روزنامه کائنات
1

صفحه اول

1404 دوشنبه 22 ارديبهشت - شماره 4827

معرفی وزیر پیشنهادی اقتصاد به تعویق افتاد چالش‌های پیش روی گزینه اصلی دولت چیست؟

 تاکنون دست کم نام هفت نفر به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد بر سر زبان‌ها افتاده و برخی نمایندگان مجلس می‌گویند که علی مدنی‌زاده گزینه نهایی است، اما بعضی افراد می‌گویند شش نفر از هفت نفر لیست مدنظر تنها در صورت انصراف طیب‌نیا شانس دارند. دیروز محسن اسماعیلی، معاون امور مجلس رئیس‌جمهور، از به تعویق افتادن معرفی وزیر اقتصاد خبر داد. به گزارش خانه ملت، معاون امور مجلس رئیس‌جمهور گفت: وزیر اقتصاد و دارایی این هفته به مجلس محترم معرفی نخواهد شد. طبق اصل ۱۳۵ قانون اساسی، رئیس‌جمهور فرصت دارد ضمن تعیین سرپرست برای وزارتخانه‌هایی که وزیر ندارند تا مدت سه ماه نسبت به معرفی گزینه مورد نظر اقدام کند و این کار حتماً در مهلت قانونی انجام خواهد شد.
پیشتر رئیس امور اطلاع‌رسانی دولت اعلام کرده بود هفته جاری وزیر پیشنهادی اقتصاد توسط معاون پارلمانی رئیس‌جمهور به مجلس معرفی خواهد شد. با نزدیک شدن به پایان مهلت رئیس‌جمهور برای معرفی وزیر پیشنهادی اقتصاد به مجلس، گمانه‌زنی‌ها در خصوص گزینه مدنظر مسعود پزشکیان افزایش یافته و افراد بیشتری به لیست کسانی که برای حضور در ساختمان صوراسرافیل شانس دارند افزوده می‌شود.
تاکنون نام هفت نفر برای تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی مطرح شده که عبارتند از علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد دولت یازدهم، سیدکامل تقوی‌نژاد دبیر هیات دولت، شمس‌الدین حسینی وزیر اقتصاد دولت احمدی‌نژاد، علی مدنی‌زاده رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف، حمید پاداش - معاون هماهنگی و نظارت اقتصادی معاون اول رئیس‌جمهور -، حجت‌الله صیدی - رئیس سازمان بورس - و رحمت‌الله اکرمی - سرپرست وزارت اقتصاد. با این حال تا زمان معرفی فرد مورد نظر هیچ چیز قطعی نیست.
به تازگی نام سیدعلی مدنی‌زاده به عنوان فردی که از اقبال برای معرفی به عنوان گزینه وزارت اقتصاد برخوردار است بر سر زبان‌ها افتاده اما تا قبل از روز گذشته گفته می‌شد او نیز تنها در صورت انصراف یا خروج طیب‌نیا از لیست، برای این مسئولیت شانس دارد.
دیروز اما علیرضا سلیمی - عضو هیئت رئیسه مجلس - به یکی از رسانه‌ها اعلام کرد که مدنی‌زاده گزینه احتمالی دولت برای وزارت اقتصاد است. به گفته سلیمی تاکنون نامه‌ای از سوی دولت مبنی بر معرفی وزیر پیشنهادی اقتصاد به هیئت رئیسه قوه مقننه ارسال نشده است. مرور مواضع نمایندگان و فعالان مجازی وابسته به جریان سیاسی تندرو نشان می‌دهد که مدنی‌زاده باچالش‌هایی برای کسب رای اعتماد از مجلس مواجه است. تحصیل مدنی‌زاده در آمریکا و دانشگاه شیکاگو، فقط یکی از چالش‌های اوست.
سیدعلی مدنی‌زاده، رئیس دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه شریف احتمالاً به عنوان گزینه پیشنهادی وزارت اقتصاد به مجلس معرفی خواهد شد. این خبر اگر چه به صورت رسمی هنوز اعلام نشده اما از سوی مراجع مختلف از جمله یکی از اعضای هیئت رئیسه مجلس مورد تائید قرار گرفته است. مدنی‌زاده، فارغ‌التحصیل مهندسی و اقتصاد از دانشگاه‌های شریف، استنفورد و شیکاگو کار سختی برای کسب رای اعتماد از مجلس دوازدهم دارد.
پس از انتشار خبر قطعی شدن معرفی مدنی‌زاده از سوی دولت، علیرضا سلیمی، عضو هیئت رئیسه مجلس، به تسنیم گفت: «تاکنون نامه‌ای از سوی دولت مبنی بر معرفی وزیر پیشنهادی اقتصاد به هیئت رئیسه قوه مقننه ارسال نشده اما آقای مدنی زاده مشغول رایزنی با نمایندگان است و تیم وی فعال شده و بسیاری از دولتی‌ها نیز برای ایشان با نمایندگان لابی می‌کنند.» محسن اسماعیلی، معاون راهبردی و امور مجلس دولت پزشکیان اعلام کرد که معرفی گزینه وزارت اقتصاد در هفته جاری صورت نمی‌گیرد.
دست‌انداز‌های وزیر پیشنهادی
مرور مواضع نمایندگان و فعالان مجازی وابسته به جریان سیاسی تندرو نشان می‌دهد که مدنی‌زاده باچالش‌هایی برای کسب رای اعتماد از مجلس مواجه است. تحصیل مدنی‌زاده در آمریکا و دانشگاه شیکاگو، فقط یکی از چالش‌های اوست. نظرات او درباره مسئله قیمت‌گذاری دستوری، سرمایه‌گذاری خارجی و کاهش تصدی‌گری دولت در اقتصاد، اصلاح حکمرانی اقتصادی و ... با مخالفت‌هایی از سوی این جریان مواجه شده است. همچنین ممکن است پای قانون مشاغل حساس نیز در این حوزه بار دیگر به میان کشیده شود اگر مدنی‌زاده فرزندی متولد آمریکا داشته باشد.
در فضای مجازی
فتح‌الله توسلی، نماینده مجلس در توئیتر نوشت: «‌اگر دولت محترم بر معرفی جناب آقای دکتر مدنی به عنوان وزیر اقتصاد جمهوری اسلامی ایران اصرار دارد بداند که کار سختی در مجلس و کمیسیون  اقتصادی مجلس خواهد داشت؛ فقدان سابقه اجرایی؛ همکاری با نهادهای بین المللی وابسته به راکفلر و Hand و موارد دیگر فقط بخشی از چالش‌های ایشان خواهد بود.»
حسین صمصامی، دیگر نماینده مجلس نیز اینگونه نوشت: «اقتصاد علم تحلیل رفتار است که ریشه در مبانی فکری و ارزشی هر جامعه‌ای دارد. متاسفانه شبکۀ نفوذ با گلچین دانشجویان نخبۀ فنی مهندسی که فاقد عقبۀ اشراف بر این مبانی هستند، با یک مشت مدل و فرمول تحت تعالیم مبانی خود قرار داده و برای اجرای سیاست‌های مدنظرشان به کشور بازمی‌گردانند.»
در ویدیویی دیگر که از صمصامی منتشر شده نیز او می‌گوید: «جریان پول‌گرایان (فریدمن و مکتب شیکاگو) طرفدار آزادی اقتصادند. البته ما مخالف بازار نیستیم و اگر شرایط رقابت کامل فراهم باشد، قطعا اولویت با بازار است، اما درغیاب بازار کارآ و شکست بازار از منظر علم اقتصاد، دولت باید ورود کند و در این حالت اتکا به سازوکار قیمتی و بازار خطاست.» این ویدیو و موارد مشابه از سوی رسانه‌ای به نام حکمران که از سوی یاسر جبرائیلی، فعال سیاسی اصولگرا مدیریت می‌شود، ساخته شده است. در چند روز گذشته همچنین نقل قولی با نام و نشان اکانت توئیتری راه دیالمه – نزدیک به امیرحسین ثابتی منفرد، نماینده تهران – به نقل از محمدمنان رئیسی، نماینده قم منتشر شد که گفته است: «از پذیرش مذهبی های سکولار با ریش و انگشتر معذوریم.»
مسعود براتی، از نزدیکان سعید جلیلی و کارشناس حوزه تحریم نیز نوشت: «با جستجو در اینترنت چیز زیادی درباره دیدگاه آقای مدنی زاده درباره شیوه درست مقابله با تحریم و پرونده FATF پیدا نکردم. تنها در مصاحبه با سایت رهبر انقلاب درباره لزوم سرمایه‌گذاری خارجی برای رشد اقتصادی نکاتی بیان کرده بود. این خلا برای گزینه وزارت اقتصاد خوب نیست.»
از زمان طرح نام مدنی‌زاده در رسانه‌ها، نظرات مختلفی در حمایت یا مخالفت با او در شبکه‌های اجتماعی مطرح شد. اصلی‌ترین جریان مخالف مدنی‌زاده با نام دلارزدایان شناخته می‌شوند که شامل برخی نماینده‌های مجلس و همچنین برخی کاربران شناخته‌شده می‌شود که به عنوان کارشناس و دانش‌آموخته اقتصاد فعالیت می‌کنند. یکی از کاربران شناخته‌شده این جریان مدعی شده بود که استعلام مدنی‌زاده از سوی دو دستگاه امنیتی کشور منفی بوده اما پزشکیان می‌خواهد او را معرفی کند. این پست پس از انتشار و بازتاب، از سوی نویسنده حذف شد. اظهارنظرهای مدنی‌زاده در برخی برنامه‌های اقتصادی تلویزیون و رسانه‌های اینترنتی نیز مورد توجه قرار گرفته است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه