روزنامه کائنات
1

صفحه اول

1404 شنبه 25 مرداد - شماره 4892

مدیرعامل شرکت دولتی روس‌اتم خبر داد

بومی‌سازی فناوری نیروگاه‌ اتمی کوچک‌مقیاس در ایران

  غفور یاسینی در حالی که مقامات کشورهای مختلف جهان به دنبال راه‌هایی برای کاهش انتشار کربن هستند، انرژی هسته‌ای رفته رفته در شکلی جدید آماده بازگشت به عرصه صنعت می‌شود؛ با راکتورهای قابل حمل و نقل و کوچکی که می‌توانند در یک کانتینر جا شوند.
این راکتورهای هسته‌ای توانایی آن را دارند که در دورافتاده‌ترین نقاط کره زمین مستقر شوند و نیازهای انرژی، چه برای مقاصد نظامی یا غیرنظامی، را برآورده کنند. این راکتورها قابلیت تولید یک مگاوات انرژی را دارا هستند، عددی که برای تامین انرژی حدود هزار خانه کافی است.
مدیرعامل شرکت دولتی روس‌اتم گفت: روسیه در حال مذاکره با جمهوری اسلامی ایران درباره ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای کوچک در خاک این کشور است.
به گزارش خبرگزاری تاس، الکسی لیخاچف در مصاحبه با شبکه اول تلویزیون روسیه افزود: در آغاز سال ۲۰۲۵ میلادی، ایران به روسیه پیشنهاد داد که دستور کار همکاری‌های دوجانبه در زمینه انرژی هسته‌ای، از جمله در زمینه ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای کوچک در ایران گسترش یابد.
مدیرعامل شرکت روس‌اتم که شرکتش پیش‌تر واحد یک نیروگاه اتمی بوشهر را تکمیل و راه‌اندازی کرده و در حال ساخت واحدهای ۲ و ۳ این نیروگاه است، اظهار داشت:‌ مذاکرات برای ساخت نیروگاه‌های اتمی جدید در ایران در حال انجام است و امیدوارم دیر یا زود چنین توافقاتی منعقد شود.
مدیرعامل شرکت روس‌اتم خاطرنشان کرد: روسیه به طور منظم با ایران در مورد انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز مشورت می‌کند و در مورد گسترش دستور کار همکاری دو کشور در این صنعت گفت‌وگو می‌کند.
وی تصریح کرد:‌ فدراسیون روسیه به جمهوری اسلامی پیشنهاد بومی‌سازی احتمالی برخی فرآیندهای فناوری هسته‌ای در ایران ارائه کرده است که این موارد منحصراً به انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز مربوط می‌شود.
مدیرعامل روس اتم ۲۸ دی ماه ۱۴۰۳ (۱۷ ژانویه ۲۰۲۵)  پس از مذاکرات مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین رؤسای‌جمهور ایران و روسیه در کرملین گفته بود: امروز همکاران و شرکای ایرانی ما خواستار توسعه همکاری در زمینه نیروگاه‌های هسته‌ای کوچک و ایجاد سایت جدید برای نیروگاه‌های بزرگ شدند.
به گفته لیخاچف، مذاکرات برای ساخت یک نیروگاه بزرگ دیگر در ایران نیز در آینده نزدیک آغاز خواهد شد.
مدیرعامل روس اتم همچنین تأکید کرد: با وجود تحریم ها و فشارها، ساخت واحدهای دوم و سوم نیروگاه بوشهر ادامه دارد.
سفیر ایران در روسیه نیز در نشستی خبری با اشاره به بهره‌برداری از واحد نخست نیروگاه اتمی بوشهر و ساخت واحدهای دو و سه این نیروگاه با مشارکت مسکو گفت: اکنون هم در حال انجام مذاکرات با روسیه هستیم که نیروگاه‌های اتمی بیشتری در ایران ساخته شود.
کاظم جلالی افزود: قرارداد پنج هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی بزرگ هسته‌ای و رآکتورهای کوچک مقیاس جدید از مواردی است که در سفر جناب آقای دکتر پزشکیان به مسکو، مورد توافق طرفین قرار گرفت.
نیروگاه‌های هسته‌ای کوچک مقیاس چیست؟
در حال حاضر ۲ نوع نیروگاه هسته‌ای در دنیا ساخته می‌شود که نوع اول نیروگاه‌های سنتی و مرسومند و در سه سطح زیر ۳۰۰ مگاوات، ۳۰۰ تا ۷۰۰ مگاوات و بالای ۷۰۰ مگاوات ساخته می‌شوند.از سال ۲۰۰۰ سرفصل جدیدی در نیروگاه هسته‌ای با نام نیروگاه‌های کوچک‌ مقیاس در دستور کار قرار گرفت که به نوعی انقلابی در اقتصاد نیروگاه‌های هسته‌ای به حساب می‌آید.
در نیروگاه‌های کوچک مقیاس فناوری‌های مورد نیاز برای تولید برق از انرژی هسته‌ای به صورت یکپارچه طراحی شده و در کارخانه ساخته می‌شود.
پس از طراحی این واحدهای یکپارچه خط تولید آن احداث می‌شود،  این به معنای آن است که شما دو نیروگاه کوچک مقیاس می‌سازید و از تولید برق آن درآمد کسب می‌کنید تا سایر راکتورهای شما تولید و در مدار قرار گیرد.
این واحدهای نیروگاهی عمدتاً زیر ۱۲۵ وات هستند و هم‌اکنون آمریکا مدل ۷۵ مگاواتی، کره جنوبی مدل ۷۵ مگاواتی و چین یک مدل ۱۰۰ مگاواتی از آن را تولید کرده و هنوز در مرحله تولید انبوه قرار نگرفته‌اند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه