روزنامه کائنات
2

سیاسی

۱۴۰۳ سه شنبه ۷ اسفند - شماره 4784

بهبود معیشت


 نادر باغبان- در شرایط فعلی اقتصاد، بهترین اقدام برای بهبود معیشت مردم، حفظ اشتغال و افزایش دستمزدها، نظارت بر قیمت‌ها و مبارزه با تورم است.کشور باید تأثیرپذیری خود را از این تحریم‌ها به حداقل برساند. یکی از راهبردهای کلیدی در این زمینه، حرکت به‌سوی اقتصاد مقاومتی است، به‌گونه‌ای که کمترین میزان تنش و تکانه را در کشور شاهد باشیم. از آنجا که تحریم‌ها در ابعاد مختلف بر زندگی و معیشت مردم، ازجمله بخش‌های صنعت و کشاورزی تأثیر گذاشته‌اند، اتخاذ این راهبرد می‌تواند آثار منفی تحریم‌ها را به حداقل ممکن برساند. در مسیر شکل‌گیری گفت‌وگوی ملی و گفت‌وگو با دنیا برای رساندن ایران اسلامی به جایگاه واقعی خود در پاسخگویی به خواسته‌های شهروندان و همچنین قرارگیری در موقعیت درخور در مناسبات جهانی، راه‌های نرفته بسیاری باقی مانده است. اما گشوده شدن روزنه امید در میان فعالان اقتصادی برای ارتقای تعامل در داخل و خارج، دستاوردی است که برای ورود به سال ۱۴۰۴، امیدی افق‌گشا محسوب می‌شود.
موضوعی که دولت پزشکیان دنبال می‌کند، مصداق‌های متعدد در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی دارد؛ مثلاً دولت پزشکیان برای ایجاد وفاق به‌دنبال توسعه منطقه‌ای است. توسعه منطقه‌ای امری است که نیروهای مختلف می‌توانند بر سر آن جمع شوند و تجمیع قدرت کنند. بحث بهبود سیستم آموزش و پرورش؛ مسئله‌ای است که گروه‌های مختلف می‌توانند بر سر آن وفاق پیدا کنند. اما آن چیزی که باعث می‌شود ما نتوانیم به این مسئله‌ها بپردازیم، این است که افق دید را کوتاه‌مدت می‌کنیم و دنبال مسئله‌هایی هستیم که ذاتاً منازعه‌آمیز هستند.  به دلیل شرایط اقتصادی، اگر دنبال راه‌حل‌های کوتاه‌مدت باشیم، چنانکه جامعه و خیلی از سیاستمداران از دولت انتظار دارند، این هم باز می‌تواند ما را به تشدید منازعات بکشاند. برای آنکه بتوانیم افق را تغییر دهیم و سر مسئله‌های مشترک اتفاق نظر پیدا کنیم، رسانه و روابط عمومی فوق‌العاده می‌تواند نقش داشته باشد. یعنی محیط را برای کاهش منازعات فراهم کند و بتواند خیلی از نکاتی که تحول هست، جدا از اینکه بزرگ یا کوچیک است را بتواند انتقال دهد. در دولت چهاردهم؛ شاهد تأمین مالی دولت به شیوه‌های دیگر و محدود شدن استفاده از منابع بانک مرکزی و کاهش بدهی دولت به بانک مرکزی هستیم. ازسوی دیگر اجرای عملیات بازار باز توسط بانک مرکزی به‌عنوان یک ابزار نوین سیاست پولی در دستور کار قرارگرفت. اعمال نظارت بانک مرکزی برای محدود کردن بسط ترازنامه بانک‌ها و قدرت خلق پول آنها، تفکیک بانک‌های دارای نسبت‌های ترازنامه‌ای مناسب از بانک‌های دارای نسبت‌های ترازنامه‌ای نامناسب و برخورد با بانک‌های متخلف نیز تأثیر مثبتی به‌همراه داشت.
در شرایط کنونی مهمترین اقدامی که دولت می‌تواند در راستای بهبود معیشت مردم انجام دهد افزایش درآمد، تقویت ارزش پول ملی،‌ کاهش تورم و اشتغال پایدار است و با چابک‌سازی و کوچک‌سازی دولت باید هزینه‌های جاری دولت را کم کنیم و در بخش‌های مولد سرمایه‌گذاری کنیم تا بتوان بهبود معیشت مردم را رقم زد. یکی از مهمترین راهکارها این است که کاری کنیم کسری بودجه نداشته باشیم یا آن را به حداقل ممکن برسانیم. دیگر اینکه هزینه‌های جاری را کاهش دهیم. هزینه‌های جاری دولت باید کاسته شود که این مهم با چابک سازی و کوچک سازی دولت محقق می شود. همچنین دولت نباید در اقتصاد دخالت کند و بیشتر بخش خصوصی در اقتصاد کشور نقش داشته باشند. سرمایه‌گذاری بخش خصوصی نیز باید تقویت شود.  تقویت درآمد واقعی مردم رفاه عمومی را افزایش می‌دهد. با سرمایه‌گذاری بیشتر، جذب سرمایه‌گذاران خارجی، تقویت بخش خصوصی، کاهش ورود دولت به اقتصاد، کاهش هزینه‌های جاری برخی دستگاه ها و اضافه شدن آن به هزینه‌های عمرانی می‌توان درآمد واقعی مردم را افزایش داد.
در صورت اختصاص بودجه‌های جاری به بودجه‌های عمرانی اشتغالزایی صورت می گیرد و سطح درآمد مردم افزایش می‌یابد و رشد اقتصادی کشور برای کشور به دنبال خواهد داشت. معتقدیم هزینه‌های جاری دولت باید به حداقل برسد.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه