نیروی بادی
در اروپا از ارزانی ضرر کرد
اروپا در توسعه ظرفیت نیروی بادی، به حد نهایی خود رسیده است و کشورهای پرچمدار این صنعت، با کندی رشد توسعه روبرو شده اند.
کشورهایی مانند دانمارک و سوئد که زمانی پیشرو در توسعه ظرفیت بادی فراساحلی بودند، با موانعی روبرو هستند زیرا قیمت برق و مشوقها برای حمایت از پروژههای جدید، بسیار پایین است.
مزایده اخیر دانمارک برای بادی فراساحلی، هیچ متقاضی نداشت و این موضوع را برجسته کرد. کندی روند توسعه نیروی بادی، خطر طولانی شدن اتکا به سوختهای فسیلی را برای اروپا به همراه دارد و همزمان، افزایش هزینه ها، موفقیت قبلی این بخش در کاهش قیمتها را به چالش میکشد.
دانمارک که سال گذشته، ۵۸ درصد از برق خود را از باد تولید کرد، در بزرگترین مزایده بادی فراساحلی، هیچ پیشنهادی دریافت نکرد. شرکتهایی مانند شرکت دولتی اورستد، شرایط سرمایهگذاری نامطلوب، با قیمتهای پایین برق ناشی از عرضه بیش از حد نیروی بادی را علت این وضعیت ذکر کردند.
طبق گزارش بلومبرگ، سوئد با چالشهای مشابهی مواجه است، زیرا سالها توسعه سریع ظرفیت نیروی بادی، بازدهی را کاهش داده و پروژههای جدید را دلسرد کرده است. تاخیر و لغو پروژههای صنعتی سبز در شمال، تقاضای آینده را تحت تاثیر قرار میدهد.
اپراتور شبکه برق انگلیس میگوید هدف این کشور برای حذف تدریجی سوختهای فسیلی تا سال ۲۰۳۰، مستلزم تغییر عمده در مصرف برق برای همسویی با عرضه متغیر انرژیهای تجدیدپذیر است. مقادیر کم سابقه ای از نیروی بادی، به دلیل محدودیتهای شبکه، هدر میرود.
برخلاف نیروگاههایی که زغالسنگ و گاز میسوزانند، مزارع بادی هر زمان که شرایط اجازه دهد کار میکنند که اغلب منجر به عرضه مازاد و حتی قیمت منفی انرژی میشود.
در حالی که انرژی خورشیدی با مشکلات مشابهی مواجه است، کاهش هزینههای پنل، تا حدی تاثیر منفی را تعدیل کرده است. با این حال، بخش بادی با افزایش هزینه موادی مانند فولاد و نیروی کار، دست و پنجه نرم میکند. تشویق مصرفکنندگان به تعدیل تقاضا به خصوص با برقی سازی حملونقل، گرمایش و صنعت، میتواند قیمتها را تثبیت کند و سرمایهگذاری در انرژی پاک را هدایت کند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، برایان واد ماتیسن، استاد دانشگاه آلبورگ در دانمارک، اظهار کرد: نمیتوانیم یک سیستم برقی داشته باشیم که صرفا مبتنی بر نیروی بادی و خورشیدی باشد. محدودیتهای فنی و اقتصادی شدیدی برای استفاده از نیروی تجدیدپذیر در شبکه وجود دارد.
اسلواکی درباره
ترانزیت گاز از اوکراین مذاکره میکند
اسلواکی قصد دارد هفته آینده، درباره آینده تامین گاز و همچنین ترانزیت گاز از خاک اوکراین، مذاکراتی انجام دهد. رابرت فیکو، نخست وزیر اسلواکی، در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از نشست دولت، گفت: ما در حال انجام مذاکرات بینالمللی فوقالعاده فشرده در مورد عرضه گاز در سال ۲۰۲۵ هستیم. این تصمیمات، اشکالات بسیاری دارد زیرا اظهارات سیاسی از طرف اوکراینی وجود دارد و فشار برای هرگونه اختلال در عرضه از شرق به غرب وجود دارد. اسلواکی یکی از خریداران اصلی گاز روسیه است که از اوکراین عبور میکند. با تداوم جنگ روسیه در اوکراین که تقریبا سه ساله شده است، اوکراین روشن کرده است که قرارداد ترانزیت گاز روسیه را که در پایان سال جاری منقضی میشود، تمدید نخواهد کرد. اسلواکی به گفتگوها برای حفظ جریان گاز از اول ژانویه ادامه میدهد و پیشنهادها شامل قرارداد سواپ گاز میان جمهوری آذربایجان و روسیه است.
بر اساس گزارش بلومبرگ، اسلواکی فشار برای پذیرش گاز از غرب را رد خواهد کرد. نخست وزیر اسلواکی اظهار کرد: دلیلی نمی بینیم که برای گاز، بیشتر از آنچه که به دلایل ژئوپلیتیکی لازم است، پرداخت کنیم. بنابراین، در روزهای آینده، از جمله در تعطیلات کریسمس، ممکن است شاهد مذاکرات بسیار فشرده در سطوح مختلف و در کشورهای مختلف باشید که از اوایل هفته آینده آغاز میشود. اگرچه جریان گاز از طریق اوکراین، کمتر از پنج درصد گاز وارداتی به اروپا را تشکیل میدهد، اما برخی از کشورهای اروپای مرکزی همچنان به این عرضه متکی هستند. تشدید تنشها در اوکراین، باعث شده است ادامه جریان گاز روسیه از اول ژانویه به بعد، به یک تصمیم سیاسی تبدیل شود. مسکو همچنان مایل است به تامین گاز ادامه دهد، اما کییف تمایلی به ایجاد یک منبع درآمد کلیدی برای روسیه ندارد. اگر جریان گاز متوقف شود، بازسازی ذخایر گاز در اروپا در سال آینده بسیار دشوارتر خواهد بود. ذخایر گاز، ذخایر اضطراری در طول سردترین دوره سال هستند اما این ذخایر در سال جاری، به دلیل سرمای منجمدکنندهای که تقاضا برای گرمایش را افزایش داده است و افت تولید نیروی بادی، با سرعت بیشتری برداشت شدهاند.