روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۴۰۰ چهارشنبه ۲۹ ارديبهشت - شماره 3901

سالانه ۱۳ میلیارد متر مکعب آب با ضایعات کشاورزی هدر می‌رود

 سیدجواد ساداتی‌نژاد، نماینده مجلس گفت: نقش آب در مناسبات سیاسی، بین‌المللی و دیپلماسی جهان پیش‌رو بیش از نفت خواهد بود و این نشان می‌دهد که موضوع آب چقدر اهمیت دارد
سیدجواد ساداتی‌نژاد درباره اوضاع خشکسالی و اینکه چقدر جنگ آبی بین روستاها نزدیک است، اظهار داشت: امسال کاهش نزولات جوی داریم و به تبع آن خشکسالی اثراتی روی حوزه کشاورزی نیز داشته است، در سال جاری بخشی از کشت گندم دیم قابل برداشت نبوده و ممکن است میزان برداشت 7 تا 10 درصد کاهش یابد.
وی با بیان اینکه در کشورهایی با اقلیم مشابه ما توانسته‌اند، با بهره‌وری شرایط مناسبی ایجاد کنند، تصریح کرد: سالانه 13 میلیارد متر مکعب آب زراعی با ضایعات کشاورزی تلف می‌شود، یعنی بابت این میزان محصول کشاورزی 40 هزار میلیارد تومان صرف شده که تماما بصورت ضایعات از بین می‌رود.
این نماینده مجلس گفت: آب می‌تواند در نظامات دنیا بین شهرها روستاها منازعه ایجاد کند، در همه جای دنیا مناشقات آبی داریم و این نشان‌دهنده اهمیت آب است، نقش آب در مناسبات سیاسی، بین‌المللی و دیپلماسی جهان پیش‌رو بیش از نفت خواهد بود و این نشان می‌دهد که موضوع آب چقدر اهمیت دارد، طبیعتا اگر یک منبع آبی بین دو کشور شهر و یا دو روستا مشترک باشد زمان خشکسالی و ناکافی بودن منابع آبی ممکن است منازعاتی شکل بگیرد.
وی با بیان اینکه باید نگاه دقیق و عملی داشته باشیم، افزود: خشکسالی در همه کشورها وجود دارد باید با انطباق و سازگاری و علم و فناوری شرایط مطلوبی را برای تامین غذای مردم ایجاد کنیم.
سادتی‌نژاد تاکید کرد: در این شرایط باید یک استراتژی دقیق و درست را در حوزه منابع آبی دنبال کنیم، باید بهره‌وری آب را بالا ببریم و آبیاری سنتی و غرقابی را حذف کنیم، باید کشاورزی را در مناطق کویری به فضای سربسته و گلخانه‌ها منتقل کنیم تا بهره‌وری آب بالا برود، حوزه مکانیزاسیون کشاورزی را افزایش دهیم. در مناطق کویری کشت‌های آب‌بر حذف و کشت‌های کم‌آب‌بر و استرتژیک جایگزین شود، الگوی کشت باید سازگاری مناسبی با منابع آبی داشته باشد، بطور کلی اگر از ظرفیت منابع آبی کشور مناسب استفاده شود توان تامین غذای 80 میلیون ایرانی را داریم کمااینکه می‌توانیم با بهره‌وری بیش از این هم تولید غذا کرده و منابع ارزی زیادی هم وارد کشور کنیم.

واردات گاز دور از ذهن نیست
 عضو کمیسیون انرژی مجلس اظهار داشت: با روند و رشد کنونی مصرف، دور از ذهن نیست که روزی مجبور به واردات گاز باشیم و براساس اطلاعات بنده این ریسک برای کشور وجود دارد.
روبرت بیگلریان در مورد عدم موفقیت کشور در صادرات گاز اظهار داشت: شاید علت اصلی این بود که به گاز بعنوان کالای استراتژیک نگاه نکردیم، یعنی نگاه ما به گاز مبتنی بر امنیت مصرف داخلی بوده و از همین روی از جنبه مزیت آن در اقتصاد بین الملل، ژئوپلتیک غافل شدیم.
وی ادامه داد: با توجه به رویکردهای اقتصادی در کشور ما؛ از حیث یارانه دادن به مصرف انرژی جهت افزایش مزایای هزینه‌های سوخت به برخی بخش‌های اقتصادی یا در بحث عدالت اجتماعی از حیث فراگیر کردن حامل‌های انرژی، سیاست ما مبتنی بر توزیع گاز در اقصی نقاط کشور برای مصرف خانگی و داخلی است و این ما را از بازارهای خارجی دور می‌کند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: بخش گاز صنعتی سرمایه‌بر است و عمده صادرات آن مربوط با خطوط لوله است که آن نیز نیاز به ارتباطات ژئوپلتیک و سیاست خارجی است که به هر علتی نخواسته‌ایم یا نتوانسته‌ایم در این موضوع اعمال نفوذ اثرگذاری داشته باشیم.
وی یادآور شد: اگر دولت روسیه از مزایای گازی خود استفاده کرده است؛ در درجه نخست به مزیت‌های استراتژیک خود در منطقه اروپا نگاه کرده و با توجه به مزایا و پتانسیل‌های نظامی که داشته، ابزار گاز نیز مزید بر بهره‌مندی بیشتر شده است؛ یعنی پتانسیل نظامی و دیپلماتیک به تولید و بسط سیاست انرژی این کشور کمک کرده و بالعکس.
نماینده مردم ارامنه جنوب کشور با اشاره الزامات افزایش تولید گاز جهت صادرات اظهار داشت: در درجه نخست افزایش تولید بستگی به وضعیت چاه‌ها، سرمایه خارجی و فناوری دارد و همچنین باید وضعیت وضعیت مصرف گاز را روشن کنیم چون با این حجم اگر بخواهیم به همه اقصی نقاط کشور گازرسانی کنیم، حتی به روستاهای ۵ خانوار، دیگر نمی‌توانیم در موضوع تولید، مصرف و صادرات موفق باشید.
بگلریان افزود: با روند و رشد کنونی مصرف، دور از ذهن نیست که روزی مجبور به واردات گاز باشیم و براساس اطلاعات بنده این ریسک برای کشور وجود دارد.

نوسازی سیستم مالی در شرکت ملی نفت ایران
 سیستم‌های مالی شرکت ملی نفت ایران از سال ۱۳۶۳ بر مبنای FRAME MAIN ایجاد و به‌تدریج دیگر عملیات مالی، حقوق و دستمزد، اموال، کالا، جامع کارکنان و دیگر سیستم‌های مرتبط به آن اضافه شد که هرچند امکان استفاده از این سیستم هنوز هم مقدور است، اما به‌دلیل نبود امکان پشتیبانی مناسب از این سیستم و ضرورت استفاده از فناوری روزآمد دنیا سیستم‌های مالی جدید جایگزین شده است.
به گزارش شانا، سیدمحسن جمالی، معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران، در نخستین نشست آموزشی راهبری سامانه جامع مدیریت مالی که با حضور کارکنان مدیریت امور مالی، فاوا و مشاوران معاونت پژوهشی دانشگاه تهران در محل ساختمان مرکزی پنجم برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: ایجاد تغییرات جامع در سیستم مالی و راه‌اندازی یک سیستم مالی یکپارچه و به‌روز از سال‌های گذشته در دستور کار بود، از این رو کمیته‌ای متشکل از نمایندگان مدیریت‌های امور مالی و فناوری اطلاعات و ارتباطات و شرکت‌های فرعی و مدیریت‌های تابع تشکیل و مقرر شد سیستم‌ها بازنویسی و روزآمد شود.
وی گفت: شرکت ملی نفت ایران در همان سال‌ها به‌منظور ارتقای سیستم مالی همگام با تغییرات به‌وجودآمده در قوانین کشور و نیازهای سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با شرکت نفت در بهره‌گیری از دولت الکترونیک و ایجاد داشبوردهای مدیریتی جزء و کلان، اجرای سیستم طرح جامع سامانه ERP را در دستور کار قرار داد.
به گفته معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران، جمع‌بندی حاصل از اجرای سیستم طرح جامع سامانه ERP به اینجا رسید که ما باید سیستم مالی جدیدی ایجاد کنیم و در بحث ساختار حساب‌ها، تغییرات اساسی به‌وجود آوریم. نگرشی که ما در بحث ساختار مالی داریم این است که از جزء به کل برسیم، اما در سیستم جدید از کل به جزء می‌رسیم.
بر اساس این گزارش، سیستم‌های مالی شرکت ملی نفت ایران از سال ۱۳۶۳ بر مبنای FRAME MAIN ایجاد و به‌تدریج دیگر عملیات مالی، حقوق و دستمزد، اموال، کالا، جامع پرسنلی و دیگر سیستم‌های مرتبط به آن اضافه شد. اسناد روزنامه، پرداخت، دریافت و دیگر فرم‌های مورد نیاز نیز به‌صورت دستی ۸۰ ستونی پانج کارت، طراحی شده بود. هرچند امکان استفاده از این سیستم هنوز هم مقدور است، اما به‌دلیل نبود امکان پشتیبانی مناسب از این سیستم و ضرورت استفاده از فناوری روزآمد دنیا نسبت به جایگزینی سیستم‌های مالی جدید اقدام شد. در ادامه نادر آریا، سرپرست مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی نفت ایران نیز گفت: واقعیت این است که سامانه مالی پیشین شرکت ملی نفت ایران به‌دلیل تلاش ارزشمند گروه زیادی در دهه ۱۳۶۰ تولید و راهبری شد. گروهی که توانسته بودند قریب ۴۰ سال آن سامانه را پشتیبانی کنند و تداوم ببخشند، شایسته قدردانی هستند.
سرپرست مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی نفت ایران افزود: البته بر اساس اسناد موجود، این واقعیت غیرقابل‌انکار را نمی‌توان نادیده گرفت که تقریباً از دو دهه گذشته نیاز به تحول هم در بعد تخصصی مالی و هم در بعد تخصصی فناوری اطلاعات و ارتباطات در این سامانه احساس می‌شده که سرانجام سامانه جدید بر اساس مجموعه زحماتی که در پروژه ERP کشیده شده و تولید سامانه‌ای که از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه تهران انجام شد، به ثمر نشست. سرپرست مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی نفت ایران عنوان کرد: مشکلات عملکردی و غیرعملکردی در مورد سامانه عظیمی مانند سامانه مالی شرکت ملی نفت ایران، موضوعی طبیعی است، از این رو همکاران فاوا و مالی باید کمک کنند تا بتوانیم مشکلات را برطرف کنیم و این سامانه را به تکامل برسانیم.
آریا یکی از مشکلات موجود بر سر راه سامانه جدید را نبود آموزش برای بهره‌برداری از آن اعلام کرد و گفت: البته از ابتدای امسال تحولی که روی سامانه اتفاق افتاد، در واقع نیازمند آموزش بود، به‌ویژه که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیریت امور مالی هم بر آموزش چه در سطح ستاد شرکت ملی نفت ایران و چه در سطح شرکت‌های تابع تاکید فراوانی داشتند. وی افزود: با توجه به احساس نیاز شدید برای آموزش راهبری سامانه جدید مالی، تصمیم بر آن شد که دوره‌های آموزشی برای همکاران ذی‌ربط مالی و فاوا برگزار شود که این نشست، نخستین نشست از مجموع این دوره‌های آموزشی است. دوره آموزشی آینده هم مرتبط با شرکت‌های تابع است.
سرپرست مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی نفت ایران توضیح داد: دوره آموزشی حاضر، هم کاربران و هم راهبران سامانه را به‌تدریح آموزش می‌دهد و آماده کار می‌کند، بنابراین از یک طرف هم افرادی که قرار است با این سامانه کار کنند در دوره حضور دارند و هم افرادی که قرار است رفع اشکال، نصب، راه‌اندازی و حتی آموزش این سامانه را به‌عهده گیرند.
آریا ضمن قدردانی از همکاران معاونت آموزش مدیریت توسعه منابع انسانی که متولی برگزاری این دوره آموزشی هستند، اظهار کرد: برای کسانی که در این دوره آموزشی شرکت می‌کنند گواهینامه پایان دوره صادر می‌شود. در ضمن جمعی از منتخبان این دوره آموزشی به‌عنوان مدرس، راهبر سامانه خواهند بود، دیدگاه‌های همکاران نیز در طول دوره برگزاری آموزش راهبری سامانه جدید مالی شرکت ملی نفت ایران جمع‌آوری می‌شود و در نشست‌هایی به‌منظور بهبود عملکرد سامانه بررسی می‌شود.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه