روزنامه کائنات
4

جامعه

1404 دوشنبه 6 مرداد - شماره 4879

طراحی الگوی کشت

محمود  رضایی- حفاظت از منابع حیاتی آب در کنار ملاحظات اقتصادی، فضای حاکم بر تصمیم‌گیری در سامانه‌های کشاورزی را مستلزم تجدید نگرش جدی نموده است. در چنین شرایطی، بهره‌گیری از رویکردهای کارآمد برنامه‌ریزی که امکان تحقق اهداف چندگانه‌ی تصمیم‌گیران را فراهم ساخته، ضروری می‌نماید. الگوی کشت به معنای انتخاب محصولات کشاورزی و ترتیب کاشت آنها در یک منطقه خاص است، در حالی که مصرف آب به میزان آبی که برای آبیاری این محصولات استفاده می‌شود اشاره دارد. بهینه‌سازی الگوی کشت با هدف کاهش مصرف آب، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، از اهمیت بالایی برخوردار است.
با توجه به گستردگی پهنه‌ی مرزی کشور و تنوع اقلیمی مناطق گوناگون رسیدن به الگوی کشت مناسبی که از آن بتوان حداکثر بهره‌برداری را از عوامل و نهادهای تولید به‌ویژه عامل محدود کننده‌ی آب به‌دست آورد ضرورتی انکار ناپذیر است. گفتنی‌ست از الگوی کشت تعاریف بسیار موجود است که به نظر می‌رسد جامع‌ترین این تعاریف به شرح ذیل ‌باشد: «الکوی کشت عبارتست از تعیین یک نظام کشاورزی با مزیت اقتصادی پایدار مبتنی بر سیاست‌های کلان کشور، دانش بومی کشاورزان و بهره‌گیری بهینه از پتانسیل‌های منطقه‌ای با رعایت اصول اکوفیزیولوژیک تولید محصولات کشاورزی در راستای حفظ محیط زیست» تعریف درپیش گفته شده این نکته را نمایان می‌سازد که در بسیاری از مناطق کشور کشت محصولات زراعی، باغی و یا بهره‌برداری از مراتع و جنگل‌ها متناسب با پتانسیل‌های منطقه‌ای و عوامل تولید باشد و با توجه به محدودیت‌های اقلیمی موجود، بیلان منفی آب دشت‌ها و نیاز به پایداری تولید محصولات، ما را ملزم می‌کند که درجهت روش‌های کمک به بهبود سفره‌های زیر زمینی آب و افزایش راندمان مصرف آب حرکت کنیم. هم‌چنین باید نسبت تخصیص زمین‌های کشاورزی و برنامه‌ی کشت یک منطقه به انواع گروه محصولات زراعی و باغی همان منطقه از سوی وزارت جهاد کشاورزی تعیین شده و ارائه‌ی ترکیب از پیش تعیین شده کشت و آیش برای مجموعه‌ای از گیاهان سازش یافته با محیط در یک منطقه معین ودوره‌ی زمانی مشخص الزامی‌ست به‌نحوی‌که با سیاست‌های دولت و اقتصادی – اجتماعی هم‌سو باشد. از سوی دیگر میزان کشت محصولات کشاورزی در یک منطقه باید با توجه به منابع موجود، قیمت محصولات، هزینه‌های تولید، عملکرد محصول، نیاز کشور و سیاست‌های درست انجام شود و تصمیم‌گیری در انتخاب گیاهان زراعی یا باغی مناطق مختلف براساس زیر ساخت‌های موجود، مسائل اجتماعی – اقتصادی و سطح تکنولوژی با حفظ منابع پایه تولید در جهت تامین نیازهای اساسی کشور باشد. اما شاخص‌ های مهم‎ مورد نیاز در طراحی الگوی کشت کدامند؟1) شاخص‌های اقتصادی: شاخص‌های اقتصادی در الگوی کشت باید به‌گونه‌ای تعیین شوند تا با انتخاب نوع محصول همراه با افزایش بهره‌وری از منابع موجود (آب و خاک و غیره)‌، حداکثر درآمد را برای کشاورزان و تولید کنندگان به همراه داشته باشد و کشاورزان بتوانند با افزایش درآمد و سود حاصل از فروش تولیدات، نسبت به سرمایه‌گذاری و توسعه‌ی فعالیت‌های خود اقدام کنند.2) جایگاه محصولات اساسی در الگوی کشت: در طراحی الگوی کشت باید محصولات اساسی و استراتژیک از جمله گندم، برنج، دانه‌های روغنی و ذرت به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرند تا امنیت غذایی کشور به شکل مطلوب و اطمینان بخش تامین شود و خودکفایی در محصولات مهم و مورد نیاز کشور حاصل شود.3) مزیت نسبی: آن گروه از محصولات کشاورزی همانند پسته، زعفران و تولیدات گلخانه‌ای که از مزیت نسبی بالاتر و مطلوبیت اقتصادی بیشتری برخوردارند می‌بایست پس از محصولات اساسی با اولویت در الگوی کشت قرار گیرند.4) حفاظت از منابع پایه و محیط زیست: به منظور پایداری در تولید محصولات کشاورزی، حفاظت از منابع پایه (آب و خاک و …) و محیط زیست بایستی به صورت ویژه در طراحی الگوی کشت مورد نظر باشد.5) مصرف بهینه‌ آب: با توجه به قرار گرفتن کشورما در کمربند خشک و نیمه خشک دنیا، الگوی کشت بایستی با محوریت بهره‌وری بهینه از منابع آب تدوین شود.

 

رئیس ثبت احوال کشور خبر داد؛
آغاز صدور گواهی انحصار وراثت به ‌صورت الکترونیکی
 معاون وزیر کشور و رئیس سازمان ثبت احوال، از آغاز صدور گواهی انحصار وراثت به ‌صورت الکترونیکی و بدون نیاز به درخواست وراث در سازمان ثبت احوال کشور خبر داد. دکتر هاشم کارگر با اعلام این خبر گفت: سازمان ثبت احوال کشور با همکاری قوه قضاییه و بهره‌گیری از زیرساخت‌های فناوری این سازمان نسبت به صدور گواهی انحصار وراثت بدون نیاز به مراجعه حضوری اقدام کرده و این گواهی ظرف مدت ۲۰ روز پس از ثبت فوت متوفی به وراث و ذینفعان ابلاغ خواهد شد. وی افزود: این امر با هدف تسهیل در فرآیندهای اداری و خدمات رسانی سریع به شهروندان تدوین شده و حاصل همکاری مشترک سازمان ثبت احوال کشور و قوه قضاییه است و این اقدام گامی جدید و مهم در راستای هوشمندسازی خدمات ثبت احوال و افزایش رضایتمندی عمومی است. کارگر با اشاره به اینکه این طرح از ۳ مرداد ۱۴۰۴ بر اساس بند (ث) ماده (۱۱۳) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران باید اجرای می‌شد، تصریح کرد: صدور گواهی، ظرف ۲۰ روز از ثبت واقعه فوت متوفی توسط سازمان ثبت احوال کشور صورت می‌گیرد و از طریق سامانه ابلاغ و دریافت گواهی انحصار وراثت به آدرس verasat.ncr.ir، به وراث و ذینفعان ارسال خواهد شد. بر اساس گزارش روابط عمومی سازمان ثبت احوال کشور، وی همچنین در خصوص شهروندانی که تا پیش از این تاریخ (۰۳ مرداد ۱۴۰۴) نسبت به انحصار وراثت اقدامی انجام نداده‌اند، افزود: هموطنان می‌توانند در این خصوص با مراجعه به سامانه سهیم به آدرس sahim.sabteahval.ir نسبت به ثبت درخواست خود اقدام کنند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه