روزنامه کائنات
1

صفحه اول

۱۴۰۰ دوشنبه ۲۱ تير - شماره 3937

چهار اصل ازدواج

 فرزانه نیک اندیش- یکی از حقوق هر انسانی انتخاب همسر و تشکیل خانواده است و هر مرد و زنی می‌توانند با توجه به شرایط فکری، فرهنگی، دینی خود ازدواج کند. طبق ماده شانزدهم اعلامیه جهانی حقوق بشر حق ازدواج انسانها به رسمیت شناخته شده‌است.براساس آمارها، نرخ ازدواج در ایران به تناسب جمعیت کشور افزایش پیدا نکرده‌است. به واسطه تعداد زیاد دهه شصتی‌ها که در دهه نود جوانانی در سن ازدواج بودند، تجرد قطعی در ایران رو به فزونی گذاشت.
اول ذی‌الحجه سالروز ازدواج امام علی (ع) و حضرت فاطمه (س) است. هرچند مانند بسیاری دیگر از وقایع تاریخی صدر اسلام برای این واقعه هم تاریخ‌های متفاوتی بیان شده است اما اغلب مورخان و کارشناسان مذهبی اول ذی الحجه سال دوم هجری را به عنوان سالروز ازدواج امام (ع) و حضرت فاطمه (س) اعلام می‌کنند. به همین مناسبت در تقویم فارسی این روز فرخنده و مبارک به نام روز ازدواج نام‌گذاری شده است. در ادامه این مطلب قصد داریم در مورد آمار ازدواج در ایران و علل اصلی کاهش نرخ ازدواج صحبت کنیم.
بدون تردید یکی از مهمترین علت‌های کاهش آمار ازدواج در جامعه، مشکلات اقتصادی است که هر روز بیشتر از گذشته احساس می‌شود، نرخ تورم، شرایط نامساعد مسکن، قیمت طلا و ارز، افزایش بیکاری و پایین بودن درآمد نسبت به هزینه‌ها از مهمترین موانع ازدواج جوانان محسوب می‌شود. طبق آمارها ۱۰ سال پیش تنها ۳ میلیون جوان مجرد در شرایط سنی ازدواج قرار داشتند، اما این رقم در ۲ سال گذشته به بیش از ۱۱ میلیون نفر رسیده است.
اهداف ازدواج زمانى تحقق خواهد یافت که ما با شرایط ازدواج آشنا باشیم, زیرا چه بسا افراد, بدون توجه به شرایط, ازدواج مى کنند و در نتیجه نه تنها به آن اهداف ازدواج دست نمى یابند, بلکه مشکلاتى دیگر نیز بدان افزوده مى شود. ازدواج یک معامله نیست که بگوییم اگر این بار ضرر کردیم, فرصت براى جبران باقى است. ازدواج پیمان مقدسى است که باید تا آخر عمر دوام داشته باشد. بنابراین, باید به شرایط آن پیش از ازدواج توجه کرد. زمانى که فرد مى خواهد ازدواج کند, باید نقاب از چهره زندگى خود بردارد و براى انتخاب همسر, تمام خصوصیات و شرایط خود را به همسر بگوید و طرف مقابل نیز چنین کند. اگر این شرایط و خصوصیات به یک نقطه مشترکى رسیدند, مى توانند براى ازدواج مناسب باشند, زیرا در ازدواج چند اصل اساسى وجود دارد که براى موفقیت در انتخاب همسر و موفقیت بعدى این اصل ها نقش مهمى دارند.
اصل اول:اصل اول, مسإله تناسب است; یعنى کسانى که مى خواهند با هم ازدواج کنند, باید با همدیگر تناسب داشته باشند. در اصل تناسب, افراد باید در موارد زیر تناسب داشته باشند:
اصل دوم:اصل دوم, اصل توافق و تفاهم است. زن و مردى که تناسب داشته باشند, خود به خود تفاهم پیدا مى کنند و مى توانند به میل یکدیگر خود را وفق دهند و توافق و تفاهم به وجود آورند. بنابراین, این اصل, در اصل نخست نهفته است اگر دو نفر زن و شوهر تناسب نداشته باشند, نمى توانند توافق و تفاهم به وجود آورند.
اصل سوم:اصل سوم, گذشت و فداکارى است. در بحث شخصیت گفته اند, حتى دوقلوها صفات و خصوصیات کاملا مشترکى ندارند. همه انسان ها هر چقدر هم تناسب, توافق و تفاهم و شباهت بیش ترى داشته باشند, باز هم در صفات و خصوصیاتى اختلاف دارند. بنابراین, براى یک زندگى خوشبخت, باید گذشت و فداکارى داشته باشیم تا زندگى روال عادى و طبیعى خود را طى کند. ما نه تنها در زندگى مشترک, بلکه در کل مراحل زندگى و ارتباطات اجتماعى, اگر فداکارى و ایثار نکنیم, نمى توانیم به خوشبختى دست بیابیم.
اصل چهارم:اصل چهارم اصل توکل بر خداوند متعال است. در امر ازدواج باید به اصل هایى که اشاره شد, توجه کنیم, ولى همه اینها با اصل توکل تکمیل مى شوند. ما تمام تلاش خود را براى انتخاب صحیح انجام مى دهیم و بعد توکل مى کنیم بر خداوند متعال, زیرا همه انسان ها مى توانند خود را تغییر دهند. ممکن است خصوصیات شخصى با ما کاملا مطابق بوده, ولى حالا تغییر کرده و خصوصیاتش با ما نسازد, و یا ممکن است تغییراتى در رفتار خود ما به وجود آمده باشد و با خصوصیات و رفتار همسرمان تضاد پیدا کنیم. بنابراین, بعد از توجه به اصل هاى تناسب, توافق, تفاهم, گذشت و فداکارى, باید به اصل توکل نیز توجه کنیم, و با این توجه مسیر زندگى را انتخاب کنیم.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه