‌شوند. اما با توجه به شرایط کاری خویش، وضعیتی شبیه به نیروهای انتظامی یا شبه‌نظامی دارند.
اولین احکام قانونی دربارهٔ شکار در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۰۷ تدوین و تصویب شده‌است و در ۱۴ اسفند ۱۳۳۵ مقررات مستقل و نسبتاً جامعی در زمینه حفاظت از حیات وحش به تصویب مجلس وقت رسید و «کانون شکار و صید» تشکیل گردید که اعضاء آن را تعدادی از افراد علاقه‌مند به شکار و صید تشکیل می‌دادند، و به منظوراجرای قوانین تدوین شده وزیر کشور و رئیس ستاد ارتش وقت نیز به عضویت کانون مذکور درآمدند. در ۱۶ خرداد ۱۳۴۶ سازمان شکاربانی و نظارت بر صید جایگزین کانون شکار گردید و این سازمان رسماً به عنوان یک دستگاه مستقل دولتی فعالیت خود را با آموزش شکاربانان در سطح کشورآغاز و مناطق را نیز به عنوان پارک وحش مورد حفاظت قرار داد. در سال ۱۳۵۰ با مطرح شدن مسائل زیست‌محیطی در سطح جهان، این سازمان با تغییر عنوان به نام سازمان حفاظت محیط زیست عهده‌دار مسایل محیط زیست کشور گردید و همکاری خود را با سازمان‌های بین‌المللی ادامه داد. سازمان حفاظت محیط زیست طبق استانداردهای بین‌المللی مناطقی را تحت عنوان مناطق چهارگانه مورد حفاظت قرار داده‌است، که هر یک از مناطق دارای شرایط و مقررات خاص بوده وهم اکنون تعداد مناطق چهارگانه محیط زیست در کل کشور به ۲۵۳ رسیده‌است.
با توجه به شرایط این شغل سخت که با افراد مسلحی بنام شکارچی رو برو هستند گاهی شاهد درگیری بین محیط‌بانان و شکارچیان غیرمجاز هستیم که به دلایل مختلفی باعث کشته و زخمی شدن یکی از طرفین می‌شود.
تاکنون ۱۲۰ محیط بان در کل کشور در اثر عوامل مختلفی همچون شلیک مستقیم از سوی شکارچیان، سقوط از پرتگاه، سوانح رانندگی در حین خدمت کشته شده‌اند که سازمان حفاظت محیط زیست کشور همگی آنان را شهید می‌نامد ولی بنیاد شهید و امور ایثارگران فقط به چند مورد گواهی شهادت اعطا کرده‌است.
آخرین شهدای محیطبان کشور، به نام‌های مهدی مجلل و میکائیل هاشمی بودند که در بامداد ۱۷ فروردین ۱۴۰۰ در منطقه فیله خاصه استان زنجان هدف گلوله سلاح جنگی شکارچیان غیرمجاز قرار گرفته و جان خود را از دست دادند.
محیط بان شدن و جنگلبانی یا روریارویی با شکارچیانی که برای رفع مشکلات مادی خود، حریم طبیعت را مورد دست درازی قرار می دهند، از جمه مشاغل سختی است که مشقت و دشواری های بسیاری را به همراه خود دارد. در نتیجه باید با تمام وجود عاشق این شغل بود تا بتوان در آن دوام آورد. در مجموع یادتان باشد که قرار نیست که حتما محیط بان باشید تا به فکر محیط زیست بیفتید. هر ایرانی باید خود را محیط بان بداند و برای بهتر شدن محیط زیست اطرافش اقدامات موثری را انجام دهد.
معاون سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد؛
ترمیم شکاف فاصله ۱۱۴ درصدی حقوق بازنشستگان حداقلی‌بگیر با سایر سطوح
 معاون بیمه ای سازمان تامین اجتماعی با اشاره به اجرای متناسب سازی حقوق مستمری بگیران تامین اجتماعی با هدف ترمیم شکاف فاصله ۱۱۴ درصدی حقوق حداقلی بگیران با سایر سطوح که در یک دوره ۲۰ ساله اتفاق افتاده بود گفت: متناسب سازی در دو مرحله انجام شد. با کمک دولت و مجلس در بودجه ۱۴۰۰، ۸۹ هزار میلیارد تومان بابت دیون معوقه دولت به تامین اجتماعی پیش بینی شده است.
مهرداد قریب در سلسله نشست های رویای تامین اجتماعی فراگیر که با موضوع «متناسب سازی حقوق مستمری بگیران، از رویا تا واقعیت» برگزار شد، با بیان اینکه متناسب سازی خواسته به حق چندین ساله مستمری بگیران بود گفت: هرساله بر اساس ماده ۹۶ افزایش هایی را اعمال و با توجه به ماده ۱۱۱ متناسب سازی را انجام می دهیم.
وی افزود: ۵۵ درصد مستمری بگیران ما حداقلی بگیر هستند که هرسال بر اساس ماده ۱۱۱ یک متناسب سازی صورت می‌گیرد. قریب با بیان اینکه باید به این سوال پاسخ دهیم که علت انجام متناسب سازی برای همه مستمری بگیران چیست و چرا قوانین و مقررات طوری تنظیم نمی‌شوند که نیاز به انجام متناسب سازی نداشته باشیم؟ اظهار کرد: یکی از دلایل اصلی ایجاد شکاف درصد افزایش مستمری ما بین حداقلی بگیران و سایر سطوح، نحوه اعمال افزایش های سالانه است که باعث اختلاف ۱۱۴ درصدی بین حداقلی بگیران و سایر سطوح در دوره ۲۰ ساله از سال ۸۰ تا کنون شده است. برای ترمیم این شکاف قرار شد متناسب سازی اجرا شود. معاون بیمه ای سازمان تامین اجتماعی به تاریخچه متناسب سازی در سازمان اشاره کرد و گفت: پیش از این متناسب سازی حقوق ها یکبار در سال ۸۱ و یک بار در سال ۸۸ اتفاق افتاد.
وی با بیان اینکه بر اساس بند ب ماده ۱۲ قانون برنامه ششم توسعه ملزم به انجام متناسب سازی بودیم گفت: این کار از سال ۹۸ کلید خورد و برای اولین بار با مشارکت جدی شرکای اجتماعی صورت گرفت.
قریب با اشاره به اصل ۲۹ قانون اساسی مبنی حق همگانی برخورداری از تامین اجتماعی عنوان کرد: یکسری موانعی برای اجرای متناسب سازی وجود داشت که از جمله آنها می‌توان به قانون بودجه ۹۹ اشاره کرد. قرار شد برای سال ۹۹، ۵۰ هزار میلیارد تومان بابت رد دیون دولت تخصیص یابد که در یک مرحله ۳۹ هزار میلیارد تومان آن محقق شد.
معاون بیمه ای سازمان تامین اجتماعی ضمن تشریح سازوکار افزایش حقوق ها و فرمول های متناسب سازی گفت: ضریب پوشش بیمه ای در سال ۵۴ به ازای هر ۵۴ شاغل یک نفر مستمری بگیر بود که در سال ۹۹ به ۴.۳ رسیده است. ضریب رشد مستمری ها از سال ۵۴ تا اکنون نیز روز به روز افزایش یافته است.
وی با اشاره به لزوم اجرای متناسب سازی مرحله دوم گفت: وقتی متناسب سازی مرحله اول در مرداد ۹۹ عملیاتی شد یک رضایتمندی خوبی در جامعه هدف شکل گرفت. اما در ادامه دو عامل تورم و متناسب سازی در صندوق بازنشستگی کشوری و لشکری و فاصله ایجاد شده، موجب نارضایتی مستمری بگیران تامین اجتماعی شد. قرار شد که متناسب سازی مرحله دوم را از ابتدای سال ۱۴۰۰ داشته باشیم.

سازمان جهانی بهداشت:
کاهش اثربخشی واکسن‌های کرونا در برابر سویه دلتا
 یکی از مقامات سازمان جهانی بهداشت (WHO) گفت: واکسن های کووید-۱۹ در حال از دست دادن اثربخشی خود در برابر سویه دلتای کرونا هستند.
یک متخصص اپیدمیولوژی در اظهاراتی گفت: واکسن های کووید-۱۹ نشانه هایی از کاهش اثربخشی در برابر سویه دلتای کروناویروس از خود نشان داده اند هرچند واکسن‌های موجود همچنان در پیشگیری از ابتلا به نوع شدید بیماری و مرگ ناشی از آن موثر هستند.
این مقام سازمان جهانی بهداشت افزود: ممکن است در آینده با یک مجموعه جهش ویروسی مواجه شویم و به این معنی است که واکسن ها قدرت خود را در برابر کروناویروس از دست می دهند.
سویه «دلتا پلاس» که به دلیل جهش در نوع دلتا یا “B.۱.۶۱۷.۲” شکل گرفته، اولین بار در هند شناسایی شد و یکی از محرک های اصلی بروز موج دوم بیماری در این کشور و چندین کشور دیگر از جمله انگلیس محسوب می شود.
این سویه از سرعت انتقال بالایی برخوردار است و سازمان جهانی بهداشت از آن به عنوان چهارمین سویه نگران کننده ویروس نام برده است. بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس نیز نسبت به احتمال مواجهه با زمستانی سخت در این کشور خبر داد. موارد ابتلا به سویه دلتا در یک هفته حدود ۳۰ درصد در انگلیس افزایش داشته و موارد بستری و پذیرش در بخش مراقبتهای ویژه نیز روند صعودی پیدا کرده است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه