در جریان دیدار وزرای دو کشور صورت پذیرفت؛
توافق ایران و ترکمنستان برای افزایش تبادل برق
در جریان دیدار وزیر نیروی ایران با وزیر امور خارجه ترکمنستان، دو طرف بر ضرورت تسریع در تکمیل خط سوم انتقال برق مشهد-ماری به عنوان یکی از مهمترین پروژههای همکاری انرژی میان دو کشور که با هدف تقویت زیرساختهای تبادل برق، افزایش ظرفیت صادرات و واردات انرژی و توسعه اتصال شبکههای برق منطقهای در حال پیگیری است، تاکید کردند.
به گزارش کائنات، عباس علیآبادی، وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران در دیداری با رشید مردوف، وزیر امور خارجه ترکمنستان، بر ضرورت گسترش همکاریهای دوجانبه در حوزههای آب، انرژی و انتقال دانش فنی تأکید کرد.
این نشست با هدف توسعه روابط ایران و ترکمنستان در حوزههای آب و برق برگزار شد و طی آن، طرفین ضمن مرور سوابق روابط دوجانبه، نقشه راه توسعه مناسبات را بررسی کردند.
در حوزه انرژی نیز وزیر نیرو از ظرفیتهای گسترده ایران در تولید برق خبر داد و اظهار داشت: ایران با برخورداری از بیش از ۹۵ هزار مگاوات ظرفیت نصبشده، آماده تبادل و همچنین ترانزیت برق این کشور به دیگر نقاط منطقه است.
در جریان سفر هیئت عالیرتبه ترکمنستان به ایران، مسئولان دو کشور از پیشرفت قابلتوجه پروژه خط سوم انتقال برق مشهد–ماری خبر دادند. این پروژه با هدف تقویت تبادل انرژی و ارتقای پایداری شبکه برق در حال اجراست و تاکنون بخش عمدهای از عملیات اجرایی آن به پایان رسیده است.
بنابر اعلام مسئولان دو کشور، با بهرهبرداری از این خط انتقال، ظرفیت صادرات و واردات برق میان ایران و ترکمنستان به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت. همچنین این پروژه نقش مهمی در توسعه همکاریهای منطقهای و تقویت موقعیت ایران در بازار انرژی آسیای مرکزی ایفا میکند.
طبق اعلام وزارت نیرو، علیآبادی در ادامه از صاپارف، وزیر انرژی ترکمنستان خواست پیگری خط ۳ انتقال مشهد-ماری را به منظور تکمیل هر چه سریعتر آن در دستور کار قرار دهد.
همچنین پیشنهاد شد قرارداد صادرات برق میان دو کشور پیش از پایان دوره فعلی تمدید شود و تفاهمنامهای برای توسعه خطوط انتقال و همکاریهای فنی در همین سفر امضا شود.
علیآبادی در این نشست بر اتصال سامانههای بانکی دو کشور تأکید کرد تا گردشگران و بازرگانان بتوانند با سهولت بیشتر در تبادلات مالی شرکت کنند.
در پایان این نشست، دو طرف ضمن قدردانی از روابط دوستانه میان دو کشور، بر پیگیری توافقات حاصلشده، تقویت استفاده مشترک از منابع آبی و توسعه زیرساختهای انرژی تأکید کردند و ادامه این رایزنیها را گامی مهم برای ثبات و توسعه منطقهای دانستند.
مدیرکل دفتر توسعه شرکت مدیریت منابع آب ایران:
نیروگاههای آبی آماده تابستان شدند
مدیرکل دفتر توسعه نظامهای فنی، بهرهبرداری و دیسپاچینگ برقابی شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: تمامی نیروگاههای برق آبی کشور باوجود کاهش بارندگیها و ورودی کل به مخازن سدها، به شکلی برنامهریزی شدهاند که مطابق سالهای گذشته در زمان حداکثر نیاز برق به کمک سایر نیروگاهها از جمله نیروگاههای حرارتی بیایند.
بهگزارش کائنات، تقی عبادی با بیان اینکه بر اساس برنامههای تنظیم شده در ابتدای سال آبی (ابتدای پاییز)، نیروگاههای برق آبی کشور در دوره پاییز و زمستان برنامههای تعمیرات و آماده سازی سالانه خود را پشت سر میگذارند تا از ابتدای شروع پیک مصرف برق، آمادگی لازم برای ورود به شبکه برق کشور را داشته باشند، افزود: از این رو تعمیرات واحدهای برقآبی کشور مطابق برنامهریزی صورت گرفته از مهرماه ۱۴۰۳ شروع شده و تعمیرات سالیانه اکثر واحدها تاکنون به انجام رسیده است.
وی با بیان اینکه تعمیرات سایر واحدها نیز تا شروع زمان اوج مصرف برق آماده بهرهبرداری خواهند شد؛ خوشبختانه تاکنون مطابق برنامه زمانبندی پیشرفت لازم صورت گرفته است، اظهار کرد: همچنین با توجه به تشدید نشانههای تغییرات اقلیمی و کاهش بارشها در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۴، سال پیش رو یکی از خشکترین سالها است و با کاهش ورودی سدهای دارای نیروگاه برق آبی پیشبینی میشد که شاهد کاهش شدید تولید برق توسط نیروگاههای برق آبی باشیم.
طبق اعلام وزارت نیرو، عبادی تصریح کرد: خوشبختانه با برنامهریزی لازم برای تولید انرژی حداکثر در نیروگاههای برق آبی برای پیک تابستان ۱۴۰۴ متناسب با برنامهریزی منابع آب انجام شده در سدهای دارای نیروگاه برق آبی، به ویژه حوضه سدهای زنجیرهای کارون بزرگ و همچنین ذخیره سازی آب در سدها و حداقل تولید در ماههای غیر پیک (متناسب با نیاز آبی پایین دست)، انتظار میرود با لحاظ افزایش راندمان نیروگاهها، با بهرهبرداری در حداکثر توان و همچنین تنظیم آب و حتی الامکان تولید در زمانهای پیک شبکه برق، در دوره اوج بار مصرف تابستان سال جاری حداقل به میزان تابستان سال گذشته انرژی تولید شود.
بهگفته وی از این رو تمامی نیروگاههای برق آبی کشور علیرغم کاهش بارندگیها و ورودی کل به مخازن سدها، به شکلی برنامهریزی شدهاند که مطابق سالهای گذشته در زمان حداکثر نیاز برق به کمک سایر نیروگاهها از جمله نیروگاههای حرارتی بیایند.
مشروط به رعایت پروانه بهرهبرداری آب صورت می پذیرد؛
تخصیص کامل برق به چاههای کشاورزی
در حالی که منابع آب زیرزمینی کشور به دلیل تداوم خشکسالیها در وضعیت بحرانی قرار دارند، وزارت نیرو تأکید کرده که تأمین برق چاههای کشاورزی فقط در محدوده ساعات مجاز مندرج در پروانههای بهرهبرداری آب انجام میشود؛ اقدامی که با هدف مدیریت همزمان منابع آب و انرژی و صیانت از منابع طبیعی کشور صورت میگیرد.
بهگزارش کائنات، در فضای تشدید تنش آبی در اغلب حوزههای آبریز کشور، نگاه مسئولان به منابع آب زیرزمینی با حساسیتی دوچندان همراه شده است. در این میان، چاههای کشاورزی که یکی از اصلیترین مصرفکنندگان آب و برق محسوب میشوند، بیش از گذشته زیر ذرهبین قرار گرفتهاند.
به دنبال برگزاری نشستی میان کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی و وزیر نیرو، اعلام شد که برق چاههای کشاورزی کشور صرفاً در چارچوب پروانههای بهرهبرداری از آب تأمین خواهد شد. به زبان ساده، این تصمیم به آن معناست که کشاورزانی که مجوز رسمی برای برداشت آب دارند، در صورت رعایت ساعات مجاز کارکرد چاه، از تامین کامل برق برخوردار خواهند شد.
طبق اعلام مسئولان شرکت توانیر، تاکنون تمامی چاههای دارای پروانه مجاز به سامانههای هوشمند اندازهگیری مصرف برق و آب مجهز شدهاند. این سامانهها میزان مصرف و مدت زمان فعالیت چاهها را به صورت دقیق ثبت و در سامانهای یکپارچه بررسی میکنند. بر پایه دادههای بهدستآمده، متوسط ساعات مجاز کارکرد چاههای کشاورزی در کشور کمتر از ۱۹ ساعت در شبانهروز است و همین عدد مبنای تصمیمگیری برای تخصیص برق قرار گرفته است.
اما موضوع به همین جا ختم نمیشود. همزمان با مدیریت دسترسی به منابع آبی، مصرف برق بخش کشاورزی نیز زیر ذرهبین کارشناسان و مدیران صنعت برق قرار گرفته است. آمارها نشان میدهد که از مجموع حدود ۲۷۰ تراواتساعت برق مصرفی مشترکان توزیع برق کشور، چیزی حدود ۵۲ تراواتساعت به بخش کشاورزی اختصاص دارد؛ یعنی تقریباً یک پنجم از کل برق مصرفی.
در این بین ظرفیت بالایی برای کاهش مصرف برق در این بخش وجود دارد. از بهروزرسانی الکتروموتورها گرفته تا اصلاح ساعات کارکرد و استفاده از تجهیزات نوین، همه و همه جزو راهکارهایی هستند که میتوانند مصرف این بخش را تا ۵۰ درصد کاهش دهند. برخی از این طرحها در مناطق مختلف کشور بهطور آزمایشی اجرا شده و نتایج امیدوارکنندهای نیز در پی داشتهاند. در مجموع، به نظر میرسد رویکرد تازه وزارت نیرو در تعامل با کشاورزان، تلاشی برای برقراری توازن میان تأمین نیازهای تولید کشاورزی و حفاظت از منابع حیاتی کشور باشد؛ توازنی که در صورت استمرار خشکسالیها، اهمیتی مضاعف خواهد یافت.
نظارت پیشگیرانه دیوان محاسبات بر میزان ذخیرهسازی گاز در مخازن راهبردی
پایش مستمر میزان ذخیرهسازی گاز در مخازن راهبردی کشور در دستور کار هیات حسابرسی دیوان محاسبات قرار گرفته است. به گزارش کائنات و به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل دیوان محاسبات کشور، بررسی تخصصی این نهاد نظارتی از عملکرد سال ۱۴۰۳ شرکتهای تابعه وزارت نفت نشاندهنده کاهش 22.5 درصدی تزریق گاز نسبت به برنامه تکلیفی در دو مخزن شوریجه D خانگیران (سرخس) و سراجه (قم) است.
با توجه به نقش این مخازن در حفظ پایداری شبکه گازرسانی و تامین پیک مصرف در فصول سرد سال و جلوگیری از کاهش فشار و قطعی گاز، مراتب در چارچوب سیاستهای پیشگیرانه این نهاد نظارتی و در راستای حفظ منافع عمومی و تضمین امنیت انرژی کشور به مدیران ذیربط تذکر داده شده و پایش مستمر موضوع در دستور کار هیات حسابرسی دیوان محاسبات قرار گرفته است.