مبارزه با فقر را جدی بگیریم
مهدی فتحی - فقر یکی از جدیترین و مهمترین معضلات قرن حاضر محسوب میشود که هزینههای انسانی سنگینی را بر اجتماع تحمیل میکند، ازاینرو ریشهکنی فقر در زمره اولویتهای تمامی حکومتها و دولتهاست.برخلاف آنچه پیش از این تصور میشد، فقر بهتنهایی یک متغیر اقتصادی و تکبعدی نیست، بلکه دربرگیرنده مفهومی جامع و چندبعدی است که کل طیف زندگی بشر را دربر میگیرد. به عبارت دیگر، امروزه بر همگان آشکار شده که علاوه بر کمبود یا نبود درآمد، نداشتن قابلیت لازم خروج از فقر برای افراد فقیر نیز از علتهای اصلی فقر است.
مقام معظم رهبری می فرمایند: مهمترین مسألهی دستگاه ما و نظام جمهوری همان چیزی است که همهی ما به آن معتقدیم و بارها گفتهایم؛ یعنی کوشش برای رفع فقر و محرومیت در جامعه، و حمایت و کمک به طبقات مستضعف و محروم.
آیتالله خامنهای در سال 81 نیز اینطور به این موضوع اشاره فرمودند: «علاج فقر در جامعه» فقط یک وظیفه حکومتی نیست. مردم نیز در این موضوع نقشی مهم بر عهده دارند: «علاج فقر بهشکل اصولی در هر جامعهای، از راه استقرار عدالت اجتماعی و نظام عادلانه در محیط جامعه است... این یک وظیفه دولتی و حکومتی است؛ اما مردم هم بهنوبۀ خود وظیفه سنگینی بر دوش دارند. اجرای برنامههای اجتماعی فقط در بلندمدّت و میانمدّت و بهتدریج امکانپذیر است؛ اما نمیشود منتظر ماند تا برنامههای اجتماعی به ثمر برسد و شاهد محرومیت محرومان و فقر گرسنگان در جامعه بود. این وظیفه خودِ مردم و همه کسانی است که میتوانند در این راه تلاش کنند.»
بنابراین مبارزه با فقر یک «مبارزه همگانی» است: ««الّلهم اغن کلّ فقیر. الّلهم اشبع کلّ جائع. الّلهم اکس کلّ عریان». این دعا فقط برای خواندن نیست؛ برای این است که همه خود را برای مبارزه با فقر و مجاهدت در راه ستردن غبار محرومیت از چهره محرومان و مستضعفان موظّف بدانند. این مبارزه، یک وظیفه همگانی است. در آیات قرآن میخوانیم: «أرایت الّذی یکذّب بالدّین. فذلک الّذی یدعّ الیتیم و لایحضّ علی طعام المسکین». یکی از نشانههای تکذیبِ دین این است که انسان در مقابل فقر فقیران و محرومان بیتفاوت باشد و احساس مسئولیت نکند.»
حکومت اسلامی تنها وسیله و ابزار برای برقراری عدل و عدالت و ایجاد آسایش و رفاه برای تمامی افراد، و دفاع از حقوق مظلومان و محرومان و اعاده حیثیت و شخصیت انسانهاست و این فراهم نخواهد شد جز با ایجاد شرایط کار، تلاش و سازندگی برای همه آنانی که توان کاری دارند. بدون شک اشتغال عامل اصلی فقرزدایی است. به قول معروف به جای دادن ماهی باید ماهیگیری بیاموزیم. اصولاً پیشگیری بهتر از درمان است و نسخههای مقطعی، موقتی وبرنامههای کوتاه مدت یک مُسکن است.
هرچه دولتها بتوانند قدرت بخشی بیشتری به مناطق مختلف بدهند و اجازه تخصیص منابع را به آنها بدهند، آنها نیز با توجه به شناختی که از وضعیت و شرایط آن منطقه یا بخش خود دارند میتوانند هدفگذاری را با شناخت بهتری انجام بدهند.
فقر محصول بیعدالتی در توزیع فرصتهاست. بنابراین یکی از مهمترین سیاستهای فقرزدایی، ایجاد فرصتهای برابر است. البته در اختیار داشتن فرصت به تنهایی کافی نیست، فرد باید توانایی فردی استفاده از فرصت را داشته باشد. قابلیت فردی با ارتقای دانش و مهارت فرد امکان استفاده از فرصت را فراهم میکند اما ایجاد فرصتهای برابر قابلیت محیطی را خلق میکند. بنابراین لازم است فرد هم توانایی نقش آفرینی و هم فرصت دستیابی به امکانات را داشته باشد.
آنچه محرومیتها را در جامعه سبب شده و هر روز دامنه آن را گستردهتر میکند، قبل از آن که ریشه در مسائل اقتصادی داشته باشد، ریشه در بینشها، باورها، برداشتها و ارزشهای فرهنگی جامعه دارد؛ به عنوان مثال در جامعهای که نظام طبقاتی و ارزشهای برخاسته از فرهنگ تبعیض نژادی و عصبیتهای حزبی و قومی حاکم است و هر قسمت به اندازه و جایگاه اجتماعیاش از امکانات ویژهای استفاده میکند، این دایره بسته خود به خود فقر و محرومیت را برای گروهی و رفاه، آسایش و ثروت را برای دستهای دیگر فراهم میکند. از این رو، راه حل آن، تغییر باورهای غلط و از بین بردن فرهنگ جاهلیت اشرافی در جوامع است. اولین اثر عملی این اعتقاد در تقسیم مساوی امکانات، مسئولیتها و بیتالمال در جامعه است.
مدیرعامل سازمان ورزش شهرداری تهران اعلام کرد؛
تعطیلی مراکز ورزشی شهرداری
مدیرعامل سازمان ورزش با اشاره به تعطیلی بیشتر مراکز ورزشی به علت کرونا، گفت: تا این لحظه هیچ کمکی از دولت نداشتیم.
امیر محسنی درباره کمک دولت به سازمان ورزش با توجه به تعطیلی مراکز ورزشی شهرداری به خاطر کرونا گفت: تا این لحظه هیچ کمکی از دولت نداشتیم، دولت مشکلات و معضلات زیادی دارد که به ما و ورزش کشور نمی رسد.
او افزود: در شهرداری تهران مخاطب سه میلیون نفری داریم و ۱۱۰۰ مجموعه ورزشی در سازمان ورزش شهرداری اداره می شوند و تا امروز به طور مستقیم ۲۰۰ میلیارد تومان خسارت به مجموعه های ورزشی وارد شده است؛ این درحالی است که برای پرداخت حقوق مان هم مشکل داریم.
محسنی ادامه داد: خواهش من این است که دولت برای ورزشکاران و مربیان ورزشی که سفیران شادابی جامعه هستند و امروز به خاطر رعایت پروتکل ها بدون هیچ حقوقی در خانه نشسته اند، فکری کند. البته طی تدابیر شهردار تهران ما حضور و ارتباط خود را به صورت آنلاین در خانواده ها حفظ کرده ایم و حدود ۸۰۰ هزار نفر به صورت آنلاین مخاطب داریم و مسابقات برگزار می کنیم ، این مسابقات هر هفته رصد می شود و جوایزی براش در نظر گرفته می شود اما اینها کافی نیست.او ادامه داد: چون فعالیت بدنی مردم کم شده است و نیاز به گسترش فعالیت مربیان ورزش احساس می شود و از سوی دیگر حمایت مالی مربیان ضروری است و این خواسته من از دولت و شخص رییس جمهور است که به پایتخت نگاه ویژه ای داشته باشند. او در پاسخ به این سوال که آیا برای دریافت کمک از دولت درخواستی هم کرده اید؟ گفت: بله بسیار زیاد. ستاد ملی کرونا از نزدیک در جریان کار است و معاونان شهردار در آن جلسات حضور دائم دارند و ما موضوعات بسیار زیادی داریم که نیاز به کمک دارد، حمل و نقل عمومی نیاز دارد و متاسفانه با وجود این بیماری، پروتکل ها در حمل و نقل رعایت نمی شود و مردم مجبور به فعالیت هستند. او در خاتمه تاکید کرد: در حوزه ورزش که هرگز ریالی در نظر نگرفته است و ما حقوق را علی الحساب می دهیم و یک جا به آشفتگی تبدیل می شود وجای نگرانی دارد و انشاءالله به روزهای اوج در شهر تهران برسیم.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران:
آواربرداری عمارت پیرنیا در حال اجراست
عملیات آوار و نخاله برداری و همینطور اقدامات استحفاظی برای استحکام بناهای تاریخی مجموعه عمارت هرمز پیرنیا که در وضعیت ناپایدار قرار دارند و با توجه به بارشهای اخیر نیمه دوم سال امکان تخریب بیشتر آن وجود دارد، در حال اجراست.
کاوه حاج علی اکبری، مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با بیان این مطلب گفت: این مجموعه شامل حمام و بخشی از اندرونی آن به مساحت تقریبی یکهزار و ۶۰۰ متر مربع واقع در خیابان لاله زار شمالی است که به همت سازمان نوسازی و پس از چندین ماه مذاکره از ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) خریداری شد.
او با اشاره به اینکه گروه مرمت در حال آواربرداری و پاکسازی عمارت از نخاله ها هستند، گفت: این مجموعه شامل سه عمارت است که قدیمی ترین آن مربوط به خانه حسن پیرنیا، صدراعظم است که طبق شواهد موجود پیش نویس قانون مشروطه در این عمارت نوشته شد. علی اکبری در ادامه گفت: مذاکراتی با معاونت حقوقی ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و وزارت امور خارجه در حال انجام است که با توجه به اینکه مشیرالدوله پیرنیا نخستین صدراعظم ایران پس از مشروطه و از پایه گذاران آیین دادرسی کیفری و مدنی ایران است، این عمارت به خانه مشروطه تهران و موزه حقوق نوین تبدیل شود. بنابر اعلام سایت شهر، عمارت هرمز پیرنیا از سه ساختمان قاجاری و پهلوی تشکیل شده است. علی اکبری در این باره توضیح داد: از ساختمان دوره پهلوی که در بر خیابان لاله زار قرار دارد، مغازه های متعددی ساخته شده که سرقفلی های آنها در اختیار مالکان خصوصی است و به احتمال زیاد طبقه بالای آن به بوتیک هتل و کافه تبدیل خواهد شد. به گفته مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، ساختمان های قاجاری مرمت اساسی نیاز دارند، اما ساختمان پهلوی سرپاست و فقط اقدامات مرمتی سبک نیاز دارد و تا نوروز به بهره برداری می رسد.خانه هرمز پیرنیا در جوار مجموعه ای از ابنیه واجد ارزش چون خانه مشیرالدوله پیرنیا، خانه ولی الله پیرنیا، مدرسه و کلیسای ژاندارک و خانه سینما قرار گرفته که در حال حاضر اگرچه بخش قابل ملاحظه ای از آنها تقریباً غیرفعال هستند، اما به لحاظ وضعیت معماری و ایستایی بنا، از شرابط نسبتاً مناسبی برخوردار است. این مجموعه تاریخی در سال ۱۳۹۷ توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ثبت رسید. به گفته بهروز مرباغی، مسئول پروژه مرمت عمارت هرمز پیرنیا، بخشی از این عمارت در سالهای دور به مدرسه دخترانه ای به نام «شمس» تبدیل شده که طبق گفته های دانش آموزان سابق این مدرسه، اثاثیه خاندان پیرنیا در زیرزمین آن نگهداری می شد. فخری خوروش، بازیگر نیز جزو شاگردان این مدرسه به شمار می رود.