روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

۱۴۰۳ يکشنبه ۲۳ دي - شماره 4756

فریدون شهبازیان در ۸۲ سالگی درگذشت؛

رئیس‌جمهور: این استاد توانمند با خلق آثاری اثرگذار در اعتلای هنر موسیقی کشور ایفای نقش کرد

وزیر ارشاد: «فریدون شهبازیان» معلمی خردمند بود

  فریدون شهبازیان (آهنگساز و رهبر ارکستر سرشناس ایرانی) امروز ۲۲ دی‌ماه ۱۴۰۳ بر اثر مشکلات تنفسی درگذشت.
فریدون شهبازیان که اخیرا به دلیل مشکلات تنفسی در بیمارستان بستری بود، امروز ۲۲ دی‌ماه به دلیل مشکلات حاد تنفسی دار فانی را وداع گفت. فریدون شهبازیان ۲۱ خردادِ ۱۳۲۱ در خیابان فخر رازی محله دانشگاه تهران متولد شد. با تشویق و راهنمایی پدرش حسین شهبازیان، به موسیقی گرایش پیدا کرد و در هنرستان عالی موسیقی به تحصیل موسیقی و فراگیری ساز ویلن پرداخت. نخستین معلم ویلن او عطاالله خادم میثاق بود که پس از چندی او را به معلم روسی خود سرژ خوتسیف معرفی کرد.
وی تا پایان دوره ابتدایی نزد خوتسیف آموزش دید. پس از آن فراگیری ویلن را تا اخذ دیپلم نوازندگی این ساز، در کلاس‌های شبانه «لوئیجی پاساناری» که در آن زمان کنسرت‌مایستر ارکستر سمفونیک تهران بود ادامه داد. وی در ۱۷ سالگی به عضویت ارکستر سمفونیک تهران به رهبری حشمت سنجری درآمد پس از آن همکاری خود را با ارکستر گل‌های رادیو آغاز کرد. در آن هنگام ارکستر گل‌ها به رهبری روح‌الله خالقی و پس از او جواد معروفی فعالیت می‌کرد. در سال ۱۳۴۵رهبر گروه کر و ارکستر سمفونیک رادیو شد. فریدون شهبازیان از مهر ماه ۱۳۹۵ تا فروردین ماه ۱۳۹۸چوب رهبری ارکستر ملی ایران را در دست داشت. شهبازیان پس از استعفا از مدیریت هنری و رهبری دائم ارکستر ملی ایران، به عنوان مشاور موسیقی بنیاد رودکی منصوب شد که در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ از این سمت نیز کناره‌گیری کرد.
در پی درگذشت فریدون شهبازیان، مسعود پزشکیان (رئیس‌جمهور) عباسی صالحی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی), نادره رضایی (معاون امور هنری)، محمد الهیاری (مدیرعامل بنیاد رودکی)، فرهنگسرای نیاوران، کانون کارگردانان سینمای ایران و جشنواره فیلم فجر به صورت جداگانه پیام‌های تسلیتی منتشر کردند که در ادامه می‌خوانید.
* پیام تسلیت رئیس‌جمهور در پی درگذشت فریدون شهبازیان
مسعود پزشکیان با صدور پیامی درگذشت زنده‌یاد فریدون شهبازیان، موسیقیدان و آهنگساز برجسته کشور را به جامعه فرهنگی و هنری، خانواده بزرگ موسیقی ایران زمین، علاقمندان و به ویژه خانواده معزز آن هنرمند فرهیخته تسلیت گفت.
مسعود پزشکیان رئیس جمهور در پیامی با تسلیت درگذشت زنده‌یاد فریدون شهبازیان تصریح کرد: این استاد توانمند و خلاق عرصه فرهنگ و هنر، در طی چندین دهه فعالیت، با خلق آثاری اثرگذار و با مفاهیم انسانی و اخلاقی، در اعتلای هنر موسیقی کشور ایفای نقش کرد و نام خود را در تاریخ فرهنگ و هنر این مرز و بوم برای همیشه ماندگار نمود.
متن پیام رئیس جمهور به شرح زیر است؛
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
درگذشت موسیقیدان و آهنگساز برجسته کشورمان زنده‌یاد فریدون شهبازیان ضایعه بزرگی برای جامعه فرهنگ و هنر به شمار می‌رود. این استاد توانمند و خلاق عرصه فرهنگ و هنر، در طی چندین دهه فعالیت، با خلق آثاری اثرگذار و با مفاهیم انسانی و اخلاقی، در اعتلای هنر موسیقی کشور ایفای نقش کرد و نام خود را در تاریخ فرهنگ و هنر این مرز و بوم برای همیشه ماندگار نمود.
اینجانب این ضایعه را به جامعه فرهنگی و هنری کشور، خانواده بزرگ موسیقی ایران زمین، علاقمندان و به ویژه خانواده معزز آن هنرمند فرهیخته تسلیت می‌گویم و از درگاه باری تعالی برای ایشان رحمت و رضوان الهی و برای عموم بازماندگان صبر و اجر خواستارم.»
پیام تسلیت عباس صالحی
در پی درگذشت فریدون شهبازیان
در متن پیام تسلیت سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده است:
زندگی صحنه یکتای هنرمندی ماست
هرکسی نغمه خود خواند و از صحنه رود
صحنه پیوسته به‌جاست
خرم آن نغمه که مردم بسپارند به یاد
خبر درگذشت هنرمند پیشکسوت و موسیقیدان برجسته، زنده یاد فریدون شهبازیان موجب تاسف عمیق گردید.
این هنرمند گرانقدر، با سال‌ها تلاش و آفرینش آثار فاخر، برگ‌های زرینی بر دفتر موسیقی ایرانی افزود، او نه تنها هنرمندی خلاق که معلمی خردمند و الهام‌بخش برای نسل‌های متعدد از اهالی موسیقی بود.
اینجانب فقدان این هنرمند فرهیخته را به جامعه هنری کشورمان، دوستان، همراهان و شاگردان آن مرحوم، خانواده گرامی و بازماندگان محترم به‌ویژه همسر هنرمند و دختران داغدیده ایشان تسلیت می گویم و برای آن عزیز سفرکرده رحمت واسعه الهی و آرامش ابدی آرزومندم.
* نغمه‌های آثار شهبازیان در گوش جان ما نشسته است
در پیام تسلیت نادره رضایی آمده است: «نغمه‌های به‌یادماندنی از «جام تهی» و «پر کن پیاله را» تا «کوچه سار شب» و «شهیدان خدایی»، آهنگسازی بر اشعار بزرگان ادب فارسی از «حافظ» تا «اخوان ثالث» و بیش از ۵۰ فیلم و سریال که در گنجینه بصری مردم ایران ثبت شده و در گوش جان ما خوش نشسته است، اثر هنرمندانه مردی است که امروز رخت دنیا از تن برکند و در سفری ابدی دنیا و مافیها را ترک کرد؛ فریدون شهبازیان. فریدون شهبازیان، بیش از نیم قرن در موسیقی ایران درخشید و در جایگاهی در خور ایستاد و هر که از او و هنرش یاد می‌کرد می‌دانست که از هنرمندی بنام و شایسته صحبت می‌کند که موسیقی ایران و سازهای ایرانی را به خوبی می‌شناسد و با استفاده از سازهایی مثل قانون در ارکستراسیون خود، حال‌وهوای ایرانی به اثرش می‌بخشید. شهبازیان می‌دانست برای فرهنگ و مردمی، موسیقی می‌سازد که با مفاهیم شاعرانه و عرفانی سروکار داشته و همین است که وقتی رباعیات خیام را به نغمه درمی‌آورد، مفهوم بلند شعر خیام را به ملودی‌هایش پیوند می‌زند.
درگذشت استاد فریدون شهبازیان را به خانواده محترم او و جامعه موسیقی و همه مردم شریف ایران عزیز تسلیت می‌گویم و از درگاه خداوند برای این استاد بزرگ موسیقی علّو درجات را خواستارم.»
* موسیقی ایران یک پدر، استاد و پشتیبانِ بی‌مثال را از دست داد
در پیام محمد اله‌یاری فومنی _ مدیر عامل بنیاد روددکی _ نیز آمده است:
««با یادت سرمستم ای نگاه آسمانی»
موسیقی ایران یک پدر، استاد و پشتیبانِ بی مثال را از دست داد که رفتنش درد عمیقی بر دل‌ها نشاند. فریدون شهبازیان، انسان شریفی بود که در موسیقی بزرگ شد، آن را بزرگ‌تر کرد و به آن پر و بال داد؛ وطن را بسیار دوست داشت و در آثارش بارها و بارها به آن پرداخت.
در ساخته‌های شهبازیان پیوند عجیبی با دین و سایر مفاهیم با ارزش اخلاقی و انسانی دیده‌ می‌شد؛ «شهید وطن»، «عاشورا»، «کعبه نور»، «پدران آسمانی» و بسیار آثار دیگرش گواه این امرند. تجربه شیرین حضور وی در ارکستر ملی ایران و روی صحنه بردن اجراهای متعدد ملی و بین‌المللی، از برگ‌های زرین سال‌های فعالیت بنیاد رودکی است که در این مدت آثار ارزشمندی را رهبری کرد و علاوه بر رهبر، معلمی دلسوز و حامی بود و همواره تا آخرین لحظه دست از آموزش نوازندگان بر نمی‌داشت.
ردپای او تا همیشه در موسیقی ایران جاودانه است و طنین آثارش بر جای‌جای تالار وحدت می‌ماند و فقدانش زخمی جبران نشدنی بر تن موسیقی می‌اندازد.
درگذشت این هنرمند و استاد شریف را به خانواده محترم ایشان، هنرمندان، هنردوستان و جامعه هنری تسلیت می‌گویم، از درگاه خدای متعال برای روح پاکش آرامش و نور ابدی مسئلت دارم.
محمد اله‌یاری فومنی- مدیرعامل بنیاد رودکی»
* شهبازیان،
 یکی از میراث‌داران موسیقی بود
در متن پیام فرهنگسرای نیاوران آمده است: فریدون شهبازیان، یکی از میراث‌داران موسیقی و آهنگسازان برجسته‌ این سرزمین بود که تلاش‌هایش در حفظ و خلق آثار فاخر موسیقی ایرانی ستودنیست. او، استادی برجسته و الگویی الهام‌بخش برای نسل‌های بعدی اهالی موسیقی است و نواها و نغمه‌های ماندگارش، همواره در حافظه موسیقی ایرانی، طنین‌انداز خواهدبود.
فقدان این هنرمند بزرگ و فراموش‌نشدنی را به خانواده محترم ایشان، هنرمندان، هنردوستان به ویژه خانواده بزرگ موسیقی، تسلیت می‌گوییم و از درگاه خدای متعال برای آن مرحوم، آمرزش و مغفرت الهی و برای بازماندگان، صبر آرزومندیم.
* پیام کانون کارگردانان سینمای ایران برای درگذشت فریدون شهبازیان
در متن پیام این کانون آمده است: «استاد فریدون شهبازیان هنرمندی یگانه و بی بدیل بود که با نغمه‌های درخشان و دلنشین خود جانی تازه در کالبد موسیقی این سرزمین دمید.
یاد و خاطره او همواره در خاطر ما زنده و گرامی است و آثارش برگ مهمی در تاریخ موسیقی ایرانی خواهد بود. کانون کارگردانان سینمای ایران مصیبت درگذشت ایشان را به دوست و همکار خود آقای وحید موسائیان، اهالی هنر، به خصوص جامعه موسیقی، و سایر بستگان و بازماندگان تسلیت می‌گوید.»
* سوگواری، کلمه‌ای تلخ اما برای آشناست
در متن پیام تسلیت ستاد برگزاری جشنواره فیلم فجر آمده است: سوگواری،کلمه‌ای تلخ اما برای آشناست و ما بار دیگر سوگوار کسی شدیم که نت‌هایش به تصاویر فیلم‌های سینمایی جانی دوباره ‎‌بخشید. هنرمند بزرگ وموسقیدانی برجسته که در طی حیات پربارش خاطرات موسیقایی و شنیداری بسیاری را برای ما به یادگار گذاشت. ستاد برگزاری جشنواره فیلم فجر درگذشت استاد فریدون شهبازیان را به جامعه هنری تسلیت و برای خانواده ایشان صبر وشکیبایی و برای روح آن مرحوم غفران الهی را آرزومند است.
* شهبازیان فراموش‌نشدنی است
محمدعلی مرآتی _ مدیرعامل انجمن موسیقی ایران _ نیز در پیامی نوشته است: «نام استاد فریدون شهبازیان در حافظه تاریخی موسیقایی معاصر ایران فراموش نشدنی است و آثار کم نظیرشان هویت بخش فرهنگ شنیداری ایران زمین است. انجمن موسیقی ایران درگذشت ایشان را به جامعه هنری کشور به ویژه بازماندگان معزز آن هنرمند فقید تسلیت می‌گوید.» زنده‌یاد فریدون شهبازیان در سال ۱۳۷۵ و پانزدهمین جشنواره فیلم فجر برای موسیقی فیلم سینمایی «نامزدی» موفق به کسب دیپلم افتخار شده بود.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه