روزنامه کائنات
5

گزارش

1404 سه‌شنبه 16 ارديبهشت - شماره 4823

گزارش کائنات در مورد نحوه استفاده از انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر

تابستان بدون خاموشی!

 مجید جاویدپوریان- دیروز پزشکیان در بخشی از سخنان خود به برنامه‌های دولت در حوزه تامین انرژی پرداخت و گفت: تمامی ادارات باید به پنل‌های خورشیدی مجهز شوند. در تابستان برق به ادارات داده نخواهد شد، مگر اینکه از پنل خورشیدی استفاده کنند. قرار است چهارشنبه آینده وزرا گزارشی از اقدامات خود در این زمینه ارائه دهند. این تأکید رئیس جمهور درحالی است که شورای عالی انرژی کشور در سال‌های گذشته الزام تأمین 20 درصد از برق ادارات با پنل‌های خورشیدی را مصوب کرده و این قانون از طریق وزارت نیرو ابلاغ شده بود.
این تأکید قانونی برای تأمین 20 درصدی برق ادارات با پنل‌های خورشیدی اجرایی نشد و تعداد زیادی از ادارات کشور، حتی به موضوع این قانون ورود هم نکرده‌اند و وزارت نیرو در این زمینه کارنامه قابل قبولی ندارد.
حال سوال اینجاست که مخاطب این عبارت «باید» و تأکید رئیس جمهور چه کسی و یا چه نهادی است؟ اگر وزارت نیرو ملزم به اجرای این فرمان رئیس جمهوری است و قرار است نسبت به آن در جلسه چهارشنبه آینده گزارشی ارائه دهد، بهتر است این وزارتخانه ابتدا گزارشی از چرایی عدم موفقیت در اجرای مصوبه شورای عالی انرژی برای الزام تأمین 20درصدی برق ادارات با انرژی خورشیدی را ارائه کند و سپس برنامه خود برای اجرای دستور جدید رئیس جمهوری را اعلام کند.
بدون شک، مخاطب «بایدِ» امروز رئیس جمهور، به جز دولت نیست و این دولت است که باید در راستای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر به‌یک همگرایی و یکپارچگی برسد، همگرایی و یکپارچگی که تا امروز سطح آن در دولت چهاردهم برای توسعه تجدیدپذیرها مطلوب نبوده و برنامه‌های توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر یک‌به‌یک با تأخیر و تعلیق مواجه می‌شوند.
پس از سال‌ها عقب‌ماندگی در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران، در دولت چهاردهم افزایش 30 هزار مگاواتی تولید برق از انرژی باد و خورشید در دستور کار قرار گرفت به‌طوری که 5000 مگاوات آن در پیک تابستان 1404 بتواند کمک‌حال کاهش ناترازی شدید برق باشد؛ در ادامه، این رقم 5000 مگاواتی به 3000 مگاوات تقلیل پیدا کرد و برنامه کوتاه‌مدت توسعه تجدیدپذیرها به‌نوعی به‌روزآوری شد. 3000 مگاواتی که با سرعت فعلی توسعه تجدیدپذیرها،‌ بعید به نظر می‌رسد به پیک تابستانه مصرف برق امسال برسد.
درحالی که طبق پیش‌بینی‌های وزیر نیرو، می‌بایست تا پایان سال 1403 با افزایش حدودا 800 مگاواتی ظرفیت اسمی تولید برق تجدیدپذیر، این ظرفیت از 2000 مگاوات عبور کند، این ظرفیت در پایان سال از مرز 1600 مگاواتی عبور کرد.
درواقع در هر ماه از عمر دولت چهاردهم در سال 1403، به‌طور متوسط 57 مگاوات ظرفیت جدید منصوبه نیروگاه‌های تجدیدپذیر اضافه شد که این سرعت توسعه، اگرچه نسبت به دولت‌های قبلی رشد داشته اما نسبت به نیاز صنعت برق و الزامات برنامه هفتم توسعه و برنامه خود دولت، بسیار کُند است.
نصب پنل‌های خورشیدی در ادارات دولتی تا تابستان سرعت می‌گیرد
هفته پیش معاون سرمایه‌گذاری و تنظیم مقررات سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) اعلام کرد: بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده و با تأکید رئیس‌جمهور، قرار است بخش قابل توجهی از ادارات و دستگاه‌های اجرایی کشور تا پیش از فرارسیدن تابستان به سامانه‌های تولید برق خورشیدی مجهز شوند.
امیر دودابی‌نژاد با اشاره به الزام قانونی تأمین حداقل ۲۰ درصد از برق مصرفی ادارات دولتی از منابع تجدیدپذیر، گفت: این موضوع هم‌اکنون با جدیت بیشتری در دستور کار قرار گرفته و تلاش می‌شود حتی فراتر از حداقل تعیین‌شده، برق مورد نیاز از طریق مولد‌های خورشیدی تأمین شود.
وی افزود: با توجه به تأکید دولت و پیگیری‌های رئیس‌جمهور، برنامه‌ریزی‌ها به‌گونه‌ای انجام شده که در کوتاه‌ترین زمان ممکن، نصب و راه‌اندازی این سامانه‌ها آغاز و بخش مهمی از ظرفیت اداری کشور تحت پوشش انرژی خورشیدی قرار گیرد.
معاون ساتبا با اشاره به نقش تأمین مالی در اجرای این طرح گفت: تأمین اعتبار لازم برای این پروژه از سوی دستگاه‌ها ضروری است، اما خوشبختانه هماهنگی‌هایی میان سازمان برنامه و بودجه و نهاد‌های استانی صورت گرفته تا منابع مالی مورد نیاز فراهم شود.
دودابی‌نژاد خاطرنشان کرد: در سازمان ساتبا تلاش کردیم چارچوبی فنی و اجرایی طراحی کنیم که قابل دسترس، ساده و عملیاتی باشد. در همین راستا، پیمانکاران واجد شرایط از سراسر کشور شناسایی شده‌اند و به دستگاه‌های دولتی معرفی شده‌اند تا بتوانند به سرعت وارد مرحله قرارداد و اجرا شوند.
وی همچنین از تمهیداتی برای تأمین تجهیزات مورد نیاز خبر داد و افزود: برای جلوگیری از تأخیر و مشکلات احتمالی، اقدامات لازم برای تأمین تجهیزات با کیفیت و با قیمت مناسب صورت گرفته و این تجهیزات در اختیار پیمانکاران قرار می‌گیرد.
به گفته معاون ساتبا، یکی از تجهیزات کلیدی در ساخت مولد‌های خورشیدی، اینورتر‌ها هستند. او گفت: ظرفیت خوبی برای تولید اینورتر در کشور وجود دارد، اما در سال‌های گذشته به‌دلیل نصب محدود سامانه‌های خورشیدی، از این ظرفیت به‌درستی استفاده نشده بود.
او ادامه داد: اکنون با تقویت این حوزه، تولیدکنندگان داخلی اینورتر آماده شده‌اند تا نیاز کشور را در کوتاه‌ترین زمان تأمین کنند. همچنین تفاهم‌هایی میان فعالان این حوزه و تولیدکنندگان سابق که تجربه تولید این تجهیزات را داشته‌اند، شکل گرفته تا از حداکثر ظرفیت داخلی بهره‌برداری شود.
دودابی‌نژاد با بیان مزایای نصب سامانه‌های خورشیدی در مراکز اداری گفت: این سامانه‌ها در محل مصرف نصب می‌شوند که از نظر اقتصادی و فنی بسیار باارزش است و برخلاف نیروگاه‌های بزرگ، در زمان کوتاهی به بهره‌برداری می‌رسند.
وی اظهار امیدواری کرد که با حذف بروکراسی و جدیت دولت، بخش قابل توجهی از این پروژه‌ها تا زمان اوج مصرف برق در تابستان به بهره‌برداری برسد.
بهره‌برداری۱۵۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی تا پایان خرداد ماه
مجری طرح ملی ساخت ۶۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی از برنامه‌ریزی برای بهره‌برداری بیش از ۱۵۰ مگاوات از این نیروگاه ها تا پایان خرداد امسال خبر داد.
در راستای برنامه‌های کوتاه‌مدت دولت برای رفع ناترازی برق، در جریان عملیات اجرایی طرح ملی ۶۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور، عملیات نصب پنل‌های خورشیدی نیروگاه خورشیدی ۳ مگاواتی خمین با حضور معاون وزیر نیرو آغاز شد.
محمد دوست‌محمدی در جریان آغاز عملیات نصب پنل‌های نیروگاه خورشیدی ۳ مگاواتی در شهرستان خمین استان مرکزی که با حضور محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو و رئیس ساتبا برگزار شد، اظهار کرد: بر اساس دستور رئیس جمهور و تاکیدات وزیر نیرو در خصوص اجرای برنامه کوتاه مدت رفع ناترازی‌ها در حوزه برق قرار شد تا نیروگاه‌های ۳ مگاواتی طراحی و احداث شوند. نیروگاه ۳ مگاواتی خمین که امروز عملیات نصب پنل‌های خورشیدی آن آغاز شد نیز یکی از همین طرح‌هایی است که به منظور کاهش ناترازی‌ها اجرایی شده است.
مجری طرح ملی ساخت ۶۰۰ مگاوات نیروگاه‌های خورشیدی در کشور گفت: ظرف مدت دو هفته عملیات پایه کوبی این طرح، اجرایی و امروز به اتمام می‌رسد. همچنین از سه روز گذشته عملیات نصب استراکچر طرح شروع و از امروز‌ عملیات نصب پنل های خورشیدی آغاز شد.
دوست محمدی از عزم و اراده ملی برای کاهش ناترازی انرژی در کشور با توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر گفت و اظهار کرد: با وارد کردن نیروگاه خمین به مدار شبکه سراسری برق تا تاریخ ۳۱ خرداد ماه، ثابت خواهیم کرد که عزم و اراده ما برای کاهش ناترازی ها در کشور جدی است و کارهای بزرگ مثل احداث ۳۰ هزار مگاوات کاملا امکان پذیر است.
مجری طرح ملی ساخت ۶۰۰ مگاوات نیروگاه‌های خورشیدی در کشور تصریح کرد: عملیات پایه کوبی نیروگاه‌های آشتیان ۱ و ۲ نیز از روز گذشته آغاز شده است و امروز نصب پنل های خورشیدی در آن نیروگاه ها نیز آغاز می‌شود.
وی عنوان کرد: امیدواریم احداث ۱۵۰ مگاوات طرح‌های نیروگاهی تجدید‌پذیر که به ساتبا وعده داده‌ایم تا تاریخ ۳۱ خردادماه امسال به اتمام برسد، وارد مدار بهره برداری شود.
مجری طرح ملی ساخت ۶۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور ادامه داد: پیش بینی می‌کنیم در هفته آینده نیز در میان دره استان سمنان، نصب پنل های خورشیدی نیروگاه ۱۲ مگاواتی آغاز شود که البته در فاز بعدی تا ۱۸ مگاوات قابل توسعه است.
دوست محمدی با اشاره به طرح ملی ساخت ۶۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور اظهار ‌کرد: از ۶۰۰ مگاوات برنامه ریزی شده در این طرح، عملیات مطالعات آن به اتمام رسیده و بیش از ۱۵۰ مگاوات طرح نیروگاه خورشیدی در فاز اجرایی است، در‌ بخشی از کار پیشرفت داشته‌ایم که استراکچر‌ کار در داخل کشور وجود داشته و با اولویت، فعالیت را پیش برده‌ایم.
وی در خصوص استفاده از توان داخلی برای اجرای این طرح ملی گفت: بیشتر تجهیزات مورد استفاده شامل استراکچرهای خورشیدی و پنل های خورشیدی این پروژه کاملا تولید داخل هستند.
دوست محمدی عنوان کرد:وزارت نیرو بنا بر نیروگاه داری ندارد و در تلاش است بستر را برای حضور سرمایه گذاران آماده کند چرا که این بخش خصوصی است که باید به موضوع احداث نیروگاه های خورشیدی ورود کند.
وی افزود: نیروگاه‌های دولتی که در این شرایط ساخته می‌شوند نیز پس از اتمام و با دریافت مجوزهایی و از طریق سازو کارهایی به بخش خصوصی واگذار خواهند شد.
مجری طرح ملی ساخت ۶۰۰ مگاوات نیروگاه‌های خورشیدی در کشور در خصوص نقش ساتبا در کمک به سرمایه گذاران برای تسهیل در امر سرمایه گذاری بخش خصوصی خاطرنشان کرد: ساتبا پیگیری‌هایی در بحث تسهیل در امر ساخت این طرح‌ها و جبران کمبودهای این حوزه انجام داده است؛ همچنین در بحث تامین اعتبارات نیز ساتبا در حال برنامه‌ریزی برای تامین منابع مالی برای سرمایه گذارانی است که انگیزه و اراده جدی برای فعالیت در این حوزه دارند.
دوست محمدی با اشاره به مسایل پیش روی بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در حوزه نیروگاه‌های خورشیدی گفت: یکی از مسایل این حوزه، بحث ثبت سفارش نیروگاه‌های خورشیدی است و البته ساتبا در حال پیگیری و حل این مساله است؛ باید واقع‌بینانه به شرایط تولید داخل و نیازها نگاه شود و هرآنچه که امکان تولید در کوتاه مدت در داخل را ندارد وارد کنیم.
وی با تاکید بر توانمندی داخلی برای احداث نیروگاه های خورشیدی افزود: کشور از نظر پتانسیل خورشیدی ظرفیت بسیار خوبی دارد و توان دانشمندان و فعالان این حوزه برای احداث طرح های خورشیدی بسیار خوب و بالا است. در این زمینه باید تصمیمات خوبی اتخاذ شود تا شاهد بهره مندی هرچه بیشتر از این ظرفیت ها و اجرای طرح های مورد نیاز باشیم.
پنل خورشیدی چیست؟
انرژی خورشیدی از نور خورشید به دست می آید. پنل خورشیدی (یا اثر فوتوولتائیک) با تبدیل نور خورشید، فوتون ها (ذرات انرژی دار) را به الکتریسیته تبدیل میکند. پنل های خورشیدی کاربردهای فراوانی دارند، مانند کنترل قدرت سیستم اتاقک ها، تجهیزات ارتباطی، کنترل حسگر و تولید الکتریسیته توسط سیستم های الکتریکی خورشیدی خانگی و تجاری.
پنل خورشیدی از چه چیزی ساخته شده‌اند؟
پنل خورشیدی به عنوان یک منبع انرژی تجدید پذیر به طور فزاینده‌ای محبوب شده‌اند، اما آیا تا به حال فکر کرده‌اید که آنها دقیقا از چه چیزی ساخته شده‌اند؟
رایج‌ترین نوع پنل PV با استفاده از سیلیکون کریستالی (c-SI) ساخته می‌شود.
پنل خورشیدی سیلیکونی کریستالی معمولی از تقریباً ۷۶٪ شیشه، ۱۰٪ پلیمر پلاستیکی، ۸٪ آلومینیوم، ۵٪ سیلیکون، ۱٪ مس و کمتر از ۰.۱٪ نقره و سایر فلزات تشکیل شده است.
سیلیکون
سیلیکون حیاتی ترین ماده خام در تولید پنل های PV است. این یک ماده نیمه هادی است که دارای خاصیت منحصر به فردی است که می تواند نور خورشید را به الکتریسیته تبدیل کند. سیلیکون مورد استفاده در پنل های PV معمولاً به شکل ویفرهای سیلیکونی است که از شمش های سیلیکونی با خلوص بالا ساخته می شود. کیفیت و خلوص سیلیکون به طور مستقیم بر کارایی و عملکرد پنل های PV تأثیر می گذارد.
نقره و سایر فلزات
در طی فرآیند برش دادن شمش سیلیکون به دیسک های نازکی که به ویفر نیز معروف است، مواد مختلفی مانند بور، فسفر و نقره به ویفر اضافه می شود. این مواد برای ایجاد الکترون‌های آزاد در داخل ویفرها استفاده می‌شوند که می‌توانند به جریان الکتریکی تبدیل شوند. این فرآیند بخشی ضروری از ایجاد قطعات نیمه هادی مانند مدارهای مجتمع و سلول های خورشیدی است.
مس
مس با هدایت الکتریکی عالی، ماده ایده آلی برای ایجاد سیستم های سیم کشی پیچیده است که حرکت جریان الکتریکی را در سراسر پنل تسهیل می کند. هادی های مسی و سیم های مسی در استفاده شده در پنل کمک می کنند تا سلول ها را به هم متصل کرده و یک مدار کامل سلول به سلول را تشکیل دهند.
پلیمر پلاستیکی
ورق پشتی از مواد بسیار بادوام و بر پایه پلیمر ساخته شده است. این کار از ورود آب، خاک و سایر مواد از پشت به پنل جلوگیری می کند. پس از آن، جعبه اتصال برای فعال کردن اتصالات در داخل ماژول اضافه می شود. همچنین می‌توانید برای دستیابی به بازده انرژی بالاتر، پنل‌های دو شیشه‌ای Bifacial را انتخاب کنید.
آلومینیوم
قاب پنل PV معمولاً از آلومینیوم ساخته می شود تا محافظت از اجزای پنل را فراهم کند. این قاب کمک می کند که پنل در برابر باد، برف و سایر بارهای محیطی مقاومت کند و در عین حال یکپارچگی خود را در طول سالیان متمادی حفظ کند.
شیشه
شیشه بزرگ‌ترین جزء از نظر وزن در پنل خورشیدی است و بیش از ۹۰ درصد وزن کل را تشکیل می‌دهد. شیشه برای محافظت از اجزای سازنده استحکام ساختاری ماژول استفاده می‌شود. شیشه به انتقال آسان نور خورشید به سلول‌خورشیدی کمک می‌کند و می‌توان آن را به گونه‌ای ساخت که یک یا هر دو طرف آن دارای یک پوشش ضد انعکاس باشد و برای تمرکز نور خورشید مفید باشد. بیشتر پنل ها دارای شیشه سکوریت هستند و در نتیجه می‌توانند استرس ایجاد شده توسط طوفان‌های شدید و بارهای برف را تحمل کنند.
در نتیجه، مواد خام مورد استفاده در پنل PV با دقت انتخاب می شوند تا از دوام، کارایی و عملکرد پنل اطمینان حاصل شود. ترکیبی از مواد نیمه هادی، فلزات رسانا، شیشه، صفحات پشتی و قاب منجر به تولید یک پنل با کیفیت می‌شود. پنل خورشیدی نقش مهمی در بهره برداری از انرژی تجدیدپذیر و کاهش وابستگی ما به سوخت فسیلی ایفا می‌کنند. از آنجایی که تقاضا برای انرژی تجدیدپذیر همچنان در حال رشد است، پیشرفت در مواد خام و فرآیند تولید، قابلیت پنل PV را بیشتر می کند و انرژی خورشیدی را به گزینه‌ای مناسب برای آینده ای پاک و پایدار تبدیل می‌کند.
تاریخچه پنل خورشیدی
پیشرفت استفاده از انرژی خورشیدی به 100 سال قبل برمیگردد. در زمانی نه چندان دور، از انرژی خورشیدی برای تولید بخار آب استفاده میشده است و از بخار آب نیز برای عملکرد ماشین های مختلف استفاده میکردند؛ اما این امر تا پیش از کشف اثر فوتوولتائیک (تبدیل نور خورشید) توسط ادموند بکرل امکان پذیر نبود.
در سال 1893 چارلز فریت با کمک گرفتن از کشف بکرل اولین سلول خورشیدی اصل را ساخت. این سلول خورشیدی با استفاده از ورقه های آغشته به سلنیم و یک ورقه نازک از جنس طلا ساخته شد. راسل اُهل مخترع آمریکایی اولین سلول خورشیدی سیلیکونی دنیا را در سال 1941 در آزمایشگاه بل اختراع کرد. با بهره گیری از اختراع اهل اولین پنل خورشیدی جهان در سال 1954 در همان آزمایشگاه ساخته شد.
پنل های خورشیدی در فضایی با قمرهای مصنوعی شروع به کار کردند. اکثر مردم در دهه 70 میلادی برای اولین بار پنل های خورشیدی را در ماشین حساب ها مشاهده کردند.
امروزه پنل های خورشیدی برای شارژ کردن تجهیزات گسترده ای استفاده میشوند و چنانچه در بخش سرگرمی نمناک می خوانید پنل های خورشیدی هنوز هم به صورت سلول های خورشیدی در ماشین حساب ها وجود دارند، برای تامین انرژی خانه ها و مجتمع های تجاری مانند ساختمان شرکت گوگل در کالیفرنیا استفاده میشوند.
پنل خورشیدی چگونه کار میکند؟
پنل های خورشیدی انرژی تجدید پذیر را میگیرند و به الکتریسیته تبدیل میکنند، که با استفاده از این الکتریسیته میتوان مدارهای الکتریکی را شارژ کرد. پنل های خورشیدی شامل چندین سلول خورشیدی اند که هر کدام از لایه های سیلیکونی، لایه های فسفری (برای تولید بار منفی) و لایه های بور ( برای تولید بار مثبت) تشکیل شده اند.
پنل های خورشیدی فوتون ها را جذب میکنند و جریان الکتریکی ایجاد میکنند. انرژی تولید شده از فوتون ها به الکترون ها امکان خارج شدن از مدار اتمی خود و رها شدن در میدان الکتریکی تولید شده توسط سلول های خورشیدی را میدهد؛ این میدان الکتریکی الکترون های آزاد را در جریان الکتریکی هدایت میکند. این روند با نام اثر فوتوولتائیک شناخته میشود.
سقف یک خانه متوسط فضای کافی برای نصب پنل های خورشیدی لازم برای تولید انرژی الکتریکی را دارد. همچنین پنل های خورشیدی در طول روز انرژی الکتریکی اضافی تولید میکنند، تا در شب مورد استفاده قرار گیرد.
کنتورها این امکان را به صاحبان پنل های خورشیدی میدهند و در صورتی که سیستم تولید انرژی، انرژی ای بیش از نیاز خانه تولید کند هزینه آن را دریافت کنند.
در تجهیزات آف گرید بانک باتری، کنترل کننده شارژ و معکوس کننده از اعضای ضروری اند. سیستم خورشیدی جریان مستقیم برق را توسط کنترل کننده شارژ به بانک باتری میفرستد. پس از آن انرژی از بانک باتری به معکوس کننده میرود و جریان مستقیم به جریان متناوب تبدیل میشود و برای دستگاه هایی که با جریان مستقیم کار نمیکنند، مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به معکوس کننده، سیستم خورشیدی را سایز بندی میکنند تا نیازهای مختلف را برآورده کند. جریان متناوب برای تجهیزات برقی خانه یا مجتمع های تجاری، وسایل نقلیه و قایق ها، کنترل اتاقک ها، کلبه ها، تجهیزات ارتباطی، جریان دیدبانی نفت و گاز و... استفاده میشود.
طرز کار کردن پنل های خورشیدی
هنگام استفاده از پنل های خورشیدی از تجهیزات آف گرید استفاده میشود؛ تجهیزات آف گرید تجهیزاتی اند که برای استفاده از آن به جریان اصلی برق احتیاجی نیست.
با وجود پنل های خورشیدی، دیگر نیازی به پرداخت هزینه های سنگین نصب دکل و کابل کشی نیست. پنل خورشیدی قطعا ارزان تر است و اگر درست نگه داری شود ، تا سه دهه قابلیت تولید انرژی دارد.
البته بهترین فایده آن این است که از انرژی های پاک و تجدیدپذیر تغذیه میشود. با توجه به تغییرات جهانی آب و هوا و گرم شدن کره زمین، حفظ اتمسفر امری مهم به شمار میرود. پنل های خورشیدی کمترین آلودگی و استهلاک را دارند و تا مدت زیادی سالم میمانند.
فایده بعدی این است که وقتی برای نصب اولیه پنل هزینه ای را می پردازید، انرژی ای که پنل در ادامه طول عمر خود تولید می کند ( بسته به کیفیت و نوع پنل) به اندازه 15 تا 20 سال است و کاملا رایگان است.
همچنین از فواید دیگر پنل های خورشیدی این است که اگر انرژی مصرفی از تولیدی پنل بیشتر باشد، انرژی اضافی قابل فروش است (معمولا کمپانی سازنده پنل آن را خریداری می کند.)
انواع پنل خورشیدی
در کل دو نوع پنل خورشیدی وجود دارد و اجزای تشکیل دهنده پنل های خورشیدی اغلب سیلیکونی اند. و شامل:
1-مونوکریستالین یا پلی کریستالین (یا مولتی کریستالین)
2-سیلیکون بی شکل
این سه نوع جزء سازنده با توجه به قیمت، طول عمر و بازده پنل های متفاوتی تولید میکنند. پنل های خورشیدی نوع اول که از مونوکریستالین ها یا پلی کریستالین ها ساخته میشوند بین 12 تا 19 درصد بازده دارند و پنل های نوع دوم از سیلیکون بی شکل ساخته میشوند، که از کنار هم قرار گرفتن سلول های بی شکل به وجود آمده است.
پنل های خورشیدی CIS (شامل مس، ایندیم، سلنیم) و CIGS (شامل مس، ایندیم، گالیم، سلنیم) و CdTe (شامل کادمیم تلورید) از نوع دوم هستند.
در نمناک اشاره شده است که از مزیت های پنل نوع دوم این است که در آن ورقه های نیمه رسانا وجود دارد و به همین دلیل ارزان تر است، جلوه بهتری دارد و بازده آن بین 5 تا 11 درصد است.
نکته مهم در نصب پنل خورشیدی
پنل های خورشیدی جریان مستقیم تولید میکنند، پس برای استفاده از جریان باید جریان مستقیم را توسط معکوس کننده به جریان متناوب 230 ولت تبدیل کرد. این امر به وسیله معکوس کننده ای که در پنل خورشیدی قرار دارد، اتفاق میافتد.
سطح انرژی تولید شده پنل خورشیدی
ظرفیت یک پنل خورشیدی با واحد وات اندازه گیری میشود، بیشترین ظرفیت یک پنل خورشیدی در شرایظ ایده آل (یعنی در یک روز آفتابی با آسمان کاملا صاف) مشخص میشود.
جهت گیری ایده آل پنل های خورشیدی به جنوب است؛ بازده پنل های نصب شده بین جنوب غربی تا جنوب شرقی 5 درصد کاهش مییابد و در خارج از این محدوده اتلاف انرژی افزایش مییابد.
مقدار طول عمر پنل های خورشیدی
در پاسخ به پنل های خورشیدی چه مدت می توانند عمر کنند؟  میتوان گفت به طور معمول و عمومی اگر نوع پنل خورشیدی بکار رفته مرغوب باشد مدت عمر آن بین ۲۵ تا ۳۰ سال می باشد. با این حال، این به این معنا نیست که آنها بعد از ۲۵ سال تولید برق را متوقف کنند بلکه به این معنی است که برق تولید شده توسط پنل های خورشیدی نسبت با آنچه تولید کنندگان عنوان کردند کاهش یافته است. صفحه های خورشیدی می توانند برای چندین دهه به کار خود ادامه دهند، به شرطی که با باد، آوار و یا سایر عوامل دیگر آسیب نبینند. این عمدتا به این خاطر است که پنل ها هیچ قسمت متحرکی ندارند. آنها به ندرت از داخل آسیب می بینند و تنها توسط نیروهای خارجی مانند آب و هوا بد و ضربه از بیرون دچار آسیب می شوند.
میزان تخریب پذیری
مطالعه ای که در سال ۲۰۱۲ توسط آزمایشگاه ملی انرژی تجدید پذیر (NREL) انجام شد به ای نتیجه دست یافتند که در هر سال، تولید برق توسط پنل خورشیدی به میزان ۰,۸ درصد کاهش می یابد. این میزان کاهش، میزان تخریب پنل خورشیدی است. اگرچه این میزان کاهش بسیار بستگی به برند و نام تجاری پنل خریداری شده دارد، تولید کنندگان معتبر پنل های خورشیدی این میزان را به ۰.۳ درصد کاهش داده اند که این میزان به علت پیشرفت تکنولوژی همچنان در حال کاهش می باشد.
سرعت تخریب در پنل های خورشیدی دقیقا چیست؟ برای مثال بالا، میزان تخریب ۰,۸٪ بدین معنی است که در سال دوم، صفحه های خورشیدی شما به میزان ۹۹.۲ درصد مقدار اولیه خود بازدهی دارد؛ با گذشت ۲۵ سال از عمر مفید آنها، آنها همچنان به میزان ۸۲.۵٪ بازدهی دارند. صفحه های خورشیدی با کیفیت بالاتر با نرخ تخریب ۰.۵٪ احتمالا بعد از گذشت ۲۵ سال از عمر مفید خود حدودا ۸۷.۵٪ مقدار اولیه برق که در نخستین سال خود تولید کردند، بازدهی دارند.
آیا می توان طول عمر پنل های خورشیدی را طولانی تر کنیم؟
به طور کلی، پنل های خورشیدی بسیار با دوام هستند. اکثر تولیدکنندگان پنل های خود را مورد آزمایش قرار می دهند تا اطمینان حاصل کنند که این پنل ها توان مقابله با باد های شدی و تحمل وزن برف سنگین را دارا باشد و همچنین بسیاری از پنل ه به طور خاص آزمایش می شوند تا اطمینان حاصل شود که آنها می توانند در مقابل تگرگ مقاومت کنند. علاوه بر این، سیستم های انرژی خورشیدی معمولا قسمت های متحرک ندارند و نگهداری آن ساده می باشد.
بهترین راه برای افزایش عمر و نگهداری پنل های خورشیدی در طولانی مدت این است که از یک شرکت معتبر و قابل اطمینان که بتواند به خوبی به مشتریان خدمات پس از فروش ارائه دهد استفاده کنید. بسیار مهم است که پنل هایی که قصد خرید آن را دارید دارای گارانتی معتبر و خوب باشد.
با این وجود باید به این توجه داشت که صاحبان خانه برای عمر طولانی این پنل ها باید به خوبی از آن نگهداری کنند تا مورد آسیب واقع نشوند و در صورت نیاز سرویس های آن را انجام دهند تا منجر به کاهش میزان تخریب پنل های خورشیدی در هر سال شود و عملکرد بالایی داشته باشد. در اینجا چند اقداماتی که می توانید با انجام دادن آن عمر پنل خورشیدی خود را افزایش دهید ذکر شده است:
سرویس های پنل های خورشیدی را به طور منظم انجام دهید. به شرکت خدمات دهنده جهت چک و سرویس آن مراجعه کنید این کار میتواند باعث شود مشکلات بالقوه ای که در سیستم ممکن است بوجود بیاید شناسایی شده و حل شود مانند: آسیب های داخلی، سیم هایی که ممکن است فاسد شده باشد و دیگر نگرانی های دیگر را نشان دهد.
این مسئله بسیار مهم است که به جای اینکه خودتان پنل را چک کنید این کار را به شرکت خدمات دهنده بسپرید تا کسی که در این زمینه دارای تجربه و آگاهی در این زمینه می باشد آنرا بررسی کنید چون ممکن است اگر خود آنرا انجام دهید باعث خرابی پنل و دیگر آسییب ها شوید که گارانتی خود را با این عمل باطل کردید.
 عمر یک اینورتر معمولی برای استفاده در یک سیستم خورشیدی فتوولتائیک بین ۱۰ تا ۱۵ سال می باشد و در نتیجه باید قبل از اینکه عمر آن به پایان برسد تعویض شود.
بااین حال، میکرو اینورتر ها جایگزین جدید و محبوب برای اینورتر های مرکزی می باشند. به طور کلی طول عمر آن های مشابه طول عمر پنل های خورشیدی می باشد(تقریبا ۲۵ سال).
وقتی پایه نگهدارنده ی پنل خورشیدی به سقف را بررسی می کنیم باید مطمئن باشیم که بصورت ایمن و محکم متصل شده است تا خطر آسیب به پنل خورشیدی و سقوط آن به پایین وجود نداشته باشد. پنل های خود را از تمییز نگه دارید و آن را از موادی که ممکن است به آن آسیب بزند دور نگه دارید.
هنگامی که شما ابتدا پنل خورشیدی خود را نصب می کنید، نصب کننده به شما اطمینان می دهد که درختان بزرگی وجود ندارند که بتوانند روی آن ایجاد سایه کنند و یا شیره خود را روی آن بریزند. تا زمانی که بتوانید پنل خود را از خسارت های فیزیکی دور نگه دارید، آنها می توانند برای سال های زیاد به تولید برق ادامه دهند، شاید فراتر از عمر پنل های خورشیدی معمولی یعنی بیشتر از ۲۵ تا ۳۰ سال عمر کنند.
شما حتی می توانید برای جلوگیری از آسیب های فیزیکی به پنل خود محصولات خاصی را خریداری کنید. به عنوان مثال، گارد محاقظ پنل خورشیدی می توانند حیواناتی مانند سنجاب و پرندگان را از پنل دور نگه دارد، که این کار باعث می شود زیر پنل خورشیدی آشیانه نکنند و به پنل و سیم های آن آسیب نرسانند.
و درآخر استفاده از سیستم خورشیدی باعث ذخیره و صرفه جویی در مصرف پول می شود و همچنین باعث می شود که محیط زیستی پاک و سالم برای نسل آینده باقی بگذاریم.
مشکلات پنل های خورشیدی
حال که جواب  “پنل های خورشیدی چه مدت می توانند عمر کنند؟ ” را متوجه شدید بهتره که از مشکلات پنل های خورشیدی هم بگیم. هر چند پنل‌های خورشیدی از مزایای زیادی برخوردارند، اما همچنان برخی مشکلات و چالش‌هایی در ارتباط با آن‌ها وجود دارد.
از جمله مشکلات پنل های خورشیدی :
هزینه نصب اولیه بالا: قیمت نصب و راه‌اندازی پنل‌های خورشیدی به‌طور کلی بالاست. این هزینه شامل پنل‌ها، اینورترها، تجهیزات نصب و باتری‌ها می‌شود.
نیاز به فضای بزرگ: برای تولید انرژی کافی، پنل‌های خورشیدی به مساحت بزرگی نیاز دارند. این مساله ممکن است محدودیتی برای برخی از کاربران خانگی و تجاری باشد.
وابستگی به نور خورشید: پنل‌های خورشیدی تنها در حضور نور خورشید کار می‌کنند و تولید الکتریسیته در شب و روزهای ابری کاهش می‌یابد.
کیفیت و طول عمر: برخی پنل‌های خورشیدی کیفیت پایین‌تری دارند که ممکن است به کاهش کارایی و طول عمر منجر شود.
نگرانی‌های نصب و نگهداری: نصب پنل‌های خورشیدی کار پیچیده‌ای است و نیاز به تخصص دارد. همچنین، برخی نیازهای نگهداری و تمیزکاری منظم دارند.
مسائل محیط‌زیستی در تولید: ساخت پنل‌های خورشیدی نیاز به مواد خامی دارد که استخراج و فرآوری آن‌ها ممکن است به محیط‌زیست آسیب برساند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه