روزنامه کائنات
2

سیاسی

۱۴۰۳ يکشنبه ۱۴ بهمن - شماره 4768

کاخ سفید: ترامپ موضع خود را درباره ایران کاملا شفاف اعلام کرده است


  «کارولین لیویت» سخنگوی جدید کاخ سفید در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره سیاست دولت دونالد ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری اش در قبال جمهوری اسلامی ایران گفت: رئیس جمهور موضع خود را درباره ایران کاملا شفاف اعلام کرده است.
 خبرنگاری روز جمعه به وقت محلی از کارولین لیویت سخنگوی دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید جمهوریخواه آمریکا در دومین نشست خبری او، سوالی علیه جمهوری اسلامی ایران و تاکید ترامپ بر  عدم دستیابی احتمالی تهران به سلاح هسته ای و نیز احتمال بکارگیری گزینه نظامی پرسید که سخنگوی کاخ سفید از پاسخ به این سوال جهت دار خودداری کرد اما گفت: رئیس جمهوری آمریکا موضع خود را درباره ایران بصورت کاملا شفاف اعلام کرده است.
لیویت توضیح داد: او (ترامپ) این موضع را زمانی که مذاکرات آتش بس غزه انجام می شد، و اکنون حال اجراست، به وضح بیان کرد.
سخنگوی جدید کاخ سفید با تروریستی خواندن جنبش حماس افزود: رئیس جمهوری اعلام کرد اگر این آتش بس (غزه) انجام نشود، ایران و حماس باید هزینه بسیار سنگینی پرداخت کنند و بلافاصله پس از این اظهارات، آتش بس برقرار شد.
لیویت سپس گفت: کاخ سفید از آزادی هشت «گروگان» (اسیر) که در اختیار حماس بودند، خوشحال است. به دلیل تلاش های رئیس جمهور ترامپ، سه اسرائیلی و پنج شهروند تایلندی اکنون در کنار خانواده های خود هستند.
سخنگوی دولت ترامپ اضافه کرد: رئیس جمهوری آمریکا متعهد به آزادی همه «گروگان‌ها» است. آنها نباید هیچگام توسط گروه حماس به «گروگان) گرفته می شدند و دیدار هفته آینده ترامپ با نتانیاهو بر حمایت او از اسرائیل تاکید دارد.
پیش از این، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا درباره ایران با بیان این ادعا که خوب خواهد بود اگر مسائل با ایران را بدون حمله اسرائیل بتوانیم حل کنیم، گفت: امیدوارم ایران توافق کند.
رئیس جمهور جدید جمهوری خواه آمریکا در جمع خبرنگاران در کاخ سفید افزود:  امید است که این مساله بدون اینکه نیازی به نگرانی بر سر آن وجود داشته باشد حل شود. اگر بتواند بدون آنکه آن گام اضافی برداشته شود حل شود خوب خواهد بود.
ترامپ در پاسخ به سوالی درباره حمایت آمریکا از اسرائیل در حمله به تاسیسات هسته ای ایران گفت: «واضح است که به این سوال پاسخ نمی‌دهم. باید دید چه پیش می‌آید. در روزهای آینده با افراد مختلفی دیدار خواهم کرد. امیدوارم این مساله بدون نیاز به اقداماتی از این دست حل شود. این واقعا خوب خواهد بود».
رئیس جمهور  آمریکا در پاسخ به این سوال که  با چه کسانی دیدار خواهد داشت، افزود: «ترجیح می‌دهم چیزی نگویم اما با افراد بسیار بلندپایه دیدار خواهم کرد.»
ترامپ همچنین گفت:«امید است که ایران توافق بکند. اگر توافق نکنند به گمانم آن هم اشکال ندارد.»
او در پاسخ به سوال دیگری درباره احتمال انتخاب استیو ویتکاف نماینده خود در خاورمیانه به عنوان مسئول استراتژی در قبال ایران اعلام کرد که او را مسئول پرونده ایران نخواهد کرد اما او را «مذاکره‌ کننده‌ای عالی» توصیف کرد.
رئیس جمهور آمریکا تصریح کرد: «نه، اما قطعا از او استفاده خواهم کرد. او مذاکره‌ کننده‌ ای عالی و انسان بسیار خوب و محبوبی است.»
ترامپ در سخنرانی مراسم تحلیف خود هیچ موضعگیری علیه جمهوری اسلامی ایران نکرد اما هنگام امضای دهها فرمان اجرایی به جمهوری اسلامی ایران اشاره و ادعا کرد که پس از انفجار پیجرهای نیروهای حزب‌الله لبنان و شهادت رهبران آن در حملات اسرائیل و  نیز هدف قرار گرفتن ساختار پدافند هوایی ایران، جمهوری اسلامی ایران به شدت ضعیف شده است.
رئیس جمهور جدید آمریکا همچنین در یکی از چند سخنرانی خود پس از مراسم تحلیف در جمع بخشی از هوادارانش ادعا کرد: ما بازگشتیم تا ایران را پاسخگو کنیم و بهره‌برداری آن از پول نفت برای تامین مالی سازمان‌های تروریستی را متوقف کنیم.
ترامپ با بیان این ادعا که  ایران در گذشته ورشکسته بود و نمی‌توانست به حماس و حزب‌الله کمک مالی کند، با انتقاد تلویحی از بایدن مدعی شد که اگر او رئیس‌جمهور بود، عملیات «طوفان الاقصی» رخ نمی‌داد و ایران منابع مالی برای حمایت از حزب‌الله و حماس نداشت.
ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌ها، به‌عنوان کشوری مسئولیت‌پذیر، تعهدات خود را به‌طور کامل اجرا کرد؛ موضوعی که در ۱۶ گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مورد تأیید قرار گرفت. با این حال، پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ و تصمیم یکجانبه او برای خروج از برجام در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، تحریم‌هایی که طبق توافق لغو شده بودند، دوباره اعمال شدند.
در واکنش به این اقدام، ایران در سال ۲۰۱۸ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام فعال کرد. در نتیجه، اعضای باقی‌مانده توافق با صدور بیانیه‌ای، ۱۱ تعهد برای جبران خسارت‌های ناشی از خروج آمریکا ارائه کردند. با این وجود، اجرای نامتوازن برجام و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا، ایران را ناچار کرد تا یک سال پس از خروج واشنگتن، اجرای گام‌به‌گام برخی از اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای خود را متوقف کند. در این مدت، ایران با پایبندی به توافق، به کشورهای اروپایی فرصت داد تا وعده‌های خود را عملی کنند، اما به دلیل عدم تحقق این وعده‌ها، تهران در چند مرحله تعهدات خود را کاهش داد.
با روی کار آمدن جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۱، این دولت سیاست خروج یکجانبه ترامپ از برجام را محکوم کرد اما در عمل همان سیاست فشار حداکثری دولت پیشین را ادامه داد. به‌رغم ادعای واشنگتن برای بازگشت به دیپلماسی، کاخ سفید اراده لازم برای بازگشت به برجام و جبران سیاست‌های شکست‌خورده ترامپ را نشان نداده است.
مذاکرات برای احیای برجام طی هشت دور در وین برگزار شد و نمایندگان گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران در این گفت‌وگوها شرکت کردند. هیأت آمریکایی نیز به‌طور غیرمستقیم در مذاکرات حضور داشت اما به دلیل تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم‌گیری و زیاده‌خواهی واشنگتن، توافقی حاصل نشد.
از آنجایی که جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی از هر فرصتی برای تبیین مواضع، طرح دغدغه‌ها و پیگیری مطالبات خود استفاده می‌کند، گفت‌وگوها برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای با سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و اتحادیه اروپا را پیگیری می‌کند. تاکنون سه دور گفت‌وگو برگزار شده و طرف‌ها در تلاش هستند تا زمینه لازم را برای کاهش تنش‌ها و ادامه روند دیپلماسی فراهم کنند. ایران همواره تأکید کرده است که برای دستیابی به توافقی پایدار و قابل اعتماد که تحریم‌ها را به‌صورت تضمین‌شده لغو کند و مانع از سوءاستفاده در آینده شود، آمادگی دارد.


معاون اول رئیس‌جمهور:
بخش خصوصی به میدان بیاید  
  معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا بر نقش بخش خصوصی در جهش مبادلات تجاری ایران و کشورهای عضو این اتحادیه تاکید کرد.
محمدرضا عارف پس از شرکت در اجلاس اتحادیه اقتصادی اوراسیا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: موقعیت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا گام موثری در راستای تعمیق روابط اقتصادی کشور است.
وی افزود: اجرایی‌شدن عنقریب موافقتنامه تجارت آزاد، اقدام ارزشمند دیگری در این مسیر است که با به‌میدان‌ آمدن بخش خصوصی می‌تواند باعث جهش در مبادلات تجاری ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا شود.

دستیار اجتماعی رئیس جمهور:
سمن‌ها را برای توسعه کشور به رسمیت بشناسیم
  دستیار اجتماعی رئیس جمهور با تاکید بر اینکه یکی از موانع اصلی، نگاه امنیتی به فعالیت‌ سازمان‌های مردم‌نهاد است که باید از آن عبور کرد، گفت: سمن‌ها را به عنوان بازوهای اجتماعی برای توسعه کشور باید به رسمیت شناخت. علی ربیعی در سلسله نشست‌های بایسته‌های سیاستی پیرامون سمن‌ها، خیریه‌ها و تشکل‌ها با عنوان سیاست گذاری و برنامه ریزی برای توانمند سازی سمن ها با اشاره به اینکه نباید سمن‌ها را به عنوان گروه‌های خاص با رویکردهای خاص محدود کرد، به نقش سازمان‌های مردم‌نهاد (سمن‌ها) در توسعه اجتماعی اشاره کرد و افزود: دولت برای حل مشکلات کشور راهی جز استفاده از سمن ها ندارد. یکی از چالش‌های اصلی این است که هنوز ارزش‌های اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی سمن ها و خیریه‌ها به درستی درک نشده و به یک گفتمان تبدیل نشده است.
وی ادامه داد: در بسیاری از سیاست‌های اجتماعی، وقتی صحبت از مسائل اجتماعی می‌شود، بیشتر به آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد، طلاق، فقر و نابرابری پرداخته می‌شود، اما کمتر به ظرفیت‌های اجتماعی برای افزایش نشاط عمومی، انسجام اجتماعی و توسعه کشور توجه شده است.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه