روزنامه کائنات
4

جامعه

۱۴۰۰ يکشنبه ۲۷ تير - شماره 3941

راه حل کم آبی

 اصلان امیریان- آلودگی، کشاورزی و رشد جمعیت از مهم‌ترین عوامل ایجاد بحران آب هستند و محققان برای کاهش اثرات آن، راهکارهایی ارائه کرده‌اند. ارها گفته و شنيده شده است که بعد از نفت، آب مهمترين عامل جنگ های مناطق خشک جهان خواهد بود. اما ايران و کشورهای منطقه خاورميانه با چنين جنگ هايی بيگانه نيستند، چه ميان دو کشور و چه داخل هر يک ميان دو شهر يا کوی و برزن.
با اخبار این روزهای خوزستان بحران آب بسیارجدی است. در اکثر مناطق، سطح آب به شدت پایین رفته، سطح آب دریاچه ها شدیدا» کم شده و سطح آب سدها کاهش یافته است. توسط جامعه شناسان هشدارهایی مبنی برایجاد چالش های جدی ناشی از بحران کم آبی هر ازچندگاهی مطرح می شود. خشکسالی و بحران کمبود اب در ایران از مرز هشدارها گذشته است. سالهاست مقامات دولتی ، کارشناسان و شهروندان مسئول در مورد ابعاد رو به گسترش کمبود آب در ایران هشدار می دهند. کاهش سطح آب و خشک شدن دریاچه ها، پائین رفتن بستر آبهای زیرزمینی در بسیاری از نقاط کشور، خشک شدن آب برخی رودخانه ها، کاهش سطح ذخیره آب پشت اغلب سدهای کشور، تخلیه تعدادی از روستاها هر روز سرزمین ما و ساکنان آنرا به سوی یک فاجعه ملی و زیست محیطی نزدیک تر می کند
معضل و بحران خشکسالی تنها مختص کشور ما نیست و این بحران هم اکنون دامنگیر بسیاری از کشورها و حتی تعدادی از ایالتهای غربی آمریکا بخصوص کالیفرنیا نیز شده است. روند گرمایش کره زمین به علت پخش مونواکسید کربن منجربه تغییرات آب وهوایی ونزول باران های شدید در برخی نواحی جهان، باران های متوسط در برخی نقاط دیگر و خشکسالی در نواحی وسیعی از جهان می شود. از این رو خشکسالی وبحران کم آبی در غرب آسیا و خاورمیانه (شامل بخش وسیعی از خاک ایران) دارای یک روند افزایشی طی سه دهه آتی می باشد
شیوه مدیریت منابع آب، تغییر روشهای انتقال آب از کانالهای سنتی به کانالهای بتونی، جلوگیری از هدر رفت آب در شبکه توزیع، رفع فرسودگی شبکه و تغییر روشهای آبیاری باغ ها و مزارع و بازیافت آب فاضلاب بعنوان راه حل های کمبود آب مطرح می شوند. گرچه همه این روشها می باید مورد توجه سازمان های مسئول قرارگیرد اما تامین دراز مدت آب وفراهم نمودن امنیت آبی کشور تناقضی با اصول مدیریت پیشرفته آب و منابع آبی نداشته و لزوما» باید به موازات هم پیش بروند. اکنون باید راه حل هایی را جستجو نموده و بسرعت وبا شتاب مناسب پروژه های منطقی و باصرفه اقتصادی را اجرایی نماییم. دو دیدگاه صرفه جویی در مصرف آب و تامین و ذخیره بیشتر منابع آبی را باید به موازات هم دنبال کرد.
با نگاهی به تجربه دیگر کشورها در صرفه‌جویی منابع آبی متوجه می‌شویم بسیاری از کشورها از روش‌های آینده‌نگر در کنار روش‌های زودبازده همزمان استفاده کرده‎اند تا بتوانند بهترین نتیجه ممکن را به دست بیاورند. در ادامه روش‎‌های مورد استفاده این کشورها را بررسی می‌کنیم. کشور «استرالیا» در سال‌های 2006 و 2007 میلادی با بحران کم‌آبی مواجه شد. سوء مصرف آب در این کشور سبب  آسیب محصولات کشاورزی در این کشور شد و اقتصاد به سمت وارداتی شدن محصولات و موادغذایی پیش رفت، برای همین تخصیص آب به بخش کشاورزی و مصرف خانگی تا 84 درصد کاهش یافت و از تولید محصولات کشاورزی که به آب زیادی نیاز داشتند، جلوگیری شد. همچنین کشاورزان در مضیقه قرار داده‎شدند تا از روش‌های آبیاری قطره‎ای و بارانی استفاده کنند.
در سال 2013 میلادی کشور«برزیل» با بحران کم‌آبی روبه‌رو شد. در این سال بحران در شهر«ریودوژانیرو» بیشتر از دیگر شهرها بود و دولت برای کنترل این بحران اقدام به افزایش قیمت آب تصفیه‌شده شهری کرد. این رشد قیمت به اندازه‌ای زیاد بود که سبب کاهش مصرف شد. دولت برزیل اعلام کرده‎است با افزایش قیمت آب تصفیه‌شده در کشور، مصرف 40 درصد کاهش یافته‎است. یکی از بخش‌هایی که بیشترین مقدار مصرف آب در دنیا را دارد،  کشاورزی است. استفاده از آبیاری قطره‌ای به جای غرقابی، اصلاح کشت و گونه‌های مختلف کشاورزی مقاوم در برابر کم‌آبی و جایگزینی کشت‌های «گلخانه‌ای» و «هیدروپونیک» (کشت بدون خاک) به جای روش‌های سنتی یکی از انواع آن است. در ژاپن با کشت طبقاتی به روش «هیدروپونیک» تا 99درصد در مصرف آب صرفه‌جویی کرده‌اند و با یک درصد آب مصرفی در کشت رایج توانسته‌اند کشت هیدروپونیک کاهو را انجام دهند. این روش کشت در مناطق کویری ایران بسیار به‌صرفه خواهدبود. آمریکا یکی از کشورهایی است که در سال‌های گذشته با بحران کم‌آبی مواجه شده ولی سیاست‌هایی را برای مقابله با این شرایط اتخاذ کرده‎است. در سال 2011 میلادی ایالت فلوریدای آمریکا با بحران کم‌آبی روبه‌رو شد و به همین دلیل 1200 مصرف‌کننده پر‌مصرف که اغلب مصرف‌کنندگان صنعتی در این ایالت بودند، حق استفاده از آب را از دست دادند. پیش‌بینی می‌شود بحران کم‌آبی تا سال 2020 میلادی به مشکلی جدی در آمریکا تبدیل شود. بحران کم‎آبی در ایالت کالیفرنیای آمریکا تا جایی پیش رفته که افرادی با عنوان «پلیس آب» به در منازل شهروندان کالیفرنیایی مراجعه و آن‎ها را از خطرات کمبود آب، مصرف صحیح آب و راه‏ حل‎هایی علیه هدر رفتن آب آگاه می‌کنند.

آیا عوارض کرونا در کودکان ماندگار است؟
 سندرم التهابی چند سیستمی (MIS-C)، یک بیماری التهابی در کودکان است که به عقیده پزشکان ممکن است از علائم کووید-۱۹ باشد. در برخی موارد، MIS-C می‌تواند منجر به مشکلات تهدیدکننده زندگی در قلب شود. بااین‌حال، محققان دانشگاه کلمبیا ایالات‌متحده گزارش کردند که مشکلات قلبی مرتبط با MIS-C در کودکان مبتلا طی چند ماه برطرف می‌شود.
این پروژه شامل ۴۵ بیمار سندرم التهابی چند سیستمی بستری شده در بیمارستان با متوسط سن ‌۹ سال بود که اولین پروژه ارزیابی نتایج مربوط به قلب و سیستم ایمنی در کودکان مبتلا به این بیماری محسوب می‌شود.
کانوال ام. فاروقی، استادیار و متخصص اطفال کالج پزشکان و جراحان واگلوس دانشگاه کلمبیا اظهار کرد: ما دریافتیم که ابتلا به کووید باعث ایجاد طیفی از بیماری‌ها در کودکان می‌شود. بیماری برخی از آنان بدون علامت یا خفیف است و تعداد کمی از کودکانی که به MIS-C مبتلا و به شدت بیمار می‌شوند، نیازمند پذیرش در ای سی یو هستند. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد، بسیاری از موارد شدید قلب و ایمونولوژیک که در کودکان مبتلا به MIS-C مشاهده می‌شود به سرعت برطرف می‌شوند. روشن است که MIS-C  بسیار نادر است. بااین‌حال، هنگامی که رخ دهد باعث التهاب گسترده در بدن می‌شود. در بیشتر موارد، کودکانی که به MIS-C مبتلا می‌شوند هیچ علائم کووید را تجربه نمی‌کنند بلکه علائم متعدد مرتبط با MIS-C مشاهده می‌شود که شامل ناهنجاری‌های قلبی، درد شکم، بثورات پوستی و در بعضی موارد فشار خون بسیار پایین است.متخصصان اطفال در بیمارستان کودکان نیویورک-پروتستان مورگان استنلی برخی از اولین موارد  MIS-C  را در بهار سال ۲۰۲۰ ثبت کردند. دکتر فاروقی، متخصص قلب کودکان در بیمارستان نیویورک-پروتستان مورگان استنلی گفت: «این مورد هم چالش برانگیز بود و هم ترسناک زیرا نمی‌دانستیم که اوضاع این بیماران در درازمدت به‌خصوص از نظر ناهنجاری‌های قلبی و ایمنی که برجسته‌ترین موارد در آن زمان بودند، چگونه خواهد بود.» نتایج این مطالعه نشان داد که بیشتر بیماران در شرایط بحرانی قرار دارند و پس از ورود به بیمارستان به مراقبت‌های ویژه نیاز داشتند. علاوه بر این، حدود ۸۰ درصد آنان نوعی اختلال عملکرد قلب را نشان می‌دهند و تقریبا نیمی از آنها اختلالات قلبی متوسط ‌یا شدید دارند. نمونه‌هایی از این ناهنجاری‌ها شامل اختلال در پمپاژ صحیح قلب، گشاد شدن شریان کرونر و نشت دریچه‌های قلب است. در همین حال، دو سوم با کاهش موقتی تعداد گلبول‌های سفید خون مواجه شدند. اکثریت قریب به اتفاق، افزایش زیادی در علائم التهابی داشتند و در بیش از نیمی از آنان علائم خاص قلبی افزایش یافت که با آسیب قلبی سازگار بود. محققان برای درمان التهاب زیاد استروئید تجویز و بیشتر آنان ایمونوگلوبولین وریدی و تعدیل‌کننده سیستم ایمنی دریافت کردند. از هر سه نفر یک نفر به پشتیبانی از دستگاه تنفس احتیاج داشت. سرانجام، بیش از نیمی از گروه تحت درمان فشار خون پایین قرار گرفتند. دکتر فاروقی توضیح داد: این کودکان کاملا بیمار بودند و در بیمارستان ما استفاده از استروئیدها و سایر درمان‌های معمول برای درمان MIS-C آغاز شد، اکثر بیماران به سرعت پاسخ دادند و حدود پنج روز بعد مرخص شدند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه