روزنامه کائنات
2

سیاست

1404 چهارشنبه 31 ارديبهشت - شماره 4811

ایران و عربستان در مسیر همکاری استراتژیک

 سفر وزیر دفاع عربستان به تهران و دیدار با مقام معظم رهبری، رئیس جمهوری و دیگر مقامات ارشد جمهوری اسلامی که بازتاب گسترده ای در رسانه های داخلی و منطقه ای داشته است را می توان آغازی تازه برای همکاری های استراتژیک و گسترش مناسبات دوجانبه و نیز شکل گیری صلح و ثبات برای منطقه دانست.
 سفر خالد بن سلمان بن عبدالعزیز وزیر دفاع عربستان به ایران را می توان مهمترین رخداد روزهای اخیر دیپلماسی منطقه ای دولت چهاردهم تحلیل کرد. وزیر دفاع عربستان در سفر روز پنجشنبه به تهران با رهبر معظم انقلاب، مسعود پزشکیان رئیس جمهوری، علی اکبر احمدیان نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیّت ملّی و سرلشگر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح دیدار و گفت وگو کرد. ایران و عربستان دو بازیگر، دو قدرت، دو کشور و دو دولت مهم منطقه ای هستند که برای سال های متمادی در دو سوی تنگه هرمز و خلیج فارس قرارگرفته و همزیستی مسالمت آمیز و همکاری داشته اند. مناسبات تهران و ریاض ورای رخدادهای مختلف و بحران های ژئوپلتیکی در منطقه غرب آسیا همواره مبتنی بر منافع ملی بوده است. «خالد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان سعودی عصر روز پنجشنبه با رهبر معظم انقلاب دیدار و گفت وگو داشت و همچنین پیام پادشاه این کشور را به رهبر انقلاب تقدیم کرد. رهبر انقلاب اسلامی در این دیدار تاکید کردند: اعتقاد ما این است که ارتباط میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان برای هر دو کشور مفید خواهد بود و دو کشور می‌توانند تکمیل‌کننده یکدیگر باشند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تاکید بر اینکه گسترش روابط دو کشور دشمنانی دارد، خاطرنشان کردند: باید بر این انگیزه‌های خصمانه فائق آمد و ما در این خصوص آماده هستیم(۱۴۰۴/۱/۲۸).
ایران و عربستان در مسیر همکاری استراتژیک
به باور تحلیلگران، دیدار وزیر دفاع عربستان سعودی از ایران و گفت و گو با مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری نقطه عطف دیگری در مناسبات تهران- ریاض پس از توافق عادی سازی روابط ایران و عربستان در پکن است. همانطور که مسعود پزشکیان پیش از این بارها بر گسترش مناسبات با کشورهای همسایه به ویژه کشورهای مهم منطقه تاکید داشته اند، گسترش همکاری های دوجانبه تهران- ریاض نیز می تواند افزون بر تامین منافع ملی دو کشور، می تواند به صلح و ثبات در منطقه نیز بیانجامد.
مسعود پزشکیان رئیس‌جمهوری اسلامی ایران عصر روز پنجشنبه در دیدار با وزیر دفاع عربستان با تأکید بر ضرورت تحکیم وحدت و انسجام در جهان اسلام، خواستار توسعه همکاری‌های دوجانبه میان ایران و عربستان در همه حوزه‌ها و بهره‌گیری از ظرفیت‌های مشترک برای حل‌وفصل مسائل منطقه‌ای شد. جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل دارد تا در همه زمینه‌ها روابط خود با عربستان سعودی را گسترش داده و همکاری‌های دوجانبه را به سایر کشورهای اسلامی تعمیم دهد.
خالد بن سلمان بن عبدالعزیز نیز با تأکید بر نقش کلیدی تهران و ریاض در معادلات منطقه‌ای گفت: ایران و عربستان دو ستون اصلی منطقه هستند و روابط مستحکم میان دو کشور، می‌تواند الگویی مؤثر برای همگرایی و هم‌افزایی در جهان اسلام باشد. توافق پکن، آغاز مسیر همکاری میان دو کشور است و سقف روابط ما می‌تواند بسیار فراتر از آن تعریف شود.
ایران و عربستان با وجود روابط سینوسی در ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ (۱۰ مارس ۲۰۲۳) پس از ۷ سال، روابط خود را با میانجیگری چین احیا کردند. پس از احیای روابط میان تهران و ریاض، دو کشور مناسبات خود را در همه زمینه ها گسترش دادند که سفر وزیر دفاع عربستان به تهران و دیدار با مقامات ارشد نظام را می توان در همین چارچوب مورد ارزیابی قرار داد.
بنابراین، سفر وزیر دفاع عربستان به تهران را می توان آغازی بر همکاری‌های گسترده تهران-ریاض تحلیل کرد. همانطور که مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد، جمهوری اسلامی ایران به منظور ایجاد کارگروه‌های مشترک در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی میان دو کشور آمادگی کامل دارد و با عزم و اراده راسخ در مسیر تحکیم روابط با همسایگان خود بویژه پادشاهی عربستان سعودی حرکت خواهد کرد.
همچنین گسترش مناسبات تهران- ریاض را می توان از بعد منطقه ای نیز مورد بررسی قرار داد. امروز منطقه آسیا دچار چالش ها و بحران های گسترده ای از جمله بحران غزه است که جمهوری اسلامی ایران و عربستان می توانند با همکاری یکدیگر این بحران حل کنند.
ایران و عربستان در مسیر همکاری استراتژیک
رئیس‌جمهور پزشکیان در دیدار با وزیر دفاع عربستان با اشاره به وضعیت ناگوار مردم غزه گفت: چنانچه کشورهای اسلامی به زبانی مشترک و اتحادی واقعی دست یابند، رژیم صهیونیستی دیگر قادر نخواهد بود فجایع انسانی نظیر آنچه امروز در غزه می‌گذرد را رقم بزند. وزیر دفاع عربستان نیز با اشاره به بحران غزه تاکید کرد: مواضع ایران و عربستان در قبال تحولات غزه و فلسطین همسو است و اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه، کرانه باختری، لبنان و سوریه نشان از تلاش این رژیم برای سوء استفاده از خلأهای موجود در منطقه دارد. ایران و عربستان بعنوان دو ستون صلح و ثبات منطقه از این ظرفیت برخوردارند که با همکاری در حوزه ثبات آفرینی، بحران های جهان اسلام را حل و فصل کنند. در فرجام سخن می توان تاکید کرد مناسبات ایران و عربستان در پرتو آغازی جدید و با پیگیری راهبرد تعامل سازنده و سیاست تنش زدایی و تمرکز بر دیپلماسی اقتصادی می تواند با عبور از چالش های گذشته و ورود به همکاری جدید، مرحله نوینی از مناسبات دوجانبه را شکل داده و صلح و ثبات را برای منطقه به ارمغان بیاورد.

 

با حکم رئیس‌جمهور؛
«سعید اوحدی» رئیس ستاد بزرگداشت
 اولین سالگرد شهدای خدمت شد
 «مسعود پزشکیان» در حکمی با انتصاب «سعید اوحدی» رئیس‌ بنیاد شهید و امور ایثارگران به عنوان رئیس ستاد بزرگداشت اولین سالگرد شهدای خدمت، تصریح کرد: انتظار می‌رود با مشارکت و هم‌افزایی کلیه دستگاه‌های دولتی، نهادهای کشوری و لشکری و با بهره‌گیری از ظرفیت مجموعه‌های غیردولتی و مردمی نسبت به برنامه‌ریزی و اتخاذ تدابیر لازم در راستای برگزاری هر چه باشکوه‌تر این مراسم اهتمام حداکثری مصروف دارید.

دوشنبه: تهران یکی از مهمترین شریکان راهبردی ماست
 وزیر انرژی و ذخایر آبی جمهوری تاجیکستان در دیدار با معاون بین‌الملل و همکاری‌های منطقه‌ای معاون اول رئیس‌جمهوری ایران خاطرنشان کرد که تهران یکی از مهمترین شرکای راهبردی ماست.
دلیر جمعه در دیدار با علی نجفی خوش‌رودی، اظهار داشت: حجم تجاری میان دو کشور در سه‌ماهه نخست سال میلادی به ۱۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۳ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار افزایش داشته است. وی اضافه کرد: انتظار می‌رود در نشست آتی مسئولان دو کشور، با تمرکز بر حوزه‌هایی چون انرژی، اقتصاد و تبادلات فرهنگی، این شرایط به توسعه بیشتر روابط دوجانبه شتاب بخشد. به گفته جمعه، این آمار نشانگر پویایی مثبت همکاری‌های اقتصادی و چشم‌انداز روشن برای گسترش روابط تجاری میان دو کشور است. وی با بیان اینکه دولت کشورش اهمیت ویژه‌ای برای توسعه روابط دوجانبه با تهران قائل است، افزود: «ایران یکی از شرکای راهبردی مهم ما در منطقه به شمار می‌رود.»

 معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور؛
مذاکره تنها یک قطعه از پازل بزرگ «ایرانِ قوی» است
 معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس جمهور، نوشت: مذاکرات سازنده و توافق با قدرت‌های بزرگ در چارچوب مصالح نظام و منافع ملی را تنها یک قطعه از پازل بزرگ ‎ایران قوی است.
«محمدمهدی طباطبایی» با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، افزود: رئیس‌جمهور شخصا و با جدیت پیگیر کلان پروژه‌هایی است که صورت وضعیت ‎ایران را به کلی عوض کرده و کیفیت زندگی عموم ‎مردم را بهبود می‌بخشد. وی در ادامه این پیام آورده است: مذاکرات سازنده و توافق با قدرت‌های بزرگ در چارچوب مصالح نظام و منافع ملی، تنها یک قطعه از پازل بزرگ ‎ایران قوی است.
معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس جمهور تاکید کرد: آموزش، بهداشت، توسعه تجارت جهانی و منطقه‌ای، حمل و نقل مدرن و کریدورهای ارتباطی، ارتباط متفاوت با همسایگان و کشورهای منطقه، توسعه دریامحور و رفع ناترازی‌ها، دغدغه‌های اصلی رئیس‌جمهور را تشکیل می‌دهند که باید در دولت چهاردهم ساماندهی شوند.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه